Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máma ležák důchod jí nosí pošťačka, jak nejlépe postupovat

Od: kroudla odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, moje máma má rakovinu v pokročilém stadiu. Její ošetřující lékař řekl, že je to s ní špatné a že je mu to líto. Že neví, jak dlouho ještě bude žít. Zanedlouho ji propustí z nemocnice. Já dostala darem od rodičů, dokud byli oba naživu byt, kde má máma právo doživotního používání. Takže až ji propustí z nemocnice, budeme tu spolu a ona je ležák. Pracuji pouze z domova a nemám o nikoho jiného starost, tak by to mohlo fungovat. Faktem je, že máma sama cítí, že tu dlouho nebude, tohle už opakuje tak měsíc, pro ni to není plnohodnotný život, proto nemá zájem tu být. Ale to jak dlouho tu bude sama nemůže ovlivnit. Mám sourozence, který je ochotný občas přijet a pomoci. Máma sama tvrdí, že toho moc nepotřebuje, nechutná ji jíst, nikdo jí do toho nedonutí, ani v nemocnici ji do jídla nedonutí. Všichni to vědí, že jíst odmítá, takže pouze pije. A nic se s tím, že nejí nedělá. V nemocnici měla do žíly připojenou hadičku. Nikdo neřeší, že ji sama nedonutím jíst, když ona sama to odmítá. A přesto ji propustí domů z nemocnice i když to vědí. Dokonce řekla, že nedávno 2x zvracela. Takže tu s ní budu a jíst ji nedonutím, ale bez jídla se nedá žít. Lékaři to vědí a nedonutí ji a ví, že ani já ji nedonutím, přesto ji zanedlouho propustí z nemocnice a bude tu se mnou. Pořád má důchod, který jí nosí pošťačka ke dveřím. Jenže ona k těm dveřím nově už nedojde. Je ležák a nikam mimo postel se prostě nepohne. Byla jsem s ní před mnoha měsíci zřídit její bankovní účet, k tomu jsem ji aktivně přemluvila, sama by to nikdy neudělala. I když byla před cca 7 měsíci pohyblivá a všude i venku chodila sama a byla soběstačná, tak stejně co se týče bankovního účtu a všeho co je spojeno s digitalizací k tomu měla velký odpor. Jsem ráda, že jsme šly do té banky a ona už má zřízený účet. V lednu ještě sama zvládla důchod přebrat od pošťačky, co zvonila u dveří, sama tam došla a sama se podepsala, ale už na ní bylo vidět, že je na tom zle. Jenže já ani nikdo nečekal, že se její nemoc bude každým dnem o dost zhoršovat. Ten důchod dostala nedávno a stačil další týden a je už ležák zřejmě navždy. Proto se stalo, že i když zvládla vypsat vytisknutý formulář pro posílání důchodu na účet i se na něj podepsat a já v tu dobu měla moc práce, tak se mezitím rychle zhoršil její stav a ona už prostě nestihla dojít na ČSSZ a donést ten formulář pro výplatu jejího důchodu na bankovní účet. K jejímu účtu mám disponibilní právo, sama mám svůj BÚ a mám bankovní identitu, mám datovku a vše vyřizuji online. Takže mám přístup k jejímu účtu a mohu jejím jménem vytvořit její datovku a poslat ten elektronický formulář buď přes bankovní identitu nebo přes její datovku, kterou bych teprve vytvořila. Ale četla jsem, že když ten formulář pro výplatu na její účet pošlu teď v únoru, tak ona může dostat důchod až za 3 měsíce, kdy první měsíc následuje po měsíci, kdy odešlu formulář, takže by důchod mohla na její účet dostat až v květnu. To už tu třeba nebude na světě, tak si říkám, že to asi nechám tak, že jí to bude nosit pošťačka a tu pozvu do bytu a máma se ještě zvládne podepsat, když se zvládne natáhnout a vzít si hrnek a napít se a dát ho zpátky. Ale otázka je, zda pošťačka do bytu půjde, co když to odmítne a já nemám disponibilní právo na výběr jejího důchodu na poště. Faktem je, že pouze hádám, že se máma zvládne ještě osobně podepsat. Její stav se asi pořád zhoršuje, netuším. Takže otázka je, jestli pošťačka vstoupí do bytu, protože máma jako ležák nemá šanci dojít ke dveřím a potom, když mezitím zemře než dostane max. za 3 měsíce ten důchod na účet, tak to jí ten důchod seberou, když na účtu nic nebude a začnou ho posílat např. v květnu, tak přece to pošlou za všechny ty předchozí měsíce v květnu, ale když např. ona zemře v dubnu, tak to jako nic na ten účet nepřijde? Je to dost morbidní to takhle psát, ale zajímalo by mě jak tohle nejlépe vyřešit. Je to jen na mě. Poradíte? Předem děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

5x

S Mamkou máte k řešení více věcí

1. Potřebujete pomoc se starostí o ni - hygiena, ... Dle místa bydliště obvoláte hospic nebo i další organizace (někde to zajišťuje nemocnice). Nejlépe když se poptáte po okolí, prošla tím řada rodin. Některé organizace poskytují služby úplně zdarma a fungují třeba takto: zdarma zapůjčí polohovací postel, přijedou a smontují ji u vás. Dále každý den přijede sestra pomoci s hygienou, třeba cévka, doplnění permanentní infuze léků. Jednou týdne lékař.

