Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vybílení účtu, stačí číslo platební karty?

Od: ctenar odpovědí: 83 změna:

četl jsem tento článek

poradte.cz/...

Podvodníci většinou chtějí číslo karty a nebo vzdálený přístup do počítače aby se dostali k účtu klienta.

To nejde vygenerovat číslo karty když údajně jde vygenerovat telefonní číslo.

oboje je 12 místné - když mě někdo volá s nějakou nabídkou a já se zeptám kde vzal moje číslo, tak prý bylo vygenerované

na kartě je navíc datum platnosti a CVV - ale to prý některé platební brány nepotřebují kompletní údaje o kartě.

A to se podvodník nedokáže příhlásit do banky jako admin - pak si převede peníze odkudkoliv kam.

83 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

10x
Číslo karty nestačí. Musí mít přístupové údaje k účtu. Někteří hlupáci jsou schopní jim je poskytnout a potom se diví.

číslo karty je údaj stejně nebezpečný jako číslo účtu. Také na číslo karty sa dají poslat peníze - samozřejmě k tomu není zapotřebí PIN ani CCV/CVC

stejně nebezpečný jako číslo účtu***to jsem nepochopil, to znamená, že když je známo číslo účtu ČEZu, kam se posílají platby, tak je to pro ČEZ nebezpečné?

Díky za vysvětlení.

já to myslel ironicky

OK, to jsem nepochopil, že je to z Ironie, ale díky za vysvětlení

pr

"Také na číslo karty sa dají poslat peníze" Ano dají se zaslat peníze i na číslo karty, ale co je na tom nebezpečné když někdo někomu zašle na číslo karty nějaké peníze? A nebo i toto je myslené ironicky?

vernon
@arne1 To já ti klidně dám i číslo svýho účtu, jestli mi chceš poslat prachy, hele :) Pod sto táců ale nejdi, jsem náročnej...:-D

Tak já nevím, to je tady jak u blbejch na dvorku. *zed*

Vezmu laptop, mobil a svou bankovní kartu. Někomu to dám a do internetového bankovnictví mu poskytnu i login.

On ten login zadá, ale na bankovním klíči mi do mobilu přijde 3DS verifikace přihlášení, že mám naskenovat otisk prstu.

PROSTĚ BEZ MÉHO OTISKU SE TAM NEPŘIHLÁSÍ!

mnd®

Ten otisk prstu si ,,sejme,, z toho tvýho ošmatlanýho laptopu.Lepší je se přihlašovat scenem oka *ee* .Do mobilu ti nic nepřijde když ho tomu někomu dáš taky.

@pr: Rád bych se dozvěděl, jak na číslo karty jdou poslat peníze.

@mnd Mýlíš se, ale asi hodně koukáš na detektivky.

Ta verifikace přijde na můj mobil, který jsem útočníkovi poskytl. On moje otisky sice může z toho laptopu získat, ale jen ve 2D. Což je mu vzhledem ke dnes používaným kapacitním skenerům houby platné.

Znáš to z praxe. Už se ti jistě stalo, že jsi s příliš suchými nebo moc vlhkými prsty měl problém otisk prstu naskenovat, přestože snímač sejmul tvé otisky správně tak, jak mají být.. Tož tak.

Laicky řečeno, ten kapacitní skener nesnímá jen papilární linie, ale i jejich důlky a vrcholky ve 3D.

@ genehawkins - Na to jak poslat peníze na číslo karty se musíš zeptat ve své bance, ne každá to podporuje.

Takžes to jenom tak plácnul. Chápu.

pr

arne1, genehawkins: Běžným klientům banky v Česku odesílání peněz na číslo karty asi neumožňují, ale příjem peněz na číslo karty je možný. Už se mi několikrát stalo, že mi byly vrácené peníze za reklamované nebo vrácené zboží z internetových obchodů a bylo mi to vrácené na kartu kterou jsem za to zboží platil. Nevím jak to zasílání peněz na kartu funguje, ale předpokládám, že tuto možnost mají asi pouze ti co mají možnost přijímat platby kartou což jsou asi pouze obchodnící, poskytovatelé služeb atp..

@pr Chcete říct, že peníze Vám byly vráceny na účet ke kterému je karta vedena a jednalo se o peníze z reklamace za zboží (služby), které byly zaplaceny z tohoto účtu pomocí karty, která je k tomuto účtu vedena.

Protože jen se znalostí čísla karty nedokáže na účet, který je k ní navázán, poslat peníze nikdo (myšlena fyzická osoba... tedy Vy, já, podvodník, etc.).

pr

gotrekzagary: Ano přesně to mám na mysli. Příjemci plateb v případě potřeby vrácet peníze je většinou vracejí způsobem jakým bylo placené. Pokud bylo placené kartou tak to obvykle vracejí na kartu a ty peníze se pak vrátí na účet ke kterému je ta karta vederná. Nevím jak to dělají, ale předpokládám, že asi mají potřebné údaje z karty k dispozici z toho jak je plátce zadával při platbě tou kartou.

