Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoké dioptrie

Od: mája odpovědí: 13 změna:
Ahojky,
Je mi 20 a studuju VŠ (obor tělocvik a biologie). Už od malička mám vrozenou vadu očí (krátkozrakost- nevidím na dálku). Od první třídy nosím brýle (teď čočky). V pubertě se mi oči začali hodně zhoršovat a dioptrie skákaly jedna za druhou. Teď mám 14. Ikdyž s čočkama není vůbec nic poznat, je to pro mě docela handicap. Bez čoček totiž nevidím vůbec nic. Vím, že by mi mohla pomoct laserová operace, ale je tu problém. Moje zdravotní pojišťovna (VZP) mi nechce na operaci přispět ani korunu, prý je to kosmetická úprava. Ale 40 000kč na operaci bohužel nemám. Taťka zemřel a mamka je už v důchodu. Jestli někdo víte o nějakém řešení, budu za každou odpověď ráda.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rosalindaaa*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
tak to je fakt hodne tezky,leda zmenit pojistovnu,treba by ti nektera zaplatila aspon nejakou castku...
al bunda*
Jak napsala rosalindaaa. Oběhnout zdravotní pojišťovny a zjistit, zda a za jakých podmínek by to šlo. Zapmenout na VZP, ta Vám kolikrát nedá ani to, co musí. Jinak učit se, pracovat a vydělávat peníze, nebo najít bohatého sponzora, někteří mohou být ochotní. Chce to třeba zkusit i nějaké nadace nebo veřejně prospěšné společnosti, ale pokud jde o můj osobní názor, pak si myslím, že jedinou pomocnou ruku najdete na svém rameni, nebo jak nám říkali při základní vojenské službě:"Voják se stará, voják má". Přeji Vám mnoho úspěchů, při hledání.

doplnit odpověď
hodnocení

0x

bryle nenosim, ale o to vice jsem se zajimal proc moji kolegove nosi bryle a radeji si nejdou na operaci, ktera by to vyresila.

A proc? Protože operace pomuze, ale ne na porad. Princip je pry takovy, ze laserem se"obrousi"cocka tak, aby to bylo OK. Ovšem casem se to opet zhorsi a pak nezbyva nic jineho nez operaci opakovat. A je jasne, ze do nekonecna to delat nejde… proto spousta lidi radeji nosi cocky. S tim, ze jsou cocky, ktere muzes mit cely den, by si nemela mit problem... ale to nedokazi posoudit, protoze to neznam

al bunda*
Claymane, víte co znamená 14 dioptrií? To se díváte na svět přes tlustou vrstvu čočkového skla. Tady je operace prakticky vysvobozením ze slepoty. Čočky jsou řešením pouze krátkodobým. Příjemný den.
mája
Všem moc děkuju za vaše názory a rady. Se změnou pojišťovny je to těžké. Je pravda, že některé pojišťovny část hradí, ale pod podmínkou, že u nich budu minimálně dva roky pojištěná. A jestliže mi oni přispějí třeba 4000,- na jedno oko, tak za dva roky bude ta operace stejně o 4000,- a možná i víc dražší. Třeba před 7 lety kdy se s laserovýma operacema začínalo, stála 20 000,-(za obě oči). Ale zase na druhou stranu, pokrok jde stále dopředu a teď už se operuje méně bolestnýma metodama, kdy na druhý den může člověk normálně fungovat.
Je pravda, že se u některých lidí musí operace opakovat. Proto se doporučuje podstoupit operaci až když se zrak ustálí a dále se již nezhoršuje. Taky je pravda, že se v podstatě obrušuje (teď nevím jestli čočka, ale spíš bych řekla, že se odpařuje sítnice), a čím vyšší dioptrie, tím se toho musí obrousit víc a tím je větší pravděpodobnost poškození, nebo nebude možné odoperovat všechny moje dioptrie. Ale i kdybych měla mít třeba 5dioptrií, tak by to bylo vysvobození. U mě je totiž problém sehnat čočky. Tak vysoké dioptrie dělají asi jenom 2 nebo 3 výrobci (a to max.do 20dioptrií), takže pokud se mi ještě zhorší oči, tak mi hrozí brýle a s brýlema bych nemohla vůbec fungovat, studuju totiž tělocvik a sport je prostě můj život.
mája
Je pravda, že se u některých lidí musí operace opakovat. Proto se doporučuje podstoupit operaci až když se zrak ustálí a dále se již nezhoršuje. Taky je pravda, že se v podstatě obrušuje (teď nevím jestli čočka, ale spíš bych řekla, že se odpařuje sítnice), a čím vyšší dioptrie, tím se toho musí obrousit víc a tím je větší pravděpodobnost poškození, nebo nebude možné odoperovat všechny moje dioptrie. Ale i kdybych měla mít třeba 5dioptrií, tak by to bylo vysvobození. U mě je totiž problém sehnat čočky. Tak vysoké dioptrie dělají asi jenom 2 nebo 3 výrobci (a to max.do 20dioptrií), takže pokud se mi ještě zhorší oči, tak mi hrozí brýle a s brýlema bych nemohla vůbec fungovat, studuju totiž tělocvik a sport je prostě můj život.
v tom pripade to meni situaci... a v pripade ustaleneho zraku bych sel do toho! *smich*

miljan*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Před časem vyšla knížka František Vícha Dobrý zrak bez brýlí. Při dodržování zásad z knihy by se měl zrak znatelně zlepšit. Možná, že ji někde budou ještě mít.
mája
Ja si myslim, ze ocni gymnastika mi tech 14dioptrii nesnizi. Tou knizkou jsem listovala, ale moc tomu neverim. Mozna muze pomoct lidem s 1 nebo 2 dioptriema, ale me asi ne. Ale diky za radu.
al bunda*
U Vás bych to viděl opravdu pouze na operaci - viz předchozí odpovědi. I kdyby Vám to přineslo zlepšení jen částečné, je velmi pravděpodobné, že minimálně okruh dodavatelů kontaktních čoček se Vám výrazně rozšíří - i to bych považoval za úspěch. Obávám se ale, že na těchto stránkách budete hledat sponzora jen velmi obtížně. Přeji hodně zdaru a příjemný den.

jc*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Už se Vám podařilo sehnat peníze na operaci?

shaga
hodnocení

0x
Zdravim, ja jsem mela dioptrii"jen"8 a bylo to strasne, kdyz ted na to vzpominam. Plne Te chapu! Na operaci jsem sla az ve svych 25 letech, abych se ujistila, ze se vada jiz stabilizovala. A take slo samozrejme o financni duvody. Taky jsem v te dobe byla jeste student, ale uz jsem zacala pracovat, takze jsem si nasetrila. Ja jsem jiz dlouha leta pojistena u OZP zamestnancu bank a pojistoven a od nich jsem na operaci dostala prispevek celkem 8 tisic Kc. Take jsem dostala studentskou slevu od toho lekarskeho zarizeni, kde mi to operovali. Takze to celkem nebylo tak moc penez, zvlaste s ohledem na to, jak moc tim ziskavas! Odstranili mi vsechny dioptrie, protoze jsem mela nastesti dostatecne tlustou rohovku. To je ovsem individualni, takze par dioptrii muze pri takove sile zustat i po operaci. Urcite tenhle zakrok doporucuju, mne to prineslo uzasnou ulevu a doslova NOVY POHLED na svet :) Ty penize si proste nejak nasetris casem, zacni pracovat, kdyz budes sikovna, mas to raz dva... Moc Ti drzim palce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]