Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubař-musí vrtat?

Od: zubar007 odpovědí: 36 změna:

Po nějaké době jsem sehnal zubařku, protože má bývalá zubařka odešla do důchodu.

Hned při první návštěvě a RTG mi sdělila že mám pod plombou 6kou kaz s tím že si domluvím termín a zub mi spraví.Cena prý přibližně 5000,- Nehledě na to že na stránkách mají v ceníku uvedenou cenovku za tento výkon 2500-4500,-Prý je to největší zub.Je to opravdu asi můj největší zub...Objednal jsem se s tím že vnitřně se mi vlastně na tento zákrok nechce.Jsem v invalidním důchodu a za plombu na jeden zub platit tuto částku? Tj práce na max.10min?Ale hlavně mě ten zub vůbec nebolí!Kdyby alespon bolel, tak bych s tím asi takový problém neměl.A taky se může stát že až mi ten zub rozvrtá, tak mě klidně může začít opravdu bolet a pak mi ho bude opravovat třeba na třikrát a budu tam za 15000,- Též jsem četl podobné případy.

Tak se chci zeptat, jde v tomto stádiu prostě říci že ten zub opravit nechci? Bez toho aby mě vyřadila z evidence?

Díky za rady.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dobrý den. Pokud si nejste jist názorem svého zubaře, můžete se domluvit na jednorázové návštěvě u jiného a poprosit konzultaci. Bude to sice nejspíš zpoplatněné ale budete mít další názor.
Co se kazů týče, pokud nezasahují do kořene, nebolí. Ale pokud se to zanedbá, může to v krajním případě přejít do zánětu nervů a pak vám od bolesti nepomůže nic. Ale to je už krajní případ, nicméně stává se.
Je-li úhrada nad vaše možnosti, zkuste se poptat u vaší pojišťovny na smluvní lékaře nebo možnost doplatku v rámci jejich benefitů. Třeba to nabízí. Popřípadě na úřadech, zda i na toto nejsou nějaké dávky.

dentes
hodnocení

4x

Měl jsem pár takových zubů. Po otevření a odvrtání amalgánové plomby zub začal dost bolet, takže kaz tam byl na 100%. Zub, který bolel jen na zkus, byl při výkonu totální horor a užil jsem si.

Stále mám všechny zuby svoje a jsem rád za včasnou opravu.

Ale můžeš čekat, až na bolest v nevhodnou dobu. Ideálně přes Vánoční svátky nebo víkend či na dovolené. A zadarmo si ho nechat vytrhnout a budeš vypadat jak bezďák :-D.

Jestli seš v důchodu nebo nemáš prachy je tvoje věc. Každého je jeho věc zdraví a jak s ním naloží ;).

A 10minut to většinou nebude. Zánět pod plombou se dle vážnosti musí zaléčit, aby jsi o zub nepřišel. Endodonticky. Jinak se dá vyrvat a hotovo.

A doporučuji fotokompozitní výplň (bílou plombu). Na amalgám se musí odvrtat i zdravá část zubu, aby se plomba nacpala jako klín do zubu a nevypadla. Pokud je zub malej a nebo se odvrtalo hodně k vůli kazu, tak při pěchování amalgámu praskne a pak je to na korunku za 10 000 *smich*.

Takže příběhy a babské rady končí akorát klapáky a budeš vypadat jak retard.

Hodně štěstí a jít včas.

hodnocení

4x

Ak nechate kaz skryty v zube bez opravy, casom dojde k zapalu drene a kanalikov, co sa rovna silnej akutnej bolesti, roznasaniu nebezpecnych bakterii do krvneho obehu a na zaver to konci vytrhnutim zubu, niekedy sa potom da za drahe peniaze urobit cistenie a vypln kanalikov a zub zachranit.

Vase zdravie, vasa volba. Zubar ma dost prace aj bez vas.

el
hodnocení

3x
Za 10 minut vám neudělá zubař velkou kvalitní plombu. Mě nedávno dělala zubařka největší zub který mi zmrzačila několikrát předchozí doktorka jak jsem viděl na rtg. Zabralo to celkem víc jak 2 hodiny práce.
7200 fotokompozitní výplň.
Za 5000 to máte OK, jestli půjde o kvalitní práci.

hodnocení

3x

Jak píše @tomkk, cena 5000 Kč za 6 zub může být i mnohem vyšší. 5000 ošetření kanálků (3-4ks), finální plomba cca 2000 Kč, mezitím provizorní plomba. Klidně 3 návštěvy, odhad 2,5 hodiny práce. Tolik k Vašim deseti minutám.

hodnocení

2x
Tvůj zub, tvůj kaz. Dělej si s ním, co uznáš za vhodné. 5000 mi připadne poměrně dost, ale jsou to smluvní ceny. Řeči o deseti minutkách a hotovo jsou ovšem dost krátkozraké jak z časového hlediska, tak z naivní představy o téměř nulových nákladech.

hodnocení

2x

Tak se chci zeptat, jde v tomto stádiu prostě říci že ten zub opravit nechci?****Jasně, že to můžete odmítnout. Ale to dobře víte.

