Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Banky, které zasílají výpisy z účtu poštou

Od: rut odpovědí: 32 změna:

Poradil by někdo, u jaké banky jsou nejlevnější papírové výpisy z účtu? Maminka nemá počítač / smartphone, ani už nechce mít. Účet má nyní u GE Money, kde stojí výpisy z účtu asi 2000 Kč ročně.

To už není málo. Je jasné, že něco stojí (poštovné, výtisk), to chápu.

Ale hledá banku, která zasílá papírové výpisy 1 x měsíčně, pokud možno ne za tuto cenu.

Dnes už i banky (asi už všechny?) zrušily i telefonní bankéře, to ale vyřešila, že pravidelné platby platí přes SIPO nebo trvalým příkazem, který jí zadali pracovnice na pobočce banky. Když něco musí výjimečně zaplatit, jde na pobočku, nebo to zaplatím já.

Chtěla by ale být co nejdéle samostatná, nezávislá na mně (synovi), tak jí nechci "nutit", že jí ten účet budu ovládat.

Proto hledáme banku, která posílá výpisy poštou pokud možno ne za tolik peněz.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Asi ČS: 40 Kč, pokud je majiteli účtu 70 a více let.

id
hodnocení

1x
Zadejte svůj email, výpis vytiskněte a doručte mamce za 0 Kč.
km

*palec* pokud ovšem najdete banku, co zasílá na mail

Je pravda že v dnešní době se u většiny bank musí výpis stahovat v IB ale někde jde pořád nastavit i automatické zasílání na email. Třeba ČSOB to má stále po staru a automaticky zasílá.

Na mail zasílá ČS.

indu

km: Moneta výpisy na e-mail zasílá pokud si to někdo asi v internetovém bankovnictví nastaví.

km
07.03.25 08:32

*palec* děkuji

indu

km: Zrovna včera večer mi na e-mail byl doručený výpis z Monety. Legrační na tom je, že ty výpisy zasílají zaheslované a heslem je telefonní mobilní číslo které bylo zadané při registraci v bance. Pokud by se ale někdo kromě mne kdo zná moje telefonní číslo k tomu výpisu dostal tak si ho může klidně otevřít a tím to takové heslování kdy ním je něco co více lidí může znát strácí smysl.

Na email zasílá i Česká spořitelna

petrm

Mám účet u Moneta MB, RF bank, ČSAS a Airbank, všichni mi posílají výpisy emailem každý měsíc bez poplatků za zaslání výpisu.

mtb
hodnocení

0x

A potřebuje urcite mesicni vypis? Rocni (povinny) vypis by ji mohli poslat gratis nebo na mail gratis pokud nema IB

A POKUD ma IB tak si nechte udelat nahled na ucet a muzee ji to vytisknout a tak. Treba ve fio bance, tam je level cteni, zadavani a autorizace (3 urovne opravneni)...

Anebo si muzete nechat pres API pripojit jeji ucet do sveho bankovani...

Kazdopadne otazka - kdyz nekdo nechce ami mobil tak co potrebuje resit na vypisu? Tam ma jeden duchod a jedno SIPO? Nebo este neco? Jak zadava platby?

prostromek
hodnocení

0x

Tady Air bank k únoru zdarma.

(Mnohdy se ale poplatky mění velice rychle, kdoví, jak dlouho to vydrží).

Také záleží na věku klienta.

Dávám odkazy.

penize.cz/...

Tady tabulka, každou banku/produkty si rozklikněte a uvidíte poplatek za měsíční výpis. Např. Fio má 25 Kč + poštovné.

penize.cz/...

doplněno 07.03.25 11:43:

V ceníku má tato banka poplatek 100 Kč, tedy 1200 Kč ročně, ne 2000 jak uvádíte.

Vše se dá dohledat.

Četnost výpisu si můžete nastavit.

Proč preferují nepapírový výpis a virtuální asistenta/ku = AI chatbota?

Protože greendeal.

Banky mají povinnost být zelené a tisk, barva, papír, poplatky poště, potřeba fyzického pracovníka a další s tím spojené náklady s touto politikou minimalizovat náklady a CO2 s tím nekorespondují.

indu

prostromek: Nebereš v úvahu, že ta paní může mít v te bance více účtu. Stačí mít např. běžný a spořící účet a už je to za 2 účty 2400 Kč ročně.

