Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
známá dostala doporučení jíst kysané zelí na podporu střevní mikroflory. Je si celkem vědoma blahodárného účinku fermentovaných výrobků, ale kysané zelí (cituji) "je prostě hnusný".
Máte někdo nějaký recept, jak to zelí ochutit, aby se to dalo jíst a zároveň se nezničily všechny ty laktobacily? Osladit? Zamíchat s něčím?
Poraďte. Dík.
Já bez kyselého zelí neumím žít. Musím ho mít každý týden, nejméně 2x. Ať už jako segenýský, v pekáčku pod brambory s cibulí a kusem kuřete, jako s knedlíkem a pečeným masem, jako polévku, tu dělávám skoro pokaždé jinak, nebo jen trošku na špeku na pánvi podušené s bramborem a kouskem nějakého masa-sekoška, uzené, závin, jako salát s nastrouhaným jablkem, mrkví nebo jen s cibulí. Zelňačku vždycky vypiju. Je zajímavé, že všichni mí psi milovali zelí a museli také dostat do misky. Nikdy ani je ani mě neprohnalo, nenadýmylo. Jednou jsem v sáčku na trhu koupila a po cestě jsem ujídala. Jednou já, jednou pes. Předešla nás babka, že se musí podívat na tu bláznivou babu, co krmí psa zelím. Dorka měla vousy kolem celé hlavy, jak se šklebila, ale jak jí to chtnalo. Když musíš, tak musíš.
Nejen v kyselém zelí, ale v jogurtu, kyškách, podmásléích atd. Laktobacily se dají koupit v lékárně.
Hlavně, aby nebylo už sterilované nebo nakládané v octě. Má být prostě kvašené/ kysané. I ta kysaná a správná zelí se liší chutí. Mnohá jsou přesolená. Najít si svoje. Když není domácí, tak použít např. Otické. Neohřívat, nevařit!
Zelí trochu pokrájet, dát do misky, přimíchat nasekanou nadrobno cibulku, přisladit /já trochou čekankového sirupu/, lze trošku naředit vodou, aby to mělo příjemnou chuť. Tohle se dá jíst jako salát k masitým jídlům, luštěninám i samotné.
Polévka, salát, příloha k čemukoliv, do pomazánek. Seznam možností je prakticky nekonečný.
Otázka je, zda si chce slečna skutečně zlepšit jídelníček a zdraví nebo zda se vůbec nehodlá zbavovat svých zkažených chutí. Přepokládám, že se krmí hlavně mekáčem a podobnými nesmysly, takže běžné potraviny ani nezná, ani jí nechutnají. To se potom radi velmi těžko - takoví lidé nemajú zájem o vhodné změny a drží se svých nevhodných návyků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.