Tj práce na max.10min?***to určitě více, pak nám sdělíte, jak dlouho to trvalo?

A taky se může stát že až mi ten zub rozvrtá, tak mě klidně může začít opravdu bolet****to asi ne, nebo se Vám to stalo u Vaší zubařky?

hodnocení

2x

Nebyl jste náhodou na soukromé klinice? Tam jsou ceny naprosto jiné a také bez účasti pojišťovny. Po zkušenostech se soukromou klinikou a jejich cenami, bych já zašla na pobočku své pojišťovny a zeptala se, aniž bych si stěžovala, jak to s cenami u tohoto konkrétního zubaže je. Vím, že než jsem musela na soukromou, můj zubař mi dal na výběr, kolik a za co zaplatím. Většinou začal na 10.000 a skončil na 200kč. *alene* Musím však přiznat, že díky němu, na soukromé klinice to bylo víc jak drahé.

nevím, nejsem si vůbec jistá, co bych na všem místě, měla po zubaři chtít. Obě varianta nechat!vrtat, jsou ošidné.

mathew
hodnocení

2x
Samozřejmě, že nic vrtat nemusí. Dokonce k ní ani nemusíte chodit a můžete jít třeba ke kováři on vám ho vytrhne...
5 tisíc mi přijde trochu drahý těch 2500,- je normální cena.

hodnocení

1x
V těchto připadech se často dělají i kanálky. Tam pak ale ta celková cena bývá přes 10 000.

hodnocení

1x

Zuby 5 a 6 jsou nejvytíženější - já osobně mám už jen jednu šestku živou, byť s plombou.

Zubařů je málo a ti, co to umí, si na sebe musí vydělat. Máte možnost počkat na bolesti a pak si nechat zdarma vytrhnout.

Co je pro vás lepší? Při zánětu (zvláště takto hlubokém) jde o předpoklad nutného vyčištění zubních kanálků - tj. pokud byste chtěl zachovat, pak každý kanálek vyčistit a zalít - tím zub umrtvit. Nedávno mi díky jedné nedokonalosti (nedalo se asi zreklamovat) musel vyčistit 4 kanálky (zub měl mít tři, ale já musím mít vždycky něco extra) - takže 8tis jen za to vyčištění kanálků.

liska5
hodnocení

0x

Když jsem přešla k nové zubařce, tak mi sdělila po RTG totéž, a taky mne zub nebolel. Já ji poprosila, jestli to může odložit. A už je to odloženo 6 let a nic. Pokud máte pestrou zdravou stravu, tak se zánět zpravidla "nevyvrbí". Taky se koukněte na netu na souvislost zubů s orgány. Který zub se kterým orgánem souvisí. Ten orgán si pak hlídejte, ne-li hýčkejte. Asi záleží, jaká ta zubařka je povaha, jaké jsou na ni reference.

Opat sa ako vzdy opytam, kde je vyskuma spon na 100 ludoch o nevyvrbenom zapale pri "pestrej strave"?

Nechat si v tele zapalove lozisko plne bakterii nie je dobry napad.

Peter, Věř a víra tvá tě uzdraví

Víra je mocná čarodějka...

liska5

Pokud se huntuji průmyslově vyráběnou stravou, nevyváženou a plnou náhražek, cukru a jiné chemie, nevhodnou pro moji krevní skupinu, tak si v těle tvořím živnou půdu pro zánětlivé procesy a to i v čelistech. První trpí zuby, jejichž orgán není v kondici už jen geneticky, natož přetížený. Nepíšu o čištění chrupu, to považuji za samozřejmost.

zubar007
hodnocení

Díky všem za názory, jsou opravdu pestré.V podstatě se jen neshoduji s tím že vrtání s plombou trvá až půl hodiny.Osobně jsem nikdy neseděl ohledně vrtání v křesle déle jak 20min a to mi byly vrtány třeba tři zuby.Je možné že"stará"liga zubařů-zubařek to měla více v paži a mladší generace je pomalejší.Nebo delší doba výkonu, více peněz?

V mém případě jde o mladou zubařku a mám jisté obavy, abych na tom nebyl po výkonu hůře.A ještě oholen po finanční stránce.Ten zub mi bývalá zubařka dělala minimálně před 8-10 roky.A je tedy možné že tam kousíček kazu nechala.Ale ta plomba je celistvá-v pořádku.Tak předpokládám že se tam vzduch nedostane.Tudíž kaz by neměl mít šanci růst...kdyžtak mě vyvedte z omylu.Respektive by se už projevila bolest dříve a řešil bych již dávno.

