Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dají se některé české města považovat za města duchů?

Od: jiriskoda odpovědí: 49 změna:
Jak tak cestují po různých českých městech tak všude kam přijedu a po par dnech odjedu tak skoro vždy musím říct město duchů protože ve městech prázdné prostory a výlohy,nízký počet obyvatel skoro žádná kultura ani zábava,ekonomické na úrovni 0. Čím to je ze z některých měst hlavně na severní Moravě se stávají městy duchů a skanzeny moderní doby?

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

V malých městech není práce. Lidé se za ní stěhují do větších měst, případně za ní jezdí denně i desítky kilometrů. Cestou se stavují v některém supermarketu, kde udělají týdenní nákupy. Nemají tak potřebu nakupovat v místních malých obchodech, často s omezaným sortimentem zboží. Proto se místní obchody neuživí a postupně krachují. V hospodách je čepované pivo o tolik držší než lahvové se supermarketu, že tam štamgasti přestali chodit a radši si oevřou flašk u televize. Těch pár žíznivých kolemjdoucích turistů v sezóně hospodu nezachrání. A kultura? Kulturní zařízení malého města mohou jen těžko knkurovat těm ve městech velkých. Kdo by chodil například do místního kina, když může zajet do centra většího města? Když má navíc doma v pohodlí a lacino k dispozici nepřeberné množství nejrznějších programů? Scházet se se známými? Proč? Vždyť přece stačí zapnout některou ze sociálních sítí.

Ano, je to smutné. Velmi smutné. Je to daň za pokrok. A pokud se nestane zázrak, lepší to nebude.:(

ben®
magdon - a co proti té katastrofě (kromě pláče) uděláte Vy ?

Nedělám nic. Není v silách jednotlivce s tím něco udělat. :(

Jsem z velkého města, takže nemůžu podpořit drobné obchodníky. Stejně tak logicky nemám možnost někomu v malém městě nabídnout práci. Dokud to šlo, nakupoval jsem v malých českých obchodech v okolí. Teď už také nakupuju v supermarketu, protože řada malých obchodů v širokém okolí díky němu zkrachovala a nic jiného mi nezbývá.

Jestli máte nápad, co s tím, tak sem s ním. Rád se v mezích svých možností připojím ;).

ben®
magdon - ale zdá se, že se Vám ten nostalgický pláč vyplatil, protože to tady mají mnozí rádi a Vy to dobře víte .
ja
Bene, vždyť ten magdon má pravdu do posledního puntíku, tak si tu očividnou averzi vůči němu odpusťte...
ben®
ja - on má svůj názor, já mám svůj názor. Pojem pravda sem netahejte. Někdo stále pláče a jiný to jako tragédii nevidí.
jiofa

ben. Doufám, že vám Babiš po volbách vadit nebude a nebudete zde plakat a brát to jako tragédii. Tak uvidíme.

ben®

jiofa - nebude. Vlastně ho mám rád (jako komika) a proto ho zde rád propaguji. Chtěl bych, aby v politice zůstal (on stejně nikdy neodstoupí, nikdy) a bavil nás dál. Sice si myslím, že i kdyby uspěl ve volbách, tak nebude mít dost kamarádů k sestavení funkční vlády, ale kdyby nás neochránila sv. Anežka a tato neblahost se stala, tak se těším na protažené obličeje jeho voličů, až začne "plnit" to, co jim slibuje. Já od něho nic dobrého nečekám, tak nebudu překvapen. Jeho vzor je pan Trump a nyní řada Američanů už lituje, že ho volila, tak to zklamání postihne i jeho zdejší vyznavače.

jiofa

ben: Pravdu máte v tom, že ten šrumec za komoušů byl i v tom, že se pořád něco shánělo co nebylo. Pamatuji to velice dobře. nebylo tolik aut, jezdilo se autobusy z náměstí, narvané vlaky, Chodilo se na pivo bez nějakého "strachu" kolik to zase zdražilo atd. Jiná doba byla, jiná je teď. U nás ve městečku 12 000 obyv. je kutury dost, samé představení, besedy, fotoklub, klub malířů, filatel, modeláři, klub turistů atd. Kdo chce, zábavu si najde. Pravda, sobota neděle město duchů. Lidé zalezlí doma u tv,, pc, mobilů a pod. Reakce čl. výše: Mne zklamání nepostihne, víc než z dnešní vlády už snad ani nelze.