To je ale něco úplně jiného. Rozhodně neposílají peníze na kartu, jen vrací obdrženou platbu...

pr

genehawkins: Proč by to mělo být něco jiného? Ano, vrací obdrženou platbu, ale vrací ji tak jak jim ta platba byla zaplacená. Pokud bylo placené kartou tak to ani jinak vrátit nemohou protože ani nemají k dispozici např. číslo účtu toho komu se tu platbu vrací. Navíc když se vrací platba někde ze zahraničí tak zaslání přímo na číslo účtu by mohlo být nevýhodné s ohledem na bankovní poplatky za zahraniční platbu které by možná mohly být i větší než vracená částka. Peníze příjdou na účet ke kterému je vydaná ta karta prostřednicvím které je to vracené a tak podle mne se jedná o platbu na kartu.

No... jenže ta platba kartou přijde obchodníkovi na jeho účet, takže vidí z jakého účtu ta platba byla stržena a na ten ji pošle zpět...

pr

gotrekzagary: Pokud o tom vůbec nic nevíš a nemáš s tím žádné zkušenosti tak tu nepiš nějaké vymyslené tvoje moudra. Co všechno na účtu vidí obchodník u plateb kartou nevím, ale předpokládám, že čílo účtu ze kterého byla platba kartou stržená tam asi nevidí. Ty jsi ještě asi nikdy neměl vrácené peníze na kartu a tak o tom nic nevíš. Já jserm už vracených plateb na kartu měl více a vždy takovou platbu vidím v bankovnictví označenou jako karetní transakci s plusovou částkou která mi takto na účet prostřednictvím karty příjde. Když si tu platbu rozkliknu tak tam nikde nevidím číslo účtu toho obchodníka ze kterého mi to zaslal. Vidím tam ale částečně vyhvězdičkované číslo mojí karty na kterou mi ta platba byla zaslaná. Je to proto platba na kartu která se připíše na účet vedený k té kartě.
Jsem zvědavý jaký nesmyslný blud si zase ohledně toho vymyslíš.

@pr No... sám přiznáváš, že nevíš, jak to vidí obchodník a přesto o tom plkáš... *smich* Já opravdu neřeším to, jak zobrazuje Tvoje banka peníze vrácené na Tvůj účet, které byly placené Tvou kartou a následně vrácené v rámci reklamace. Nejsem obchodník, ale na 99 % jsem přesvědčen, že ten v rámci výpisu účtu vidí číslo účtu plátce. To jak si spolu vyřeší reklamaci platby je záležitostí těch bank a jejich vzájemné komunikace. Banky mají databáze, kde jsou čísla karet přiřazená ke konkrétním účtům...

Nicméně to co se tu celou dobu snažíš dokázat je nesmysl, který nikdo neřeší. Ty jsi nepochopil jádro problému. A to je, že když Ti sem napíšu číslo své karty, tak mi na ni, potažmo na účet ke kterému je přiřazená nedokážeš poslat ani korunu.

Přeji Ti krásný den... *slunce*

pr: help.comgate.cz/...

Takže "poslat peníze na číslo karty"nejdou.

pr

gotrekzagary: Tak zase same bludy kterými nás tu chceš oblbovat. Mám účty ve více bankách a všechny banky kde mi byly už nějaké peníze z plateb kartou vracené to mám zobrazené stejně tak jak jsem to psal. Ty to neřešíš, protože ti to nesedí do šíření tvých bludů. Píšeš, že nejsi obchodník ale, že na 99% jsi přesvědčen o tom co všechno u karetní transakce obchodník vidí. Až tím obchodníkem budeš a budeš na 100% vědět co všechno u karetních transakcí vidíš tak až pak nám tu o tom něco můžeš psát, protože jinak to jsou pouze tvoje nijak neověřené bludy. Ano přiznávám, že nevím jak to vidí obchodník a proto tu nepíšu nic o tom, že je to na 99% tak a ne jinak tak jako ty. Na te stránce na kterou odkazuješ ale mj. čtu, že "Pokud zákazník platil kartou, vrací se mu peníze zpět na stejnou kartu, kterou hradil původní platbu". Možna sis to ani neuvědomil, ale dal jsi tu odkaz na stránku kde je důkaz o tom, že se nás tu snažíš oblbovat nějakými tvými smyslenými bludy.

Měj se dobře a až tu zase budeš chtít něco napsat tak si to velmi dobře rozmysli a pouvažuj nad tím aby jsi tu ze sebe zbytečně nedělal hlupáka.

@ genehawkins

To je naprosto irelevantní co tam píšou. Týká se to pouze coho co oni dovolují.

mesec.cz/...

csas.cz/...

revolut.com/...

podnikatel.cz/...

@pr Tak to pr... já nikam žádný odkaz nedával.

Ty ale stále přesvědčuješ jen vrácenými reklamacemi. Já se ptám, jestli jsi schopen mi poslat peníze, když Ti sem napíšu číslo své karty.

