Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod hrobu - závazek ponechání urny a jména

Od: tomkk® odpovědí: 3 změna:

Zdravím, mám hrobové místo na opačném konci republiky. V hrobě je uložena urna mojí babičky. Jezdíme tam jednou až dvakrát ročně hrob upravit. Naštěstí je zakrytý, takže to není velký problém, ale vše už je pomalu na výměnu (Nějaký umělý kámen, místy už se drolí). Ozvala se mi vzdálená přízeň z babiččiny strany (kterou jsem vlastně ani nikdy neviděl), že by hrob chtěli opravit a využívat pro svoji rodinu s tím, že by tam zůstala i urna babičky.
V zásadě s tím nenám problém a hrob bych jim převedl. Hrob na mě přešel po smrti mého otce a z hrobového místa se nyní neplatí žádný poplatek, protože moji předci kdysi poskytli pro hřbitov pozemky.
Nechce se mi to řešit přes advokáta, ale přece jen bych rád sepsal nějakou smlouvu, kde se dotyční zavážou k tomu, že v hrobě zůstane babiččina urna a její jméno bude na pomníku. Napadá vás, jak to provést?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

4x
Zdravím, něco podobného jsem řešil přes správce hřbitova.
Napsala se listina s uvedením požadavků, nechalo se to oboustranně podepsat a potvrdit správcem. V našem případě tam bylo třeba uvedeno, že vzdálený příbuzný může zemřelého rodiče nechat "uložit", ale zavazuje se ke všem platbám, které budou třeba (uhradí sám) + písmo na náhrobku musí mít stejný styl a nesmí se nic poškodit(teraso, opaxit). Ideálně nechat vyfotit stav před a po. Kontaktujte správce hřbitova.
hodnocení

Jestli to chápu dobře, vy jste hrob nepřeváděl.

trtr
Ne, ale byl tam požadavek na "převod a evidenci" nebožtíka a možnost uložení(papírově vyřídit v souladu s předpisy), které požadovala třetí strana, vzdálená odnož rodiny.
Samotný převod hrobového místa bude myslím v pohodě a opět analogicky přes správce hřbitova.
Jen ať tam napíše třeba, že mezi Vámi je vše finančně vyrovnáno a nic nedlužíte. To jak to bude po novu Vás moc zajímat nemusí, mimo potvrzení, že původní urna a jméno zůstalo. Toto si opět zařídí správa hřbitova, po rekonstrukci asi zašle foto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]