Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komlikované soužití v domě s druhem matky

Od: malvinka* odpovědí: 6 změna:
Ráda bych poradila kamarádce v zoufalé situaci. Její matka když byla malá si našla muže výstižněji zoufalce. pořídila s ním dům on vložil 40 000 zbytek matka. a ty mu ještě ušetřily rodiče. Časem sez něj vyklubal lenoch, opilec, sobec a psychoid. v patnácti letech si kamarádka nesměla zavřít dveře pokoje kvůl i jeho zvědavosti. Nic ho nezajímá ani po letech údržba domu pouze cigarety, káva a alkohol.a základní potřeby. Několikrát ho odvezla za ty roky záchranka a zpět šel po svých. jeho komunikace je,, nech toho bejt...že já jsem sem lez... a podobné. Při náročné výměně oken 13 ks se koukal vytratit a jeho o rok starší partnerka 71 let dřela.

Zájímal se pouze o původ prostředků. V neharmonických vztazích nyní žije kamarádka a její dvě dcery její matka a onen člověk. Ten již byl ženat kdysi a má 3 potomky na něž platil výživné v současné době jsou dospělí. ty o něj zájem nejeví zajímaly se pouze o peníze když měl.V domě vládne napjatá atmosféra on nic nedělá celý den chodí pouze vykuřovat před dům nezastaví se ani před mokrou podlahou, v poledne se svalí oblečen do postele. a takto den za dnem. Situace je neudržitelná ostatní osoby trpí nedostatkem spánku, nervozitou nemocemi. Nemají se kam podít.

Vím, že v případě dědictví I. stupně dědí patner 50 % a děti vlastní nevlastní nějakou částí prosím jaké řešení by bylo v dannou situaci nejideálněší. Pomohlo by věcné břemeno pro něj na doživotí a dohoda s ním ho vyplatit pokud by souhlasil. Už té rodině naškodil poměrně dost. Mají s ním jen potíže. Děkuji za jakékoliv náměty ,rady a zkušenosti

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzana*
hodnocení

0x
Pochopila jsem dobře, že chcete, aby po tom pánovi dům nedědily jeho děti z prvního manželství? To nelze zařídit (všechny děti dědí z jeho poloviny poměrnou část, ale to vy víte..Vidím jediné řešení v rozvodu a vypořádání SJM. Pokud ovšem by pán zůstal bydlet v domě (věcné břemeno), domnívám se, že potíže, které uvádíte by se jen násobily. Věřím, že soužití s takovým člověkem je pro vaši kamarádku tristní, ale důležitý je i postoj jeho manželky...
malvinka*
hodnocení

Zuzanko děkuji za info. Z mého pohledu na věc také věcné břemeno nic neřeší, předpokládám, že by děti druha i tak měly nárok. Pouze v případě, že by je byl ochoten vydědit ,což by i v úvahu částečně přicházelo jelikož o něj nepečují ani zájem neprojevují. Ale aktivitu z jeho strany nelze předpokládat. Jěště mi jde o jednu věc navrhla jste dohodu SJM jak v uvedeném případu matka popřípadě kamarádku může postupovat Když tento pár nebyl nikdy sezdán. Žili spolu jako dru a družka. To jen pro doplnění údajů. postup bude zřejmě podobný. Pokud lze co nejbolestněji prosím a děkuji.

zuzana*
Záleží na koho je dům napsán _ pokud na oba dva - je to v podílovém spoluvlastnictví a záleží na tom v jakém poměru. Podílové spoluvlastnictví je možné vypořádat buď dohodou (což tady asi nepůjde) a jinak žádostí o jeho zrušení u soudu _ způsoby vypořádání jsou tři: rozdělením (to asi taky nepůjde v tomto případě), přikázáním jednomu ze spoluvlastníků za náhradu anebo pokud by věc nikdo nechtěl _ nařízením jejího prodeje a rozdělením výtěžku mezi spoluvlastníky.
Z toho co jsem pochopila - pokud se s druhem rozumě nedohodnou a dům je na oba dva jako vlastníky _ ať matka podá návrh na zrušení podílového spoluvlastnictví soudem s tím, aby soud přikázal dům do vlastnictví matky a při posuzování náhrady přihlédl k tomu, že druh se podílel finančně jen minimálně a popsat všechny ty problémy.
Pokud by byla vlastníkem jen matka - a druh neměl žádný jiný titul k užívání (např. nájemní smlouvou) _ mohla by ho vykázat hned.