@arne1 Zajímavé odkazy... ale:

V tom prvním je jen zmínka o tom, že se služba připravuje, nicméně dále v článku je psáno, že žádná banka nezvažuje umožnění platby na kartu, jen tři to analyzují. V době vydání článku tedy zřejmě lze přijmout, ale ne platbu z ČR.

Druhý odkaz vede na informace o kartách spořky... na první dobrou jsem tam zmínku o platbách na kartu nenašel, ale fakt nemám čas proklikávat vše.

Třetí odkaz - Revolut... Zdá se, že ta to tedy umí, ale jen v rámci sebe sama. Schválně jsem se podíval na svou banku a ta zmiňuje jen vrácení peněz, tedy reklamaci, kterou se tu pořád dokola ohání @pr

Čtvrtý odkaz - Dle informací v něm je nutná aplikace Biteffect. Když kliknu na odkaz zmíněný v článku, tak je stránka nepřístupná... takže nic.

Už mne to nebaví. Zainvestoval jsem do vás 5 Kč na bankovním poplatku a poslal si na kartu vedenou u RB 55Kč. Asi za 15 minut tam peníze byly.

Vybílení účtu, stačí číslo platební karty?

@Arne1 Budiž... Revolut to umí. Beru zpět to, že jsem napsal, že jen v rámci sebe sama. Uznávám, že v tomto jsem se mýlil.

Přesto si nadále troufám tvrdit, že ostatní banky to neumožňují... Když se například objevil ten podvod s prodejem přes bazar, kdy zájemce pošle kurýra a peníze odešle na kartu, tak ve všech článcích co jsem o tom četl odborníci psali, že právě tohle by mohlo případně oběti zarazit, protože to u nás nefunguje.

Shodou okolností jsem našel novější článek na Měšci... kde se opět dočteme, že tuzemské banky sice umožňují příjem peněz na kartu, ale jejich odeslání ne. Článek zmiňuje 3 společnosti (Revolut je mezi nimi):

mesec.cz/...

pr

gotrekzagary: "Tak to pr... já nikam žádný odkaz nedával." Ano máš pravdu, spletl jsem se a omlouvám se za to. Jednalo se o odkaz který tu dal genehawkins a který si tím odkazem sám protiřečí.
"Ty ale stále přesvědčuješ jen vrácenými reklamacemi." Ano a to proto, že mám s tím konkrétní zkušenosti, že peníze za reklamace nebo vrácené zboží mi na kartu kterou jsem platil vrácené už několikrát byly.
"Já se ptám, jestli jsi schopen mi poslat peníze, když Ti sem napíšu číslo své karty." Já ti na to odpovídám, že to schopen nejsem, protože banky ve kterých mám účty mi to neumožňují. Alespoň nevím, že by to nějaká banka v Česku běžným klientům nějak umožňovala. Předpokládám, že tuto možnost zasílání plateb na kartu mají asi pouze ti co přijímají platby kartou např., že mají v obchodě platební terminál nebo internetovou platební bránu a to asi pouze u plateb které jim byly placené kartou. Jak to konkrétně funguje a jak se takové platby na kartu provádí to nevím.
"Přesto si nadále troufám tvrdit, že ostatní banky to neumožňují.." Neumožňují to asi běžným klientům. Umožňují to banky nebo poskytovatele platebních terminálů a internetových brán pro platbu kartou asi pouze těm co toto používají. Nic bližšího k tomu ale nejsem schopen sddělit, protože nejsem bankéř a nemám ani platební terminál nebo internetovou platební bránu a nevím jak to funguje. To by nám tu mohl vysvětlit někdo kdo provozuje obchod a má platební terminál nebo internetovou platební bránu a s vrácením peněz na kartu má nějaké zkušenosti. V této diskuzi se ale asi nikdo takový nenajde kdo by nám to byl ochoten vysvětlit.
Platby na kartu jsem už měl zasílané od Allegro.cz a AliExpress a možná i od jiných obchodů a pochybuji, že by pro to vrácení peněz na kartu tito obchodníci používali Revolut.

@pr Obchodník... možná. I když si to nemyslím, pokud článek na Měšci zmiňuje, že to naše banky nenabízí, tak dle mého nikomu. Pokud by měli firmy možnost, myslím, že by to článek zmínil.

Nicméně gró problému kolem kterého se tu strhla debata je podvod například na internetových bazarech, kde podvodník slibuje zaslání peněz na kartu. Takový prevít určitě nebude zastřešen firmou, která by dle Tvého předpokladu mohla mít možnost platbu na kartu uskutečnit.

Osobně myslím, že už není třeba se v tom pitvat dále a dohadovat se v rámci nějaké žabo-myší války.

o čem byl původní dotaz?

