Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím vás o radu
Byla jsem hloupá a naivní a v létě jsem si pro někoho vzala ke svému paušálu ne zrovna levný mobilní telefon na splátky s tím, že dotyčný ho bude platit. Samozřejmě neplatí a už ani nekomunikuje. Má telefon za 26 000, zbývá doplatit 16 000,- kč.
Dá se s tím něco dělat? Trestní oznámení nebo rovnou žaloba k soudu? Nebo mohu nahlásit krádež? Děkuji za rady.
IMHO zajít na policii a řešit to s nima.
Samozřejmě, že ty splátky zaplatit musíte vy, protože vy jste v té smlouvě a to je jediné co prodejce zajímá.
Ale ten telefon je váš, on vám ho nesplácí, takže tohle je zase váš zájem a ten budete řešit s policií. Ale ono to asi bude spíš neoprávněné používání věci, nebo jiné neoprávněné obohacení.
Krádež by to byla, kdyby vám ten mobil sebral. Když jste mu ho dala, tak to krádež není.
V tomto případě vám policie nepomůže. Pro vrácení telefonu budete muset podat žalobu k soudu. Jako první mu musíte poslat písemnou urgenci. Bez ní by vám soud nemusel přiznat náklady řízení. Můžete využít elektronický platební rozkaz. Pokud dotyčný nepodá do patnácti dnů odpor, bude vám částka přisouzená bez jednání.
Hloupá a naivní (Vaše slova) jste asi pořád.Půl roku starý a ošoupaný mobil s prasklým displejem má hodnotu tak tisícovky nebo červený kontejner.Jak víte,že ho ještě stále má a nedal ho hned do např.zastavárny.?
Nahlásit krádež je hloupost. - Bude argumentovat dárkem za vykonané např.s...služby.
Máte to splácení na papíru.? - Nemáte.? - tak smůla.Ústní dohoda je taky platná,ale špatně se prokazuje.
Osobně myslím,že to doplatíte celé a už nikdy takové hloupé a naivní rozhodnutí už neuděláte.
Poznámka sice mimo ale...: Když chce ,,vandrák,, nebo kdokoliv peníze v hotovosti,tak ho pozvu do restaurace na polívku - kolik z deseti půjde papat.? Nebo vyndám z tašky obloženou bagetu a hned jsem debil a jiné cs.wiktionary.org/...
26 000,-Kč je jedna výplata.
Telefon jsem zakoupila, respektive vzala od operátora ke svému tel. číslu na splátky. Dotyčný složil první splátku 10 000,- kč, další splátky na cca 36 měsíců ve výši 433,-kč mám já každý měsic ve výúčtování. Byli jsme domluveni, že teď v lednu opět pošle nějaké splátky napřed, ale už nekomunikuje. Telefon má on, splátky hradím já.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.