2. Podáte si žádost o "Příspěvek na péči". Přjede sociální pracovnice, zhodnotí stav a dle toho bude určena výše příspěvku.

3. Důchod na účet (snad) jde vyřídit z domova, jak rychle se dozvíte když tam zavoláte. Předpokládám, že to zvládnou do měsíce i když na to mají delší dobu.

pb®
hodnocení

4x
Maminka umírá, proto už nechce/nepotřebuje jíst, tak ji nenuťte. Domů ji poslali umřít, víc pro ni medicína nemůže udělat. Ovšem měli vám dát kontakt na domácí paliativní péči.
Jak s důchodem neporadím. Když umírala manželova babička, o kterou jsme se před tím 2,5 roku starali, a byla jeden den v nemocnici, pak v LDN, pak zas v nemocnici, běhala jsem na poštu nechávat přeposílat důchod, který se ovšem pošle na jiné místo až za nějaký čas, když už babička byla zase jinde. Nu zkrátka a dobře, poslední důchod se vrátil ČSSZ a já už neměla sílu zařizovat, aby ho vyplatili. Proto si mají důchodci nechávat posílat důchod na účet.
kroudla
hodnocení

Kontakt na domácí paliativní péči mám, co mě překvapilo, že ve městě kde žijeme se to ve skoro všech pobočkách domácí péče platí. Nevím, jestli mám objednávat a platit polohovací postel, máma právě v nemocnici si stěžovala, jak by ráda ležela na posteli doma, kterou zná a jak jí ta polohovací v nemocnici nevyhovuje a jak už se těší domů na tu normální postel. Není tu ani moc místa na tu velkou polohovací postel, musel by se nábytek odsunout. Má plenky a málo čůrá a nekaká, protože nejí. V tomhle by to nemělo být těžké. To polohování ale bude potřeba, aby jí nevznikly dekubity a na to je právě ta speciální polohovací postel, kterou ale máma nechce. Ale je potřeba, aby byla hydratovaná a ona moc sama nepije. Nevím jak to budu dělat s prací, nemůžu u ní být 24/7, musím taky pracovat a měla by v sobě mít živiny a vitamíny přece, to jedině dát jí to do vody, jenže problém je, že ona to pozná, chutná jí jen voda bez ničeho, jakmile v ní něco je, tak zvládne vypít trochu a pak už nechce.

kdosi

Takhle popsané mi to přijde, že už nechce žít. Sama se zabít nemůže, jednak nemá jak, ale hlavně to spousta lidí považuje za hřích, ale na druhou stranu jíst se jí nechce a pokud bude jen pít vodu a umře, tak to hřích není.

Nevím proč přesně to tak je, ale vím, že spousta lidí to má položené nějak takhle. (Je hřích o smrt usilovat, není hřích když smrt nastane nedostatkem snahy žít.)

Pokud je to tak i u vás, tak by asi bylo nejlepší se s ní nějak pěkně rozloučit (děti, vnoučata, pravnoučata a tak, žádný pláč u ní, jen za ní zajít, říct jí že jí mají rádi, chvíli s ní pobýt a v klidu a míru odejít), dokud tu ještě je a vnímá a pak ji zajistit přijemné prožití těch posledních pár dnů.

(Ale co já, náhodný člověk z internetu, vím o vaší situaci a rodině a všem ...)

Když umírala (doma) moje prababička, ještě před mým narozením, takže někdy před 70 lety, nebylá žádná paliativní péče. Rodinný doktor, který k ní chodil domů, řekl rodině, aby jí dávali teplé mléko s rumem. Prababička za týden v klidu a pokoji zemřela. Stále mi to leží v hlavě, taky nechtěla nic jíst, vyprávěla mi to maminka. To mléko ji aspoň základním způsobem nasytilo, že necítila hlad, a ten rum působil asi jako hypnotikum, umřela klidně ve spánku.

