Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co na zácpu?

Od: peeer odpovědí: 32 změna:
Maminka má těžkou zácpu, k lékaři se jí nechce jít. Už vyzkoušela hodně věcí z lékárny, pomáhá to slabě.. je třeba nějaký čaj, který by pomohl? Nebo, co by jste doporučili? Moc děkuji za rady. P.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Ráno nalačno vypít velkou sklenici ohřáté vody /třeba do ní kápnout trochu citronu, ať to dá. Během dne sníst 3 jablka / třeba nastrouhaná/, jíst hodně zeleniny, ke každému nesladkému jídlu porci, pak ovoce / dobré jsou kompotované švestky/, cereálie, ořechy, prostě vlákninu, užívat hořčík, občas se napít vody z kyselého zelí, cvičit, hýbat se! Psilium, šaratici a glycerinové čípky zřejmě už vyzkoušela.

host

Nebo ráno na lačno sklenici studené vody. Lisko5 se vším lze souhlasit, dal bych vám bod.

liska5

Studená stahuje útroby a žaludek po ránu prochladí. Lehce přihřát. Černý čaj taky ne, ten staví, ordinuje se při průjmech. Číňani pijou ráno horkou vodu...

mate59
hodnocení

1x

Čaj senný list.

pr

Taky bych doporučil čaj senný list. Kdysi to používal můj táta při zácpě a pomáhalo mu to. Ja jsem už to také kdysi zkoušel a také mi to pomohlo.

mraf
hodnocení

1x

1. Pitný režim: 35–40 ml vody denně na 1 kg váhy, tj např. při váze = 60 kg vypít denně 2,1–2,4 l tekutin. Hlídat zejména u dříve narozených, nemají pocit žízně.

2. Potrava s vlákninou: banány, obilniny, chléb s vyšším obsahem vlákniny, mrkev, celer, hrách nebo čočka. Laxativní účinky mají i švestkový kompot nebo sušené švestky. Výborně fungují také jitrocelový nebo pampeliškový čaj, kysané zelí a pití šťávy z kysaného zelí. Užívání 1 až 2 lžiček obalů semene indického jitrocele (psyllia), vlákniny psyllium Dr. Popova. Přírodní vláknina Psyllium vypuzuje stolici mechaickou silou.

_________________________________________________________________________________Pod čarou_________________________

3. Nácvik defekačního reflexu

Při samotném nácviku defekačního reflexu se doporučuje ráno po probuzení vypít sklenici vlažné vody nebo salinické minerálky (Zaječická, Bílinská kyselka, Šaratica) cca 250 ml. Nasnídat se až po 30 minutách od vypití tekutin. Pro snazší vyprázdnění si můžete do konečníku zavést i glycerinový čípek. Jakmile se dostaví pocit nucení na stolici, pokuste se o defekaci v předklonu s koleny přitaženými k břichu. Tento nácvik by se měl opakovat každý den, ve stejnou denní dobu, několik týdnů a postupně vynechávat glycerinový čípek. Pro optimální posed a zvednutá kolena do správného úhlu Vám také může pomoci stolička na lepší vyprázdnění. sedimvklidu.cz/...

Zdroj: ikem.cz/...

hodnocení

1x
Tipujem to na nedostatocny prijem tekutin a ako to uz byva, starsi pacienti odmietaju ponukane napoje, lebo "nie su smadni".

hodnocení

1x

Ještě bych doplnila syrovou nastrouhanou mrkev, syrová projímá, ale vařená staví. Ještě na zácpu pomáhá povařit sušené švestky, sníst i vodu vypít.

hodnocení

1x

Šaraticu a pohyb príde.

google.com/...

liska5
hodnocení

1x

Na jedno jsem zapomněla. Ať užívá probiotika. Nejlépe taková, kterou mohou brát i osoby s intolerancí laktózy. S věkem této intolerance v populaci přibývá a způsobuje tlaky a nafouknutí břicha, na což se většinou nemyslí. Ať je to jakákoliv porucha trávení se zácpou nebo s průjmem, je potřeba probiotiky srovnat střevní mikrobiom.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, panák rostlinného oleje, teplá osolená voda, kefír, proteinový nápoj, uvařená a sádlem omaštěná zeleninová směs (původně mražená), cigareta značky Mars nebo Clea (jestli se ještě prodávají) - a hlavně pitný režim. Zdravím!
doplněno 15.01.25 17:54: oprava - nápoj s probiotiky.
doplněno 17.01.25 10:25: peeer - tak co maminka? Už byla na WC? Za dva dny a při použití byť jen několika rad zde uvedených už přeci musí být hezky vyprázdněná, že?

hodnocení

0x

todle užívala moje babička

drmax.cz/...

km
hodnocení

0x

švestky, nejlépe čerstvé – to teď bude problém, tak sušené nebo kompotované. z domácích sušených švestek můžete udělat takový nálev a ten nechat pít, samotné plody znovu nabydou a ty sníst. určitě je potřeba sníst větší množství než pár kousků, minimálně deset, lépe dvacet a více.

někomu pomáhá i hodně zralá hruška

jirib
hodnocení

0x
Hodně pít vody nebo nealko piva...
Dva litry minimálně...to jsou čtyři velké půllitry za 24h!
Šaratice nebo zaječice zrychlí váš krok.

kkk
hodnocení

0x

Otci pomáhá na zácpu Duphalac. Je to neuvěřitelné vypil dvě Šaratice, snědl lněné semeno a další projímadla a nic. Až ten Duphalac začal zabírat. Pokud nejde dva dny na záchod, tak začít užívat podle návodu.