jaj*
To je špatně pro obyvatele, kteří se nemají jak dostat do města na nákup. S tím by měl stát něco udělat, hlavně že se dávají peníze do měst, na 53. hřiště a na 82. sochu, ale aby se stát postaral o to, aby bylo kde nakoupit, to ne. Hromadná doprava se taky platí ze státních peněz, ale jak je to pro mešťany tak to zaplatit, jak je to pro podřadný vesničany tak nic. Ani se nedivím že se někteří stěhují pryč, ale někteří se stěhovat nechtějí a pro ty to tam bude jen těžší.

hodnocení

5x
Dá se to říct o mnoha centrech měst. Jaou tak lukrativní, že tam nikdo nebydlí a neuživí se tak ani obchody.
omg

V lukrativních centrech měst se neuživí ani obchody. Vy jste ale hlava. Víte co znamená slovo "lukrativní"?

*haha*

Jistěže. Nemovitosti v centru města jsou vždy v kategorii "lukrativní", i když už tam skoro nikdo nechodí a večer tam bloumají jen bezdomovci. Výsledkem je, že požadovaný nájem z obchodních prostor je vysoký, ale reálné tržby ne. Takové obchodní prostory pak zůstanou často prázné.
krtek6

@omg: jiste že ví...třeba u nás v Přerově, tam to ví každej realiťák...díky nim víme, že je každá nemovitost na lukrativní adrese a je to exkluzivní nabídka...jeden by se až divil*smich* ;)

motorkar

je to dobrý oxymoron, že "se v lukrativních centrech neuživí obchody"

lukrativní = ziskový, výnosný

něco výnosného tak se to přeci musí uživit, jinak to asi nemůže být výnosné

Myšleno je to tak, že centrum města je histoticky automaticky vnímáno jako lukrativní, přestože v tomto okamžiku třeba reálně není. Přirovnal bych to k tomu, že by takový Andrej Babiš zchudl a chtěl se nechat zaměstat jako prodavač v hypermarketu v úseku pečiva. Jednak ho asi nevezmou, protože už bude stále v kategorii "boháči", druhak v jako očích by těch 30 tisíc ve výplatě bylo směšnou částkou, za kterou nemá smysl se o cokoli snažit a je lepší si to hodit.
Jestli s pochopením má někdo problém, tak je mi to líto. Nebo ne, spíš je mi to jedno. :)

tomkk - S pochopením problému problém nemám. Co ale nejsem schopný pochopit je, proč musí pár jedinců furt do všeho za každou cenu plést Babiše! *zed* Je to trapné a už je to únavné.

Volby, budou volby, tak nějak ho připomenout musí, no ne?:-D

A dopadneto jako s tím chlapcem a vlkem "Vlk, vlk, vlk..." .a on už niko neposlouchá a nepřiběhne na pomoc*smich*

trtr
hodnocení

5x

Zdravím, ano, takov á města tu skutečně jsou - jedno je třeba Adamov. Smutné zbytky dřívější slávy (průmysl), jsou i další a určitě horší.

