Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrozí mi výpověď od zaměstnavatele

Od: janapomijova odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,pracuji v restauraci jako pomocná síla a je mi 52 let. K 31.12.2024 mi dal zaměstnavatel podepsat výpověď dohodou,kterou jsem nepodepsala. Pravý důvod je,že potřebuje mít o 1 člověka méně.Dne 15.1. 2025 mi dal šéfkuchař vytýkaci dopis,kde jsem natočila 4.1.2025 spolupracovnici,jak mě fyzicky napadla a poslala jsem video nadřízeným. Dále je ve vytýkacim dopise,že jsem 7.1.2025 telefonovala,což není pravda,jen jsem se koukla,kolik je hodin,protože určité hodiny musím kontrolovat záchody.Zákaz používání telefonů je až od 15.1.2025 jen pro některé zaměstnance.
Nejraději by byly abych podala výpověď,nejlépe dohodou.
Prosím o řešení.
Děkuji za odpověď
S pozdravem Jana Pomijová

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

2x

Záleží, jaké podmínky jste odsouhlasila při podpisu pracovní smlouvy se zaměstnavatelem a dále se zbytek odvíjí dle platného zákoníku práce.

Vše ostatní jsou jen kecy, jak to na Vás zkouší. Ať už bývalý kolegové nebo zaměstnavatel.

Pro ně je ideální, aby jste podepsala velice nevýhodnou dohodu na Vaši stranu.

Jinak fyzické napadení opodstatněné důkazy řešte soudní cestou, pokud máte dost důkazů, které jsou jasné a se zaměstnavatelem se evidentně nedá dohodnout.

Podle mě máte nárok na odstupné, odškodné co se týče fyzického napadení a zaměstnavatel má z toho vyplívající další problémy.

Takže to dle mě na Vás hrajou, aby jste už dala pokoj a zmizela. Aby Vám nic neplatili a sami neměli žádný konflikt. A jak to bude s Vámi je jim šumák.

Dáváte málo informací, ale dle mě by jste se neměla jen tak dát, pokud máte dostatek důkazů na protiprávní jednání. Jinak jdete na ulici s holým zadkem a jste bez práce.

hodnocení

2x

Dejte si pozor na terminologii. Výpověď dohodou neexistuje. Výpověď je jednostranný právní akt, to znamená že ji vy jen písemně oznámíte (i bez udání důvodu, zaměstnavatel může dát výpověď jen z důvodů uvedených níže) a druhá strana ji nemusí nijak schvalovat nebo s ní souhlasit.

Jiná forma skončení pracovního poměru je dohoda. To je dvoustranný právní akt, na kterém se dohodly a souhlasily s ním obě strany - zaměstnanec i zaměstnavatel.

krtek6

ono z právního hlediska výpověď dohodou neexistuje...v praxi je to však tento případ...aneb... "ty mi tady podepiš, že dáváš výpověď a já ti nebudu dělat problémy"

asd1
hodnocení

2x

Vysvětli jim, že na dohodu musí být dva a je jen jeden, ať ti daj normální výpověď. Taky že pokud ti to chtějí "osladit" a vyhodit tě nějakým podrazem (což už začli - vytýkací dopis), tak se o ně začne zajímat finančák, hygiena, ČOI, inspekce práce... tak ať si rozmyslí dělat podrazy a šikanovat.. Jednání zaznamenávej.

Nebo se u tebe objeví zdravotní problém a budeš od nich mít klid na nemocenský...

asd1
tak se o ně začne zajímat finančák, hygiena, ČOI, inspekce práce... tak ať si rozmyslí dělat podrazy a šikanova
Souhlasím *palec*

lukys*
hodnocení

1x

Hodně bych přemejšlel jestli bych pod někym takovým chtěl makat...

hodnocení

1x

Vyhledejte si nejbližší inspektorát práce a zajděte tam. Oni vám poradí. A neodkládejte to!

