Nejste přihlášen/a.
Zdravím, vsechno se zdrazilo a ja se snazim setrit. Nejsme v nejake financni krizi, jako student, jen myslim, ze bych mohl usetrit na jidle, za ktere utracim docela dost, prestoze kupuji spise zakladni potraviny, ovoce, zeleninu. Chodim na 3-4 mensi nakupy tydne a vzdy koupim, co potrebuju. Chtěl bych se zeptat, zda se dá něco vařit levně na několik dní hlavně z masa, klidně cokoliv, z vepřového, hovězího nebo kuřecího?
Děkuji
Vepřové je v akci každou chvíli za 100Kč/kg. K tomu 1kg cibule 15-25Kg. Nějaké to koření, s knedlíkem nebo těstovinami to budete jíst týden.
Játra taktéž nejsou drahá, k tomu rýže.
No a kdo netrvá na mase, ale přesto chce mít v jídle bílkoviny a kvalitní pomalé sacharidy, tedy nějaké těstoviny s kečupem za jídlo nepovažuje, ten jde cestou luštěnin, obilovin a tofu. Cizrna s osmaženým tofu a nějakou levnější zeleninou (cibule, mrkev). Houbový kuba, obzvlášt´jsou-li houby z vlastních zásob. Jáhloto s tofu, osmaženou cibulkou a uvařeným zeleným hráškem a sladkou kukuřicí. To si navařím klidně na 3 dny. Čočka s vejcem. Nebo vařená čočka a k tomu na pánvi osmahnout slaninu, cibuli a česnek. To je lahoda.
Kdo netrvá ani na bílkovinách, jen si chce zaplácnout žaludek, ted si udělá langoš, bramborovou placku, bramboráky, palačinky, topinky. Jó takový obyčejný opečený chleba potřený česnekem a ja si na něm člověk pochutná.
Koupit celé kuře vykostit, rozdělit na 6 dílů, ty zamrazit ( prsa na 4 kousky, 2 stehna, 2 křídla + kůže) kupuji větší - výkrm 58 dní, skelet dobře do měkka uvařit a je silný vývar na polévku, skelet obrat a maso do rizota s hráškem. U dobře uvařeného skeletu se lépe odděluje všechno maso od kostí.
Z křídel polévky s luštěninou (červená, hnědá, černá čočka, zelenina, krupky, jemné ovesné vločky na zahuštění. Ráno je dobré označené luštěniny namočit, vaří se potom krátce. Na jaře dojet na medvědí česnek a později na mladé kopřivy. Lze nasušit, výborné poprášit cokoliv, omelety, rychlá pánvička, do pomazánek ...Dá se i zamrazit a potom jenom stříhat, nebo lámat do polévek, velice výživné, plno vitamínů, nemusí se kupovat petrželka, šnytlík.
Vyplatíse.cz - Pokud jste z Prahy tak na Balabence je opravdu velká prodejna.
Zlevněnka a viz odkaz, kde jsou všechny prodejny pohromadě a kde se nalézají:
Levná jídla: koprovka s vajíčkem, houbovka nakyselo, rizoto, kde se dají zpracovat zbytky masa z předchozího dne, levné jsou i plíčky, pokud je umíte náležitě připravit.
Jak už někdo psal - kuře je zdrojem mnoha jídel. Dát stranou prsa /řízky, nebo čína/, zvlášť stehýnka - upéct, z kostry vývar na polévku, obrat zbytky masa do toho rizota.
Velice mi chutná z Penny sekaná klasik, 500 g, od firmy Řezníkův talíř, je správně ochucená. Stojí v akci kolem 30 Kč a budete z ní mít nejméně 2 obědy, i víc, k tomu br. kaše.
Jinak ráda nakupuji v Tescu ve slevách - mají tam zvláštní oddíl. Slevy velice pěkné. Dnes jsem pojedla smaženého kapra, koupila jsem si vaničku se 2 chlazenými porcemi, sleva byla 55 %. Podobně se koupí i další druhy mas, jen musí mít člověk štěstí, čím dřív ráno přijde, tím lépe si vybere. Jaga.
tm, . Je to přesně tak. Když muž byl na vysoké, já s děckem vařila, únikem byly brambory, zelenina, kyška, bůček, hovězí, zelí. Jedině na tom se žilo a bez dluhů. Kdyby kdo chce ušetřit na jídle, dnes žili na kaviáru a šampaňském, vyšlo by je to stejně-pokus o humor.
