Nejste přihlášen/a.
Ráno nalačno vypít velkou sklenici ohřáté vody /třeba do ní kápnout trochu citronu, ať to dá. Během dne sníst 3 jablka / třeba nastrouhaná/, jíst hodně zeleniny, ke každému nesladkému jídlu porci, pak ovoce / dobré jsou kompotované švestky/, cereálie, ořechy, prostě vlákninu, užívat hořčík, občas se napít vody z kyselého zelí, cvičit, hýbat se! Psilium, šaratici a glycerinové čípky zřejmě už vyzkoušela.
1. Pitný režim: 35–40 ml vody denně na 1 kg váhy, tj např. při váze = 60 kg vypít denně 2,1–2,4 l tekutin. Hlídat zejména u dříve narozených, nemají pocit žízně.
2. Potrava s vlákninou: banány, obilniny, chléb s vyšším obsahem vlákniny, mrkev, celer, hrách nebo čočka. Laxativní účinky mají i švestkový kompot nebo sušené švestky. Výborně fungují také jitrocelový nebo pampeliškový čaj, kysané zelí a pití šťávy z kysaného zelí. Užívání 1 až 2 lžiček obalů semene indického jitrocele (psyllia), vlákniny psyllium Dr. Popova. Přírodní vláknina Psyllium vypuzuje stolici mechaickou silou.
_________________________________________________________________________________Pod čarou_________________________
3. Nácvik defekačního reflexu
Při samotném nácviku defekačního reflexu se doporučuje ráno po probuzení vypít sklenici vlažné vody nebo salinické minerálky (Zaječická, Bílinská kyselka, Šaratica) cca 250 ml. Nasnídat se až po 30 minutách od vypití tekutin. Pro snazší vyprázdnění si můžete do konečníku zavést i glycerinový čípek. Jakmile se dostaví pocit nucení na stolici, pokuste se o defekaci v předklonu s koleny přitaženými k břichu. Tento nácvik by se měl opakovat každý den, ve stejnou denní dobu, několik týdnů a postupně vynechávat glycerinový čípek. Pro optimální posed a zvednutá kolena do správného úhlu Vám také může pomoci stolička na lepší vyprázdnění. sedimvklidu.cz/...
Zdroj: ikem.cz/...
Ještě bych doplnila syrovou nastrouhanou mrkev, syrová projímá, ale vařená staví. Ještě na zácpu pomáhá povařit sušené švestky, sníst i vodu vypít.
Na jedno jsem zapomněla. Ať užívá probiotika. Nejlépe taková, kterou mohou brát i osoby s intolerancí laktózy. S věkem této intolerance v populaci přibývá a způsobuje tlaky a nafouknutí břicha, na což se většinou nemyslí. Ať je to jakákoliv porucha trávení se zácpou nebo s průjmem, je potřeba probiotiky srovnat střevní mikrobiom.
švestky, nejlépe čerstvé – to teď bude problém, tak sušené nebo kompotované. z domácích sušených švestek můžete udělat takový nálev a ten nechat pít, samotné plody znovu nabydou a ty sníst. určitě je potřeba sníst větší množství než pár kousků, minimálně deset, lépe dvacet a více.
někomu pomáhá i hodně zralá hruška
Dobrý den, na zácpu doporučuji hodně vlákniny a hlavně nezapíjet např.vodou. Např. celý pytel arašídů během dne, nebo sníst celý makový závin, nebo hodně hořké čokolády, nebo ledovou, jak se podává v takových těch sáčcích 200g (má 50g tuku na 100g). Pak to bude tak týden bez WC a pak nemocnice... Ale proti zácpě se vyvarovat výše uvedených ve větším, nedoporučuje se ani třeba rýže a hlavně je třeba hodně pít. Protože plno pitomců doporučí proti zácpě, že máte sníst hodně vlákniny, což je pravda, ale zapomenou dodat, že musíte pít i HODNĚ vody. Jinak vás zácpa čeká taky, ještě větší než když jíte bezvlákninovou stravu, právě díky té vláknině. Vlastní zkušenost. Takže pít hodně tekutin, ale ne zase co odvoďnuje, což jsou většinou čaje, kafe, alkohol. Jo a více pohybu. Postačí třeba jen více chůze..
Bacha, psillium / vlákninu z jitrocele indického/ je nutné zapít, aby nabobtnala, jinak vysuší a ucpe střevo. A hořká čokoláda staví, to je nesmysl brát na zácpu! Na každého trochu jinak, ale tohle je pro všechny. Někoho prožene kefír, nebo šťáva z kyselého zelí. A masírovat břicho ve směru hodinových ručiček, začít u slepého střeva vpravo dole, pak nahoru, pod žebry vodorovně k levému boku a dolů směr konečník.
Píšou to i jiní. Podle mě je základ se dostatečně zavodnit. Potíže se zácpou jsem měl vždy jen tehdy, když jsem málo pil. Důležité je pít průběžně celý den a hlavně dostatečně. Ráno vypít minimálně půllitr teplého čaje, zelený čaj, stačí slabý. Jako nejšetrnější k tomu jsem měl glycerinové čípky. Ale jsem přesvědčen, že tělo, které je dostatečně zavodněno, nemá tuhý exkrement. Jen je potřeba se donutit a naučit se pít dost. Vím, že je to pro soustu lidí problém, že mají dojem, že nemusí pít - proto to píšu.
Připojuji se k Lišce ,rýži jíst při průjmu, rýže staví a to docela hodně. Je to dieta při průjmu.
Tazatel (nebo asi maminka) je už asi v nemocnici.Už se několik dnů neozval.Nebo pomohla nějaká rada.(onehdá tady byla otázka ohledně mandarinky v prd...)
Osobně si dám skleničku tatarky a pak dva/tři dny neopouštím byt.Jsem prohnahnej i s procházkou obyvák-wc taky dost.Nějaká šaratice,kapky apod. nebo čaj mi nepomáhá.V tatarce jsou jen samé zdravé věci.
Myslím, že minimálně. Jen taková rozhlazující podpora ve středním úseku chodidla. Možná si ale člověk přitom vyhmátne určité nejbolestivější místo, které pak signalizuje orgán, v němž je problém. Je to ale pro laika těžké, plošky jsou kolikrát nad sebou a takovéhle mapy tím pádem nemohou být přesné. Tahle mapa je vůbec hodně stylizovaná. Třeba slinivka má hlavu 1/3 na pravém a ocas 2/3 na levém chodidle, ledvina je trochu výš, resp. blíž k prstům. Ale ty šlapací oblázkové chodníčky, chození v přírodě bosky nebo akupresurní rohože celkově prospějí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.