Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč jablka mají tak hnusnou vuni,chuť,vrstvu

Od: herd® odpovědí: 22 změna:
avatar herd
Jsem znechucený z. Kupovaných jablek z obchoduuů (idared, prince)
Mají :
-divnou trávovou hořkou vůni po nakrojení, jakon brčál nebo posekaná tráva
- divnou chuť u slupky, nepopstalná chemie
- z slupky po sjetí nožem je na něm něco jako škrob
Co s nimi vyvádějí?
Je toposlední 2 roky...
Polská, slovenská, česká

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

trtr
hodnocení

3x

Zdravím, voskují je - ochrana proti vysychání a lesk více prodává. Taky mě to s...e.

 

km
hodnocení

1x

nekvalitní jablbka v ochodech nepozoruju. jablka, která nyní koupíte, byla sklizena téměř před půl rokem a čím déle se skladují tím hůře chutnají a to je přirozené. v obchodech se oběvují jablka voskovaná, ale ta poznáte na první pohled, lesknou se jak psí kulky. tomu je ale jednoduché se vyhnout tak, že prostě koupíte ty, která se nelesknou. idaredů se toto voskování ale netýká, ta jsem navoskovaná nikdy neviděl, to jsou dnes už hodně průměrná nebo spíš podprůměrná jablka po stránce chuti i vzhledu, jsou to ty nejlevnější. na kvalitě jablek se značně projevuje jaký byl rok po stránce počasí. fňukání nad tím, že dříve jablka chutnala lépe můžete vyřešit tím, že si budete pěstovat vlastní. pravděpodobně zjistíte, že to není nic jednoduchého a že jablka v obchodech jsou nejen chutná a hezká, ale i kvalitní a levná. dají se také koupit jablka v kvalitě bio (chemicky neošetřená), počítejte ale s jejich vyšší cenou a horším vzhledem.

 

hodnocení

0x

Tak si kupte Golden Delicious ... nebo jezte svoje vlastní.

Vrstva na slupce nebude škrob, ale vosk ... póry se uzavřou a plod se leskne ...

 

smode2
hodnocení

0x

Šetří se všude a čím dál více. Zákazníci jsou první na ráně. Tato jablka jsou stará/starší než dříve. Protože se voskují (to je ten "škrob"), vyvolávají na pohled dojem čerstvosti i po několika měsících. Zároveň se tak maskuje jejich stáří. Ano, všichni víme že se v obchodech běžně nachází shnilá cibule, česnek vhodný spíše do kompostu a podobně. Ovšem na této zelenině to lze poznat. Na jablkách často ne.

 

trtr
hodnocení

0x

Vláda by se měla stydět!

impuls.cz/...

cnn.iprima.cz/...

Nejhorší je, že když si zítra řeknou, byla to chyba, tak bude trvat třeba 10-15-20 let, než to bude zase jako dřív.

15 let zpátky v Litoměřicích káceli meruňkové sady, stromky v dobré kondici, meruňky menší, ale chuťově nepřekonatelné.
I za komunistů se budovalo, pěstovalo, rozvíjelo zemědělství
Tenhle systém a tihle zloději a vlastizrádci, to je neštěstí
trtr
Jo, všechno vykácet, výběr inovativní nebo zalít asfaltem, hnus! *cert*
Nedávno jsem byl v Kauflandu, byla tam lodna jablek z Polska a bitka, že jsem nechápal. Jablka hnus, pomačkaná, nahnědlá, tak do bečky, max na mošť. Převážně důchodci se snažili najít nějaké dobré.
Nejvíc mě zaujala paní v TV, která našla nějaké vadné ovoce nebo zeleninu a okomentovala to: "Copak jsme prasata?! ".
Někdo ještě říká: Na tohle jste tehdy v Praze cinkali klíči?! Ještě že jsem tam nebyl.
ttt

ne jednom vlada, ale i mesta

irozhlas.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

škoda, někde jsem zafremačila článek, co se děje s jablky, která cestují přes půl zeměkoule a vystřídají několik meziskladů. Zaplynovávají se, máčí se v dezinfekci a voskují, aby vypadala dobře na pohled. V tom článku ukázkové jablko máčel ve vodě a v nějakých roztocích a já se vyděsila, co za hnůj v té vodě z jablíček bylo. Fakt, hnus! Myslím si, že žádné chemicky neošetřené jablko by takové několikanásobné stěhování v nevhodných prostředích, nepřežilo. Tata skladoval jablka v lískách, ve spešl sklepě. měl tam teploměr a vlhkoměr a mokré hadry na zemi, když bylo sucho. *alene* Snažím se kupovat to, co vyrostlo u nás a neuselo dozrávat cestou, kdo ví odkud.


doplněno 21.02.25 08:21:

Bleskově jsem našla něco jiného. Je to na šlaktrefení. Odkaz na článek

trtr
Hustý. No to je přesně ono, když ne na stres, tak chemií nás likvidují, jinak bychom žili příliš dlouho.
Myslíte, že naše elita a euro papaláši jedí takový hnůj?
trtr
Ještě by mě zajímalo, co melou na dětské přesnídávky, kapsičky a...