Tak mně to nedalo a přečetla jsem si to _ záleží na koho je dům napsán _ pokud na oba dva - je to v podílovém spoluvlastnictví a záleží na tom v jakém poměru. Podílové spoluvlastnictví je možné vypořádat buď dohodou (což tady asi nepůjde) a jinak žádostí o jeho zrušení u soudu _ způsoby vypořádání jsou tři: rozdělením (to asi moc nepůjde v tomto případě), přikázáním jednomu ze spoluvlastníků za náhradu anebo pokud by věc nikdo nechtěl _ nařízením jejího prodeje a rozdělením výtěžku mezi spoluvlastníky.

Z toho co jsem pochopila navrhuji, aby pokud se s ním rozumně nedohodnou a dům je na oba dva jako vlastníky _ ať matka podá návrh na zrušení podílového spoluvlastnictví soudem s tím, aby soud přikázal dům do vlastnictví matky a při posuzování náhrady přihlédl k tomu, že druh se podílel finančně jen minimálně a popsat všechny ty problémy.

Pokud by byla vlastníkem jen matka - a druh neměl žádný jiný titul k užívání (např. nájemní smlouvou) _ mohla by ho vykázat hned. Pochybuji, že mají nájemní smlouvu a nemám moc čas se rozepisovat ještě ohledně této alternativy... Pokud by to tak bylo _ ať Ti dá vědět.

Tak mně to nedalo a přečetla jsem si to _ záleží na koho je dům napsán _ pokud na oba dva - je to v podílovém spoluvlastnictví a záleží na tom v jakém poměru. Podílové spoluvlastnictví je možné vypořádat buď dohodou (což tady asi nepůjde) a jinak žádostí o jeho zrušení u soudu _ způsoby vypořádání jsou tři: rozdělením (to asi moc nepůjde v tomto případě), přikázáním jednomu ze spoluvlastníků za náhradu anebo pokud by věc nikdo nechtěl _ nařízením jejího prodeje a rozdělením výtěžku mezi spoluvlastníky.

Z toho co jsem pochopila navrhuji, aby pokud se s ním rozumně nedohodnou a dům je na oba dva jako vlastníky _ ať matka podá návrh na zrušení podílového spoluvlastnictví soudem s tím, aby soud přikázal dům do vlastnictví matky a při posuzování náhrady přihlédl k tomu, že druh se podílel finančně jen minimálně a popsat všechny ty problémy.

Pokud by byla vlastníkem jen matka - a druh neměl žádný jiný titul k užívání (např. nájemní smlouvou) _ mohla by ho vykázat hned. Pochybuji, že mají nájemní smlouvu a nemám moc čas se rozepisovat ještě ohledně této alternativy... Pokud by to tak bylo _ ať Ti dá vědět.

malvinka*
hodnocení

Zuzi, děkuji za vyčerpávající odpověď, nelenila jsem a stáhla postiženým - Návrh na zrušení podílového spoluvlastnictví, obávám se totiž, že onen pán figuruje na Katastrálním úřadu jako spolumajitel poměrnou části. Jejíž rozsah mi není znám.

Jelikož majitelka nemovitosti je vážně nemocná, je vlastníkem průkazu TP, před X lety jí náhodou spíš jen omylem zjistili lékaři, že má pouze jednu ledvinu a na níž jí provedli plastickou operaci. Určitě pochopíš, že si takový člověk zaslouží trochu víc úcty a pochopení. Ač vím, že v celém řetězci událostí s partnerem je hlavním aktérem ona a její chybné rozhodnutí. Nemohla jsem zůstat k problému chladná.

Ještě jednou moc děkuji, udělám co bude v mých silách. Přeji Ti krásné vánoce a do Nového roku vše co si jen budeš přát.

zuzana*
Děkuji, také přeji vše dobré - jen jsem si teď všimla, kolikrát jsem to překopírovala. Dala jsem to své dceři, poslala mě odpověď a hrůza - zopakovala jsem vše 4 x. Tak ať to vyjde, chápu :( Jen si uvědom - že každé dobré je po zásluze potrestáno:))
malvinka*
hodnocení

Stane se, nemáš se zač omlouvat.*slunce*Neboj byla jsem poučena v tomto duchu ,, Hodní lidé dokáží napáchat spoustu škody,, *srdce*

Tak tedy pěkné vánočky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]