Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivný zájemce na Bazoši, DPD

Od: jozefs11® odpovědí: 28 změna:

Zdravím, mám dotaz. Na Bazoši prodávám jedno zboží za 300,-Kč a hned první den se mi ozval zájemce. První maily byly docela v pohodě, ale poté co mi napsal, že balík bude chtít poslat pouze přes DPD, a né přes zásilkovnu, která je 100,-Kč levnější, jsem začínal mít pochybnosti.

1. jeho zpráva: Dobře. Udělám objednávku u kurýrní služby, abych vás zbavil této části procesu. Mám zkušenosti s DPD, takže to bude nejlepší přes ně. Nejdřív dostanete platbu přes kurýrní službu na svůj účet, pak vám kurýr zavolá. Výdaje za doručení platím já, samozřejmě.Dejte mi prosím své údaje: adresu a telefonní číslo, na kterém vás může kurýr kontaktovat.

Své údaje jsem mu dal. Jméno, adresu, telefon, a číslo účtu.

Nyní jeho 2.zpráva s velice podivným odkazem: Za všechno jsem zaplatil. Nyní musíte projít ověřením a potvrdit platbu, pak vám pošlou peníze na účet.
Odesláno z mobilní aplikace
DPD platba: 71MF34ML01U40

Zboží bylo úspěšně zaplaceno! Pošlete prosím tuto zprávu prodávajícímu, aby obdržel platbu. Pro jistotu odkaz neposílejte nikomu dalšímu!

Odkaz: www-dpd.odkaz.click/...

Děkujeme, že jste s námi!
DPD ©2025

Chci se zeptat, jde o podvod? Kvůli 300,-Kč se mi nechce mít nějaké větší problémy.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

8x

Vážně jsi tak jednoduchej že uvažuješ o možnosti že to podvod neni? *zed*

hodnocení

Po prvních mailech to tak nevypadalo, ale teď je mi to jasný. Jen se ptám, a teď si budu toho podvodníka užívat. Ze srandy mu budu ještě dopisovat, že mi to nějak nejde atd. *smich*

asd1

Ztráta času...

jir
hodnocení

8x
Ano, toto je přímo ukázkový podvod.
Věty z překladače, na vaši otázku vám přijde neurčitá odpověď, která se opakuje
jir
A to jsem zapomněl zmínit podezřelý odkaz, adresa se tváří JAKO, že je od firmy DPD...
hodnocení

Ze začátku mi to jako podvod nepřišlo, až po tom posledním mailu. A nejvíce jsem se zaměřil na ten odkaz, ten byl hodně divnej. A dost mě štve, že jsem mu poslal své jméno, adresu, telefon a číslo účtu. Ale tomu je stejně k ničemu, co? Další informace mu fakt posílat nebudu, max. si z něj teď budu střílet, ze šmejda.

hodnocení

3x

Zdravím,

když jste inzerát podal, přišlo vám oficiální potvrzení od Bazoše že inzerát byl podán...

A co se píše hned na začátku emailu..?

"Pozor neexistuje nic jako Bazoš platba nebo Bazoš kurýr (pozor na falešné stránky PPL, DPD, zásilkovny nebo České pošty). Pokud Vás kontaktuje uživatel, že vše zařídí a peníze získáte přihlášením do bankovnictví nebo zasláním čísla karty, jde o podvod"

hodnocení

A jo ! Toho jsem si nějak nevšímal. Ale naštěstí jsem to odhalil včas. Sice jsem mu poslal nějaké údaje, ale nikam jsem nepřihlašoval a číslo karty jsem mu neposlal.

hodnocení

2x

Princip podvodu je v "Nyní musíte projít ověřením"... tam z vás ideálně vytáhnou údaje o platební kartě, aby vám mohli poslat peníze... resp obrat vás.

Jen 300? Jasně, každý den takových 50 lidí a není to tak špatný kšeft.

asd1

Další hejl. Nejde o ty tři stovky, ale o komplet prachy na tom účtu. Dost hejlů má jeden účet na kterým maj veškerý svoje úspory *smich*

Hejlů je asi pořád dost, tak se jim to vyplácí...

jj, to jsem nedomyslel, že přes kartu jdou po celém účtu. 300 jsou pouze jako záminka... *palec*

Ta platební karta je větší riziko, ta povolí vše co se vejde do nastavených limitů (a banka nevyžaduje potvrzení). Proto je třeba mít rozumně nastavené limity! Na samotném účtu toho bez mobilu majitele účtu moc neudělá.

jir
Ano, na samotném účtu toho moc BEZ SOUHLASU majitele neudělají, přesto se na nachytá hodně lidí. Funguje to tak, že očekáváte příchozí platbu např 300Kč (jako v tomto) případě. Jelikož útočníci mají už vaše přihlašovací údaje, potřebují jen vaše potvrzení. To získají tak, že zadají odchozí platbu třeba 30.000 (třicet tisíc) nebo 300.000 (třista tisíc). Protože vám řekli, že pro vyzvednutí musíte něco potvrdit, snadno v euforii ze zisku přehlédnete v potvrzovací SMS ty nuly. Myslíte, že potvrzujete příchozí platbu 300Kč a ona je to odchozí platba 30 tisíc.
Nemožné? Přesto se hodně lidí nachytá a zjistí to až po několika dnech.
hodnocení