 

hodnocení

0x
Jablka bylo jediné ovoce, které jsem jedl denně. Automaticky jsem v práci dopoledne, nebo po obědě snědl jablko. Nejraději lehce kyselá křupající Gala, nebo Idaret. Kdysi i Golden Delicious, ale postupně byla víc a víc moučná. Už to nejde. Jednak běžná jablka podražila 2x, druhak se už nedají jíst. Buď jsou moučná bez chuti, nebo nezralá tak, že po nich bolí břicho. Jediná trochu k jídlu, jsou až ta v ceně kolem 70 Kč, ale ani tam mikdy předem nevíte, jak budou chutnat. Navíc bývají pro mě na jednu svačinu moc velká, takže je už téměř nekupuji.
Když takto přestaly být k jídlu různè laskominy, říkal jsem fajn, aspoň neztloustnu. Ale když už není k jídlu takové základní ovoce, tak mě to dost štve. Ale nakonec mě vždy uklidní, že už nejsou fronty na banány. Já sice banány skoro nejím, ale mám radiost za všechny ty, kteří si ty bezfrontové banány nyní mohou užívat.. ;)
Jinak ty důvody jsou známé, je to zemědělská a dotační politika EU a našich skvělých vlád, které našim zemědělcům nebyly schopny vyjednat srovnatelné podmínky, takže se jim pěstování jablek nevyplatí.

 

hodnocení

0x

Jednoducho je len biznis. Jablká sa zbierajú pred dosiahnutím zrelosti. Následne sa uskladnia do boxov po chemickom ošetrení a zaplynujú sa. Až na ne príde rada ku predaju,tak sa vyberú a nechaju jeden dva týždne dozrieť. Niekedy idú rovno z boxov do predaja. Takže nikdy nebudú tak chutné ako keby dosiahli zberovú zrelosť na strome na slnku.Ak by veľkovýroba uskladnila zrelé jablka,tak by boli veľké hnilobné straty alebo by už neboli tak pekné pre predaj.

trtr

Pravda, sady zničit a pak vozit jablka po Evropě sem a tam, napatlat chemií a šup zákazníku dobrou chuť.Stejně si myslím, že cca 50% ovoce se pultu či zákazníka vůbec nedočká, možná hůř.

U broskví a nektarinek, to vždycky vřískám, že je to smmrtelný hřích. Někdo se s tím pěstuje, je to jeho živobytí, pak to nedozrálé, ale krásné orve a věří, že to cestou dozraje. Nedozraje ani doma, když to koupíme. Po několik dnech je z toho houba na mytí, ošklvá odporná. A tolik to dalo práce vypěstovat to. *alene*

km

problém ale není v pěstiteli a prodejci, ale v zákazníkovi, který si zralou, tedy měkkou a potažmo otlačenou meruňku a broskev nekoupí

trtr

No a pak to máme vliv personálu či zákazníků, kteři se to hrabou,případně sesypou bedny,... Třeba "oblíbené" síťky - gramáže jsou 1-2-3-5 kg, ale jen pár dní. Po kontrole, kdy to oschne, to má podváhu -> nelze prodat a protože bylo naskladněno jako balení, nelze prodat jako ks či na váhu klasickou = likvidace. Smutné, ale je to tak.

 

hodnocení

0x

Tady ještě mají Italové na Moravě pěstovaná jablka (Bissolo shop Volenov)

https://www.facebook.com/Bissoloshop/

Fotka je z roku 2022

Proč jablka mají tak hnusnou vuni,chuť,vrstvu

 

 

voi
hodnocení

0x

Sorry jako ale kupovaná drůbež a kupovaný jabka z velkovýroby bylo vždy to nutričně nejhorší, Co jsi jen dovedete představit.

To mi potvrdili už před více jak 10 lety nejen testy the testu a všelijakých spotřebitelských hodnocení s chemických laboratoří

Horší už jsou jen vysoce zpracované potraviny!

To už máš lepší jabka na trhaný někde od silnice, když už se dávno nepoužívám benzinu olovo, tak to bude zdravější než z krámu. Neboli v životě bych si jabka z krámu nekoupil (Hlavně i proto, že vím, jak probíhá s průmyslová výroba, a kdo to tady v Čechách provozuje A i proto že jsem měl celej život přístupný spousty jabloní a nějak se mi to asi ojedlo:)) stačí takto?

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Asi 15 km od nás jsou veliké ovocné sady. Je u nich i celoroční prodejna ovoce. Jezdívala jsem si tam pro jablka, hrušky, švestky, či višně. Brzy ráno natrhli, čerstvé pak hned prodávali. Bylo to prima.

Je to asi 2 roky, co zavedli novou službu - SAMOSBĚR. /protože jim chybí brigádníci na česání/. Přijedete autem až k sadu, vezmete si bedničky, případně drát s háčkem a schůdky. Není ale potřeba, ty stromky jsou nízké, mladé. A natrháte si sami, co se vám líbí. A na stromě, kde chcete. Obvykle nabízejí 3 druhy jablek hned k jídlu a 3 druhy na uskladnění. Kilo je za 10 - 15 Kč, podle odrůdy. Ta zimní jablka ještě mám ve sklípku a jsou jak čerstvá.

Další služba: pod stromky je spousta jablek spadlých, veliká, vyzrálá, takřka bez chyby. Ale vhodná pro rychlou spotřebu - nadělat si přesnídávky, povidla, či mošt. Tato jablka jsou za 5 Kč/kilo.

Kdo bydlí nedaleko a měl by letos na podzim zájem, jsou to SADY BÍLÉ PODOLÍ. Potkáme se tam. *palec*Jaga.

trtr

Zdravím, tak to Vám závidím, a ovocnářům fandím. Strýc zase jezdil do Pavlovic na meruňky, ale nevím zda to ještě funfuje.

 

hodnocení

avatar herd
no, zkušenost Domácí jablka, taky logicky stejné stáří, vzhledově nic moc, strupy, ale chuťově žádný chemie. je znát, že jsou "uleželá", ale jsou šťavnatá,, žádná plíseň uvnitř. každé 3 je nahnilé akorát.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]