Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyuceni praxi

Od: pracant* odpovědí: 4 změna:

Slysel jsem ze pokud budu delat nejake remeslo delsi dobu tak potom si muzu zazadat o vyucni list ktery ziskam bez toho abych chodil do skoly.

Nevite kde bych nasel o tomto neco vic? Napr. jakych se to tyka oboru a kolik let praxe je potreba?

predem diky za odpovedi...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

1x

Tak to nikdy nešlo.V letech 90.tých byla možnost pro lidi, kteří léta pracovali v oboru, udělat si výuční list.Měli však při učilišti 5 týdnů praxe- pokud předvedl, že to ovládá,něco mu odpustili.Chodilo se také i na teorii..Využil jsem toho a udělal si bez potíží dva výuční listy-ovšem po mnohaleté praxi. Zkoušky učňovské byly pro mě snadné- s komisí jsme besedovali o různých řemeslnických fíglech, o kterých se v žádné knize nedočtete-ty dá jenom praxe.Pak to nějaký imbecil na ministerstvu zrušil a výuční list je možno získat jen plným studiem.

Abychom si rozuměli:Dnes tesař-živnostník, se rozumí, že převezme hrubou základní stavbu, sám nakreslí sedlovou střechu, sám si nakoupí materiál, a sám ji postaví a předá.Ovládá řemeslo v celém rozsahu, nikoho k tomu nepotřebuje.Doba, kdy pracoval v partě a vše vedl mistr je dávno pryč. Být řemeslník a být Pan řemeslník je velký rozdíl.

juvla*
hodnocení

0x

zadejte do vyhledavače UNIV. např zde univcz.cz/...

kjanik112*
hodnocení

0x

Doplním svou odpověď.Možná jste nebyl přesně informován.Počátkem let 90.tých si mohli řemeslníci, kteří leta pracovali v oboru, zažádat o živnostenský list , i když neměli výuční list. Nemyslel jste toto? Napsali jen čestné prohlášení o praxi a potřebovali, aby jim to nějaký vyučený živnostník potvrdil.Pak, pokud chtěli-ale nemuseli-si mohli udělat i výuční list, jak je uvedeno výše,jejich živnostenský list však platil a platí stále tak i tak. Nevím ale, jak je to dnes,zeptejte se na živnostenském odboru.Pakli-že to nepůjde, počkejte nějaký rok, a bude to zas povolené.Za chvíli budou rádi, že to vůbec někdo bude dělat, všichni jdou jen na studia.

pracant*
hodnocení

Ja prave slysel ze kdyz nazbiram 5 let v nejakem remesle (samozrejme to musim dolozit pracovni smlouvou) tak dostanu vyucni list. Ale to mam opravdu jen z doslechu takze jsem se chtel tady poradit nez zacnu litat po uradech...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]