...a omlouvám se

...v tomto jsem se mýlil---

stále si myslíte, že přesvědčíte toho druhého o své pravdě?

pr

gotrekzagary: Nevím jak se ty platby na kartu provádí, ale je nevyvrátitelný fakt, že ty platby na kartu jsou možné a obchodníci je v případě potřeby vracet peníze využívají. Možná to ani nejde přes banku a vyřízuji a zprostředkovávají to karetní firmy Mastercard a VISA. Nejsem ale žáden odborník na ty platby na kartu a tak bych se nechtěl pouštět do nějakých spekulaci jak to s tím je.

Podvodníci používají různé způsoby jak od lidí vylákat nějaké peníze a bohužel někteří jim na to jsou schopní naletět. Napálit se nějakým podvodníkem může každý z nás a to i když se snažíme dávat pozor. Podvodníci používají různé metody jak lidí zblbnout a nalákat je na nějaký podvod. Je proto hloupost tvrdit, že někomu se to v žádném případě stát nemůže, protože si dává dostatečný pozor, vše si ověřuje a má pod kontrolou.

@arne1: OK

hodnocení

5x

Proč nepokračujete v prvním dotazu? Myslíte si, že dostanete jiné informace.

Bez součinosti vlastníka účtu a karty, nelze odcizit peníze. Poškozený musel (musí) spolupracovat na podvodu. Nechá se zblbnout správnými otázkami.

pr

"Bez součinosti vlastníka účtu a karty, nelze odcizit peníze." A co případy kdy odněkud unikne nějaká databáze karet? To je také k tomu třeba součinnost vlastníka účtu a karty? A nebo je na tom ve vině vlastník karty, že si údaje z té karty nechal uložít v internetovém obchodě nebo tam kde častějí plati kartou aby je při příští platbě nemusel zadávat? Pokud má někdo k dispozici údaje z karet které získá nějak podvodně (ne přímo od vlastníků karet a bez jejích vědomí) tak to může klidně zneužít nákupem a placením na internetu. Ono ne každé platební brány vyžadují potvrzení platby kódem z SMS nebo v bankovní aplikaci. Ono je docela dost míst kde se dá platit na internetu pouhým zadáním údajů z karty a bez jakéhokoliv potvrzení platby vlastníkem karty.

hodnocení

2x

Tak já nevím, ale ke každé bankovní operaci jako je operace s penězi nebo přihlášení do účtu je potřeba verifikace, dnes nejčastěji pomocí biometriky nebo kódu. Tak nevím, k čemu by podvodníkovi byly údaje z karty. To by musel majitele účtu jedině unést a s pistolí u hlavy požadovat přihlášení. Ale to už je jiný level.

Navíc u mé banky mi cinkne upozornění pár vteřin po placení u pokladny, takže i kdyby chtěl někdo vybírat zboží do pětistovky, tak to vím hned.

jir
Nikdy jste neplatil prostým opsáním údajů na kartě? Většinou stačí 3 číselné údaje, co jsou přímo na kartě: číslo karty, datum expirace a CVC kód. Někdy je potřeba jméno držitele a NĚKDY potvrzení v bankovnictví. Navíc ne každý má upozornění jako vy, takže o těch platbách nemusí vůbec vědět. Jednou z možností, jak tomu předejít je (kromě nepoužívání karty) třeba mít na tyto platby samostatnou kartu pouze s nezbytnými peněžními prostředky.
pr

ernie: Pokud něco nevíš tak to nepiš jako nějaký fakt. Pleteš zde přihlášení do účtu a platby kartou což jsou dvě rozdílné věci. Podvodníkovi údaje z karty můžou být dobré proto aby tou kartou podvodně mohl platit na internetu. K tomu nepotřebuje přihlašovat se do účtu (internetového bankovnictvi). Stačí při platbě kartou na internetu zadat údaje z karty a potvrdit je tlačítkem na stránce kde se platí a to je vše. Mnohé internetové platební brány nevyžaduji potvrzení takové platby kódem z SMS nebo v mobilní bankovní aplikaci.
"Navíc u mé banky mi cinkne upozornění pár vteřin po placení u pokladny," A k čemu je ti to cinknuti dobré když platba je už před pár vteřinami provedená a nemůžeš ji už tak zrušit kdyby se jednalo o platbu podvodníkem bez tvého vědomí? Ano, je možné takovou platbu v bance reklamovat, ale to asi banka bude požadovat aby jsi dokázal, že jsi ji skutečně neprovedl ty a to nebude až tak snadné.

jir: *palec*

pr: Napíšu to polopatě.

1. Objednám si na internetu produkt, chci jej platit kartou.

2. Zadám číslo karty, platnost, číslo CVV. Ano, tyto údaje jsou na kartě, kterou se může někdo pokusit zneužít.

3. Po této operaci mi přijde oznámení, že mám platbu potvrdit mobilem, kde musím zadat biometrický údaj (otisk prstu). Protože vím, že jsem tuto operaci neprováděl, transakci nepotvrdím a blokuji kartu. Takže i kdyby mi útočník ukradl jak kartu, tak mobil, platbu nepotvrdí, ledaže by měl k dispozici moje prsty.

