Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investiční zlato, vyplatí se?

Od: pavel odpovědí: 31 změna:

Ahoj všem, docela mě láká začít investovat do zlata - zlaté slitky, cihličky apod. Máte s tím někdo zkušenost? Vyplatí se to? Děkuji všem za případné reakce...

doplněno 08.02.25 15:31:

Ještě mě případně napadá, co třeba cizí měna? Euro, Dolar...?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

6x

Zdravím, patrně nic nevyděláte, je to spíše doplněk a takový nástroj proti inflaci.

hodnocení

2x
No, zlato je lepší než stříbro, protože se z něj neplatí DPH. Ale obojí je na dlouhé lokte. Je to investice na 10let a víc. Není to na rok.
pavel
hodnocení

Děkuji, jde mi spíš o to "uložit" někam peníze, aby neztrácely moc na hodnotě.

mate59
hodnocení

1x

Zlato nebrat.

pavel
hodnocení

Proč? Máte s tím nějaké špatné zkušenosti?

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, já vidím problém v tom, že tu zlatou investiční cihličku koupíte zatavenou v plastu i s certifikátem, který nevidíte a ten obal nesmíte porušit, protože by se to stalo nedůvěryhodným/neprodejným. Když k tomu přidáme, že to pochází z Číny (i když to údajně jde přes Švýcarsko), tak vlastně nevíte, jestli to je skutečně zlato odpovídající kvality nebo pozlacený jiný kov. A Číně se moc důvěřovat nedá. Dejte se na zlaté mince nebo šperky, kde se dá pravost lehce ověřit. Zdravím!
doplněno 08.02.25 17:01: pavel - obávám se, že investiční zlato nabízené v Evropě bude mít čínský původ.
pavel
hodnocení

Děkuji, třeba Česká mincovna?

Je velmi malo materialov, ktore maju hustotu ako zlato. Staci zmerat objem a hmotnost.
ben®
peter - bez porušení plastového obalu?
pecenkav

peter, když to bude z wolframu, tak je to skoro stejně těžký, jenom ten wolfram stojí pár korun.

pecenkav

zlato má 19,30 a wolfram 19,35 a to nepoznáš a to pozlacení tu váhu dorovná, jenom ten wolfram koupíš za 110,- za kilo

pecenkav
Oprava, "zlato má 19,30 a wolfram 19,35" wolfram má jenom 19,25

aaa
hodnocení

1x
Investoval jsem na zkoušku do 100 g cihličky asi před 12 lety, možná později. Tenkrát stála 114 tis. ,nyní je výkupní cena 201 tis. Ale bylo i 80 tis. To jsem si rval vlasy. Ale jak někdo píše , je to dlouhodobá nejistá investice.
pavel
hodnocení

Děkuji, také bych pro začátek chtěl zkusit 100g zlato..

trtr
Zdravím, je to spíše pojistka, dneska letí investice.
km

"dlouhodobá nejistá investice" dlouhodobá ano, ale pokud vím, tak ta skoro nejjistější

10.02.25 22:11
hodnocení

1x
:)
Investiční zlato, vyplatí se?
trtr
*smich* , no prakticky všechny původní české hodnoty jsou investiční, moc nám v toho nezůstalo. *hi*

mnd®
hodnocení

0x

Proč zlato.? Zkuste platinu.

doplněno 08.02.25 15:42:

Nebo sůl (ta je nad zlato).Potom brambory,mléko,pšenice,vajíčka,ropa...

hodnocení

0x

Zlato je dobrá investice, pokud ho koupíte za normální cenu /bez zprostředkovatele/ a prodáte za prodejní cenu. Což jde velmi špatně, takže tato komodita ztrácí na významu a výhodnosti.

hodnocení

0x
Zlato není produktivní aktivum, nedává žádný výnos, pouze drží hodnotu , ale spíše v mezigeneračním horizontu, protože jsou delší období, kdy o něj nemusí být zájem. A jak se zde psalo, platíte za obal, dopravu, marži výrobce, marži prodejce a při prodeji opět bude chtít obchodník svoji přirážku. U mincí muze být problém, že o některé zrovna nemusí být zájem jako o jiné.
vit

pro stir:)

tak mi to trochu vysvětlete když podle expertu zlato udělalo 12% a uspěšné fondy 13,5% před poplatkama. Včem je špatné? anebo experti lžou?

km

ja bych zase rád o vysvětlení, co myslíte těma mincema. děkuji.

