Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde o podvod?

Od: michal12 odpovědí: 15 změna:

Zdravím, snažím se prodat něco přes Bazos a došel mi tento e-mail. Jde o podvodné jednání?

Ok, pošlu vám kurýra Balíkovny, napište mi prosím: jméno a příjmení, telefonní číslo a číslo bankovního účtu. Vytvořím objednávku a zaplatím ji, pak je třeba objednávku potvrdit a plаtba budе připsána na váš účеt

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
09.02.25 10:51
hodnocení

5x

Ano.

hodnocení

4x

Samozřejmě. Jako přes kopírák - dostanete to ještě mnohokrát. Žádný kurýr Balíkovny ani Zásilkovny neexistuje, natož aby dával peníze.

hodnocení

3x

Nutně nemusí. Já když chtěl od borca koupit rezervu do auta a nechtělo se mu to posílat, tak jsme se domluvili, že objednám svoz přes DPD a zaplatí se to dobírkou. Dobírku jsem zaplatil kurýrovi a do x dní mu přišly peníze na účet.

S číslem bankovního účtu člověk nic moc neudělá, maximálně vám může poslat peníze, neplést si to ze zadáváním údajů z platební karty.

km
Souhlasim. Ja resim vse platbou predem na ucet, abych se vyhnul slozitym dobirkam.
k2

@km: To jiste, ale urcite pri te platbe na ucet nemusi nikdo tvorit zadnou objednavku nebo potvrzovat prichozi platbu pro pripsani penez na ucet.

km
Nemam s tim zkusenosti. Nicmene jak uz bylo napsano, sdeleni cisla uctu jeste neznamena neco nestandardniho. O podvod by se tedy jednalo mozna az v druhe fazi, kdy by chtel vyplnit pin nebo prihlasovaci udaje atp.

halamus
hodnocení

2x

pak je třeba objednávku potvrdit a plаtba budе připsána na váš účеt

To určitě *ua*

hodnocení

2x

Nejspíš je to pokus, protože Balíkovna kurýry nemá. Jsou ale jiné služby, které kurýry mají. Nejjednodušší je zavolat si a podmínky dohodnout ústně. Sdělením jména, adresy, telefonního čísla a čísla bankovního účtu nemůže dojít k žádné škodě.

hodnocení

2x

Z 99,9% jde o celkem profláknutý pokus o podvod. Už se to tu řešilo několikrát.

Mně tohle přišlo nedávno, když jsem na "Sbazaru" nabízel 150 litrový bojler, který ještě nebyl ani demontovaný. Odpověď byla humorná, kurýr měl zboží vyvednout, zabalit a naložit. Pobavila mě představa, jak onen kurýr sundává ze zdi minimálně 3/4 metrákový, 2 metry dlouhý železný válec ze zdi a balí ho do papíru *smich*.

A to někteří kurýři jezdí na skútru nebo dokonce na kole :)
@bery
No a?
I za kolo se dá namontovat tažné zařízení.
Doporučuji méně nedůvěřivosti a více důvěřivosti. Hned bude na světě líp...

jir
hodnocení

2x
Ano, to bude podvod. Můžete to vyzkoušet. Navrhněte, že zrovna do toho města jedete a věc můžete vzít s sebou. Dojde vám odpověď, že přijede kurýr...
Po odeslání čísla účtu a adresy vám přijde potvrzení, že peníze byly odeslány a vy si je musíte jen vyzvednout. Přijde odkaz na stránky, kde po vyplnění čísla karty se vám peníze připíší na kartu. Zde pozornost lidí už poklesla a nevidí v tom zradu. Taky po vás mohou chtít vyplnit údaje pro přihlášení do vaší banky. Stránky jsou falešné a útočníci vidí vše, co na těch stránkách napíšete. Mají tak přihlašovací údaje k vašemu bankovnictví nebo údaje z vaší karty, kterou pak mohou platit.
Pokud prodáváte věc za 300Kč, může vám pak dojít SMS se žádostí o potvrzení platby třeba za 30.000, nebo za 300.000. Snadno se ty nuly a desetinné čárky a tečky oddělující tisíce v euforii ze zisku přehlédnou. Potvrzovací kód budou vyžadovat zapsat na ty stránky, abyste mohl "vybrat" platbu a je vymalováno.
Pokud jim pošlete vymyšlené číslo účtu, nepoznají to, protože je vlastně vůbec nezajímá, je to jen pro odvrácení vaší pozornosti. Můžete to vyzkoušet, budou vám pak psát, že platba proběhla a peníze na vás čekají.

hodnocení

1x

Podvod, jak již zde bylo uvedeno za poslední měsíc několikrát.

hodnocení

0x

Ano, je to podvod.

yarda1
hodnocení

0x

Nepíšeš co prodáváš a kolik na tom chceš vydělat. A jestli šmudla vyzradil nebo aspoň naznačil odkud je. Pokud by mi to za to stálo a ten předmět by byl skladný, asi bych si domluvil osobní předání, tam by akorát bylo riziko, že šmudla řekne že si to rozmyslel a už to nechce. Možná by stálo za pokus šmudlovi odepsat že dost cestuješ a nabídnout osobní předání třeba na nádraží.

Jo, teď jsem si vzpomněl - onehdy jsem byl ve zverimexu, zrovna tam dvě dívenky řešily že si jedou pro štěně, co mají nakoupit, chovatel odmítl že by si dívenky pro to štěně přijely k němu a trval na předání na nádraží.

BTW: Někde bylo na podobné téma, když se na nabídku obnošené větrovky ozve někdo z druhého konce státu asi to není obvyklé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]