Mě došlo, že jde o podvod, až po nějaké době, Naštěstí mě nenachytal, i když zná mou adresu a číslo účtu, ale ten mu je stejně k ničemu.

je
hodnocení

2x
Když ti přišel ten mail, tak tam máš upozornění od Bazoše: Pozor, neexistuje nic jako DPD kurýr, Ppl atd.
Tvůj dotaz beru jako srandu, nevěřím v takovou hloupost lidí
hodnocení

Já jsem mu na to neskočil. Já se jen ptám. A jako podvod se ukázal, až ten poslední mail.

hodnocení

2x

Ano, je to ukázkový a poměrně známý podvod. V poslední době se nějak rozmohl a je s podivem, že na něco takového ještě může někdo skočit.

Za poslední měsíc jste asi tak pátý, kdo se tady na to ptá.

hodnocení

Naštěstí jsem mu na to neskočil, mě to přišlo divný. Já se ptám, jaký lidi na to mají názor, chci mít jistotu. A je hodně lidí, co jim na to skočí. Určitě se jim to vyplácí, jinak by to nedělali. Teď si z toho hajzlíka budu dělat legraci, a budu ze sebe dělat blbce. *cert*

sca
hodnocení

2x

Podvody §§§.Správce inzerce vydává upozornění s výstrahou dokonce !

hodnocení

2x
Musím bohužel konstatovat, že při prodeji čehokoliv se dnes ozve třeba pět podvodníků a jeden skutečný zájemce. Nejvíc mne nasere, že si člověk s někým dopisuje a až na konec se vybarví podvodníček. Člověk nechce při komunikaci skutečného zájemce odradit a ztrácí čas s botem nebo lapkou...
A proto si chci raději vždy volat..Na dopisování mailů jsem alergický..Po telefonu skoro vždy vyjde najevo,s kým máte tu čest..Kupuji i nabízím celkem často na bazoši..Podobné nesmysly o kurýrech přijdou skoro vždy, když něco inzeruji..Jednou mi psala nějaká hnědočeška úplné nesmysly..nebyl to cizinec ani robot..Tlačila na platbu předem a pak otravovala,dokud jí nedošlo, že dávno vím o co jí jde..

Libore, ale Vy, tak zkušený poznáte podvodníka rychle a spolehlivě. Jedou podle stejného scénáře.

Alespoň u mne to tak dělají.

No jde o to, že dyndají postupně podrobnosti o nabízené věci Na "kurýra" dojde až po několika odpovědích. Telefon by vše vyřešil, ale nechci dávat kontakt kdejakému hejhulovi s předstíraným zájmem. V inzerátu vždy uvádím jedině osobní převzetí v naivní představě, že odradím podvodníčky tohoto typu.

Mne se ozvou jako odpověď z Bazoše, s různým, ale podobným textem.

"Děkuji za odpověď. Mohu si objednat kurýra přes doručovací službu DPD? Jsem z Ostravy a platbu provedu předem. Objednávku zařídím já přes kurýrní službu, abych vám tuto část procesu ulehčila. Mám s DPD dobré zkušenosti, takže bych preferovala tuto možnost. Nejdříve byste dostali zaplaceno přes kurýrní společnost přímo na váš účet, poté vás kurýr kontaktuje. Vše samozřejmě hradím já. Souhlasíte? Pokud ano, ihned vytvořím objednávku a pošlu vám na ni odkaz. Předem děkuji za odpověď."

Tak jim odpovídám různě, "jezdím denně po ČR, klidně to zavezu.

Této paní sjem sdělil, že zrovna tento týden jedu do Ostravy několikrát, ušetří za dopravu.

Tak když nabídnou dopravu hned, je to ideál. Člověk neztrácí čas.

hodnocení

1x

Myslíte, že by dpd měl stránky na doméně "odkaz.click"?

den
hodnocení

0x

kdyz ja objednavam dopravu k prodavajicimu anebo pro kupujiciho, tak v obou pripadech nezadavam svoje udaje (jmena, adresy, telefony) nikam :) Neni to treba, naopak je to nevyhodne, ono staci trochu myslet (nebudu to rozvadet, aby to nevyuzival kazdy :)

ps: ten dpd odkaz ti nefunguje... to ma tak kratkou expiraci?

podvodnici fungujou i kdyz ti chteji prodat co shanis, nastesti jsem ho odhalil lustraci cisla uctu/telefonu. To by mne nenapadlo ze kvuli par stovkam vam budou volat a psat a simulovat prodej (a studovat si do hloubky technikalie zbozi:)

vernon
hodnocení

0x
Už od první věty je to jasné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]