Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po dlouhé době zdravím uživatele tohoto serveru, a přicházím s otázkou, jak je to se zařazováním zaměstnanců do platových tříd? Jde mi o to, že pracuji jako obsluha čerpací stanice PHM a to za minimální mzdu, tj. za 48,10 hrubého za hodinu, což odpovídá první platové třídě. V katalogu prací (nařízení vlády č. 222/2010) jsem svoje zaměstnání nenalezl. Moje otázka tedy zní, zda je zaměstnavatel mne a mé kolegy povinen zařadit do platové třídy dle nejpodobnějšího zaměstnání a které by to tedy podle Vás bylo? Já se domnívám, že by šlo o pozici "obsluha strojních a přečerpávacích stanic" v kapitole 2.21.11 "strojník vodohospodářských zařízení", která je zařazena v platové třídě 4. Podle tohoto by tedy naše minimální zaručená mzda měla být 64,70 ... mám pravdu já, případně se mýlím částečně, nebo se tímto zaměstnavatel v soukromém, veřejném sektoru nemusí řídit? Jak jsem psal, jsem zaměstnán jako obsluha čerpací stanice PHM - s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou 40 h /týdně. Děkuji za fundované odpovědi, David.
doplněno 07.11.10 15:49:.. ještě doplním, že mám středoškolské vzdělání ukončené maturitou, pokud to hraje nějakou roli..
Milý davide, to že máš ukončené středoškolské vzdělání s maturitou opravdu žádnou roli nehraje. Jinak pokud ti je málo tvých 48,- Kč brutto, prostě si najdi jinou práci. Na stavbě u lopaty budeš mít možná víc a tvá maturitka tam bude mít stejnou váhu jako na benzínce, tudíž žádnou. Dále mám pro tebe dobrou radu :pokud si chceš své místečko na benzínce udržet, tak přestaň spekulovat s platovou třídou nebo tě tvůj chlebodárce prostě vykopne a na tvé místo rádo nastoupí dalších deset s maturitou a možná budou mít zájem i někteří vysokoškoláci s vystudovaným perspektivním oborem jako je například nějaké humanitní zaměření, veřejná správa atd.
Tak tohle je přesně ten typ odpovědí, o které tu asi nikdo nestojí. Na Váš názor (nebo tvůj?, když jsme u toho familiérního tykání) jsem se neptal a na moje otázky jsi neodpověděl. Za tvé řádky ti tedy ani nepoděkuji, ale přesto přeji příjemný zbytek dne a doporučuji nechat rozhodnutí na jednotlivcích. Nicméně, abych uvedl můj dovětek na pravou míru sděluji, že toto jsem uvedl proto, že v dělení platových tříd je mimo jiné uvedeno, jakého vzdělání se toto zařazení obvykle týká.
Ono je to dnes víc o nabídce a poptávce
Jak píše předchůdce ... Nikdo tě tam nedrží a máš možnost si najít práci lépe placenou Ale třeba ne zas tak pohodlnou (relativně), jako na benzince
Má první výplata před cca 15 lety činila 2.800kč a dnes jsem na průměru cca 27tis/kč. Každý nějak začínal To, že máš střed. vzdělání uplatníš postupem času, pokud najdeš seriózní práci s možností postupu ...
Přeji hodně štěstí
Takže taky rada nad zlato, děkuji... řekněme, že jsem si naprosto jistý tím, že oni mě potřebuji zcela stejně, jako já je a že nemám co ztratit. Myslím si, že není třeba zacházet do dalších detailů, dotaz byl položen a žádal jsem o fundované rady, né o řádky zamindrákovaného vysokoškoláka nebo snad dokonce zaměstnavatele vykořisťovatele a podobných... Pokud se budou všichni chovat dle vašich doporučení, lépe se mít "obyčejní lidé" nebudou, jelikož vaše doporučení zní "drž hubu a krok", nikoli bojuj za to, na co máš přeci nárok!
doplněno 07.11.10 16:51:... já začínal před deseti lety, nejsem žádný čerstvý středoškolák, jen jeden z těch, co se chytli hned po škole první práce na kterou narazili jen proto, aby nebyli nikomu na krku a už se to vezlo... Měl jsem práci i za dvojnásobek co mám teď, Bohužel firma zkrachovala, ale to si opět povídáme o něčem, co není vůbec k tématu. Za přání každopádně děkuji...
Odpovědi nejsou určitě myšleny tak kontroverzně, jak je přijímáte. Je to prostě realita. Při obsluze čerpací stanice není požadováno středoškolské vzdělání, takže to, že jste středoškolák, pro vašeho zaměstnavatele význam nemá. (Stejně jako moje VŠ vzdělání a 25 let praxe pro mého zaměstnavatele, ale s tím jsem tu práci vzala, takže si nestěžuji.) Máte samozřejmě možnost kontaktovat oblastní inspektorát práce, v jehož kompetenci je kontrola dodržování předpisů v pracovně právních vztazích. Bez tvrdé sebeobrany (kterou si možná nepomůžete) se budete se stavem muset smířit - nebo si hledat jiné místo. Momentálně panuje v prac-práv. vztazích takováto džungle a zaměstnavatelé se rychle naučili zneužívat nedostatku pracovních příležitostí. Přeji Vám štěstí a úspěch při hledání vyhovující práce.
doplněno 07.11.10 17:03: V takovém případě nechápu, proč se nezeptáš přímo zaměstnavatele na zvýšení platu bez ohledu na to, co pravý zákon
Máme v práci kolegu, co ve skoro 30 letech odešel z Essa, dnes je místo něj Shell, a dle vyprávění bych tam nedělal ani náhodou. nemohl si plánovat dovolenou, volno atd., vše řídil jeho šéf.