vili
hodnocení

5x
V zásadě je to jako u nás. V městečku je jen několik malých fabriček, které navíc moc neplatí. Takže kdo může, jezdí do nedalekého několikanásobněvětšího města za prací a lepším platem. Po cestě má pak nákupní zónu, takže prachy za velké nákupy nechá tam, protože stejně všichni jezdí autem.
Obdobně je to u místních obchodů. Několikrát jsem viděl prodavačky z potravin od nás nakupovat v supermarketech v okolí, protože mají lepší ceny a nepoměrně větší výběr. A když náhodou jdu do nějakého místního obchodu s nepotravinářským zbožím, má sice většinově ceny srovnatelné jako ve městě, ale výběr žalostný, protože tam nic moc neprodá. A i když je ochoten požadované věci dodat, já už nejsem ochoten sledovat, jak danou věc objedná v random obchodu na internetu a cenu vynásobí jeden a půlkrát, a za tu mi to prodá. To si můžu stejně objednat sám nebo si nakoupit v tom městě, kde mám větší šanci, že si nakoupené zboží odvezu již při první návštěvě.
Co se týče restaurací, před 30 lety jsme měli 5 hospod a ve 3 se vařilo. Dneska je u nás jen 1 hospoda bez kuchyně s omezenou otevírací dobou, 1 denní bufet s velmi omezenou nabídkou hotových jídel a rychlé občerstvení. Zdá se to jako dostačující, ale pracující se prostě v místě nenají. Když se chci v poledne nebo večer najíst, nejbližší hospoda s jídlem, což je opět jen jídlo typu smažený sýr a hranolky, je 8 km od našeho bydliště a opravdová restaurace s větším výběrem opět až ve městě. Já osobně řeším v práci jídlo nákupem ve firmě, která vaří pro nedaleký domov pro seniory, a jsou ochotni nám to každý den po cestě tam dovézt. A bereme si odtamtud všichni, i když bychom si mohli občas vozit něco z domova, protože se bojíme, abysme se pro ně nestali málo rentabilní.
Denní rytmus městečka je takový, že dopoledne a hlavně kolem čtvrté hodiny odpoledne je u nás relativně živo, lidé občas jdou na úřad nebo něco málo nakoupit cestou z práce. Ale po páté hodině je v centru vlastně jen jedna specifická etnická menšina, která dělá trochu bordel, což tedy k procházce opravdu neláká.
Kultura se u nás omezuje pouze na velmi občasné akce několika místních spolků, a díky Bohu za ně, protože jinak bychom opravdu byli jen noclehárna pro větší město v oblasti.
Zachránit to podle mě nejde, protože nejsme vyloženě v turistické oblasti, nemáme celoročně využitelný potenciál a dost tu chybí například dohled nad dodržováním pořádku v obci. Ceny nemovitostí ale paradoxně kopírují ceny městské, včetně například obchodních prostor v centru, což nemá úplně logiku. Prostě nové obyvatele nic neláká tu hledat bydlení, i když je tu vlastně moc hezky.

hodnocení

5x
Stačí kouknout u nás "Stará Karviná"
Šachta vykoupila kvůli těžbě celou čtvrť a pak se z nějakého divného důvodu zavřel důl.
Prázdné napul rozbořené baráčky, vše zarostlé, no a je z toho akorát smutek.

hodnocení

4x

K bratrovi přijel na návštěvu evangelický kněz z Francie. Zůstali všichni u nás 2 dny. Vzali jsme je navečer do centra Ostravy. Všichni byli Ostravou nesmírně zklamaní a Francouz povídal, že tak smutné a špinavé město ještě neviděl. Toto se stalo ccy před 40ti lety. Dnes je to sice čisté město, ale centrum je pro návštěvníka prázdné, smutné, beznadějné. A to proto, že do centra málokdo jde ve volném čase. Každý Ostravak ví, kde sídlí nákupní centra a velké množství velkých a malých divadel a scén, kde to žije. Kde je teplo, světlo, kultura, jídlo, příjemné prostředí. Pro dospělé i pro rodiny. Od rána až do noci. *hej*Nebude mít váš pocit z prázdných měst, stejný důvod? Konec konců, vy sám, jdete procházkou svým městem nebo jdete za teplem, jídlem a kulturou někam pod vysokou střechu?

doplněno 06.03.25 08:20:

