Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora vs výpověď sám nebo z donucení?

Od: miloss odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

hrozí mi propuštění ze zaměstnání. Chtěl bych se zeptat zda je nějaký rozdíl v podpoře, když mě propustí zaměstnavatel nebo když dám výpověď já sám?

Z jakého období se podpora počítá? Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

2x

Jen pozor na paragraf 53, hrubé porušení pracovní kázně, to byste nedostal vůbec nic. *zed*

Taky u výpovědi dohodou si dejte pozor, jestli nemáte nárok na odstupné, dost zaměstnavatelů tohle šikovně obchází. ;)

jirkazhane

§ 53 zákoníku práce řeší "Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem". Zákoník práce žádný termín pracovní kázeň či jeho porušení nezná.

vezir
hodnocení

0x

Zatím není ale doufám že bude. Nárok na podporu by přece ten, kdo ukončí pracovní poměr sám, mít neměl.

knopka*
hodnocení

0x

Poku to bude dohodou tak myslím že nárok na podporu je.

hodnocení

0x

poradte.cz/...

Když Vám nebude něco jasné, zeptejte se konkrétně.

Zatím platí zákon, který najdete v odkazu, novela uzákoněna nebyla a neví se, jestli se to stihne projednat, ale zájem vlády je, aby od 1.1.2011, pokud dáte výpověď nebo odejdete dohodou, byla podpora jenom 45% po celou podpůrčí dobu.

miloss
hodnocení

0x

Děkuji, je to tedy jedno jestli mi dá výpověď zaměstnavatel nebo já sám? DOstanu podporu stejnou? A z jakého období se podpora počítá?Děkuji

Podpora se počítá z průměrné čisté mzdy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud byste se na pracák hlásil třeba od 1.12.2010, podpora se bude počítat z čistého průměru za 7,8,9/2010.

miloss

Děkuji a jak by to prosím bylo když bych odešel z jedné firmy a nastoupil do druhé od 1.9 a musel v prosinci odejít na podporu? Jak by se počítala podpora v totom případě? Z minulého zaměstnání 2 měsíce to je 7,8 měsíc a 9 měsíc z nového zaměstnání? Nebo jinak?

Podpora by se počítala pouze z posledního zaměstnání. Nový nástup vždy znamená nový počátek rozhodného období. V uvedeném případě by se vzal průměr ze září.

miloss
hodnocení

0x

Prosím a jak by se počítala podpora kdybych byl zaměstnám v novém 9,10 a půl 11 měsíce?

jirkazhane

Základ pro výpočet by byla předpokládaná čistá mzda ve III. čtvrtletí 2010 - ÚP sdělí zaměstnavatel.

Zase by to bylo jenom za září. Průměr se podle zákoníku práce počítá z předchozího kalendářního čtvrtletí, tedy z července, srpna a září. Protože jste u zaměstnavatele nastoupil až v září, zahrne se do výpočtu z celého čtvrtletí pouze září.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]