kroudla
hodnocení

Je to přesně tak jak píšete. Všichni víme, že máma už žít nechce. Ona by chtěla žít pouze za předpokladu, že bude moci žít plnohodnotně. Ona dobře ví, že pokud nebude jíst a bude málo pít, že ta smrt přijde. Kdykoliv jsem za ní přišla do nemocnice, tak mi o smrti povídala. Třeba se mě zeptala, jestli by mi vadilo, kdyby umřela. V nemocnici často říkala, že si přeje umřít. Pořád např. Kéž bych umřela. Chci umřít. A pak mi říkala, že už cítí, že už tu dlouho nebude. Chce umřít už asi cca 2 týdny. Nechce být nikomu na obtíž, nechce žít v takovémhle stavu, kdy jen leží a nic nemůže. Nemá už žádnou radost ze života. Po pravdě, to už ani já ne. Úplně jsem přestala mít radost ze života, už si tak život neužívám jako dřív a myslím, že je to navždy. Máma je jen jedna a tohle je prostě strašné. Moc se mě to dotýká. Věděla jsem, že to jednou přijde, ale doufala jsem, že pokud to má přijít tak až za pár let. Tohle je prostě šílené. Úplně mě to poznamenalo. Přestala jsem být bezstarostná. Bojím se, že je to navždy, že už se nikdy nebudu radovat ze života jako dřív. Nefunguje si to nějak okecat. Je to pořád tu. Už si ani nevybavuji jaká byla dřív. Je to někde vzadu v mlze. Máma už není jako dřív. A vím, že už nikdy ani nebude. Nechápu, kdo rozhoduje o tom, kdo tu bude dlouho a kdo onemocní a zemře. Je to strašná bezmoc. Ona si tohle nezasloužila. Kde je nějaká spravedlnost. Tohle se prostě nedá pochopit. A pak ať si někdo dovolí něco blábolit o Bohu. Kdyby byl, tak by tohle nikdy nedopustil.

hodnocení

1x

S tím si nedělejte žádné starosti. I kdyby pošťačka odmítla váš podpis, tak o peníze nepříjdete. Vrátí se ČSSZ a na účet příjdou i po případné smrti maminky. Proti celodenní péči o nepohyblivého člověka to je nicotný problém. Manipulace s takovým člověkem je o hexnšůs. I na specializovaných pracovištích vybavených pomůckami jsou na to dva školení ošetřovatelé.

hodnocení

1x

S důchodem si určitě poradíte, rady jste už dostala...

Jinak pokud maminka nemá vůli k životu, stav je vemi vážný, může odejít v rámci dnů, nebo týdnů.

Pokud nechce přijímat potravu, domluvte se s onkologem, zda by jí nepředepsal nutridrink, případně jí ho kupte. Budete muset vyzkoušet jak do ní něco dostat, třeba nalámat aspoň vánočku do bílého kafe, sednout si k ní, něco příjemného, pozitivního jí vyprávět a přitom ji zkusit nakrmit, třeba byste do ní pár lžiček takhle dostala.

Nějakou kvalitní polohovací postel byste si asi mohla někde vypůjčit, pokud je úplně ležící, je nutné často polohovat. Lůžko a příslušen/...

Nutridrink sleva /...

kroudla
hodnocení

Nutridrink jsem mámě nabízela koupit ještě před pobytem v nemocnici, ten stále striktně odmítá, ani na proteinové kapsičky nemá chuť. Prostě nemá vůbec chuť na žádné jídlo, akorát by ho vyzvracela, což by byl velký problém to pak čistit, když je ležící.

kdosi
hodnocení

0x

Zkuste pošťačku poprosit, ať zajde k té posteli, že máma už nemůže. Nejspíš vám vyhoví. Že k vám ten důchod nosí to ví, a že na tom máma nebyla poslední dobou moc dobře, to ví taky. Sice asi k vám dovnitř nemusí, ale stejně tam nejspíš zajde.

km

snad nemají předpis, že do bytu pošťáci nesmí

kroudla
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi. Ještě mě napadlo, když máma dostane důchod např. 24.2.25 a stalo by se, že ten den by odešla např. za pár hodin po vyzvednutí důchodu, jestli by jí ten důchod sebrali, protože už by nežila ten den, kdy by jí ten důchod byl vyplacen do ruky, protože jde o ten den, kdy by pošťačka ten důchod nosila, případně kdyby ten důchod máma nevyzvedla, protože pošťačka by odmítla jít do bytu k mámině posteli a ona by ten den odešla, tak jestli by si ten důchod nechali a nevyplatili by ho. A pak taky bych např. mohla někde sehnat návleky na boty nebo bych na zem dala noviny, aby se pošťačka nemusela zouvat, pokud by venku pršelo a bylo bláto a nebrala bych jí čas a pak bych jí mohla nabídnout kompenzaci za to, že bude ochotná zajít do bytu kvůli podpisu, nějaké dýško od cesty. Nevím, jestli s tím někdo má osobní zkušenost, zda jsou poštovní doručovatelky ochotné zajít do bytu kvůli podpisu.

kdosi

U nás (v paneláku) často přijdou do předsíně kvůli pohodlnějšímu podpisování, aniž bychom je nějak přemlouvali. Ale ono je to závislé na konkrétním člověkovi.

Z odkazu: Pokud se důchodce dožil alespoň stanoveného dne splatnosti, důchod byl vyplacen oprávněně, a to v plné měsíční výši; vrácení poměrné částky ČSSZ nepožaduje. Pokud se však důchodce nedožije dne splatnosti důchodu (třeba o jediný den), nejbližší splátka již nenáleží.
cssz.cz/...
Troufám si odhadnout, že v situaci, kdy budete denně zacházet s exkrementy a jinými tělními tekutinami, bude případné našlapání listonošky pod rozlišovací schopnost.

hodnocení

0x

Stačí na poště vyřídit účet a peníze doručí osobně.

Máma ležák důchod jí nosí pošťačka, jak nejlépe postupovat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]