Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhradní volno za práci přesčas

Od: mrpajer® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, může zaměstnavatel za práci přesčas nařídit jako náhradu peníze, i když zaměstnanec požaduje místo peněz náhradní volno? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Matně tuším- příplatek za práci přesčas + normální plat za vykonanou práci, nebo příplatek + NV ale zda je to tak skutečně mne nezajímá.

krtek6

já bych spíš chtěl vidět toho zaměstnance, kterej se dobrovolně vzdá pěnez navíc za přesčas...to je taková anomálie*smich*většinou za přesčas nedostaneš nic u THP

V případě výběru náhradního volna se příplatek nekoná.

Tak já bych zrovna bral raději volno kdyby to byl můj případ.

hodnocení

0x

§ 114 zákoníku práce:

Mzda nebo náhradní volno za práci přesčas

(1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen "dosažená mzda"), a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.

(2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.

(3) Dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno podle odstavců 1 a 2 nepřísluší, je-li mzda sjednána (§ 113) již s přihlédnutím k případné práci přesčas. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné takto sjednat, je-li současně sjednán rozsah práce přesčas, k níž bylo při sjednání mzdy přihlédnuto. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné sjednat nejvýše v rozsahu 150 hodin práce přesčas za kalendářní rok a u vedoucích zaměstnanců (§ 11) v mezích celkového rozsahu práce přesčas (§ 93 odst. 4).

hodnocení

0x

Podle § 114 zákoníku práce je k "vybrání náhradního volna" potřeba dohoda se zaměstnavatelem. Takže pokud s tím on nesouhlasí, tak máte smůlu. Ale platí to i naopak. Nemůže vám to jednostranně nařídit.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, v úplně první práci nás posílali domů, aby se ušetřilo. Pokud to bylo pár hodin, tak se to proplácelo, ale vzhledem k hodinovce to byla s..čka. Je to třeba spočítat, jestli za dobu co budu doma třeba neudělám něco na svém,..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]