Po dvou letech jako "provozák" (obsluha kotlů) na teplárně má 20tis čistého a to nemá školu ...
I já jsem pouze vyučený (opravář chlad. zařízení), prostý dělník (strojní zámečník) a navíc mám ještě brigádu (čistící a úklidové práce na kotlích) ...
A ze začátku se mi taky moc nechtělo za málo peněz, ale věř, že i ve Tvém životě přijde doba, kdy budeš muset své dosavadní chování v přístupu k práci změnit, pokud se budeš chtít mít lépe ty a případně i Tvá rodina
To že není co ztratit - souhlasím, ale stejně tak i Tvůj(Váš) zaměstnavatel ... Prostě přijde další!
Je vidět, že nevíte (ani nemůžete) o čem mluvíte - myšleno k narážkám na zaměstnavatele. Navíc mi vykládáte cosi o mě a vůbec mě neznáte... vaše dvě zaměstnání mě k zamyšlení nepřivádí, já svého času měl i tři. Prosím neřešte dále něco, co se řešit nemá, já nepřišel na chat, ale na poradnu, kde byla celkem jasně daná otázka, na kterou odpovědět neumíte. Na shledanou a nebo radši ne.
Ono mi také bylo jednou řečeno - Nehledej zaměstnání, ale práci! :D
Až se přestanete ohánět středoškolským vzděláním, tak jí možná i najdete
Nikdo přece neříká držet hubu a krok. Pokud jsi tak dobrý, zaměstnavatel ti jistě rád na tvou žádost mzdu upraví. Pokud prostě dobrý nejsi, nepomůže ti ani deset vyhlášek. Nezapomeň že nejsi ve státním...
Jak je vidět, tak se neorientujete ani v základní legislativě - už to celkem potvrzuje správnost stanovení výše vaší mzdy a o maturitě je zbytečné se zmiňovat - dnes ji má i ten, který by se ještě před patnácti roky nevyučil ani zedníkem. Nejnižší úroveň zaručené mzdy v podnikatelské sféře je určena nařízením vlády č. 567/2006 Sb.. V příloze k tomuto nařízení je jasně definovano jaká náročnost a obtížnost činnosti je zařazena do té které skupiny prací. Musíte uznat, že být "čerpadlářem" nepředpokládá žádné mimořádné vzdělání, o náročnosti duševní nebo fyzické práce ani nemluvě.
Koukám, že vy naprosto přesně víte, co taková práce obnáší a zrovna v té mé firmě... Já se neorientuji v "základní legislativě" a Vy se zřejmě orientujete (téměř) ve všem. Nikdy bych si nedovolil otírat se o člověka po pár řádcích, natož napadat jeho úroveň a oprávněnost dosaženého vzdělání, ale vše je o lidech.. Každopádně i Vaše odpověď mi byla přínosem, takže děkuji.
tak odpověď bych hledal především ve své pracovní smlouvě a platovém výměru, a následně u svého zaměstnavatele, pokud nepracujete načerno , čerpací stanice nebude státní organizace, ale soukromý subjekt, takže se na ní nařízení vlády o zařazování zaměstnanců do platových tříd a stupňů nevztahuje, plat bude smluvní , klidně i minimální...vyhlášky a nařízení vlády znáte, tak si ješět prostudujte zákoník práce a dlaší notmy a jděte se hned zítra ráno zeptat
Děkuji, konečně někdo, kdo mi dal odpověď na to, na co jsem se ptal Hezký večer. PS: na černo nepracuji, ale už přes měsíc čekám právě na onen platový výměr a jelikož vím, co v něm mají moji kolegové, rád bych si pohlídal, abych tam měl to, co tam má být a díky vám teď vím, že tímto se hájit nemůžu. I neradostná informace dokáže potěšit, ještě jednou děkuji. David
Taky jsem pracoval jako ,,pumpař,, a jsem si celkem jistý, že za a.) obsluha stroj. stanic a strojník nemá nic společného s obsluhou PHM. To je spíš jen prodavač a s tím bych hledal souvislost. Za b.) znám mnoho lidí, kteří se v tomto kšeftu pohybovali a pohybují a všude dostávají smluvní plat ( ten minimální ) protože se jaksi počítá s tím, že si tu druhou část vydělají na dýškách a směnou valut. Něco podobného funguje u číšníků, kuchařů atd. Takže bych na tvém místě spíš radši počítal s diplomacií při vyjednávání, té opory v zákoně asi moc nebude. PS. Nevadí, že tykám, bývalý kolego?
mám taky maturitu a dělám obsluhu čerpací stanice... plat mám 70kč na hodinu hrubýho a na to že tam se dělá uplně vše včetně mytí záchodů tak mi to přijde opravdu málo a jestli vaše nápln práce obnáší taky dělat vše tak se vám vůbec divím že tam ještě jste, jenže v téhle době si člověk moc vybírat nemůže a je rád že nějakou práci má, jenže to někteří kteří nikdy o práci nepřišli a neměli problémy s jejím hledáním soudit nemůžou. Přeji vám at najdete lepší a lépe placenou práci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.