Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platnost závěti

Od: jarm® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den

Pokud napíšu závět doma svojí vlastní rukou s datumem a mým podpisem, je platná? Není třeba podpis svědků?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

9x

Ano, je platná.Pokud ji budete mít v den smrti doma a dostane se do rukou někoho,komu by se nelíbila tak ji v tichosti zlikviduje a dědí se pak ze zákona.

Tohle se může stát. Proto je vhodné předat závěť do úschovy notáři.

mana

Ano, to je relevantní důvod ale ne předat, ale tu službu si musíte objednat a také zaplatit (třeba 2000 Kč).

předpokládám, že při každé změně je to zaplatíte znova a znova a znova.

hodnocení

7x

Je platná, podpis svědků není třeba.

trtr
hodnocení

4x
Zdravím, přidám zkušenost z rodiny. Takto bylo sepsáno, doma uloženo. Závěť "našla" osoba povolaná(předem o ní věděla, ale zavázala se nenahlížet->dodrženo). Tak pak došlo na rozdělování přesně, jak bylo psáno->protistrana řekla, že pisatel nebyl zdrav/při smyslech a že to není 50/50, no nebylo, protože již za života část dostala do péče a prošustrovala. Tak a tak se vše muselo přepočítat a vyplatit protistranu z toho na co neměla právo. Následovalo 12 pekelných let mlčení a neschopnost přiznat chybu trvá dále.
Za mě jedině úředně, se svědkem a snad i se souhlasem vyplacených stran, jinak pokud se nedomluvíte, nedostanete nic. Vše prodat, podarovat charitu,...Myslím, že nyní lze uvést i podmínky->nemovitodt nelze prodat třeba 10 let, musíte se postarat o psa,...
mana

A kdo by měl přiznávat chybu?

Zbytek o nějakém mlčení, to také nechápu.

A jak souvisí svědci s tím, zda je či není někdo při smyslech?

trtr

Dvě sestry se prostě nepohodli, kdy ta protistrana je ta "vypečenější". 12 let mlčení= doba kdy jedna s druhou nepromluvila. Svědek při závěti může potvrdit, že vše bylo v pořádku, svobodně a bez nátlaku sepsáno a osoba závět píšící byla plně zdráva a při smyslech -> může to být i obvodní lékař.

Proto je dle mne lepší rozdat majetek ještě za života.

mana
hodnocení

3x

Ano, závěť napsaná vlastní rukou, podepsaná a datovaná, je v České republice platná, pokud splňuje požadavky stanovené občanským zákoníkem. Taková závěť je označována jako vlastnoruční závěť.

Pro platnost vaší závěti je nutné, aby:

1. Byla napsána celá vlastní rukou zůstavitele (tzn. text závěti musí být napsán rukou, nikoliv strojově nebo počítačem).

2. Byla podepsána zůstavitelem na konci textu.

3. Bylo uvedeno datum, což je důležité pro určení, která závěť je platná, pokud by existovalo více závětí.

Co se týče svědků, u vlastnoruční závěti svědci nejsou nutní. Pokud byste ale chtěli mít dodatečnou jistotu, můžete do závěti připojit podpisy svědků, ale to není povinné.

Pokud chcete mít jistotu, že závěť bude platná a nebude později napadnutelná (např. z důvodu nejasností nebo pochybností o její platnosti), můžete zvážit její úschovu u notáře za poplatek (notář jí zavede do centrální evidence závětí) anebo se poradit s právníkem.

trtr

Obávám se, že 100% jistota není ani s tím notářem, ale je řádově vyšší, než bez něj. Když má člověk dobrého právníka, lepšího než protistrana, nebo se neštítí "obálkové metody", tak jde spousta věcí (ne všichni jsou ale úplatní).*hi*

hodnocení

2x
Je platná, ale výsledek může být jiný. Proto je nejlepší rozdělit majetek za života, pak máte jistotu.

hodnocení

2x

Odpovídám z vlastní zkušeniosti. Tchyně měla závěť doma v šuplíku. Našel jí ten komu nic nechtěla dát a schoval ji. Jen se někde pochlubil a bylo veselo. Moje babi napsal také doma a rodina to napadla, že už babi byla stará a senilní a nevěděla co píše.Tten co neměl dostat nic to vyhrál. Stačí k tomu 2 svědci kterým se něco slíbí.