Teprve teď jsem si přečetla všechny odpovědi. Myslím, že nemůžeme srovnávat malá městečka s velkými městy. Poloprázdné restaurace a i obchody budí pocit, že lidé jsou chudobní. Stačí si ale všimnout, kolik aut má na kapotě logo a reklamu, že vozí jídlo a odkud je. A mezi tím vělká auta dopravců e-obchodů. Takových dopravců všeho možného je opravdu veliká spousta. Lidé se už naučili používat tyto služby. Jídlo starší lidé neobjednávají, ale mladých, které litujeme, že nemají peníze, jsou spousty. Mají jinou představu o hodnotě peněz. Klidně řeknou, že se jim nechce vařit, tak objednají. Divili byste se, kdo všechno a jak často objednává jídlo, když dostanou hlad. E-obchody, kdysi jsem slyšela člověka, který vykládal, jak lidé budou nakupovat na netu a nechávat si dovážet i velké drahé přístroje. Měla jsem z toho plezír. Ale dnes? Já sama mám všechno vybavení z e-obchodů.:-D Rohlík a podoné firmy, všimli jste si, kolik jich potkáváte? Nákupy do bytu! Na akcích ušetří tolik, že to uhradí dopravu. Prozatím na jídlo nepoužívám, protože se nutím chodit, abych neskončila jako ležák. Občas ale, když mám chuť, také objednám. *alene*Svět se strašnou rychlostí změnil a my často nechápeme, nestíháme. Ale ti, kdo v něm vyrůstali, se měnili současně s ním a jak je patrno, líbí se jim to. A my můžeme odsuzovat a poukazovat a co? A nic!

el
Před pár měsíci jsme s kolegy chtěli jít v Ostravě na jídlo a pivo posedět, od hlavního nádraží směrem do centra, jsme míjeli samé prázdné výlohy. Některé z hospod co dříve fungovaly už byly dávno zrušené až po cca 1 km jsme šli jen na pivo do jedné malé hospody, kde nám řekli že to taky do měsíce zavírají. Drahé nájmy, energie, nebo koncentrace lidí co mají hluboko do kapsy? Vypadalo to to tam celkem smutně, co tam bude za 10-15 let...

hodnocení

2x

Bohužel, podobný pocit jsem měl před několika lety v kdysi pěkném podkrkonošském městečku Svoboda nad Úpou. Na ulicích málo lidí, takřka nikdo, ulice plné zavřených obchodů, prázdných zaprášených výloh...Prostě nikde nic, jen jeden Vietnamec tam měl svůj krám hýřící barvami. Bylo mi tam smutno, kolem krásná krajina městečko bylo jako slepý člověk - ty slepé prázdné špinavé výlohy. Fungovalo jen IC a jedna restaurace. Trochu málo na takové místo.

Podobně bylo i v nedalekých Janských lázních, i když tam bylo, vzhledem k pacientům, lidí poněkud víc. Jedna cukrárna, kino, 1 restaurace, 1 kavárna, jediná prodejna potravin, navíc ne moc čistá, s vietnamskou rodinou. Na léčení jsem nevymetala obchody a kavárny, stravu jsem měl v rámci léčby, hodně jsem chodila po okolních kopcích a příroda tam neměla chybu. Ale nebyl to moc povzbuzující pohled. Jaga.

riva
hodnocení

2x

Chudoba. Po zaplacení nutných výdajů lidem zbývá málo peněz. Nechodí utrácet do ulic, provozovny se pak neuživí. I hospoda, dříve plná života, je prázdná nebo už zrušená.

motorkar

Ve které době za poslední 2000 let se chudí lidé (rozuměj ti kdož nechtějí moc pracovat a tedy jsou na průměru či mediánu) měli lépe?

riva

No dnes má i chudý člověk mobil. To před sto lety nebylo. Ale zatímco tehdy i chudý chodil do hospody, dnes si to dovolit nemůže.

A bohatí před sto lety měli mobil? to je mi novinka!

motorkar

Před 100 lety měli sotva elektriku.. Záleží jak to on myslel, zdali jako ironii anebo jako věcnou argumentaci - bohatnutí i u žebráků, které je faktem. Nechci to tady přirovnávat ke statusu mcdonaldu v devadesátkách u nás, kde se to považovalo za luxus přitom v americe to bylo lowcost, anebo iPhonů v rukách ekonomických migrantů, i když to koreluje.

Anebo je to mudrc, který chce polemizovat o tom, že i ten dobrovolný žebrák, kterému se nechce pracovat, se má špatně? Anebo snad že 9 z 10 takových ve své pozici nejsou jen z lennosti a dobrovolně?!

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, ne, město duchů u nás nyní není. Ovšem, kdo pamatuje vystěhovány starý Most a tam průběh demolicí, tak to by se za město duchů, t.j. zcela bez obyvatel označit dalo. Nepodléhejte pesimismu, skutečnost je normální, bylo to tak vždy. Zdravím!

