Nejste přihlášen/a.
Doporučuju čerpat informace jen z oficiálních stránek MPSV. Vše je tam podrobně vysvětlené včetně postupu, pokud máte manžela/ku, dítě/děti, které s Vámi byt neužívají. Formuláře včetně příloh jsou interaktivní, můžete je poslat elektronicky a nikam nemusíte chodit.
mpsv.cz/...
Čemu přesně nerozumíte?
Na stránkách MPSV (viz odkaz od @hlada) je uvedeno "Pokud máte manžela/ku, dítě/děti, které s Vámi byt neužívají vyplňte Doplňující údaje o osobách k žádosti o příspěvek na bydlení." a v tomto formuláři (odkaz ode mne) 2. věta odst. B zní "Manžela/manželku, partnera/partnerku a nezletilé nezaopatřené děti žadatele a ostatních společně posuzovaných osob uveďte i tehdy, jestliže s oprávněnou osobou společně byt neužívají."
Takže vyplníte ony Doplňující údaje, uvedete manžela a odevzdáte se žádostí a dalšími požadovanými podklady. Jednodušeji už to vysvětlit neumím - a jestli vám nárok vznikne nebo ne taky netuším, všechny informace a křišťálovou kouli nemaje.
Jsou 3 dokumenty: 1. žádost, 2. Náklady na bydlení, 3. sopis osob ve společné domácnosti...pak se dokládají úhrady nájmu energií a všeho co slouží s užíváním bytu, buď výpisy z účtu nebo SIPO, nebo složenky...Vyplácí se zpětně za čtvrtletí doporučuji dokládat každé čtvrtletí ve kterém došlo k přeplatkúm nebo doplatkům...
A proč by si nevzala, když na příspěvek dosáhne? Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere.
To máš jako při výchově dítěte. Dejme tomu, že máš 20 letýho kluka na vejšce, kterýmu platíš koleje, jídlo, dopravu, učebnice, hadry, drogerii, apod. Když mu dáš třeba 9 500 Kč a řekneš, že co ušetří, tak ti musí vrátit, protože jste chudý. Bude snad šetřit? Ani ho nehne. Profofruje, co se dá. Naopak řekne za pár měsíců: "Mně to nestačí, dej víc!" Když mu dáš 9 500 Kč a řekneš, co ti zbude, je je tvoje, na cokoliv. Tak bude šetřit jako divej, a žrát celý měsíc jen rohlíky s kečupem. Proč by se paní chovala jako v druhém případě, když jí výhodněji vyjde se chovat jako v prvním případě? To by byla padlá na hlavu.
Takže jste si odpověděl na svou otázku: Nebylo by lepší
vlastně sám!
A) Ano bylo by to lepší pro kultivovanou komunitu, stát, rodinu, která se chová rozumně a udržitelně
B) Ne nebylo by to lepší pro rozežranou ne kultivovanou konzumní entitu, Která vždy bude zkoušet, co jí ještě projde
Proč paní by se starala a šla do levnějšího / bydlela s někým druhým dohromady? Protože tak to bylo v předchozích desetiletích a staletích a tisíciletích vždy nezbytné - totiž nikdy nebylo možné aby chudá (průměrná) ženská bydlela sama (luxus) - Asi ani v jeskyni, a ani v bytě
Proč paní by se starala A snížilo náklady, nebo si zvýšil příjem, když může sedět a místo práce, tvoření hodnot, běhat po úřadech a vyplňovat formuláře a zkoušet, co jí kápne?
No, já jsem nikdy příspěvek nebral, ale vím, že už doživotně tam je záznam o tom kdo a co bral, je to vidět v portálu jenda, tak doufám že to někdo dřív nebo pozdějc vytáhne a zveřejní se to a bude se vidět, kdo jak a co načerpal a tyhle informaci budou jednou veřejný i zpětně
A teď, o kolik míň lidí svědomím této skutečnosti by čerpalo? ) Možná tak o 30% méně?
