Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízení práce přesčas a zároveň i So a Ne

Od: angela* odpovědí: 29 změna:

Zaměstnavatel nařizuje manželovi práci přesčas, takže tento i minulý týden byl v práci od 7 do 20 hodin a zároveň mu tento týden přikázal i práci v sobotu a neděli. Dnes odjel v 7 hodin a zatím nedorazil, takže předpokládám, že tam bude zase do večera a to je sobota. Zítra má jít zase. Volal mi, že prý i další min. 2 víkendy má pracovat.

Má na toto vůbec zaměstnavatel právo? Přece nemůže chodit manžel do práce nonstop. Jaké má právo na odpočinek?

Nebo se z toho zaměstnavatel vyvleče tím, že mu to nezaplatí a dá mu za to podle hodin další dny dovolené (to už se nám stalo)?

Jak se můžeme bránit? Děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomason*
hodnocení

3x
Podle § 93 Zákoníku práce:

(1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně.

(2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.

(3) Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem.

(4) Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Jen kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích.

(5) Do počtu hodin nejvýše přípustné práce přesčas ve vyrovnávacím období podle odstavce 4 se nezahrnuje práce přesčas, za kterou bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno.

Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen v souladu se Zákoníkem práce. Pokud tedy zaměstnavatel splní všechny podmínky dané Zákoníkem, neodpracovat přesčas se posuzuje stejně jako neodpracování běžné pracovní doby.

Odmítnutí nařízené práce zaměstnancem (nebo neomluvenou absenci v práci _ nedostavení se na nařízenou směnu) může zaměstnavatel posoudit jako porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci. Což může vést až k výpovědi podle § 52g (případně i § 55) _ porušení pracovní kázně. Pak by nevznikl nárok na dávky podpory v nezaměstnanosti. Za neomluvenou absenci má zaměstnavatel navíc právo strhnout jeden až tři dny dovolené.

Nonstop 14dní v kuse je nezákoný.

nezákonné už je 7 dní v kuse...

jinak citace ze ZP dobrá. ještě je tam kapitola o době odpočinku.

iku*

Tady v Anglii delame i 10 dni v rade.

Jenže v Anglii jste pro ně lidé druhého řádu ne? na uklid na hlídání detí na nalívání v barech atd.jsou jim češi dobří.

iku*

Delam pro supermarket Morrison a vsichni zamestnanci musi pracovat i10 dni v rade ,ale 5 dni v tydnu.

doplněno 06.11.10 16:29:

Jednou za cca 3 mesice mam volno sobota,nedele,pondeli,utery, 4 dny, potom delam streda az nedele to je 5 dni v tydnu, ale delam dal pondeli az patek coz je 5 dni ,ale v rade je to 10 dni potom vikend volno ,pondeli prace a utery ,streda volno a 9 dni v rade az se cely cyklus opakuje.

tomason*

A stojí to za to alespoň?

iku*

900l mesicne

doplněno 06.11.10 18:29:

+ 200 liber work and child tax credit týdně, child bennefit 241 měsíčně, a housing bennefit 406 měsíčně ted víte vše.

vosikac*

Hmmm .. nestojí *nevi*

doplněno 06.11.10 17:49:

Ikdyž ono jak komu asi ... :) Mě v 36l už by to za to nestálo *smich*

luigipap

25000,- si vydělám v pohodě tady v ČR a nemusím se děsit toho co budu dělat až se vrátím z venku co praxe v mem oboru nula a naspořeno táké nula, takže žádná výhra.:(

iku*

Hmm dobrý já mněl před odjezdem v Mostě 12500 čistého. V roce 2007.

vosikac*

Jasné ... ne každý je nad průměrem platu v Čechách jako já a "luigipap" *nevi*

Každopádně tě obdivuju, takhle vyrazit ... *palec*

luigipap

ok ta částka je za vše mluvící tak at se daří co nejdéle a sem bych se už nevracel po tom co se tady děje po volbách, 20 let bordel a pak chtějí aby to zaplatili za rok obyčejní lidi. task at se daří Luigi

iku*

luigipap díky moc.

vosikac*

Přesně taaak;) Ale zas ... pokud je "iku" do 25 let, tak je to o sbírání zkušeností, pokud by se chtěl/a vrátit časem zpět do vlasti:)

iku*
06.11.10 18:37

35

hop®
hodnocení

1x

Safir a Antara by si ode mne zaslouzili(y) bod.

