Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Přišla mi výzva k udání řidiče mého vozidla co si dovoli překročit rychlost na automaticky měřeném přehledném úseku.
Po vyžádání spisu tam chybí datování, kalibrace atd. Je nějaká možnost správní řízení kůli tomu zastavit tak aby nepokračovalo? Něco jako chyba vedení řízení?
děkuju
Víte, nedávno se mi doneslo, že můj kamarád dostal za poslední měsíc 11 pokut za rychlou jízdu ve vedlejší vesnici. Průjezd vesnicí pravidelně 56km/h. Jezdil třemi auty - jedno bylo jeho.
Já tou vesnicí jezdím také a ani z toho místa, ani z dalších pěti či více míst kudy jezdím mi nepřišlo nic k řešení.
Trochu jsem se nad tím zamyslel a připadne mi, že pokud jedete podle zákona, pokutu nedostanete. Pokuty dostane ten, kdo zákon poruší nebo kryje jiného, který ten zákon poruší.
A teď z vaší otázky nějak nevím, jestli je to správně... - Kde jsou podle vás ty limity? Má se měření rychlosti zakázat? Má se zrušit trest za krádež, vraždu, ...? Co všechno ještě podle vás je možné akceptovat a co už ne? - to je sice široká oblast, ale zkuste napsat třeba jen tu část týkající se jízdy v obci-městu. Jakou rychlostí jel řidič a jaká je stále v pořádku? Třeba právě v daném úseku. A můžete napsat i zdůvodnění. Pokud tedy máte dostatek informací o místu a jeho okolí...
Nedaleko máme omezení na 70 km/h na velmi přehledném úseku - a je naprosto nepochopitelné, že tím důvodem je pouze informace "úsek častých dopravních nehod".
Ano zakazat veskere AUTOMATIZOVANE mereni rychlosti, ktere je stejne k nicemu, respektive k odrbavani prespolnich.
Posledni pokuta z teto automaticke kraviny, ktera mi prisla, byla nekde z oblasti spojeni D0 a D1. Prisla asi po mesici od spachani (takze vlastne celkem rychle), tudiz jsem musel dle mapy hledat odkud to vlastne je (opravdu jsem si nepamatoval, kde jsem jezdil pred mesicem) a kolik ze jsem tam asi mel jet. Tim, ze jsem "prespolni" stejne dodnes presne nevim, kde to bylo. Nohu z plynu tam tudiz nesundavam, protoze nevim kde. Kolik zivotu tamni radar zachranil tez netusim.
Jen otazka mimo tema: Vy osobne jezdite vzdy a vsude striktne dle pravidel?
Snažím se - ale nemůžu říct, že občas někde něco přehlédnu nebo nešikovně vyřeším situaci. Nicméně za 25 let jsem dostal dvě pokuty - za špatné parkování 100,-Kč, jednou s odtahem za 2litry - toď vše. V Brně se totiž parkovat nesmí na 30% míst, kde to běžně lidé dělají (nemají možnost parkovat jinde). A tady jednou za čas prostě přijede MP a odchytí špatné parkování aut. Jednalo se jednou o blokové čištění s přehlédnutím (nebo špatným označením, ale hádat se nemělo smysl) a parkováním "na veřejném prostoru" - místo vybetonované, mimo komunikaci, ale veřejné a bez označení "parkoviště" - byť tam není chodník ani nic dalšího a auta tam denně parkují.
Pravne dostatecne neprustrelne?
Treba jako tento pripad z lonska, kdy 3 roky merili nelegalne? A kdyby ten jeden "problemovy"ridic zaplatil, tak tak v tichosti meri dodnes. A kazdy rok vypluje do medii nejaka "kauza"s "problematickym"merenim.
@libor007: Nikoliv. Dnes ve 14:26 jste napsal cituji: "Podle mne to na takových měřeních mají právně dostatečně neprůstřelné."
Tedy odrbavaji to a ne zrovna vyjimecne. A pokud by ten, co (vedome) porusil predpisy nehledech chybu na jinych, tak se tam nelegalne mnohdy meri dodnes...
