Dobrý den, chci dát výpověď v zaměstnání. Klasická výpovědní lhůta je ale dlouhá a spousta nabízejících práci tak dlouho čekat nechce nebo nemůže. Je možné dát výpověď a v průběhu té výpovědní doby, pokud by se mi podařilo sehnat za sebe náhradu, dodatečně požádat o ukončení pracovního poměru dohodou a skončit dřív? Lze to takto? Děkuji.
Možné je vše pokud se dohodnete. Klidně můžete tu výpověď roztrhat a podepsat novou, kde už bude nový přesný termín, ke kterému dni končíte. No a pokud se nedohodnete tak platí to co je v zákoně.
V praxi to půjde takto těžko udělat. Protože budou na tebe dost nasraní, že jsi dal tu výpověď. Tak pak budou z trucu chtít, abys odmakal i výpovědní dobu. Takže na dodatečnou dohodu zapomeň. Nic ti ale nebrání mít podepsané 2 pracovní smlouvy naráz, to zákon nezakazuje. Nemusíš čekat, dokud skončíš v té stávající. Teoreticky se můžeš hodit ve výpovědní době marod, a jako marod se neoficiálně zaučovat v nové práci.
muffin
Omylem jsem svou reakci na Váš komentář vložila jako novou odpověď..
runner2
Tohle vůbec nemusí být pravda. Záleží na pozici, na rozdělené práci, na práci kterou je nebo není třeba předat. Zažil jsem různé scénáře, odchod kdy dotyčného druhý den po výpovědi již v práci neviděli a druhý extrém, že se s dotyčný domluvili na měsíc navíc protože se nestačilo předat . Zaměstnanec ve výpovědi pro firmu moc výhodný není, pokud tam již nechce být. Tak nevím proč by firma dělala naschváy a drzela hej tam, byla by proti sobě. Vše je na dohodě
runner2
Jinak ai jsem ze staré školy, ale neschopenkou bych tohle nikdy neřešil. Bylo by mi trapné po doktorovi něco takového chtít.
Děkuji za názor. Pokud bych ale měla dvě smlouvy a u původního zaměstnavatele šla na neschopenku a u nového pracovala, přece by na mě mohla přijít kontrola, zda se zdržuji v době nemoci doma...
Však říkám zaučovat se neoficiálně. Určitě by bylo něco, co byste si mohla studovat k výkonu práce doma, alá práce z domu. A u lékaře byste si domluvila na vhodnou diagnózu, se kterou byste chvíli marodila, pár hodin vycházek za den. A v těch byste v do nové práce mohla na chvíli i dojít bez rizika kontroly. Když by přišla náhodou kontrola, tak vám seberou nemocenskou, o kterou by vám pravděpodobně v tomto případě moc nešlo. Neschopenku byste samozřejmě měla napsanou na zaměstnavatele, u kterého byste končila.
runner2
"A u lékaře byste si domluvila na vhodnou diagnózu, se kterou byste chvíli marodila, pár hodin vycházek za den.." A to se u doktora udělá jak, že vás nevyhodí?
muffin
To byla jen hypotetická otázka, jak si to paní, která mi odpovídala, představuje. Já sama bych nedokázala takto to řešit, ikdyž sem o tom slyšela, že lidé chodí marodit natruc... ani by to nepomohlo situaci, vždyť bych nemohla v té době plnohodnotně nastoupit do nového zaměstnání, pokud by už skutečně potřebovali. Můj dotaz byl, zda lze po výpovědi ještě skončit na dohodu, pokud by se obě strany v průběhu výpovědní doby dohodly, zda to umožňuje zákon.. děkuji.
Vždyť vám píšu, že dohoda bude dost problematická, protože tomu zaměstnavateli před tím zamáváte výpovědí z vaší strany před očima. Řešte to hned návrhem dohody o ukončení pracovního poměru. Nemusíte nutně nejprve podávat výpověď, abyste pak navrhovala dohodu. Přeci stejně víte, že nechcete celou výpovědní dobu odpracovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.