Nejste přihlášen/a.
nekvalitní jablbka v ochodech nepozoruju. jablka, která nyní koupíte, byla sklizena téměř před půl rokem a čím déle se skladují tím hůře chutnají a to je přirozené. v obchodech se oběvují jablka voskovaná, ale ta poznáte na první pohled, lesknou se jak psí kulky. tomu je ale jednoduché se vyhnout tak, že prostě koupíte ty, která se nelesknou. idaredů se toto voskování ale netýká, ta jsem navoskovaná nikdy neviděl, to jsou dnes už hodně průměrná nebo spíš podprůměrná jablka po stránce chuti i vzhledu, jsou to ty nejlevnější. na kvalitě jablek se značně projevuje jaký byl rok po stránce počasí. fňukání nad tím, že dříve jablka chutnala lépe můžete vyřešit tím, že si budete pěstovat vlastní. pravděpodobně zjistíte, že to není nic jednoduchého a že jablka v obchodech jsou nejen chutná a hezká, ale i kvalitní a levná. dají se také koupit jablka v kvalitě bio (chemicky neošetřená), počítejte ale s jejich vyšší cenou a horším vzhledem.
Šetří se všude a čím dál více. Zákazníci jsou první na ráně. Tato jablka jsou stará/starší než dříve. Protože se voskují (to je ten "škrob"), vyvolávají na pohled dojem čerstvosti i po několika měsících. Zároveň se tak maskuje jejich stáří. Ano, všichni víme že se v obchodech běžně nachází shnilá cibule, česnek vhodný spíše do kompostu a podobně. Ovšem na této zelenině to lze poznat. Na jablkách často ne.
Vláda by se měla stydět!
Nejhorší je, že když si zítra řeknou, byla to chyba, tak bude trvat třeba 10-15-20 let, než to bude zase jako dřív.
škoda, někde jsem zafremačila článek, co se děje s jablky, která cestují přes půl zeměkoule a vystřídají několik meziskladů. Zaplynovávají se, máčí se v dezinfekci a voskují, aby vypadala dobře na pohled. V tom článku ukázkové jablko máčel ve vodě a v nějakých roztocích a já se vyděsila, co za hnůj v té vodě z jablíček bylo. Fakt, hnus! Myslím si, že žádné chemicky neošetřené jablko by takové několikanásobné stěhování v nevhodných prostředích, nepřežilo. Tata skladoval jablka v lískách, ve spešl sklepě. měl tam teploměr a vlhkoměr a mokré hadry na zemi, když bylo sucho. Snažím se kupovat to, co vyrostlo u nás a neuselo dozrávat cestou, kdo ví odkud.
Bleskově jsem našla něco jiného. Je to na šlaktrefení. Odkaz na článek
Jednoducho je len biznis. Jablká sa zbierajú pred dosiahnutím zrelosti. Následne sa uskladnia do boxov po chemickom ošetrení a zaplynujú sa. Až na ne príde rada ku predaju,tak sa vyberú a nechaju jeden dva týždne dozrieť. Niekedy idú rovno z boxov do predaja. Takže nikdy nebudú tak chutné ako keby dosiahli zberovú zrelosť na strome na slnku.Ak by veľkovýroba uskladnila zrelé jablka,tak by boli veľké hnilobné straty alebo by už neboli tak pekné pre predaj.
Pravda, sady zničit a pak vozit jablka po Evropě sem a tam, napatlat chemií a šup zákazníku dobrou chuť.Stejně si myslím, že cca 50% ovoce se pultu či zákazníka vůbec nedočká, možná hůř.
U broskví a nektarinek, to vždycky vřískám, že je to smmrtelný hřích. Někdo se s tím pěstuje, je to jeho živobytí, pak to nedozrálé, ale krásné orve a věří, že to cestou dozraje. Nedozraje ani doma, když to koupíme. Po několik dnech je z toho houba na mytí, ošklvá odporná. A tolik to dalo práce vypěstovat to.
problém ale není v pěstiteli a prodejci, ale v zákazníkovi, který si zralou, tedy měkkou a potažmo otlačenou meruňku a broskev nekoupí
No a pak to máme vliv personálu či zákazníků, kteři se to hrabou,případně sesypou bedny,... Třeba "oblíbené" síťky - gramáže jsou 1-2-3-5 kg, ale jen pár dní. Po kontrole, kdy to oschne, to má podváhu -> nelze prodat a protože bylo naskladněno jako balení, nelze prodat jako ks či na váhu klasickou = likvidace. Smutné, ale je to tak.
Sorry jako ale kupovaná drůbež a kupovaný jabka z velkovýroby bylo vždy to nutričně nejhorší, Co jsi jen dovedete představit.
To mi potvrdili už před více jak 10 lety nejen testy the testu a všelijakých spotřebitelských hodnocení s chemických laboratoří
Horší už jsou jen vysoce zpracované potraviny!
To už máš lepší jabka na trhaný někde od silnice, když už se dávno nepoužívám benzinu olovo, tak to bude zdravější než z krámu. Neboli v životě bych si jabka z krámu nekoupil (Hlavně i proto, že vím, jak probíhá s průmyslová výroba, a kdo to tady v Čechách provozuje A i proto že jsem měl celej život přístupný spousty jabloní a nějak se mi to asi ojedlo) stačí takto?
Asi 15 km od nás jsou veliké ovocné sady. Je u nich i celoroční prodejna ovoce. Jezdívala jsem si tam pro jablka, hrušky, švestky, či višně. Brzy ráno natrhli, čerstvé pak hned prodávali. Bylo to prima.
Je to asi 2 roky, co zavedli novou službu - SAMOSBĚR. /protože jim chybí brigádníci na česání/. Přijedete autem až k sadu, vezmete si bedničky, případně drát s háčkem a schůdky. Není ale potřeba, ty stromky jsou nízké, mladé. A natrháte si sami, co se vám líbí. A na stromě, kde chcete. Obvykle nabízejí 3 druhy jablek hned k jídlu a 3 druhy na uskladnění. Kilo je za 10 - 15 Kč, podle odrůdy. Ta zimní jablka ještě mám ve sklípku a jsou jak čerstvá.
Další služba: pod stromky je spousta jablek spadlých, veliká, vyzrálá, takřka bez chyby. Ale vhodná pro rychlou spotřebu - nadělat si přesnídávky, povidla, či mošt. Tato jablka jsou za 5 Kč/kilo.
Kdo bydlí nedaleko a měl by letos na podzim zájem, jsou to SADY BÍLÉ PODOLÍ. Potkáme se tam. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.