Starý Most, krátce před jeho demolicí jsem navštívil. Ano, to bylo v té době město duchů. Právě proto, že bylo vystěhované a v podstatě tam byl zákaz vstupu. Ale to byl extrém, který nemá se současným stavem dnešních měst nic společného.

"...skutečnost je normální, bylo to tak vždy..."

Ne, nebylo. Dnešní liduprázdná městečka jsou normálně obývaná, přesto v nich ve všední dny potkáte jen pár jedinců. Desítky zavřených obchodů a řada zrušených hospod v nich také dřív nebývaly. Je to tím, že lidé dnes nechodí nakupovat pár drobností do místního "koloniálu", ale raději jednou týdně zajedou do supermarketu ve větším městě. Místní obchody se tím pádem neuživí a krachují.

ben®
magdon - máte na věc "žižkovské" vidění . Na maloměstech to bylo takto vždy. Dopoledne lidé v práci, děti ve škole. Potom se centrum zaplnilo a jak se zavřely obchody, tak se vylidnilo a večer už zase všude pusto. Na vesnici to bylo ještě horší. Volte pana Babiše a bude (mu) líp .

*sok* Proboha co sem zase pletete Babiše *zed*? To už je na "Chochlouška".

Tenhle trend trvá od doby, kdy ještě nikdo ani netušil, že nějaký Babiš existuje.

ben®
magdon - proč Vám vadí pan Babiš?

Bene,jemu vadí,to,že do všetkého zatiahnete politiku,ak už neviete čo povedať. To,že vám je dobre ako starému človeku byť zatvorený v jednoizbovým byte v Prahe ešte neznamená,že aj ostatným to tak vyhovuje.

ben®
slavco31 - všimněte si, že @magdon využil možnosti se do mě navézt, resp. tu averzi (jak je zde níže zmíněna) začal on. Pan Babiš je všude, tak se nedivte, že mně ho pan kolega svým pláčem/názorem připomněl. A jinak - o mně víte ho*no, tak nespekulujte a začněte brzdit (a navíc lžete)!

ben - ale já nepláču, ani si nestěžuju. Jen konstatuju skutečnost a beru to jako fakt. Ale je mi dost proti srsti za každou cenu do všeho zatahovat politiku.

liska5

Magdone a já tam bydlela do 1966. Pamatuji ještě ta tři náměstí, divadlo, poštu, tržnici, pivovar ..Všechno tenkrát fungovalo a možná by tam dneska byla i městská památková zóna. Naše ZDŠ stála v parku s vodotryslem a platany kousek od toho slavného /přemístěného/ kostela. A na gymplu jsme vybíhali v těláku na Hněvín...Když se vystěhovávaly první ulice, už tam jezdili filmaři natáčet válečné scény.

karla*

Pane Magdon, vy říkáte že lidí z malých městeček jezdí nakupovat do velkých obchodů jednou týdně, místo aby šlo do místního "kolonialu", který už není, protože zkrachoval. Já mám pocit že i ta malá městečka mají z 95ˇ% nějaký supermarket, takže ani duchodci a nikdo nemusí nikam jezdit. Protonikdo nechodí do potravin atd v malých krámcích. Kamarádka bydlí v městečku o 9 tis obyvatel a mají 3 supermarket, další s 7 tis. obyvateli 2 supermarkety, další 6 tis obyvatel 2 supermarkety. Sestřenice má supermarket dokonce ve měste s 3,5 tis. obyv.

motorkar
hodnocení

2x

Čím to je? No jednoduše i tím i staří i mladí sedí na sociálních sítích a píšou si po internetu ;) Živé reálné sociální vazby od té doby upadají

Ivi tuto otázku pokládáte na sociálních sítích místo aby stojí šlo prodiskutovat s někým na roh na ulici jako to dříve dělaly babky, nebo do hospody jako to dříve dělali dědkové.

Prognóza praví že Praha a Brno budou narůstat, krajská města povětšinou stagnovat a menší města budou vymírat.

To je dané jednoduše tím, že lidé se chtějí bavit, bavit, bavit, takže se budu přesunovat do těch státních centet. Od té prognózy se bude vyvíjet i hodnota nemovitosti v těch městech takže bacha na to, vyházejte to z portfolia včas

Teď jste na to kápnul *palec*. I já zrovna sedím u PC, místo abych zašel na pivo a kus řeči do hospody *smich*.

