Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úroková sazba 3,50% p.a. jak se počítá?

Od: kondeba odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, četla jsem, že fio konto u Fio banky má úrokové sazby do 200 000 Kč 3,5% p.a. Co to přesně znamená, že když budu mít na účtu např. 199 000 Kč tak dostanu 6965 Kč za jak dlouho? Děkuji za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
P.a. = per annum = rocne
kondeba
hodnocení

Takže když tam celou dobu nechám částku těsně před 200 000 Kč a vždy ten zbytek pošlu na spořící účet, tak mi každý měsíc připočtou na fio konto 580Kč a mínus asi 15% daň? A každý měsíc tam budu mít navíc nějakou částku? Nebo až za rok?

To zalezi na podmienkach konkretneho uctu. Aj terminak na 30 dni ma uvedenu sadzbu v p.a.

Počítáte to správně. Zůstatek na účtu se úročí denně, součet těchto denních částek se připíše jednou za měsíc do výpisu a je k dispozici. Zároveň je z tohoto příjmu stržená daň.

kondeba
hodnocení

A taky tuším, že se částka takto získaná započítává do ostatních příjmů a bez zdanění je tam částka max. 50 000 Kč ročně.

Ne. Daň z příjmu z úroků v bankách se strhává hned u zdroje. Do ostatních příjmů se pak už neuvádí.

id
hodnocení

1x
FIO připisuje úroky měsíčně - 1/12 ročního úroku po odpočtu 15 % daně.
kondeba
hodnocení

Tak to je pecka, to vychází každý měsíc na 493 Kč jen tak. A jen tak nikde člověk nic nedostane. Kam se hrabou penzijní a stavební spoření, nemám ráda dlouhodobé produkty, co se můžou vybrat až za nějakou dobu, mám k nim silnou averzi. I když samozřejmě na nervy je to mít v bance tolik peněz, vždy je to něco za něco. Člověk má vždycky strach i když jsou peníze pojištěné. Ale zkrátka doma je člověk nemá.

A co když odečtete 2,5% inflaci;)

kondeba
hodnocení

Jaká inflace, prostě tam bude 493 Kč a to mě se vyplatí.

Sledujte úročení i u jiných bank. Momentálně nabízí Raiffeisen 4% s garancí do konce května.

fiofio
Uroky se daji nastavit aby chodily bud na ten sporici, nebo bezny/jiny. To je daleko lepsi, protoze jakmile je na uctu 200 001 a vic, urok pada na nulu nebo kolik tam je 0.1 %
kondeba
hodnocení

V Raifce jsem taky, a budu tam mít ten bonus, budu jak zběsilá někde 10x měsíčně platit za žvýkačky. Zkrátka něco levného a 10x a vlastně to asi neznamená, že 1x musí být za 1 den, i když já to tak beru, ale určitě se pletu, asi můžu třeba v jednom dni zaplatit kartou někde 3x nebo dokonce 6x a už se to bude sčítat. Pak ještě jsem v ČSOB a tam taky budu mít těch 1500 Kč bonus za placení kartou, nicméně ČSOB jsem si pročítala a je moc překombinovaná, ale já to beru tak, že se naučím více věcí, pak ještě mám nově účet u Air bank a tam tedy spořící účet mi nevyhovuje a ČSOB asi taky spořák nevyužiju, možná na chvilku tam můžu posílat těch 15 000 Kč měsíčně a něco z nich vydojím za každý měsíc a pak asi účet zruším. U Raifky si možná účet nechám a budu rýžovat na spořáku. Ještě nevím. Podle mě tyhle akce za založení účtu nejsou naposledy a vždy tam psali, že si účet může založit i klient, co alespoň rok nebyl klientem dané banky, takže zjistím co se vyplatí a buď jim frnknu nebo ne. Pro mě je ale i zajímavý ten celý proces, kterým jsem si při zakládání u každé banky prošla. Tak vím, že Raifka, ČSOB a Air bank už nepoužívají vytisklé papíry a účty se u nich zakládají přes aplikaci v mobilu, ta je na 1.místě a tím pádem i u jedné banky, teď nevím přesně u které, mám v tom guláš zatím, tam místo sms potvrzení za které se platí je potvrzení přihlášením do aplikace zadarmo, myslím že u ČSOB. Určitě pro mě bude dobré, když se naučím elektronicky vše co je na trhu, dokud mi mozek funguje a nejsem ještě tak stará, takže se chci naučit platit různými metodami. Taky třeba prstenem, hodinkami. Tato znalost se mi neztratí a je to dobré do budoucna, hlavně se nebát a naučit se to. Ono postupně všechno bude čím dál víc přes aplikace v mobilu, je to úplně jasné a kdo to nebude umět, tak je v dnešní době nahranej a pozadu. Já vím, nesmí být přesah přes 200 000 Kč, budu to hlídat a vždy si to pošlu na spořící účet a tam jsou taky úroky.