Já nevím, asi žiju v jiném světe, než ty...

Cinknutí na mobilu po platbě odcizenou kartou, ano, sice si útočník nakoupil za pět set korun, ale protože jsem to nebyl já, okamžitě kartu během pár vteřin zablokuji. Přijdu o pět stovek.

Ještě něco?

PS, prostě každou operaci, i nákup streamovací služby za dvě stovky, výběr z bankomatu, cokoliv, musím potvrdit otiskem prstu na mobilu, chápeš to?

Jediná výjimka je nákup v obchodě do 500.- korun, NFC kontakt při placení jízdenky na terminálu v tramvaji, tam to potvrzení být nemusí, ale po tomto nákupu mi přijde oznámení o něm.

Rozumíš tomu?

pr

ernie: "3. Po této operaci mi přijde oznámení, že mám platbu potvrdit mobilem, kde musím zadat biometrický údaj (otisk prstu). Protože vím, že jsem tuto operaci neprováděl, transakci nepotvrdím a blokuji kartu. Takže i kdyby mi útočník ukradl jak kartu, tak mobil, platbu nepotvrdí, ledaže by měl k dispozici moje prsty." Tak ty asi na internetu příliš neplatíš když ani nevíš, že ne všude je při platbě po zadání údajů z karty vyžadované potvrzení mobilem a platba projde i bez toho. Je to jak kde, ale je dost míst kde nějaké dodatečné potvrzení internetové plsatby není vyžadované. Případní útočnící kteří nějak získají údaje z něčí karty to budou dobře vědět a pokud tu kartu budou chtít zneužít nákupem tak budou i vědět kde to potvrzení mobilem vyžadované není a nakoupí si klidně tam. Takto okradený člověk to možná zjisti z notifikace která mu po platbě příjde pokud má notifikace o platbách nastavené, což asi ne každý má, nebo třeba až po nějaké delší době když se přihlásí do bankovnictví nebo když zjistí, že nemůže kartou platit kvůli nedostatku peněz na účtu.
"Já nevím, asi žiju v jiném světe, než ty..." Žiješ asi ve stejném světě jako já, ale asi se vůbec nezajímáš jak co a kde funguje.
"PS, prostě každou operaci, i nákup streamovací služby za dvě stovky, výběr z bankomatu, cokoliv, musím potvrdit otiskem prstu na mobilu, chápeš to?" Opravdu úplně každý nákup včetně nákupu na internetu musíš potvrdit na mobilu? Pokud ano včetně každé internetové platby tak to nechápu.

Ale to to potvrzení mobilem není zaležitostí nákupního portálu ale mé banky proboha! Z toho portálu přijde na můj účet dotaz na platbu. Tak jsem tady blbý já nebo kdo? Ty potvrzení každé platby nechápeš? A o čem se tu spolu celou dobu bavíme? O zabezpečení účtu, Hujere.

to ernie, nakupuji na internetu často a v drtivé převaze to funguje tak, jak píčete. Přezto občas provedu platbu, kdy zadám údaje o kartě, odkliknu a hned mi přijde poděkování za proběhlou platbu, bez jakékoliv verifikace.

dragoncz®
Občas se mi to stává taky tak, jak popisujete.

To: dragon, milan, pr

Dobře, tak mi dejte stránky obchodu, já to schválně vyzkouším, koupím tam nějakou blbost za dvě stovky, chci si to ověřit.

Díky.

Bohužel, nijak si to neeviduji a těch stránek a plateb je tolik, že absolutně nemám přehled. Ale je pravda, že mě to občas překvapí.

@ernie: Ne vždy je to potřeba potvrdit. Záleží na platební bráně. Zkuste třeba Aliexpress, tam to potřeba nebylo. Taky uložená karta v Alze nebo na Tchibu, co si tak pamatuju, verifikaci nechtěla...

@genehawkins

Bohužel, i když mám u Alzy účet a uloženou platební kartu, pořád to chce verifikaci.

Jak jsem psal, to není otázka platební brány, ale banky.

Tu platbu musím potvrdit otiskem prstu.

Vybílení účtu, stačí číslo platební karty? #2

Múžete ji potvrdit i heslem, ale je to otázka platební brány.

Nemůžu to potvrdit heslem. Aplikace george po mě chce potvrzení otiskem prstu prostě. Jinak se tam nedostanu. Já už nevím, jak to mám napsat...

Jednoduše: Banka chce po mě, ať potvrdím platbu, bez ohledu na platební bránu nebo obchodníka...

pr

ernie: "Dobře, tak mi dejte stránky obchodu, já to schválně vyzkouším, koupím tam nějakou blbost za dvě stovky, chci si to ověřit." Těch stránek kde při platbě kartou není vyžadované žádné ověření nebo potvrzení v bankovnictví nebo kódem z SMS je docela dost. Nemám v hlavě všechny které to jsou, ale z toho co si vzpomínám tak je to např. tu už zmíňovaný čínský AliExpress. Nejsem sám kdo ti tu tvrdí, že na internetu se dá platit na některých stránkácvh i pouhým zadáním údajů z karty bez jakéhokoliv dalšího potvrzování nebo ověřování. Ty to ale asi budeš zarytě hujersky popírat a tvrdit, že to není pravda. Když o něčem vůbec nic nevíš tak o tom raději nic nepiš a nedělej ze sebe hlupáka.