V restauraci se vás zjevně chtějí zbavit a navíc vám nechtějí zaplatit odstupné.

hodnocení

1x
Dobrý den paní Jano. Úplně jste mi připomněla můj osobní zážitek. Také tam byl fyzický konflikt.
Dělal jsem v jedné vývařovně v Českých Budějovicích. Pracovala tam u nádobí pomocná síla, která nenáviděla Ukrajince. Hned po začátku konfliktů a rozpoutání války Ruskem slibovala, že jestli k nám Ukrajinci přijdou, tak s nimi zatočí.
Paní byla čistokrevný dezolát. V pracovní době pořád koukala na videa největších primitivů, které sociální sítě nabízí, a ti ji plnili nenávistí.
Tenkrát opravdu nastoupily Ukrajinky, které nás zachránily při nedostatku personálu, a ta paní rozjela co slíbila. Dělala jim naschvály, vyvolávala konflikty a jako myčka nádobí si hrála na vedoucí podniku. Snažila se Ukrajinky ponižovat, čímž si znepřátelila kompletně celý český personál.
Vědělo se o ní, že si v průběhu let tajně natáčí pohyby kuchařů a ostatního personálu. Nikdo nevěděl proč to dělá.
Když došlo k fyzickému konfliktu mezi ní a Ukrajinkou, tak se v podstatě celý český personál postavil na stranu Ukrajinky. Všichni věděli odkud vítr fouká a znali tu neskutečnou nenávist, která z paní vycházela každý den. Ta paní ten fyzický konflikt s Ukrajinkou záměrně začala. Ostatní personál rvačku roztrhl a vedoucím dosvědčil, že to způsobila ta agresívní nenávistná paní. Nikdo s ní nedělal rád a každý se jí chtěl zabavit.
Později, když paní viděla, že už ji lidé nechtějí ani zdravit, tak začala záměrně marodit, a to i několik měsíců v kuse, čímž udělala podniku velký problém, což chtěla. Jednalo se o velkou vývařovnu, která musí dodržovat pravidla, takže paní nemohli jen tak vyhodit jak by to udělal malý soukromník.
Paní po dlouhodobém marození nastoupila zpátky a začala psát stížnosti na Českou obchodní inspekci, na hygienu, na nejvyšší posty v podniku a začala si lživě stěžovat i v náhodných fórech na internetu. Ke stížnostem přikládala i fotky a videa, které na zaměstnance dříve natáčela, a to i na ty, se kterými neměla žádný konflikt. Paní chtěla docílit toho aby ji dali odstupné, když dostala teď v prosinci, po dlouhodobém marození výpověď. Nepodepsala. Protože se jednalo o velký podnik, tak nechtějí mít problémy a musí dodržovat pravidla, trpí jí dál.
Jen jsem se Vám chtěl vypsat s podobnou zkušeností, i když trochu jinou. Moc dobře si uvědomuji, že to sem nepatří.
Paní byla cca Vašeho věku, také Jana jako Vy. Akorát si za Boha nevzpomenu na příjmení...
Sakra, teď si říkám? Vy jste Pomijová?
Jakobych... No...
Jani? Nejsi to ty? České Budějovice (MK)
No jo, teď jsem to našel, ta agresívní nenávistná paní se jmenovala také Jana Pomijová

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, tak se zkuste dohodnout. Chtějí vás účelově vyštuchat, vaše místo hned obsadí. Pokud vám do dohody napíše nadbytečnost a hned přijme někoho nového, můžete se bránit i přes inspektorát práce.
Jestli bude problém, tak se poradíte dál, třeba i právníkem, pokud platíte třeba DAS, tak třeba i s nimi.
Bacha určitě nepodepište, že výpovědní doba je neplacená!