Já jsem chytřejší. Śla jsem k notáři, nechala sepsat závět a za to zaplatila 2500kč. Kopii mám doma a originál je uložen notářem v Praze na centrále. Tato závěť je neokecatelná. Tam je totiž podpis můj i notáře, že při psaní jsem byla při smyslech a vědomí. Pokud mohu poradit raději zaplaťte těch pár peněz a máte jistotu. Závět psaná u notáře jde kdykoliv notářsky změnit, ale zas musíme zaplatit...

trtr

Zdravím, *palec*, dobrý. Akorát 100% jistota není nikdy. Peníze jsou sviňa věc, ale budeme věřit, že notář je opravdu nejlepší, co se dá udělat.

Opravdu to v jistotě je asi takto:

- nejhorší varianta : nemám nic, vše automatika

- špatná varianta: mám, sepsáno doma + náležitosti splněny; někdo může závěť zničit (kopii nejlépe někomu z přátel)

- lepší varianta: mám, sepsáno, notářsky ověřeno (ideálně zmíňka o dobrém stavu a vědomí-ideálně přiloženo vyjádření lékaře) a založeno (kopie ideálně u spolehlivých zdrojů jako pojistka)

- nejlepší varianta: rozdělit za života s doložkou (dožití, omezení prodeje třeba na 10 let od xxx); takto má člověk i představu, jak moc se rodina bude hádat nebo fungovat ještě za života

--------------------------------

Pak ještě varianta pro případy, kdy jsem nemocný, ale rodina na mě kašle. S předstihem většinu prodat a začít třeba cestovat (pokud to stav dovolí) a splnit si maximum snů. Na účtě a v majetku nechat minimum!

pro trtr: ještě k té závěti. U nás v dědině byla jedna stařenka a ta nechala dceři napsat chaloupku s tím, že může užívat do smrti. Ale ta dcera byla tak vyčů...že ta babička chodila k sousedům pro vodu a na wc do kyble a pak to chodila vylévat na pole. Ona totož ta dcera jí řekla, že tyto 2 věci nemá zakotveny v té smlouvě o užívání. Bábě bylo asi 70 a asi nevěděla, nebo neměla sílu se jít soudit. Víte jsem už stará bába a co já toho kvůli dědictví už viděla. To víte na vesnicích se vidí až do talíře. Proto za života nikomu nic, děti mohou být hodné, ale najdou si svi.ě partnery a už to jede...nejlepší nemít nic. ...proto se toho hesla držím...prachy utrácím a na bydlení je závěť u notáře.

trtr

Zdravím, no to je síla, nicméně byla v právu a soud by vyhrála. Je třeba mít doložku dobře formulovanou a právně vymahatelnou, bez ohledu na případné zhoršené zdraví. Vždy je to něco za něco, ono nikdy nic není 100%.

hodnocení

1x

Je platná, je však velmi snadno napadnutelná a výsledek je nejistý. Rozhodně se vyplatí zajistit uložení v Centrální evidenci závětí prostřednictvím notáře případně jiné služby.
dostupnyadvokat.cz/...

paveldvorak
hodnocení

1x
V naší rodině se nasla podobna závěť po smrti tety její být v ceně milionů měla dostat příbuzná která se o ní léta starala závěť byla na čtverečkovaném papíru nebyla evidována ani uložena u notáře její obsah byl zpochybněn dalšími dědici dopadlo to tak že místo jednoho bylo dědiců celkem 6 jeden v řízeni zemřel takže jeho 2 děti tedy 8...resil to soud a byt se "spravedlivé" rozdělil...přitom stačilo aby zesnula nešetřila a uhradila notáři máky poplatek dle vyhlasky za sepsání a uložení zaveti...většinu dědictví získali příbuzní kteří byli potomky sourozenců zesnulé tety v podstatě neznámí lidé které ani neznala
trtr

a tak to je,... Většina co už závěť má to má stejně blbě, ale s tím nic nenaděláme. Jak to o prachy, tak se spousta lidí nezná, někdo "prodá" i vlastní rodinu pro bohatství.*hi* Já to asi fakt rozdám ještě za života s doložkou důstojného dožití/omezení prodeje + si nechám sepsat, že tak jak bylo rozděleno, tak je vše OK od každé ze stran. Nechám potvrdit a uložit (pro jistotu kopii dám k nejlepším přátelům).

hodnocení

0x
Ja bych tomu ještě nechal ověřit podpis třeba na poště

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]