jir
Fiofio: ano, pokud tam je víc, tak se úrok sníží. Ale pouze pro tu částku, co je nad těch 200 000. Těch 200 se úročí stejně jako předtím, co je nad (tady ta 1 koruna), se úročí tím sníženým úrokem.

kondeba
hodnocení

Tak to jsem nevěděla, takže tam můžu bez obav mít 200 000 Kč a jak mi tam připíšou úrok, dejme tomu budu tam mít od března 200 000 Kč a na konci března mi tam naběhnou peníze navíc z úroku, tak já hned ty peníze co jsou nad 200K přesunu na spořící účet někdy začátkem dubna a každý měsíc tam bude těch 200 000 Kč a tu částku nad budu přesouvat začátkem toho dalšího měsíce na spořící účet, kde jsou také nějaké úroky.

bvcvvhbvc
Jakých 10x? RF mám taky a je to 3x.
kondeba
hodnocení

V Raifce u nových účtů je to teď tak a mají to všude na webovkách, že aby člověk dostal měsíční bonus 500 Kč tak musí kartou zaplatit 10x měsíčně, jen tedy sčítá se to i v jednom dni? Že zaplatím dejme tomu 3x v jednom dni a bere se to jako 3x nebo to musí být placeno 10 dní v měsíci?

kondeba
hodnocení

Takže 6 měsíců bude bonus 500 Kč k účtu v Raifce a k tomu je bonusový spořicí účet 4% do částky 500 000 Kč a tam stačí k získání toho bonusu zaplatit 3x měsíčně kartou, tak to už bude v těch 6 měsících splněné. Sčítá se taky placení kartou i v jednom dni že, nemusím platit kartou 10 dní v měsíci, aby bylo splněno, ale stačí 10x měsíčně, třeba v jednom dni zaplatím 4x kartou, v jiném dni 3x a v dalším dni 3x kartou za každý ten den a už budu mít splněno a vlastně se tomu budu věnovat jen 3 dny v měsíci a ne těch 10 dní. Takže nejvýhodnější banky na spoření jsou Fio a Raifka. Protože třeba u Air bank mají úroky ze spořícího účtu 2,5% a musí člověk zaplatit 5x měsíčně kartou. Nebo ČSOB tam je 3,5% a musí mít člověk každý měsíc na účtu 15 000 Kč aby měl těch 3,5% a ještě zaplatit 5x měsíčně kartou a jen do částky 250 000 Kč, takže ostatní banky mají smůlu. Budu využívat jen tyto dvě a ČSOB až mi dá 3x 500 Kč tak se s nima rozloučím a i s Air bank, ale nejdřív zjistím všechny možnosti u nich, abych naplno využila, že mám u nich účty, tak se naučím něco nového. Když to pak zruším, tak třeba ČSOB si zase vzpomene někdy v budoucnu, že bude dávat bonus k běžnému účtu a bude tam mít podmínku, že daný klient neměl alespoň rok u nich účet, tak mě tam zas budou mít. :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]