Angelo, Váš manžel přece nemusí pracovat nonstop, nemusí dělat víkendy, vždyť přece nemusí pracovat vůbec, může jít na úřad práce nebo se stát podnikatelem. Tím vůbec nechci zlehčovat Váš problém, vím, že to se zaměstnavateli občas není jednoduché - ale snad tam Váš manžel netráví noci a weekendy zadarmo (to by stálo za zamyšlení nad možným problémem z jiné oblasti). Pouze chci naznačit, že byste měla být vděčná, že manžel má zaměstnání a významně přispívá do rodinného rozpočtu!

A jak jste na tom Vy?

antara

Hope, díky za virtuální bod. Mám obavu, že tady neuspějeme ;)

pt®

"antara", vaše obava je oprávněná, tady opravdu neuspějete. Vaše příspěvky jsou opravdu většinou mimo mísu. Když zde byl dotaz jedné tazatelky, jak vyřídit příspěvek pro bezmocnost, poslal jste ji hlavou proti zdi, tady se tazatelka ptá jak vyřešit SO a NE a vy ji ponižujete, aby se nepletla do manželových věcí a uvádíte nějaký přiběh ze života /zřejmě váš vlastní/. Nevíte ani o čem je manželství. Zřejmě pro vás žena není člověk. Ze mně jste si dělal blázna, když jsem se ptala na radu v podnikání, proč asi? Říká se podle sebe soudím tebe. Neporadil jste ani slovo, víte proč, protože o tom víte prd. Myslíte si, že inteligence člověka se odvíjí od toho, jak odečíst náklady v podnikání? Omyl, to je totiž o možnosti přístupu ke vzdělání a k informacím a pak na schopnosti, jak je uplatnit. Inteligence musí být vrozená a inteligtně se dokáže chovat a projevovat jen ten, kdo inteligentní opravdu je. Neznám vás, ale z vašeho projevu zde na poradně se mi jevíte, jako naprosto citově vyprahlý člověk. Zřejmě následek z dětství, kdy pravděpodobně selhala výchova vaší matky a otce. Je mi vás opravdu líto. Při vykání vědomě používám při psaní malé písmeno "v", to abyste mně neopravoval. Už nikdy si nepřečtu vaši reakci na to, co jsem vám nyní napsala, pokud nějaká bude. Jen si uvědomte jedno, až jednou zestárnete, onemocníte, nebo budete ležet na smrtelné posteli, kolika lidem jste ubližoval. - stařenka

antara
hodnocení

0x

A co na to váš manžel? Pokud se mu to zdá neúnosné, pak je nejlépe se bránit rozvázáním pracovního poměru. Předpokládám, že se jedná o nějakou sezónní práci ve stavebnictví, montážní činnosti, atp.. Teď finišují všechny zakázky, počasí prozatím všem přeje, tak zaměstnavatelé tlačí na pilu, aby se využilo posledních krásných dnů.

Pokud jde o odměňování za tyto přesčasy, tak se musíte zeptat svého manžela, jak to má dohodnuto. Jednak to může být kompletně proplaceno, vč. příplatků za víkendy a svátky, jednak se mu mohou hodiny načítat pro pozdější výběr náhradního volna, rovněž může být odměňován tak nějak bokem (každá koruna o které manželka neví je vzácná;)), případně různá kombinace způsobů "odměňování".

Především vy byste se do toho neměla plést vůbec a manžel nechť dělá to, co uzná za vhodné.

angela*
hodnocení

Já se nepletu ;) Manžela to štve, je běžný zaměstnanec. Zaměstnavatel nasliboval budoucímu nájemci v jeho areálu nemožné termíny a teď to odskákávají běžní zaměstnanci. Zaměstnavatel řekne, že to MUSÍ udělat a hotovo. O nějaké odměně nebo jiné kompenzaci nebyla vůbec řeč. *nevi*

tomason*

Pak by se musel obrátit na inspektorát práce.

safir

Ano, máte pravdu. Zaměstnanci jsou většinou jen stádo tupých ovcí. Nejsou zakázky...bečí. Jsou zakázky bečí.Když nebečí zaměstnanec, bečí doma jeho žena. Nikdo snad v tomto státě nikoho nenutí aby někde dělal, pokud se někomu něco nelíbí má možnost jít pracovat někam jinam.