Píšu o šedesátých letech a začátek sedmdesátek. Problém je v tom, že existovaly suroviny, které byly levné a s nimi se dalo ušetřit. V současné době nic levného neexistuje. Luxusní potraviny jsou dražší, ale kupují jen ti, kdo na to mají. Levné a levnější neexistují Všechno vyjde nastejno. Od brambor s kyškou, bramboráky, bůček, luštšniny. Cenově stejné.
Tazateli rozumím,mám dva studenty,vnuky,co bydlí spolu a furt mají hlad,pokud studují nejsou to kuchaři,aby si vařili koprovky a jiná složitá jídla s kopou nádobí...,jeden dočasně dělal brigádu v KFC,Rohlíku,kde se i bohatě najedl a to je nejvíc.
jste jedna osoba – student? chápu správně? bydlíte v bytě nebo domě, je prostor na skladování potravin?
sestavujte si jídelníček podle toho, co je ve vašem obchodě v akci, potraviny v akci jsou výrazně levnější, konkrétně ta zmiňovaná zelenina u té to určitě platí. kupujte do zásoby. například máslo, můžete nakoupit když je levnější a zamrazit, stejně tak maso, dále pak těstoviny, rýže, mouka. nebojte kupovat zlevněnou zeleninu, takovou tu otlačenou, obzvlášť pokud ji použijete do vaření. nekupujte hotová jídla jako je ta mražená pizza atd. jednak tím neušetříte a také to není nic kvalitního, to si radši udělejte pizzu sám. doporučuji na podzim koupit malý pytel brambor od zemědělce a uložit do sklepa. jednak tím vyřešíte průběžné nakupování, dále je to levnější a pak jsou takové brambory mnohem chutnější, nevýhodou, že nejsou umyté. je ale potřeba koupit správnou odrůdu, která je vhodná k uskladnění a která vyhovuje vašim nárokům (nekoupit to první na co narazíte, zeptat se na odrůdu a varný typ, pak zagůglit). na uskladnění je možné koupit i jablka ze sadu, klidně celou bednu, vhodná odrůda vydrží ve sklepě do dubna. nekupujte extra pečivo, jen to základní popřípadě to v akci. nejlevnější je mléko trvanlivé, kvalitnější je ale to čerstvé, které je mnohem dražší, nicméně do vaření je to imho jedno, takže doporučuji koupit balík trvanlivého, když je levné. obecně ještě stále platí, že větší balení vyjde levněji, i tak ale doporučuji vždy koukat na cenovku, tedy na tu malou, kde je přepočet na hmotnost. supermarkety nabízejí své produkty, pod vlastními značkami, které obvykle vycházejí výrazně levněji, ale kvalitativně jsou srovnatelné. vejce kupujte velké plato, pokud nemáte etický problém, tak nejlevněji vychází klecový chov (pozor ale jsou různé velikosti vajec), pokud etický problém máte, kupujte ze dvora, kvalita bude kolísavá, cena mnohem vyšší, ale slepice netrpí tolik.
Pozor - tazatel je převážně masochysta, t.j. k jídlu si nejraději maso chystá .
" Nucený výsek = poměrně levné maso ze zvířat, která byla na jatkách nuceně poražena, například po tom, co si zlomila nohu. Zákaz jeho prodeje platí od července 2003."
Balíček masa 90 - 100 kč/kg ze Španělska/Polska - uvaříš omáčku a máš 5 porcí po 20 kč bez přílohy. K tomu rýže (ber kilová nebo 5 kg balení v akci - 1 kg běžně za 30 kč) - z pytle máš hromadu porcí. Nebo levné těstoviny, pohanka pravidelně pytlík za 20 kč. Dále kuřecí v prdejnách drůbeže - stehna za 50, kostry 20... máš polévku a ještě obereš kosti a večeře za pár kaček. Nebo vepřové kosti na polévku běžně za 45 kč - koupíš kilo, máš hrnec vývaru a obíračku na 1 až dvě večeře... mleté maso - umel balíčkové maso a za stovku máš kilo sekačky. Játra běžně 60 kč za kilo.