ml

Tohle se většinou řeší přes hybridní poštu. Banka pošle poště data, ona to vytiskne a dodá, vše dělají stroje, tisk, skládání, obálkování. I kdyby to banka dělala sama a ručně ten tisk zase tak drahý nebude, kolik stojí vytištění 1-4 stránek A4 a obálka (i v maloobchodních cenách se to vejde do dvacky), nejdražší na tom bude známka. No možná člověk, který to provede, ale tak si prostě bude pani v kanceláři dělat manikúru o něco kratší dobu (vůbec co tam ti zaměstnanci celé dny dělají?) a cestou na svačinu hodí ty obálky na poštu nebo do schránky.

indu

ml: Taky si myslím, že v současnosti to vše už dělají stroje s minimální práci člověka na tom. Banky s poštou asi mají uzavřenou nějakou smlouvu a tak možná pošta jim to rozesílá za levnější poštovné než běžným lidém. Banky cenu za to zasílání výpisů poštou stanovují asi záměrně vysoko aby lidi tím donutili si to stahovat zdarma s internetového bankovnictví nebo nechávali zasílat e-mailem a také aby na tom vychytrale i něco vydělávaly.

prostromek

ml, indu - tohle já vím, že to nedělá člověk za stolem.

Pracovala jsem v tiskárně - říká se tomu direct mailing (Casus direct mail) a též jsem letitý pošťák (přepážka i doručování).

Jedná se o věc, že tento způsob není ekologický, šetrný, stroj musí fungovat, je tam spotřeba papíru, barvy, někdo stroj obsluhuje, udržuje, převoz materiálů, odpadové hospodářství...konečná roznáška, náklady na lidskou pracovní sílu. A nařízení Bruselu chce tohle všechno minimalizovat. Proto se ceny za tyto služby zvyšují, aby nebyly pro občany, firmy atraktivní.

To všechno je proti zelenému údělu. Náklady na jeden dopis minimum, ale v deseti a statisícich nákladech to už něco dá.

Jako první se se zeleným údělem musely popasovat banky, finanční instituce, další byly na řadě velké koncerny a nyní nařízení/vykazování postupuje dolů, podle počtu zaměstnaců.

Proto se tlačí na vyřizování všeho virtuálně, on line, přes počítač, pomocí AI. Prostě udržitelnost.

indu

prostromek: "Jedná se o věc, že tento způsob není ekologický, šetrný, stroj musí fungovat, je tam spotřeba papíru, barvy, někdo stroj obsluhuje, udržuje, převoz materiálů, odpadové hospodářství...konečná roznáška, náklady na lidskou pracovní sílu." A ty si snad myslíš, že když by to místo toho stroje dělali lidí za stolem tak by to bylo více ekologické a levnější? Myslíš si snad, že lidí by to dokázali udělat bez spotřeby papíru, vytisknout bez spotřeby barvy, bez převážení materiálu, nákladu na lidskou silu, protože lidí by to dělali zdarma atp.? Tu jde o to, že stroj dokáže asi většinu práce udělat za několik lidí sedících za stolem. Je asi rozdíl jestli musí platit třeba 10 lidí kteří by ty výpisy skládali a vkládali do obálek a nebo pouze 2 kteří by to do toho stroje zadávali a dohlíželi na to. Samozřejmě, že pro banky je nejlepší a nejlevnější když to nemusí dělat lidi ani stroje a když si ty výpisy klienti stahuji sami z internetu a je to tak i ekologičtější.

indu
hodnocení

0x

Ono v současnosti asi všechny banky tlačí klienty aby vše co se dá prováděli přes internetové bankovnictví a nenechávali si nic zasílat poštou kromě karet a nic nechodili vyřízovat na pobočky. Tím spoplatňěním výpisů a také i provádění asi téměř všeho na pobočce (zadávání plateb, výběry a vklady, různé změny atp.) banky zpoplatňují a to často docela velkými poplatky. Chtějí tak donutit klienty aby vše vyřizovali přes internet. To je ale docela velký problém pro starší lidí kteří často s internetem neumí pracovat a ani pro to nemají počítač nebo vhodný mobil. Banky to ale příliš nebo možná vůbec nezajímá, že tím dělají dost velké problémy mnohým starším lidém. Je třeba brát v úvahu, že nejen výpisy zasílané poštou jsou zpoplatněné, ale také i platby a jiné služby prováděné na pobočce.

Pamatuji si, že kdysi asi před nějakými asi 25 léty když jsem chtěl v české spořitelně si zřídit internetové bankovnictví tak se na mne dívali jako na nějakého podivína, že cože a proč to po ních chci. Nyní v současnosti už to povinně cpou každému a asi se už nedá v žádné bance založít účet bez přidělení internetového bankovnictvi.