Vlastně pořád mi není jasné, jak je to s těmi cenami za výkony.Hledajíc usilovně zubaře.Narazil jsem na jednu zubařku poblíž"bohužel již nepřibírá"Ta jasně na svých stránkách referuje že nemás smlouvu s žádnou pojištovnou.Tudíž se platí vstupní prohlídka cca 1500,- Ale jinak má ceny o dost nižší než klinika kam ted chodím.Která se prezentuje že smlouvu s pojištovnami má.Např.Bílá plomba 1300 - 2100Kč, extrakce

1050 - 1600kč.Dokonce nabízí kapslovaný amalgán za 750 - 1250Kč.Doslova píše:

Ordinace není smluvním partnerem zdravotních pojišťoven. Ceny ošetření vychází z minutové kalkulace, která zahrnuje časovou náročnost výkonu, použité materiály, veškeré náklady na provoz ordinace, personál a investice do vzdělání.

Navíc má skvělé recenze.Tady je vidět ten kontrast, jak se vlastně věci kolem tolik diskutovaných zubařů mají.

nevhodnou pro moji krevní skupinu****tak to nejím.

Co Čech, to názor.

liska5

Milane, příklad: Pokud se coby kr.skupina A cpu hodně masem, tak mi to uškodí víc /záněty/, než kr.skupině 0, jejíž nositelé mají á priori o něco zásaditější krev. /Jelikož produktem metabolismu bílkovin z masa jsou kyseliny./

Paní kolegyně.

Pokud se coby kr.skupina A cpu hodně masem***

Tak pak jím maso jen co mi dovolí zdraví, doporučí lékař a jím to, co mi neublíží. Každý ať jí, to co mu (/ne)chutná a je pro jeho zdraví to nejlepší. U každého to bude jinak.

@liska5 : vyborne, mame tu konecne nejaku teoriu, kde by to slo exaktne overit :

nositelia roznych krvnych skupin maju inak zasaditu krv. Ak to teda znamena to, co tym mysli chemia, teda pH krve, malo by sa to dat velmi jednoducho overit, staci zohnat povedzme 1000 ludi, urcit im krvnu skupinu a zmerat pH krvi. Vysledok by bol , hadajte mile deti, aky? Nikto to nikdy takto nemeral, len je to napisane v nejakej knizke konzumentov spenatu a orieskov a najskor pod tou zasaditostou nemyslia nieco presne fyzikalne / chemicky meratelne, aby sa im nepokazil miliardovy biznis s ezosarlaranstvom a doplnkami vyzivy a knizkami.

liska5

Dosud mi žádný lékař neradil, co mám jíst. A to jsem doma měla dva lékaře / internistu a neurologa/ . Ani jeden stravování nestudoval. To jen pár letáků v čekárně varovalo před rizikovými potravinami. Člověk se v tomhle musí naučit orientovat sám.

liska5

jak je možný, že se ještě tak cca 15 let zpět varovalo před konzumací vajec kvůli cholesterolu a teď začínají vycházet články o tom, jak jsou vejce zdravé? Kde je pravda?

Sám jím úplně všechno-od zeleniny, másla, přes sádlo, olivové oleje, zabíjačkové věci atd atd

liska5

Peter, ty výzkumy a výsledky už dávno jsou, jenže v Americe. Tady není zájem. Farmaceutické a potravinové koncerny by musely měnit strategii. Ona je to alchymie, když berete v úvahu i svoji genetiku.

žádný lékař neradil, co mám jíst***lékaři častěji sdělují, co nemá dotyčný jíst

liska5

Bobane,

i " nutriční věda" se vyvíjí. Když se dříve našel vápník v mléce, tak se mléko považovalo za ideál pro pevné kosti a rvalo se téměř povinně do škol. Pak se přicházelo na to, jaký je výsledek jeho metabolismu, že je nepřítelem Fe a že je to nejčastější alergen. U vajíček je to podobně, jsou druhy cholesterolu, tenkrát se detaily neřešily. Je tam cholesterol, tak vejce nedoporučíme i navzdory čisté bílkovině a vitamínům ve žloutku...Je hodně potravin kontroverzních, kde záleží na individuálních možnostech. Třeba červená řepa. Kdo má tendenci k ledvin.kamenům ji nesmí, jinak výborná.

liska5

věda je tu od toho, aby nám dávala přesné informace, ne domněnky, pokud mi stačí domněnky, může nám je říct třeba i soustružník, nebo hasič.

