Nejste přihlášen/a.
Mně se jednou stalo, že si mne zavolal pan majitel, předložil mi dohodu o ukončení pracovního poměru (samozřejmě bez odstupného) a doporučil mi, abych ji podepsal, jinak si něco vymyslí, aby mne mohl propustit pro zvlášť závažné porušení pracovní kázně. Že prý nic nedělám. Tak jsem ji podepsal, asi bylo lepší kdybych mohl novému zaměstnavateli tvrdit že jsem odešel než že mne vyhodili. Taky to asi mělo vliv na podporu v nezaměstnanosti. Tohle bylo známé, jeden si to prý nahrál a pohrozil právními kroky, pan majitel se mu vysmál, ať si to klidně zkusí, on že má všude známé.
Někteří páni podnikatelé mají chování řeznického psa a lidí co pro ně pracují si neváží.
BTW: Když se firma co jsem se uchytil chystala sklapnout paraple a já jsem zase hledal kam se vrtnout, z té firmy se to nějak dozvěděli a dali mi neoficiální nabídku, jestli bych se nechtěl vrátit, že mlamoj co nastoupil na mé místo hodlá zahnout kramle. Nic lepšího se mi nenabízelo, tak jsem se vrátil, vydržel jsem tam až do důchodu a kecy pana majitele že jsem u něj skončil jsem jako neslyšel.
Otázka je, jestli to co případně vyžaluješ, ti bude něco platné. Doneslo se mi (jeden podnikatel se asi prokecl při nějakém rozhovoru), že se podnikatelé vzájemně informují o zaměstnancích co je propustili a já jsem nechtěl abych měl cejch potížisty. Tehdy jsem získal docela zajímavé zaměstnání (i finančně), akorát že jsem týden byl mimo domov a bral jsem to jako přechodné než si seženu něco blíž.
Zaměstnanci dnes mají výrazně větší práva a tahají za delší provaz. A taky toho mnozí zneužívají. Pro zaměstnavatele je často jednodušší a levnější zaplatit odškodné, než složitě dokazovat, že jsou v právu.
@kovis to byste viděl, co dokáže vymyslet správně sebestředný zaměstnavatel. Na takového platí jen žaloba na neplatn/.... Takových případů jsem viděla během praxe několik, tak do 20, a prakticky vždy - s jedinou výjimkou - se jako hovado choval zaměstnavatel. Ty rozsudky jsou velmi podrobné, jde tam o dost peněz, takže spousta svědků a prokazování, a vždycky (bohužel i v tom jednom případě, ale to mi bylo toho zam-tele líto) byl v právu zaměstnanec.
Dovolte mi otázku inženýrko, vy jste byla někdy v pozici zaměstnavatele? Anebo jste převážnou část svého produktivního života trávila jako zaměstnanec? Dovolím si tipnout, že B je správně.
(Tedy neptám se na tu prostřední možnost, kdy je člověk OSVČ a nikoho nezaměstnává na klasickou zaměstnaneckou smlouvu)
Z textu výše plyne, že mu zaměstnavatel vytýkal, že nic nedělá, takže jakože nemá výkon, no jak se chcete zbavit takového člověka? No a navíc ani nezáleží na tom jestli má nebo nemá výkon, dneska často záleží na tom, jak zapadne do kolektivu, jak funguje v týmu... bohužel ta legislativa není příliš jednoduchá pro zaměstnavatele. Tazatelka píše že je může dokázat že netelefonovala, no tak proč to nedokáže a nenapíše námitku na ten vytýkací dopis? Dokázat že jsem netelefonoval, to si nějak neumím představit jak bych to udělal.
To bude nějaká bílkovina jakože za řízení vozidla nesmíte držet telefon v ruce, je úplně jedno jestli telefonujete nebo ne. Na druhou stranu telefon můžete ovládat, tedy i telefonovat můžete. Stačí, že byl telefon umístěn v držáku a ne v ruce. Žádnou logiku to nemá, ale je to prostě tak. Jen chci říci, že mi vůbec nevíme, co se stalo, a co to za telka řeší. Já bych řešil, proč někdo chce setrvávat tam, kde mě nechtějí? Takže jen proto že nějaký zákon a nějaký ouřada, tak budu kopat? Jsem takový zoufalec? Anebo prostě jedu a dělám to za co mě chtějí a za co mě platí?
no, chápete správně, chci říci že pokud jsem nula, tak neumím než si vynucovat nějaké odstupné, a pokud jsem hodnotný člověk, tak mě chtějí a platí mi statisíce...
@ddd Ano, máte pravdu, jsem celý svůj produktivní život zaměstnanec. Se zaměstnavateli se setkávám ve své profesi často a žasnu, co z nich padá za perly, jak jim na zaměstnancích vůbec nezáleží, jak dokážou bezohledně zamést s každým, kdo není odhodlaný se tvrdě bránit. Jenom pro svoje ego. A stejně tak se setkávám se zaměstnanci, o které bych neopřela ani vidle, s podvodníky, lháři a šizuňky, kteří se neštítí u svého zaměstnavatele krást a lhát mu do očí. Viděla a slyšela jsem toho pravdu hodně, a není to zrovna veselé. A proto tvrdím, že zákoník práce by se měl vyučovat už na ZŠ, třeba v rámci občanské výchovy. Prakticky každý se stane zaměstnancem, leda že by byl od kolébky ke hrobu zarytým OSVČ samotářem. Formou scének začít a skončit pracovní poměr všemi možnými způsoby, pochopit systém dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, principy dovolené. A na střední škole pilovat k dokonalosti. Pak by žádná ze stran z-nec/z-tel neměla výhodu a byly by rovnocenné. Věděly by, co může jedna od druhé čekat a co určitě nelze připustit. Mohl by zavládnout klid zbraní.
Vy se setkáváte s těmi problematickými zaměstnavateli, navíc správný podnikatel zaměstnavatele a řeší problém a vyřeší ho a neřeší 1 000 000 legislativních pravidel a nesmyslu, žádný z těch kteří jsou dneska super úspěšní nezačal tím že začal studovat zákony, takhle to nefunguje.. Takže věřím tomu, že spousta problematických zaměstnavatelů je legislativně úplně mimo, Kde průměrný úředník se asi nestačí divit - Ale milá paní, podnikatel není od toho, aby řešil kraviny, četl nějaký nesmyslný EU zakony On totiž musí real ně vytvářet hodnoty
Takže ano, oni to mají úřednice a měli to tak všichni. Žádný dneska známý věhlasný podnikatel nezačínal tím, že si sednul a začal studovat složitý EU zákony! Každý, doslova každý dneska mega úspěšný vám řekne, že ty zákony začal řešit až za pochodu! Prostě podnikatel jde a vyřeší to.
To je rozdíl mezi ním a těmi ostatními. a zamyslete se jestli v souvislosti s dalším dotazem tazatelky není problém někde jinde, v kolektivu?
Vám tu výtku dali podepsat? A proč jste napsala neúplné, když říkáte, že to není pravda? jestli to nebyla pravda, měla jste napsat lživé a nebo to odmítnout podepsat.
Pokud to chápu správně, tak třeba v 10:00 máte cosi udělat a to, že je 10:00 máte možnost zjistit pouze ze svého mobilu což jste udělala, ale za několik dní byl vydán zákaz používat mobil. A vám teď tvrdí, že vás viděli používat mobil po zákazu.
Kdo vám to vytýká? Má dotyčný nějakého nadřízeného? Pokud ano, podejte stížnost tomu nadřízenému. Pokud máte odbory, obraťte se na ně, pokud nemáte žádnou z možností, obraťte se na oblastní inspektorát práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.