18.01.25 13:33

@genehawkins, OK, to není heslo, ale PIN.

pr. tak to jsou podlimitní platby za které zodpovídá banka, stejně jako nákup v sámošce. Zkus si na aliku koupit něco za deset litrů nebo dvakrát těsně po sobě za pět stovek.

pr

ernie: Jaké podlimitní platby? Limit do 500 Kč kdy bezkontaktní platbu kartou není třeba potvrzovat PINem snad platí pouze při bezkontaktních platbách v obchodě a ne pro platby na internetu. Jak mi vysvětlíš to, že u některých plateb kartou na internetu i pod 500 Kč to někde vždy vyžaduje potvrzení v mobilní bankovní aplikaci nebo kódem z SMS zaslaným bankou a u některých placení jinam to nikdy takové ověření nevyžaduje? Na AliExpress si určitě nebudu zkoušet kupovat něco za deset litrů nebo dvakrát těsně po sobě za pět stovek pouze proto abych ti dokázal, že nemáš pravdu, protože ani tak by jsi mi asi neuvěřil. Jestli chceš něco zkoušet tak si to vyzkoušej sám a pak nám tu napiš pravdu jak jsi s tím dopadnul. Nemyslíš, že už jsi tu trapný s tím tvým vymýšlením různých naívních nesmyslů kterými si myslíš, že nas tu přesvědčíš, že pravda je na tvoji straně a my všichni co si o tom myslíme něco jiného jsme tu blbci. Ono není hanbou čestně přiznat, že jsi se mýlil a že je to jinak než jsi se domníval, ale to ty asi nedokážeš.

Nejedná se o podlimitní platby, ale záleží na tom, jestli obchodník používá 3d secure. Koukám, že už i Aliexpress to asi má, bude to dneska standard, ale určitě ne jediná možnost, se kterou se můžu setkat.

To, že to po mně tuhle u Alzy nechtělo je asi zase jiná věc, banka to vyhodnocuje pomocí nějakjé AI a je možné, že pokud je riziko mizivé, proběhne to i bez potvrzení.

pr

"Koukám, že už i Aliexpress to asi má," A kde to tam vidíš a nebo jak jsi to zjistil? Já když jsem naposledy platil na AliExpress 3.1.2025 tak stačilo pouze zadat údaje z karty a žádné další potvrzování to nechtělo.

Guglil jsem.

pr

Google to co vygoogli nekontroluje a neověřuje jestli to jsou zprávné a pravdivé informace. Někteří lidí jsou schopni v internetu šířit i nepravdivé a neověřené informace jako např. ty které zde v této diskuzi šíří ernie a pak se není co divit, že Google najde mj. i to.

Ohledně té verifikace platby... podle tohoto článku záleží na tom, zda obchodník využívá službu 3D Secure nebo ne...

AirBanka navíc upozorňuje na to, že záleží na tom, jestli obchodník podporuje 3D Secure. "Většina spolehlivých obchodníků toto zabezpečení využívá. V takovém případě bude třeba platbu kartou na internetu ještě potvrdit. Jestli obchodník 3D Secure nepodporuje, platba vám projde i bez nutnosti dalšího potvrzení,"uvádí banka na svém webu.

Že platby odejdou z karty i bez ověření, tedy bohužel není v dnešní době nijak výjimečné.

Zdroj: novinky.cz/...

pr: Já jsem tady, na rozdíl od tebe, za blbce nikoho neoznačil. Takže prosím nelži.

Zjistím, jak to je.

pr

ernie: A kde jsem tady označil tebe nebo někoho jiného za blbce? Takže nelži ty.
Ano, nejdříve si zjisti jak co je a až pak nám tu piš skutečnou ověřenou pravdu jak co je.

Pánové, prosím, mírněte se. Děkuji.

pr: dobře, nepsal jsi, že jsem blbec, ale hlupák.

Beru zpět to, že na Aliexpresu nejde zaplatit bez verifikace. To jsem doposud netušil, protože na takových serverech zásadně nekupuji.

Zkusmo jsem tam zakoupil blbost do stovky, šlo to i bez potvrzení, jen z údajů z karty.

Zadal jsem dotaz bance a odpověď je zde:

Vážený pane xyz

obrátil jste se na nás ohledně platby kartou u obchodníka Aliexpress.

Omlouvám se za jakékoliv obavy, které jste mohl mít ohledně platby kartou bez potvrzení. Platba ze dne 18. 1. 2025 provedena ve výši 94,18 Kč byla provedena na nízkou částku a spadá do kategorie výjimek, kde není vyžadováno potvrzení. Tyto transakce jsou navrženy tak, aby byly rychlé a pohodlné, zejména pro menší nákupy.

