Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamezení dvojímu zdanění, následky

Od: domicil odpovědí: 4 změna:
Mám účet na Slovensku. Byl část roku 2024 a počátek roku 2025 daněn tamní daní z úroku. Bance jsem v lednu 2025 dodal požadovaný danový domicil, abych nemusel platit dan SR +ČR, dvojí zadanění. Banka mi koncem ledna 2025 vrátila celkovou částku zaplacených úroků za prosinec 2024 + leden 2025 v jedné částce dohromady. (bez rozlišení položek za rok 2024 a 2025) Protože budu celkovou částku na účtu stejně potřebovat a současně částka vyplacených úroků za 2025 nedosáhne o vlas (doufám) částky 20 000Kč, nebudu muset platit dan v ČR. Chci se zeptat zda se z hlediska daní za rok 2025 a nezdanitelné částky ("ostatních příjmů" s limitem do 20k) započítá do roku 2025 i celá částka vrácené zaplacené daně na Slovensku(jak o ní píšu výše) , konkrétně ta část vracené daně za minulý rok 2024? Výpis s úroky a daní za 2024 od banky mám. Přirozeně výpis banky za 2025 bude až za rok, což je pro mé učely limitu do 20k logicky pozdě. Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vrácená daň z úroků zaplacených na Slovensku, i když se vztahuje k roku 2024, je fakticky příjmem připsaným na účet v roce 2025, a podle českých daňových pravidel se tak započítává do základu daně (či limitu nezdanitelných příjmů) právě za rok 2025; rozlišení podle roku vzniku příjmu se v tomto případě neuplatňuje, proto musíte počítat s celou vrácenou částkou jako s příjmem roku 2025, což může ovlivnit váš limit 20 000 Kč pro "ostatní příjmy".

Dobrá odpověď na otázku z 23.02.25.

Jak oboduj .? Nejsi v pozici si vynucovat bodové hodnocení.Pro body si zajdi do Kauflandu nebo jinýho obchodu.

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 24. 05. 2025 18:10:25
! Pravidlo Z9: je zakázáno podvodně získávat ohodnocené odpovědi a říkat si o její ohodnocení. Při zjištění podvodu bude registrace vynulována popř. zrušena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]