Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dotaz. Na Bazoši prodávám jedno zboží za 300,-Kč a hned první den se mi ozval zájemce. První maily byly docela v pohodě, ale poté co mi napsal, že balík bude chtít poslat pouze přes DPD, a né přes zásilkovnu, která je 100,-Kč levnější, jsem začínal mít pochybnosti.
1. jeho zpráva: Dobře. Udělám objednávku u kurýrní služby, abych vás zbavil této části procesu. Mám zkušenosti s DPD, takže to bude nejlepší přes ně. Nejdřív dostanete platbu přes kurýrní službu na svůj účet, pak vám kurýr zavolá. Výdaje za doručení platím já, samozřejmě.Dejte mi prosím své údaje: adresu a telefonní číslo, na kterém vás může kurýr kontaktovat.
Své údaje jsem mu dal. Jméno, adresu, telefon, a číslo účtu.
Nyní jeho 2.zpráva s velice podivným odkazem: Za všechno jsem zaplatil. Nyní musíte projít ověřením a potvrdit platbu, pak vám pošlou peníze na účet.
Odesláno z mobilní aplikace
DPD platba: 71MF34ML01U40
Zboží bylo úspěšně zaplaceno! Pošlete prosím tuto zprávu prodávajícímu, aby obdržel platbu. Pro jistotu odkaz neposílejte nikomu dalšímu!
Odkaz: www-dpd.odkaz.click/...
Děkujeme, že jste s námi!
DPD ©2025
Chci se zeptat, jde o podvod? Kvůli 300,-Kč se mi nechce mít nějaké větší problémy.
Ze začátku mi to jako podvod nepřišlo, až po tom posledním mailu. A nejvíce jsem se zaměřil na ten odkaz, ten byl hodně divnej. A dost mě štve, že jsem mu poslal své jméno, adresu, telefon a číslo účtu. Ale tomu je stejně k ničemu, co? Další informace mu fakt posílat nebudu, max. si z něj teď budu střílet, ze šmejda.
Zdravím,
když jste inzerát podal, přišlo vám oficiální potvrzení od Bazoše že inzerát byl podán...
A co se píše hned na začátku emailu..?
"Pozor neexistuje nic jako Bazoš platba nebo Bazoš kurýr (pozor na falešné stránky PPL, DPD, zásilkovny nebo České pošty). Pokud Vás kontaktuje uživatel, že vše zařídí a peníze získáte přihlášením do bankovnictví nebo zasláním čísla karty, jde o podvod"
Princip podvodu je v "Nyní musíte projít ověřením"... tam z vás ideálně vytáhnou údaje o platební kartě, aby vám mohli poslat peníze... resp obrat vás.
Jen 300? Jasně, každý den takových 50 lidí a není to tak špatný kšeft.
Další hejl. Nejde o ty tři stovky, ale o komplet prachy na tom účtu. Dost hejlů má jeden účet na kterým maj veškerý svoje úspory
Hejlů je asi pořád dost, tak se jim to vyplácí...
Ta platební karta je větší riziko, ta povolí vše co se vejde do nastavených limitů (a banka nevyžaduje potvrzení). Proto je třeba mít rozumně nastavené limity! Na samotném účtu toho bez mobilu majitele účtu moc neudělá.
Ano, je to ukázkový a poměrně známý podvod. V poslední době se nějak rozmohl a je s podivem, že na něco takového ještě může někdo skočit.
Za poslední měsíc jste asi tak pátý, kdo se tady na to ptá.
Libore, ale Vy, tak zkušený poznáte podvodníka rychle a spolehlivě. Jedou podle stejného scénáře.
Alespoň u mne to tak dělají.
Mne se ozvou jako odpověď z Bazoše, s různým, ale podobným textem.
"Děkuji za odpověď. Mohu si objednat kurýra přes doručovací službu DPD? Jsem z Ostravy a platbu provedu předem. Objednávku zařídím já přes kurýrní službu, abych vám tuto část procesu ulehčila. Mám s DPD dobré zkušenosti, takže bych preferovala tuto možnost. Nejdříve byste dostali zaplaceno přes kurýrní společnost přímo na váš účet, poté vás kurýr kontaktuje. Vše samozřejmě hradím já. Souhlasíte? Pokud ano, ihned vytvořím objednávku a pošlu vám na ni odkaz. Předem děkuji za odpověď."
Tak jim odpovídám různě, "jezdím denně po ČR, klidně to zavezu.
Této paní sjem sdělil, že zrovna tento týden jedu do Ostravy několikrát, ušetří za dopravu.
kdyz ja objednavam dopravu k prodavajicimu anebo pro kupujiciho, tak v obou pripadech nezadavam svoje udaje (jmena, adresy, telefony) nikam Neni to treba, naopak je to nevyhodne, ono staci trochu myslet (nebudu to rozvadet, aby to nevyuzival kazdy
ps: ten dpd odkaz ti nefunguje... to ma tak kratkou expiraci?
podvodnici fungujou i kdyz ti chteji prodat co shanis, nastesti jsem ho odhalil lustraci cisla uctu/telefonu. To by mne nenapadlo ze kvuli par stovkam vam budou volat a psat a simulovat prodej (a studovat si do hloubky technikalie zbozi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.