Zlato bylo před koncem roku 2011 na historických maximech cca 1900usd, poté bylo téměř celou dekádu někde mezi 1000-1200usd než se dostalo na svou původní hodnotu. V té době jsem tu radil zlato za 1900 prodávat. Průměrná inflace je za posledních 30 let 3,5%, tedy za cca deset jedenáct let téměř 40% plus tříletá inflace 35% od války na Ukrajině. Při složeném úročení by tedy dnes muselo stát nejméně 4000usd aby bylo na svých za těch posledních 14let. Reálně je tedy zlato stále v minusu. Krátkodobě se mu dařilo, ale dlouhodobě ne. Přidávám grafy, kolik za stejnou dobu udělalo celosvětové etf, sp500 a nasdag. Druhý graf bude kolik dělají akcie -stock a zlatožlutý posledních téměř 120let. Zlato dlouhodobě drží reálnou kupní sílu, akcie vydělávají a ne málo, fyzické peníze po skončení zlatého standardu ztrácí svoji cenu.
Investiční zlato, vyplatí se? #2
Investiční zlato, vyplatí se? #3
km

děkuji za neodpověď :)

smode2

Víceméně je to neuvěřitelné. Čím déle se zabývám burzou, tím více docházím ke zjištění, že lidé jednoduše nechtějí mít peníze. Sice říkají že ano, ale opak je pravdou. Stále se řeší zlato, stříbro, měny, nebo dokonce byty, přitom ta data jsou jasná. Sám jednotlivým firmám vůbec nerozumím (tedy kromě aktivního obchodování - to je ale technická analýza), tak držím Nasdaq a SP500. Toho času o5 na maximech. Nevím nic a stejně vydělávám. Zajímavé je, že to i kolem mě dělá stejně málo kdo. Předpokládám vrchol investování v této oblasti zhruba za 10 let. To už bude i u nás běžné.

hodnocení

0x

Zlato je nepraktické, nevýhodné. Radši bych šel do bitcoinu. Jeho pravost lze lehce a zdarma ověřit, nemusíte nikam chodit, nikde skladovat (pouze si uschováte privátní klíče) - a nejen že vám udrží hodnotu oproti inflaci, ale ještě na tom vyděláte. Nechápu, kdo ještě dneska kupuje fyzické zlato. To je přežitek stejné jako komunismus - furt se drží :D

vit

u bitcoinu se spousta expertu shoduje že je hodně kolísavý a muže jit mooooc dolu( a jsou na to i ruzné scénaře které nejsou uplně scifi) kdežto u zlata to nehrozí to má trvalou hodnotu tisíce let... ale ano je to trochu nepraktické
klidně se ale nechám poučit v čem je nevyhodné když vydělavá jak akcie

Jestli chcete porovnávat akcie se zlatem, tak se nemáme o čem bavit. Bitcoin né že může jít dolů, on jednou zas půjde třeba o 50% dolů časem, ale nebude to z 60 na 15, ale z 200 na 100. Pak zase treba z 500 na 300, chápete co tím říkám? A tohle celé můžete absolvovat v cyklu maximálně 5 let. Dokud budou přibývat nekryté peníze (fiat), pak bitcoin pořad poroste. A to hned tak neskončí :) Studujte.

vit

Ano to souhlasím.

takže pokud mám např 200tisíc volných tak za ně rozhodně zlato kupovat nemám? Likvidita taky aby nějaká byla rozumná.

Nevim, co byste mel kupovat, kazdy to musi vedet sam. Ja mluvím jen ze svých zkušeností, taky jsem mel kdysi pouze zlato, casem jsem přišel na to, ze je to nesmysl. Největší hodnotu pro mě má zlato v elektronice, a ne jako udržitel hodnoty, na to tady mame lepsi veci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]