Nejste přihlášen/a.
V roce 2013 jsme přistavěli jednu podkrovní místost na chalupě, což bylo uznáno jako jednoduchá stavba. Podle stavebního povolení jsem měl po ukončení stavby ohlásit stavebnímu úřadu počátek užívání stavby. K tomu byl určen ve starém stavebním zákoně formulář. Koncem roku 2013 jsem měl však velké zdravotní obtíže, čekal jsem na operaci prostaty a tak jsem ten formulář zapomněl odeslat. Nyní, téměř po 11 letech si stavební úřad vzpomněl, že jsem tuto ohlašovací povinnost nesplnil a zaslal manželce, která se mezi tím stala majitelkou chalupy, výzvu, aby do 60 dnů podala Žádost o vydání kolaudačního rozhodnutí už podle nového stavebního zákona.
Domnívám se, že naše zákony nejsou retroaktivní a že bych tedy mohl jako tehdejší stavebník dodatečně splnit tu ohlašovací povinnost zasláním toho formuláře ze starého stavebního zákona,který platil v době stavby. Bylo by to možné?
Zákony u nás sice obecně retroaktivní nejsou, nicméně stavební úřady si jedou svoje. Vím jaký je kolem toho humbuk, když katastry v rámci revizí posílají spoustu majitelů nezapsaných budov na stavební úřady a ty pak po nich chtějí passporty na stavby, které stojí i několik desítek let.
Můžete si zkusit stěžovat, ale mám obavu, že takových jsou tam spousty a nenaděláte nic. Černý Petr je bohužel na Vaší straně, když jste si tolik let nevzpomněl na splnění své povinnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.