jir
hodnocení

0x
Možná bude nejlepší navštívit právníka a trochu požádat o pomoc tam. Já to před 5 lety udělal, zaplatil 2,5 tisíce za hodinu konzultace a jako bonus jsem dostal i pomoc na telefonu v případě nouze. Hodila se. Chtěli, abych podepsal novou smlouvu s výkonem práce 300km od bydliště, jinak bych musel vrátil cestovní náhrady za 10 let... Nakonec se firemní právník dohodl s mým a skončilo to dohodou: skončím ke konci měsíce (zbývaly 4 dny) a dostanu nadstandardní odstupné.
Pokud vás chtějí vyhodit pro nadbytečnost, máte nárok na odstupné, nenechte si vnutit jejich jednostrannou "dohodu".

hodnocení

0x
Po vytýkacích dopisech bude pravděpodobně následovat výpověď. Tohle se dá těžko vyhrát bez důkazů, právníka, popř. soudu.

doplním-bez nároku na odstupné a posléze i na podporu v nezaměstnanosti (nwn zda i na registraci na ÚP)

ddd
hodnocení

0x

Ahoj Jano.

Jak to vidím já: když vidím v krámu nebo restauraci obsluhu, jak čumí do mobilu, tak se otáčím a jdu pryč. Přijde mi to jako naprosto nevhodné a nevstřícné a ne zákaznické jednání a kdybych byl takovým zaměstnavatelem, tak bych zkrátka nechtěl, aby lidi, kteří mají jednat s lidmi, koukali do mobilu, to je podle mě nepřípustné.

Samozřejmě tohle nemá žádný vliv na to jak je máte u vás pravidla nebo cokoliv se vás týká, jen vyjadřují můj postoji k tomu, jak na mě působí obsluha prodejny nebo restaurace nebo čehokoliv kde má obsluhovat mě, když zahlédnu, jak ona se dívá do displeje.

tip: Pokud jste dostala výtku za užívání mobilu, tak ti namítnete že jste neužívala a že žádáte předložit důkaz.

Jo a jinak nic jako výpověď dohodou neexistuje, protože výpověď je jednostranný úkon zaměstnavatele a dohoda je oboustranný úkon zaměstnance a zaměstnavatele. Takže si nejprve ujasnit, o co se má jednat?

klidně si můžete udělat dohodu že ty odejdeš a on ti dá odstupné 50 000 Kč. V dohodě je dle mého názoru možné dohodnout cokoliv, na čem se obě strany dohodnou.

doplněno 03.02.25 20:37:

Jak to čtu až do konce, no tak máte nějaký nesoulad v kolektivu na pracovišti a zeptám se vás jednoduše: vážně chcete být někde, kde vás nechtějí? Pochopte i toho zaměstnavatele on potřebuje aby mu ten tým nějak fungoval je mu jedno jak, on potřebuje aby fungovaly vztahy...

Takže třeba nějaké šalování na lidi v týmu zaměstnavatel rozhodně řešit nechce, dělá mu to prostě starosti. Dle mého skromného názoru se bude snažit takový zaměstnavatel tu nejméně potřebnou součást kolektivu dostat pryč.

Co si s ním promluvit a nabídnout mu že skončíte, když vám dá odstupné, abyste si mohla najít práci jinde? Nebo tam chcete dělat za každou cenu? To by vás bavilo? Tohle se prostě nedá řešit po písmenkách... já jako zaměstnavatel rozhodně nechci slyšet nějaké zaručené pravdy od zaměstnanců kdo a co a kde je udělal, to není podstatné, podstatné je aby ten tým fungoval efektivně.

Navíc v této branži asi nemáte kdoví jak výhodnou smlouvu, takže ani to zákoně odstupné by nebylo kdoví jak vysoké? Záleží, čeho přesně chcete docílit, chcete tam pracovat, chcete někoho vyštípat, nebo chcete odejít s odstupným, co přesně si přejete?

Natáčet něco na telefon a jít proti týmu je takové o hubu noo,..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]