PS: pokud tohle všechno budeš jíst pravidelně, za jídlo dáš 1500 za měsíc a jako bonus máš dnu jak vyšitou))
Ono to levné vepřové ze Španělska je levné proto, že bylo ze státních rezerv a 5 let leželo v mrazácích.
rada = tak tomu věřte. Z Holandska sem šly opravdu 5 let starý masa. Stejně tak máslo 2 roky. Jak to je nyní nevím, ale Penny se vyhněte. Tohle ve zprávách neřeknou. ČR popelnice Evropy.
Rozmrazí, přebalí na menší balíčky a jde to do prodeje. Cena pod sto korun.
Kupte si kvalitní, české maso od farmáře vepřové z přeštíka plemene, i třeba hovězí a poznáte rozdíl.
Základ je dobrá lednice s větším mrazícím boxem. Pak nakupovat potraviny, tedy maso, zeleninu i další produkty v akci. Takto zakoupené levnější produkty ukládat do mrazáku pro případné vaření dle chuti. Pokud uvařím(e) tak vždy ve větším množství (více porcí) mimo konkrétní okamžitou potřebu. Rozdělit na další samostané porce a uložit do lednice a pokud je více i do plastového zipového sáčku a zamrazit. Další den uvařím(e) další jídlo a provedeme totéž. Třetí den obdoba. Poté čtvrtý den spotřebujeme jídlo ze dne prvního. Další den z dalšího. A takto kombinovat a případně použít i uložené z mrazáku. Dovařovat pak už většinou pouze přílohy (brambory, rýží), ale i tyto možné ukládat do lednice na další den, kdy je pouze ohřejeme, nebo opečeme. Navíc, osobně na vaření, doporučuji používat automatický elektrický papiňák. Vaří rychle a prakticky sám - nemusí se hlídat, po načasování se sám přepne na přihřívání, dokud se nevypne, nebo se neprostírá. A uvaří a podusí vše (polévky, masa, zeleninu, přílohy) a nejde z něj žádná pára! Případně na pečení a smažení i horkovzdušnou fritézu.
Vařit jednoduše a zdravě z levných potravin.
Např. červ.čocka s pohankou, propláchne a namočí se obojí smíchané, druhý den /+majoránka, bobk.list, česnek/ je uvařené za několik minut, přisolit, omastit a k tomu salát z kyselého zelí s cibulí / přisladit/. Z toho, co zbude udělat polévku, že to hodím na cibulku, zaleju, okořením. Stejně tak obrané kuře lze ještě vyvařit na polévku. Dobrá a rychlá polévka je z pórku a vloček. Nebo brambory s tvarohem, nudle s mákem, tatarák se sardinek, nebo jen zeleninový. Řízky z celeru.
Zavařovat. A taky si najít v přírodě rostliny, z nichž lze dělat saláty a špenát. Pomazánky z levných zelenin...
To lze i jako základ na polévku s majoránkou, česnekem a vařit s bobk. listem, příp. s uzeninou.
Taky když zbydou brambory, rozmačkat je s hrubou moukou a vajíčkem a nadělat si bramborové šišky. Když zbyde rýže, povařit ji v mléce a dochutit, jako kaši nebo ji hodit na osmahlou zeleninu + pokrájené zbytky masa, okořenit a je rizoto. Taky se dají vařit polévky z ořezů a kostí.
Ano, vařit z levných potravin. Ale ty jsou většinou levné pouze v akcích. Takže nakupovat levně v akcích a mít uloženy v komoře (suché, konzervy), v lednici (krátkodobější spotřeby), nebo mrazáku (dlouhodobě). I ta vejce jsou v akci dnes ještě i za 3,50. Pokud se nanakupuje předem, bez akčních cen, vyjde vše většiniou o 50-100 % dráž.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.