Co se týká cholesterolu, tak to je tuk. A ti vědci snad museli vědět, že i naši předci jedli sádlo ve velkým, vejce, aniž by je klátili infarkty v takovým rozsahu jak se to v posledních desetiletí rozjelo.

Vědci, co šíří domněnky jsou vědci tak docela na hovno, víš...

to jo, dřív se mléko rvalo do škol, ale nehomogenizované a plnotučné

dentes

liska5... Lékař neradil, co mám jíst...

Jestli to nebude tím, že Vás zná a nehce si huntovat nervy, když máte takové názory.

liska5

Bobane, lékař hlavně potřebuje pacienty, diagnostikovat a předepisovat léky. . A farmaceutické firmy mu diktují, aby na tom vydělaly. Ty si zaplatí reklamy a recenze na potraviny...U toho mléka máte v něčem pravdu, čerstvě podojené od domácí kravky je jiné, není tam odebráný tuk a nahrazen jiným atd., ale pořád na jeho trávení potřebujeme enzymy, což zrovna každý v dostatečné míře nemá. Navíc to kravské má snad 8x více vápníku než mateřské. /Nerosteme rychle, jako telata./

liska5

ano, farma firmy, 100 pilulek vitamínů vyrobí za 1 Kč, dají do oběhu za 140 Kč. I po investici do strojů a zaměstnanců atd je to super byznys

hodnocení

0x

Fakt nejde říct, zda je 5 tisíc Kč hodně nebo málo, nebo je tu snad někdo, kdo ví, kolik co stojí? Co zařízení? Má zubařka nové stroje, vybavení? Má zubař asistentku? To všecko se musí promítnout .

Tazatele trápí ale peníze. A to je problém státu. Toho, jak jsou tady makáči i důchodci obíraný a mají ani ne poloviční platy jak jinde v EU(nesrovnávat s Rumunskem atd...!)

S tímhle opravdu drtivá většina německých, francouzských, ani dokonce italských důchodců problém nemá. I přesto, že tam jsou ceny zákroků podstatně větší než tady v ČR. I Italští důchodci mají na to dost peněz, i přesto, že si někteří Italové(i nedůchodci) rádi zajedou sem do ČR, aby ušetřili peníze a mohli si koupit nové kolo za 4 000 Euro

luschek
hodnocení

0x
Víte, zubari007, doba kdy jsme přišli do ordinace a zubař nám zdarma zhotovil amalgámovou plombu je nenávratně pryč. Staří zubaři postupně končí a nových moc není. Je jich sakra nedostatek a není zde možnost konkurence. Nechcete, buďte bez zubaře. A věřte, že dalšího neseženete. Měsíce, roky...
Mě skončila zubařka před rokem. Náhradu dodnes nemám. Skončil jsem také na soukromé klinice, protože nechci skončit bez zubů.
Za čtrnáct dní mě čeká čištění kanálků za 9 tisíc. Bílé výplně od 3 do 5 podle obsahu. Za zuby se dnes zkrátka platí, chcete-li je mít. Takže vaše cena se mi zdá v pořádku vzhledem k době.
Zas na druhou stranu, za ty prachy se tam cítím opravdu dobře, doktoři a jejich asistenti jsou milí, včetně recepční, mají nově vybavené ordinace a má doktorka mi vše krásně vysvětlí. Mě se tam líbí:)
nov

Já měla amalgámovou zdarma zrovna nyní na stoličce.

liska5

Jenže jeho zubařka nemá žádnou smlouvu s pojišťovnami. To je soukromá klinika. Už za vstupní prohlídku dal 1500,-.

luschek
Ano jsou tací, já píši, že postupně ubývají. Kdo ho má, tak se má, kdo o něj přijde jako já, má smůlu :)
Za vstupní prohlídku jsem dal 2 400.
Ale co má člověk dělat no. Pojišťovna nepomohla, zubaři zde u nás volní nejsou.
A co se amalgámu týká, už má předchozí zubařka (starší paní podotýkám) mi postupně měnila amalgámy za bílé plomby, protože ty opravdu velké ve stoličkách mi vypadávaly. Takže amalgám si nenechávám dávat už pár roků. Za to trápení to nestojí. Bílá plomba je navěky, nebo alespoň do dalšího problému se zubem :-D

tm
hodnocení

0x
U mě byla obdobná akce min na 3 návštěvy - odvrtani - dezinfekční vložka s provizorní plombou - pak odvrtani a zjištění, že zánět ještě úplně nezmizel a znova dezinfekce a provizorní plomba a až napotreti odvrtani provizoria a finální plomba.

hodnocení

0x

Za tie peniaze na Slovensku máte komplet porcelánovú korunku.Nedavno mi zubárka opravovala starú korunku,doplňovala kompozit,cena 15 €.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]