Pokud mám kolem €1000, vyplatí se je dát na spořící účet? Nečekám na tom zbohatnutní, ale aby ty peníze nesnědla inflace, protože je asi utratím až v důchodu. Slyšel jsem poučku, že úrok pro eura je/bývá nižší než pro koruny (i když letos 3% jsou taky bída). Mám to 2%. Nabízí se převedení na Kč taky. Nebo je nějaký lepší instrument pro tuhle částku v m€n€ €.
Banky eura úřočí asi na 2% s vázaností na měsíc,polepšíte si tedy o 1,4Eura měsíčně.Na koruny bych je určitě neměnil a nechal si je pro cestování,kdy se hodí na útraty v zahraničí.
€1000 je částka srovnatelná s měsíčním platem, to nejsou žádné horentní peníze, to utratíte na dovolené ani nevíte jak. Jestli jsou úroky pro koruny malé, tak pro eura jsou ještě menší. Taková fio dává na spořicím účtu nulu na termínovaném vkladu 2%. Jiné banky to mají jistě jinak, asi spíš lépe. Při takové částce bych to na těch 2% nechal, dostanete brutto 20 euro (no je to lepší než nic), z toho odvedete 15% daň což jsou 3€ a zůstane vám po roce 17€ navíc.
Na koruny bych to neměnil, na to potřebuju eura dost často.
Každý se dívá na úroky, ale už vůbec si neuvědomuje, jak labilní koruna je. Já jsem všechny úspory předloni v dubnu změnil za eura a dolary 23,50 a 21,50 a to jsou ty úroky, na znehodnocení naší měny. A je to daleko víc než dá český spořicí účet za celý rok. Mimochodem žádný úrok se z toho neplatí, takže dalších 15% úspora, které bych zaplatil na czk spořicím účtu z úroků. A eura nakupuji i teď, každý měsíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.