Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duchodce a dpc

Od: jsah odpovědí: 3 změna:
Jsem v důchodu a ted pracuji 300 hodin na dpp. To v květnu skončí a nabízí mi dpc, pracuji cca dohromady 16 hodin, 3x tydne.Kdyz jim podepíšu růžový papir, nad 4499 Kč platím už zdr a sociální pojištění. To by mi strhavali,ale nemám představu kolik by to cca bylo, třeba z 10 000. Měla bych i slevu na sociálním,jak je nové od ledna?
Nebo je pro mě lepší pracovat jen do 4499 Kč.
Díky moc

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Slevu byste moha mít, jen si na OSSZ vyptejte potvrzení, od kdy máte přiznaný důchod a že jej pobíráte v plné výši, a předejte vaší mzdové účetní.

Sleva činí 6,5 % a odečítá se ze sociálního pojištění vypočítaného z Vaší hrubé odměny (u dohod nejde o mzdu, ale o odměnu z dohod).

Příklad:

- hrubá odměna z DPČ 10.000

- zdravotní pojištění jen z těch 10.000 je 4,5 %, tedy 450 Kč (jako starobní důchodce jste pro ZP státní pojištěnec a nemusíte mít uhrazené ZP alespoň z minimální mzdy, platíte jen z toho, co si vyděláte)

- sociální pojištění je 7,1 %, tedy 710 Kč, ale protože budete mít nárok na tu slevu ve výši 6,5 % z těch 10.000, tedy - 650 Kč, strhnou Vám na soc.poj. jen 60 Kč

- s podepsaným daňovým prohlášením máte slevu na dani a protože daň je 15 %, tedy 1.500 Kč, ale měsíční sleva je větší, činí 2.570 Kč, tak ta sleva celou Vaši vypočtenou daň pokryje a nebudete platit žádnou.

Ve výsledku z hrubé 10.000 dostanete čistou 9.490 Kč (to je 10.000-450-60).

hodnocení

0x

Takže jestli je pro Vás lepší vydělat víc a platit odvody, nebo vydělat míň a neplatit nic, záleží na tom, kolik si vyděláte. Kdyby Váš výdělek jen těsně překročil 4.499 Kč, bylo by lepší vydělat o něco méně. Ale např. u těch 10.000 už se to hodí, ne?

jsah
hodnocení

Děkuji moc a moc za podrobné vysvětlení.
Určitě se i s odvody vyplatí pracovat na 10 000.
Jste odbornice na slovo vzata.
Diky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]