... že by sem přispěl pan zaměstnavatel?...

safir

...nejsem zaměstnavatel a ani takovéto jednání neobhajuji. Chtěl jsem pouze říct, že je každého volba kde a za jakých pomnínek pracuje. Šikovných a pracovitých zaměstnanců je zoufale málo, průměrných je dost a těch méně schopných je také dost. Ti schopní nemají problém změnit zaměstnání pokud nejsou spokojeni. Vědí, že práci najdou. Dobrý zaměstnavatel jedná s dobrým zaměstnancem slušně. S lemplem se párat nemusí, protože snadno nejde náhradu. To je asi tak všechno, nechtěl jsem nikoho urazit a nemyslel jsem nikoho konkrétního. To, že někteří zaměstnanci hodnotí sebe jako ty nepostradatelný, neznamená nic. Kdo je nebo není nepostradatelný a kdo je nebo není schopný prostě hodnotí majitel nebo vedoucí, ti nesou odpovědnost za to zda firma uspěje nebo neuspěje. zajímavé, že nejvíc nářků je většinou slyšet od těch průměrných nebo méně schopných zaměstnanců. Ti nejlepší si nestěžují...nemají důvod.

V zásadě s Vámi souhlasím. Moje poznámka byla ovlivněná zprávou o otrokářích a rumunských otrocích v Plzni, takže jsem reagovala trochu emotivně.

antara

To není na potlesk, to je na standing ovation. Bohužel si to ta masa neschopné, neochotné a lenivé majority nikdy neuvědomí. Jsou prostě nepotřební a zbyteční a pokud by byla sebemenší spravedlnost, tak by museli pojít hlady. I když to je u nás ve firmě zakázané, tak prokazatelně vím, že jsou jedinci, kteří si na vedlejšáku vydělají i 100 tis. měsíčně (netvrdím, že každý měsíc). K tomu stačí málo, jenom skutečně svůj obor umět a chtít.

angela*
hodnocení

Skvělá odpověď. Zrušíme Zákoník práce, ať si zaměstnavatel i zaměstnanci dělají, co chtějí. Možná bychom mohli zase zavést otrokářství a hrdelní právo.

antara

Příběh ze života. V práci máme mimořádně šikovného a pracovitého kluka - třeba Pavla. Stejně jako u zaměstnavatele vašeho manžela, i u nás vyvystala potřeba pracovat soboty i neděle - termíny pro zhotovení zakázky byly neúprosné, sankce vysoké a riziko ztráty tohoto zákazníka velké. Z toho není nadšen nikdo, ani zaměstnavatel - doba je těžká a zakázka nikde na cestě neleží. Přes všechny hádky, kříky a nervozitu se pracovalo tak, že vše se stihlo v termínu. Stejně jako vy, i manželka Pavla se s tím nedokázala vyrovnat. Vrcholem bylo, že volala do firmy a vyhrožovala zákoníkem práce a inspektorátem práce. Pavlovi, který přišel unavený domů dělala scény. Víte jaký byl výsledek? Pavel tu ostudu v práci a tyranii doma nevydržel a dnes bydlí spokojeně u své přítelkyně, která podníká a je schopna pochopit, že jednou musí vyjít vstříc zaměstnanec zaměstnavateli a podruhé zaměstnavatel zaměstnanci. Pavlova manželka prezentuje už více než rok svůj obličejík na různých sociálních sítích a marně hledá partnera. Pavel v naší firmě pracuje dále a je jedním z nejlépe placených dělníků - dneska by už za průměrnou mzdu ani nevstal z postele.
To jenom k mé předešlé radě, ať si to váš manžel rozhodne sám a vy se do toho nepletete.

pt®
hodnocení

0x

Angelo, co Vám poradit, když už je zde napsáno spousta rad. Chápu Vás, jako žena ženu. Vídíte manžela unaveného z práce a myslíte to určitě dobře. Chcete, aby si dostatečně odpočal a měl čas na rodinu. Jenže to by musel být úředníkem s pravidelnou pracovní dobou. Jinak se musí přizpůsobit podmínkám a volno pak dostane třeba jako náhradní. Přijde mi, že je všude chaos a nikde není žádný řád a proto jsou takové extrémy. Je mi velice líto prodavaček někde v Tescu nebo v Penny. Dělají, jako stroje, 12 hodinové směny, soboty neděle a za pár korun. Jak má mít potom taková máma po práci náladu na děti a manžela, když ji doma čeká druhá směna. Pokud je Váš manžel mladý, tak to fyzicky zvládne a buďte mu oporou, pokud je starší a již fyzicky vyčerpaný, ať si najde jinou práci. Není každý zaměstnavatel /podnikatel/ v prvé řadě člověkem a to je škoda. Lidé by se měli chovat lidsky a člověk by měl být v prvé řadě člověkem. Dobré slovo i železná vrata otevírá. Věřte, že se to časem srovná, až bude třeba zakázka hotová a manžel bude častěji doma. Myslím, že jste spíš potřebovala povzbudit, že nechcete manželovi dělat v práci zle. Pro mně to vyznělo, že máte o manžela starost, protože jej máte ráda. - stařenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]