karols
hodnocení

0x

Dobrý den, na zácpu doporučuji hodně vlákniny a hlavně nezapíjet např.vodou. Např. celý pytel arašídů během dne, nebo sníst celý makový závin, nebo hodně hořké čokolády, nebo ledovou, jak se podává v takových těch sáčcích 200g (má 50g tuku na 100g). Pak to bude tak týden bez WC a pak nemocnice... Ale proti zácpě se vyvarovat výše uvedených ve větším, nedoporučuje se ani třeba rýže a hlavně je třeba hodně pít. Protože plno pitomců doporučí proti zácpě, že máte sníst hodně vlákniny, což je pravda, ale zapomenou dodat, že musíte pít i HODNĚ vody. Jinak vás zácpa čeká taky, ještě větší než když jíte bezvlákninovou stravu, právě díky té vláknině. Vlastní zkušenost. Takže pít hodně tekutin, ale ne zase co odvoďnuje, což jsou většinou čaje, kafe, alkohol. Jo a více pohybu. Postačí třeba jen více chůze..

liska5

Bacha, psillium / vlákninu z jitrocele indického/ je nutné zapít, aby nabobtnala, jinak vysuší a ucpe střevo. A hořká čokoláda staví, to je nesmysl brát na zácpu! Na každého trochu jinak, ale tohle je pro všechny. Někoho prožene kefír, nebo šťáva z kyselého zelí. A masírovat břicho ve směru hodinových ručiček, začít u slepého střeva vpravo dole, pak nahoru, pod žebry vodorovně k levému boku a dolů směr konečník.

hodnocení

0x

V jednom časopisu jsem četla tuto radu. Promíchat lžíci švestkových povidel se lžící másla ( ne rozehřátého) užít večer, prý to pomáhá

hodnocení

0x
Na zácpu hodně pohybu. Běh.
Nebo se pozeptat někde nějaký gymnastický kroužek. Třeba i klasické kruhy v tělocvičnách, cvičení na nich zpevní tělo.

bora
hodnocení

0x

Na mě spolehlivě funguje kombinace ovocný jogurt a na něj kafe. To raději nikam nechodím a držím se doma. :)

pavlik
hodnocení

0x

Píšou to i jiní. Podle mě je základ se dostatečně zavodnit. Potíže se zácpou jsem měl vždy jen tehdy, když jsem málo pil. Důležité je pít průběžně celý den a hlavně dostatečně. Ráno vypít minimálně půllitr teplého čaje, zelený čaj, stačí slabý. Jako nejšetrnější k tomu jsem měl glycerinové čípky. Ale jsem přesvědčen, že tělo, které je dostatečně zavodněno, nemá tuhý exkrement. Jen je potřeba se donutit a naučit se pít dost. Vím, že je to pro soustu lidí problém, že mají dojem, že nemusí pít - proto to píšu.

liska5

Černý čaj staví. Ještě mne napadlo Mg - hořčík. Při jeho užívání si lidi stěžují, že má projímavé účinky.

jaj*
hodnocení

0x
Měkčí rýži
liska5

Rýžová kaše staví.

Připojuji se k Lišce ,rýži jíst při průjmu, rýže staví a to docela hodně. Je to dieta při průjmu.

pb®
hodnocení

0x
Když nepomáhá nic od zhora, musí se jít od spoda. Tedy glycerinový čípek nebo rovnou klystýr. Každým dnem je stolice v konečníku sušší a sušší, jak z ní střevo odčerpavá vodu. Nečekala bych tedy dny, ale pokud jeden den stolice není, druhý den bych už použila čípek.
Vhodné je mít také nacvičen defekační reflex, ideálně na ráno po probuzení, ať pak plná střeva neobtěžují jedince přes den. U někoho funguje cigáro, jiný otevře křížovku a už jde, já nedám dopustit na presso s mlékem ráno na lačno. To ho kolikrát ani nedopiju a už se běží vstříct sanitární keramice.

mnd®
hodnocení

0x

Tazatel (nebo asi maminka) je už asi v nemocnici.Už se několik dnů neozval.Nebo pomohla nějaká rada.(onehdá tady byla otázka ohledně mandarinky v prd...)

Osobně si dám skleničku tatarky a pak dva/tři dny neopouštím byt.Jsem prohnahnej i s procházkou obyvák-wc taky dost.Nějaká šaratice,kapky apod. nebo čaj mi nepomáhá.V tatarce jsou jen samé zdravé věci.

mnd®
hodnocení

0x

liska5: a co masáž chodidel.? To by nepomohlo.?

Co na zácpu?

liska5

Myslím, že minimálně. Jen taková rozhlazující podpora ve středním úseku chodidla. Možná si ale člověk přitom vyhmátne určité nejbolestivější místo, které pak signalizuje orgán, v němž je problém. Je to ale pro laika těžké, plošky jsou kolikrát nad sebou a takovéhle mapy tím pádem nemohou být přesné. Tahle mapa je vůbec hodně stylizovaná. Třeba slinivka má hlavu 1/3 na pravém a ocas 2/3 na levém chodidle, ledvina je trochu výš, resp. blíž k prstům. Ale ty šlapací oblázkové chodníčky, chození v přírodě bosky nebo akupresurní rohože celkově prospějí

Mám takový váleček s bodlinkama, namasírují se s tím chodidla a na dlaně míček s bodlinkama.

jindo
hodnocení

0x

Mě pomáhá pouze Gutalax - 10 kapek.

janul
hodnocení

0x

ja som si davala lactulosu alebo potom čipky..ale to nerieši situaciu.. vela vlakniny ste skušali? ja s tým mam problém každý deň a je to celkom masaker zatiaľ som uplne neprišla na to čo mi pomože fakt dobre

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]