Jenže i když tam občas zajdu, potkám tam jen 2 až 4 opilé "štamgasty", se kterými si nemám co říct. Před pár lety ta hospoda praskala ve švech a byl problém si sednout.

Jojo, a bude ještě hůř.
Pokud projde zákaz kouření v předzahrádkách.
V létě měly hospody aspoň nějakou tržbu, ale takhle, to je smrt pro pohostinství.
motorkar

Ale pozor, toto je jen dílčí příčina a vidíte že v Praze neplatí, hlavní příčina je v klesající natalitě, a ta je zapričinena blahobytem západu i těmi sockami.

Spousta (mladších) lidi má fobii z rozhodování a bojí se, že nezvládne vybrat jídlo v restauraci...

Jak by mohli, vždyť je tato podpora na to podporuje, tady se kladou dotazy a vedou sáhodlouhá diskuse o tom, co naživo nebo po telefonu člověk vyřeší za 20 sekund

"Spousta (mladších) lidi má fobii z rozhodování a bojí se, že nezvládne vybrat jídlo v restauraci..."
Však na to restaurace rychle zareagovali a to QR kódem na každém stole.
Ani nemusíte mluvit s číšníkem. Být takzvaně online *smich*
motorkar

aha, no jo ale zapomněl jsem dodat, že tyhle vločky maj tendenci si vybrat už doma bo na místě nejsou schopny se rozhodovat "ve stresu", nejsou na to zvyknutý, jsou z toho v pr... ne všechny ale dost velké % prý...

v tom jim ten QR pomuže jen částečně - jen proti fobii z komunikace s "cizími" - čišnikem, ne v rozhodovacím stresu, ale asi taky, budou tam mít dost času na výběr. Leda by nebylo dost židlí a byl by tlak na rychlý order. Ono ty zavážkové služby typu rohlik kosik tesko aj. taky lecos řeší...

Generace, které se říká prý: "utíkám" ... takže QR kod a šaškujem s mobilem i v Restauraci :) Ach jo

km
hodnocení

2x

čím hloupější otázka, tím více odpovědí

Přijde mi to lepší než mnoho jiných otázek. Třeba jak se měří penis, nebo jak vypadá ženský orgazmus. *mir*

Dají se některé české města považovat za města duchů?

liska5
hodnocení

1x

Já znám obce duchů v Sudetech. Třeba Hraničky v Rychlebských horách. To je po odsunu Němců po II. sv. válce. Pohled na ty zbytky stavení a prastarých ovocných stromů, to až sevře srdce.

Ano, to je i má představa "města duchů". Máme jich tady na severu několik. Naprosto souhlasím s Vaším popisem. Já bydlím v malém městě. Z vyprávění vím, že jsme zde měli vše. Podniky na výrobu šatů, mlékárnu... Prostě vše, co dřív bývalo běžné. Teď tu z tohoto věcí moc nemáme. Ale máme tu jiné věci. Městečko je klidné, moc hezké, s úžasnou přírodou kolem. Miluji naše Lužky, stačí vyběhnout na pole k lesu a rozhlédnout se *srdce* Odpoledne, když je většina lidí v práci, tak důchodci a maminky s dětmi korsují na náměstí "na drby" *smich* Hospod jsme tu měli více(co i já pamatuji), teď máme tři restaurace kde se dá najíst. Ve dvou slušně, ve třetí "na fofr" pro pracující a má i rozvoz. Hospod máme šest, pravda- plná bývá většinou půlka, ve zbylých sedí pár stálých štamgastů.Poštu máme, bary, základní školu s družinou,zušku, lékařské středisko, zahrádkářskou prodejnu i se zahradnictvím. Místní cukrárnu zavřeli před nedávnem - pan majitel již nezvládal péci a ještě prodávat. Fabriky tu máme tři a jeden pivovar. Také městské kulturní a informační centrum. A divadelní soubor a divadelní scénu, městské kino. Jistě - i pár rozpadlých domů a ne zrovna výstavních zákoutí se tu najde, ale člověk vidí to, co vidět chce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]