Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítá se do důchodu práce DPP a DPČ?

Od: vojta odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
nabízí se mi práce nebo spíš brigáda na DPP a DPČ.
Chci se poradit, počítají se tyto dohody do důchodu a mám nárok na nějakou dovolenou nebo ne a musí být člověk vedený na ÚP?
Mohl by mi to prosím někdo ve stručnosti vysvětlit?
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Na důchod - pouze, pokud je odváděno sociální pojištění (DPP 11500 a výše, DPČ 4500 a výše).
Dovolená - ano u obojího.
Evidence na ÚP - při DPP nelze. Při DPČ lze být evidován, bez podpory(!), při výdělku do 10400 hrubého za měsíc.
Nad rámec dotazu - pozor na zdravotní pojištění (abyste měl pořešeno).
vojta
hodnocení

Děkuji za vysvětlení.
Jak je to prosím ještě se zdravotním pojištěním?
Děkuji
Zdrav. poj. je na rozdíl od soc. poj. povinné. Nevím, kdo jste, takže by to byl popis na hodinu. Vy to chcete stručně.
Takže buď ho platí:
- stát (důchodci, děti/studenti, některé pečující osoby, uchazeči vedení na ÚP, ...)
- zaměstnavatel (limity pro DPP/DPČ jsou jako u soc. poj.; pokud limity překročíte, zaměstnavatel za Vás po dohodě odvede pojistné v předepsané minimální výši)
- Vy jako OBZP (pokud vyděláte do limitů a neplatí ho zaměstnavatel ani stát, musíte si ho zaplatit sám; v r. 2025 je to 2808; hledejte pojem "OBZP" u Vaší zdrav. poj.)
.
Mimo dotaz - pokud jste důchodce, soc. poj. pro Vás není povinné (při překročení limitů lze požádat o vrácení - platí pouze pro soc. poj.).
vojta
hodnocení

Dobrý den,
děkuji mockrát, je to teda složitější než jsem si myslel.
Jsem vedený na ÚP a zaměstnavatel mi nabízí tyto dvě smlouvy.
Co je tedy pro mě výhodnější?
Mám si zjistit kolik bych měl mít odpracovaných hodin co nabízí zaměstnavatel a podle toho si vybrat DPP nebo DPČ?
Ve zkratce, co je pro mě v kterém případě výhodnější?
Když budu mít pravděpodobně malý výdělek do 4500Kč za měsíc tak DPČ, pokud více tak DPP?
Děkuji za upřesnění, vidím že se v tom dobře orientujete.
mnd®

Jsem vedený na ÚP a zaměstnavatel mi nabízí tyto dvě smlouvy.

Jiná domluva není.? Jiná jako jiná.?

Pokud vezmete DPP, musíte ukončit ÚP. Potom musíte platit zdr. poj. minimálně 2808 (buď Vy, nebo to strhne zaměstnavatel).
Při DPČ do 10400 hrubého/měs. můžete být na ÚP. Je to tzv. nekolidující zaměstnání. Ovšem s ÚP budete dál spolupracovat na hledání plného úvazku - DPČ nesmí být překážkou při hledání prac. poměru - ten má přednost.
Do 10400/měs. se vyplatí ÚP a DPČ. Máte vyřešené zdrav. poj. a jde Vám to trošku i na důchod. Sice se strhává s.+z. poj., ale jen procentem, což vychází méně než minimum z.p. u DPP.
Mezi 10400 a 11500 je konec na ÚP, vyplatí se DPP.
Nad 11500 je to jedno.
Bez evidence na ÚP je výhodnější DPP, pokud tedy koukáte jen na okamžitý zisk (do limitu to nejde na důchod - nevýhoda).

vojta
hodnocení

Dobrý den,
tak nakonec mám smlouvu DPČ.
Mohu se ještě poradit?
Smlouvu mám od 7.3 s tím že jsem vedený na ÚP, již jsem doložil smlouvu.
Mohu si i za tento měsíc březen vydělat do 10400Kč nebo je to nižší částka, když pracuji od 7.3 a poměrově bych to měl odečíst?
Pak by mě zajímalo jestli je nějaký limit třeba v počtu hodin, který nesmím překročit? (Ve smlouvě se dívám že mám napsané maximálně 20hodin týdně).
Děkuji
Podle mého názoru se odměna z DPČ bere za měsíc, tedy bez ohledu na počet dnů, kdy trvala/netrvala. I zaměstnavatel Vám na předtisku potvrzuje odměnu připadající na měsíc, dny nevyplňuje. Máte takový předtisk od ÚP? Řekl bych, že ano. Tedy i za březen je podle mne limit stejný jako jiné měsíce.
Na DPČ můžete odpracovat max. 20 hodin týdně, to platí obecně (s ÚP to nesouvisí). Počet hodin se ovšem bere průměrně za dobu trvání dohody nebo max. za 52 týdnů. Tedy obecně lze odpracovat jeden týden třeba 35 hodin a další týden jen 5 hodin. Píšu obecně, Vaši smlouvu neznám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]