Jinak GE Money už je dávno minulosti. Před několika léty se tato banka přejmenovala na MONETA Money Bank, ale je vidět, že někteří lidí to ještě nezjistili.

ml

General Electric se přejmenovala už dávno, prý aby to znělo lépe česky (tak tvrdil dobový marketing). No musíme uznat, že se to povedlo, moneta many benk je daleko češtější než dženeral elektrik many benk nebo zkráceně dží í many benk. Podle mě šlo spíš o tu ochrannou známku GE včetně loga, na kterou ztratili nárok (podobně jako ČKD Elektrotechnika je už jenom Elektrotechnika a podobně), ale tohle pravil dobový marketing.

A když tu začínala u nás GE Money tak pohltila (koupila) Agrobanku...

hodnocení

0x
Airbank - příjemná banka. Výpis na mail, vytiskni a předej zdarma. Možná by pomohla osvěta, že je zbytečné lpět na výpisu každý měsíc.
km

máte sice pravdu, ale já bych v tom autora a jeho matku podpořil. paní bude mít zábavu a přesnou představu. navíc někdo to prostě řešit musí, pokud má napjatý rozpočet.

indu

Pokud někdo ale potřebuje nějakou měsíční platbu někde dokládat, že ji má zaplacenou tak ten výpis každý měsíc asi na to bude potřebovat. Většina bank sice umožňuje vystavit v internetovém bankovnictví potvrzení na kteroukoliv jednotlivou platbu, ale hlavně v tomto případě který se tu řeší by to bylo asi jednodušší a lepší dokládat výpisem.

omg
hodnocení

0x
Zlato, je takový problém Mamča ať nastaví vás email a vy ji ten výpis donesete zároveň spojeny s její návštěvou no a když se pohadate tak pořád vyjde pošta asi nejlevněji nwm
Tak či tak pokud je starší tak stejně musí ozna nemusí mít stanovenou nějakou osobu která v případě že se jí něco stane bude vědět o jejich věcech rozhodně chytří lidé problémy řeší geniální je nevytváří...*tuc*

hodnocení

0x
Jestliže má maminkaucet jen kvůli důchodu a Šípů, tak ho vlastně nepotřebuje.Nebo platí kartou v obchodech?
bear

Snad SIPO? Šípů... nepijte.

A jak jinak by mohla včas reagovat na odchozí či příchozí platby, když neví, co se na účtu děje?

Pošlou jí malej důchod nebo nepošlou a pozná to, až, když bude mít bloknutou kartu nebo nedostatek peněz na účtu?

ml
hodnocení

0x

Vemte si seznam bank a projděte si jejich podmínky. Obávám se ale, že skončíte u některé z velké trojky (ČS, KB, ČSOB), které Vás skásnou na jiných věcech. To jsou banky, které zdědily staré klienty. Česká ś Spořitelna (neumím napsat to jejich s s tečkou) třeba má nějaké úlevy pro důchodce, ale počítejte s mědíčním paušálem 69 korun plus 5 korun za položku plus dvě koruny navrch k tomu u položek mimo spořitelnu. Takže to bude podobné. Zase u ČS se dají ty občasné platby dělat v bankomatu (což snad zvládne). U poštovní spořitelny (součást čsob) to vycházívalo podobně. A další banky jsou příliš progresivní na to, aby něco takového poskytovali. Fio to má v ceníku výpis za 80 korun, k tomu pravděpodobně přijde poštovné 30 korun, jsme na 110 korunách což taky neni málo. A předpokládám ostatní banky to budou mít stejně.

hodnocení

0x

Já jsem u ČSOB a papírové vyúčtování dostávám kolem 6.v měsíci. Dcera může do mého účtu a tak když potřebuji něco zaplatit, zavolám nebo přepošlu fakturu a ona mi to zaplatí. Sama nemám a nebudu mít internetové bankovnictví. ;) Objednala jsem se u bankéřky a s mladou u ní všechno vyřídila. Už 2 roky tak fungujeme bez problémů. Mám pocit, že se mě tam i zeptala, jestli vyúčtování chci na papíře nebo na mail. Nemám a nebudu mít tiskárnu a papír se dobře archivuje.

indu

"Sama nemám a nebudu mít internetové bankovnictví." A to ještě v současnosti v některé bnance jde mít účet a nemít k tomu internetové bankovnictví? Předpokládal jsem, že už všechny banky každému klientovi cpou internetové bankovnictví a že bez toho se nejde stát klientem banky.

Vždyť ho má sjednané, jen do něj vstupuje dcera.
petrm

Vaše banka má jako kontaktní telefon vašeho účtu registrované číslo vaší dcery?

Perm, nechce se mi vám cokoliv vysvětlovat. Odpověděla jsem tazatelce a ona neprotestguje a ani se neptá. Tím je to uzavřeno. Krásný víkend z prosluněné Ostravy přeji *mir*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]