Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna pracovní smlouvy

Od: joanna® odpovědí: 1 změna:

Jsem 8 let zaměstnána u současného zaměstnavatele. Pracovní smlouva, plný úvazek. Nyní zaměstnavatel chce, abych podepsala dodatek smlouvy, zkrácení současného úvazku na půl úvazek. Druhou polovinu úvazku bych měla uzavřít novou pracovní smlouvu v jiné naší společnosti. Je mi 60 let, mám odpracováno 39 let, do řádného důchodu bych měla jít 17. dubna 2029.

Jak se mohou změnit podmínky např. odstupného, pokud by se mě chtěl zaměstnavatel zbavit po uzavření nového dodatku stávající PS a uzavření druhého půlúvazku u druhé společnosti.

Děkuji. Joanna

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Odstupné se vypočítává z průměrného výdělku za předchozí čtvrtletí. Takže odstupné z půlúvazku je při zachování hodinové mzdy po uplynutí čtvrtletí z logiky věci nižší.
ZMĚNA na půlúvazek nemá vliv na délku trvání poměru (sčítá se s dobou plného úvazku). NOVÝ půlúvazek je logicky nová smlouva, ovšem nevím, co znamená "... v jiné naší společnosti". Vy jste zároveň majitelka nebo je to nějaká pobočka nebo...?
Pokud máte "koule", můžete si do dodatku a smlouvy sjednat tzv. zlatý padák a odstupné Vás nemusí trápit.
Pokud je zaměstnavatel vykuk, může Vám do nové smlouvy (ev. dodatku) propašovat nějakou kulišárnu jako např. zkušební dobu či široce sjednané místo výkonu práce. Pak by to mohl ukončit ve zkušebce, v druhém případě Vás honit po pobočkách po celé republice. Ale nemusí to tak být, bez detailů je to jen teorie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]