Rádi bychom vás ujistili, že za tyto platby přebíráme plnou zodpovědnost a nemusíte se obávat zneužití.

Takže podle vyjádření banky ta za to přebírá odpovědnost. Nevím, jak je to u vyšších a jak vyšších částek. Takže ano, podle banky je to jakási podlimitní platba, což jsem měl pravdu.

Výsledek: Platbou bez potvrzení nelze přijít o peníze.

Ještě mě zajímá, jestli mi můžeš uvést konkrétní příklad, jak lze naletět internetovému podvodníkovi, o což jsem tě žádal.

pr

ernie: Je dobře, že si pomalu začínáš uvědomovat, že není dobré se zarytě dohadovat ohledně něčeho co nemáš ověřené a o čem toho příliš nevíš.
Z toho co ti odpověděla banka mi není zcela zřejme jestli odpovídající osoba pochopila, že se jedná o platbu na internetu a ne v obchodě na platebním terminálu tzv. bezkontaktní platbou. Neuvádí ani do jaké částky jsou platby na internetu považované za nízkou částku a spadají tak do kategorie vyjímek. Tím nemám v úmyslu jakkoliv zpochybňovat to co ti odpověděli z banky. Já mám ale zkušenost, že i při platbě kartou nízkých částek na internetu to někdy vyžaduje ověření a potvrzení v bankovní mobilní aplikaci nebo kódem z SMS. Je dobře, že banka za menší platby přebírá plnou zodpovědnost, ale je otázkou jestli je snadné se té zodpovědnosti u banky v případě potřeby domoct. Předpokládám, že banka bude v takových případech asi požadovat aby vlastník karty nějak dokázal, že platbu neprovedl on, ale podvodně někdo jiný a to nemusí být zcela snadné. Tím, že platbou bez potvrzení nelze přijít o peníze bych si až tak jednoznačně nebyl jistý.
Z toho co jsem prozatím platil na AliExpress tak to byly platby do hodnoty maximálně 300 Kč a tak nemohu potvrdit, jestli i při vyžších platbach u AliExpress nějaké potvrzení vyžadované je.
Naletět internetovému podvodníkovi lze velmi jednoduše pokud se nepřemýšlí nad tím co se děla. Takových lidí kteří jsou schopní sdělit údaje z karty nebo přihlašovací údaje do bankovnictví nebo to zadat na podvodných stránkách je docela dost. Banky neustále upozorňují klienty na něco takového a varují je před tím. Asi by to banky nedělaly kdyby k podvodům nedocházelo nebo nemohlo dojít. Podvodníci velmí dobře ví jak a kde zneužít údaje podvodně vylákané od lidí.

pr: Hele, tak já nevím, jestli Aliexpress má u nás kamenné prodejny s terminálem, ale odpovídající osobě v bance jsem napsal, že to bylo "přes internet". To, že mi napsali, že přebírají plnou zodpovědnost beru tak, jak to napsali, zejména po tom, co mi poslali na mail oficiální dokument o této komunikaci, viz obrázek. Takže s vymáháním by problém nebyl.

Naletět podvodníkovi, ano, už jsem psal, že člověk musí mít všech pět pohromadě.

Vybílení účtu, stačí číslo platební karty? #4
pr

ernie (Martin E): Z toho tvého obrázku s potvrzením o přijetí reklamace ale nevyplývá jestli někdo v bance kdo ti na to odpovídal to dobře pochopil, že ta platba byla přes internet.
Opravdu si mysdlíš, že s vymáháním by problém nebyl? To by se tak dalo velmi jednoduše podvádět tím, že by někdo platil kartou a pak by to v bance reklamoval, že ty platby neprovedl on pokud by věděl, že mu banka ty peníze za platby jen tak bez jakýchkoliv problémů hned vrátí.
Když už tu jen tak dáváš obrázek s tvými údají (jméno a první písmeno příjmení a e-mail) tak nám tu zkus dát i obrázek tvojí karty z obou stran, protože pokud by to někdo nějak zneužil a vybílil ti účet tak by ti to vůbec nevadilo, protože banka by ti ty peníze podle tebe ihned zase bez problémů vrátila zpět.

hodnocení

1x

"...oboje je 12 místné..."

Nevím, jakou kartu máte, ale všechny bankovní karty, které jsem kdy vlastnil, byly 16 místné. Samotné číslo karty Vám ale stejně k ničemu není.

Příhlásit se do banky jako admin asi zas tak jednoduché nebude *bzum*. Banky to mají určitě zabezpečené nesrovnatelně lépe, než Vy ve svém noťasu ;).

ctenar
hodnocení

Sorry - číslo karty je 16 místné

vernon
Zatím neexistuje způsob, jak by útočník mohl prolomit systém banky a dostat se k penězům na účtech. Je to velmi silně zabezpečené.

csob
hodnocení

1x

Vy si neumíte nastavit limity výběru? Třeba pro internetové platby? Výběry z bankomatů? Platby u obchodníků?