A co je vyčůraného na tom, že si sáhne pro podporu ten, kdo na ni má nárok? Opakuji, že hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. Proč by se uskromňovala (bydlet v menším nebo s úplně cizími lidmi) nebo víc pracovala, když může odpočívat, věnovat se koníčkům, apod. Stát jí pomůže. Ani nemusí osobně běhat po těch úřadech, jde to podat on-line, podává se jednou, pak se párkrát doloží příjmy a výdaje a peníze tečou.
Pochybuji, že kdybyste na zemi viděl válet 500 či 1 000 Kč, že si je nevezmete. Protože vám to morální zásady nedovolují. Nezvednete tu bankovku vy, zvedne ji za pár sekund či minut někdo jinej. S tím příspěvkem na bydlení je to podobný. A každej, kdo pracuje, odvádí státu ale NESMYSLNĚ velký množství PENĚZ: daní, sociálního a zdravotního pojištění, a když si cokoliv koupí v krámu, ještě další daně. Tak když pak stát vrací tyhle peníze zpět "nějakým způsobem", proč si jich pár nevzít.
@anzionka - Stát jí pomůže.
A kdo je to stát? No přece každý ten, s prominutím, hlupáček "kdo pracuje, odvádí státu ale NESMYSLNĚ velký množství PENĚZ", aby se ti druzí, "chytřejší" mohli "neuskromňovat, odpočívat, věnovat se koníčkům, apod."
Vzpomněla jsem na onen politicky nekorektní vtípek, ve kterém se obyvatelé Chánova po informaci o snižování dávek diví: "Ono už sa gádžom nechce robiť?"
Anzionko v tom co píšete se velmi neshodneme:
"Proč by se uskromňovala (bydlet v menším nebo s úplně cizími lidmi) nebo víc pracovala, když může odpočívat, věnovat se koníčkům, apod. Stát jí pomůže. "
Pokud bych ztratil bydlení nebo práci a musel bych žádat stát o dávky tak to poslední na co bych měl asi myšlenky by bylo odpočívat a věnovat se svým koníčkům. Snažil bych se svou situaci nějak vyřešit protože pro mě představa brát dávky znamená že mám opravdu velký problém. A uvědomte si, že když se nabídne pomoc potřebným a té pomoci začnou zneužívat vyžírkové s vašimi názory co ji nepotřebují a přisají se jen aby se mohli věnovat svým koníčkům tak jednoho dne budou muset být ty kohouty utáženy, protože už nebude z čeho, a biti na tom nakonec budou právě ti co tu pomoc nejvíc potřebují.
Hele nikdy jsem davky nebral, ale od covidu je to dvakrát za rok, dobrej ojep
Ale nemělo by stačit jenom napsat Čestný prohlášení že společně posuzována osoba s tebou nežije a když ti to manžel podepíše a uvede kde bydlí, tak by to mělo stačit, a teoreticky by ji neměli posuzovat když jste v rozvodu - ale to je domněnka.
Ty úřednice za stolkem toho moc neví a takovéhle složitější případy pak posílají krajskému metodikovi.
Jak už jsem napsal, tyhle ty dávky se evidují třeba 10 let zpátky Takže jednou bude vidět, kdo co načerpal, Tak nebylo by lepší si sehnat menší / levnější byt a nebo někoho k sobě? Já vím je to víc práce než si doběhnout na úřad pro rozvod a doběhnout na úřad pro formulář ale...
Hezká manipulace. A co jako že se eviduje, kdo pobírá příspěvek na bydlení? Že jako bude vidět, kdo co čerpal? Nepodsouvejte tady paní, že je / bude někdo automaticky póvl, když využívá příspěvek na bydlení.
Opravdu si myslíte, že je jednodušší, pohodlnější, lepší, když bude bydlet v menším nebo s někým cizím, než si naklikat z domova od PC žádost o příspěvek na bydlení a bydlet bez cizích a ve větším? Jednou nebo dvakrát půjde paní na soud kvůli rozvodu. Jen kvůli tomu, že vám se to nelíbí, že bude pobírat příspěvek na bydlení, to to paní určitě horší mít nechce.
Projela jsem formuláře a jsou tam rady pro žadatele - 1) žadatel by se měl poohlédnout po menším = levnějším bydlení
2) najít si další práci (přivýdělek)
3) zažádat si o sociální dávky
Záleží na tom, jak je kdo nastavený.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.