Pak se nedivte, že máte vyluxováno 50 a víc tisíc.

A i na zbednutí limitu je potřeba verifikace přes aplikaci nebo SMS. To musí být člověk fakt jelito, aby vše podvodníkovi povolil a spolupracoval se zlodějem.

Já tyhle mentální pochody některých diskutérů opravdu nechápu. Sice nevím, jakou kdo má banku, ale věřím, že princip je u všech stejný. Nemusím mít nastaven ani výběrový limit, ale u mé banky je to tak, že každou operaci, kromě nákupu za 500 kč u pokladny v obchodě, musím potvrdit otiskem prstu v mobilu. A u toho nákupu do 500 mi přijde okamžitě oznámení.

Fakt nerozumím tomu, jak se dá "vybílit účet".

pr

ernie: "Fakt nerozumím tomu, jak se dá "vybílit účet"." Až ti někdy někdo účet "vybílí", což ti nepřeji tak to až pak možná pochopíš.

pr: Asi víš o čem mluvíš, a znáš mechanismus vybílení účtu. Tak mi ho zde stručně v bodech popiš.

Poznámka pro admina: navrhuji to nechápat jako návod k trestnému činu, ale naopak k jeho předcházení.

Já znám totiž jediný způsob podobný tomuto, ale to už musí být uživatel na hranici totální demence kombinované s alzheimerem, a jako takový by neměl mít oprávnění k jakékoli interakci s bankovní institucí, a ve svém zájmu by měl být pod dohledem ošetřovatelů a aplikace účinné medikace..

novinky.cz/...

csob

Ernie, v drtivé většině je to negramotnost. Lidi neumí nastavit internetové bankovnictví i když třeba ČS k tomu vede různými videonávody pro George. Stejně tak i CSOBčko. Mnohdy ani neumí s chytrým telefonem a jsou rádi, že umí jen telefonovat. Nepoznají podvodné weby a nechápou jiné URL a podobné špeky pishingu.

Na tyto negramoty cílí podvodníci nejvíce. Proto se tě to jak čtu asi nikdy týkat nebude.

csob, nikdy neříkej nikdy, mně je 57 a když koukám, k čemu si mladí kupují drahé mobily, kdy nevyužívají jejich plné možnosti a mají to jen na brouzdání po tiktoku...

No, já nevylučuji, že mě demence nemůže potkat, samozřejmě. Jistě že banky nebudou bazírovat na tom, aby byl jejich klient potřebně příčetný, jako je tomu například u oprávnění řídit nebo vlastnit zbraň. Poněvadž banky klienty a jejich peníze potřebují a je jim jedno, jestli je to debil, nebo se jím postupem času stal. A to, že klient dal dobrovolně peníze někomu jinému může být bance šumák, že...

PS: se podívej, na jakou i skupinu banky o předhánění se o klienty cílí. Vidíš snad v reklamách čísla a grafy bilance investic a výnosů? Ne, oni tam dají jakéhosi pokáče, který tam omílá své infantilní odrhovačky a podobně.

Myslíš, že se někdo seznamuje s obchodními podmínkami při kterých se banka kryje, kde je něco, když to budu parafrázovat jako: chovejte se zodpovědně, jinak si to vyřiďte s policií?

Ale když nemá člověk v hlavě bramboračku, tak ty obchodní podmínky ani číst nepotřebuje, a kdyby ji tam měl, tak je mu to stejně houby platný..

csob

Mechanismy víceméně znám *vtip*

Tak nějak jsem to tušil. Nicméně nepoučuji, jen konstatuji.

pr

ernie: "Asi víš o čem mluvíš, a znáš mechanismus vybílení účtu. Tak mi ho zde stručně v bodech popiš." Ano vím o čem tu píšu. Účet mi prozatím naštěsti ještě nikdo nevybílil i když pokusy o to už byly, ale nenaletěl jsem na ty podvody a žádnému podvodníkovi jsem to jen tak neumožnil. Ty mechanizmy vybílení účtu už tu byly popsané a tak se nebudu opakovat. Stejně by jsi to nedokázal pochopit nebo spíše zarytě odmítal pochopit.
Měj se hezky a dávej si pozor na účet aby tě náhodou někdo nepřechytračil a nevybílil ti ho.

hodnocení

1x

Dnes, v pondělí 27.1. večer, v pořadu Reportéři ČT, skrytá kamera s podvodníky...

martinkupka
hodnocení

0x

existuje aplikace Revolut, kterou používám při cestách do zahraničí...appka umožňuje vytvoření jednorázové virtuální platební karty, kterou lze použít k zaplacení čehokoliv při platbě na internetu s tím, že po zaplacení se sama smaže

hodnocení

0x

Někteří lidé jsou poučeni.

novinky.cz/...

hodnocení

0x

že by každý týden nová finta? Lidi se nepoučí, když jde o levné zbohatnutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]