Zda je tazatelky pripad pravne OK posoudit nemohu, ale rozhodne bych nespojehal na Vas vyrok ze 14:26.
Máte dvě možnosti.
Buď napráskáte svého známeho (nebo rodinného příslušníka), nebo půjdete do správka sama.
Správko vám musí předložit důkazy a můžete laborovat s materiálním aspektem přestupku, viz zde. Jsou na to i judikatury.
Správní řízení jako takové se zastavit nedá (pokud nejste vlivná osoba od magistrátu výše samozřejmě).
Materiální aspekt:
Pokud budete mít lepšího právníka, jak obecní ůřad, puste se do správního řízení.
Pro odpírače měření, zeptejte se obcí, jak kleslo překračování rychlostí v obci.
Takové Choustníkovo Hradiště již nemá zlatý důl na pokutách.
Jak: Nemá zlatý důl? Jako, že se řidiči ukáznili? Tam já jezdím obzvlášť opatrně, poněvadž nechci, aby můj eventuální přestupek řešil spolužák... To fakt ne.
Ano, ukáznili, nebo se to rozkřiklo a dávají si bacha.
Někde jsem viděl přehled přestupků ze Dvora Králové, jak se vybírali pokuty za posledních 10 let v Hradišti, pak nahoře v Kocbeřích atd..Počet klesal. Proto přidali Vlčkovice.
Ale je to asi 4-5 let zpět, co jsem to četl. To se jezdil ještě okruh závodů motorek.
přestupek řešil spolužák***tak Vám to jistě potvrdí.
Díky za vysvětlení. Nepotvrdí. Jednak se nevídáme a jednak jsem přávě zjistil, že povýšil. Je až zarážející, kolik spolužáků, spolužaček a dalších známých pracuje v místní / státní správě a na jakých postech. Mnohdy je jejich profesní postavení v kontrastu s tím, jak úspěšní byli během studia. (Což není tenhle případ, spolužák byl v pohodě)
Pane kolego, já to mám staré informace, ještě z dob, kdy se plánoval Královédvorský okruh o cenu Františka Šťastného.
Pak to zrušili a už se tam nejezdí. V té době jsem mohl nakouknout do "různých" informací o bezpečnosti.
jaké udáváni , řidiče nikdo neudá a registrovaný provozovatel dostane jen pokutu...objektivní odpovědnost provozvatele... pirátka silnic - řidička nedostane body, stačí trochu přemýšlet a kolem radarů jezdit normálně u nás jsou měřené úseky zveřejněny na webu města v reálu je i u vás dopravní značení upozornující na radar...
v emirátech uvádí každý řidič kontaktní telefonní řčíslo a číslo účtu a po překročení rychlosti obdrží esemsesku s informací že mu bylo strženo 60 doalrů za rychlou jízdu...je nejvyšší čas doplnit deklaraci lidských práv deklarací lidských povinností a rychle jezdící auta odebírat majitelům s sešrotovat na kostky a záznamy zveřejnovat na youtube
Tak možnosti znám buď udám a pokutu dostane řidič a nebo neudám a pokutu dostanu já. Jenže pokud postaví radar na přehledný usek na výjezdu z vesnice tak se už opravdu jedná o parazity.
Proto vzhledem k tomu že mám čas tak tomu úsilí věnovat budu. Jen se právě ptám jak jejich řízení napadnout, když se opravdu jedná jen o vybírání pokut a s bezpečností to nemá nic společného. Jestli s tím má někdo zkušenosti a rád se podělí.
Navíc správní řád hovoří jasně. Jestli tam mají bordel tak jim to omlátit o hlavu...
Tak to bohužel chodí, v takových místech se vybere nejvíc peněz. Stal se z toho dobrý byznys. Pro města i pro firmy, které měření zprostředkovávají. A byi by hloupí, kdyby dávali radary na místa, kde je překračování rychlosti opravdu nebezpečné, protože to by moc peněz nevybrali (za to by to byly peníze opravdu od těch, kteří se chovají nebezpečně).
Vy vlastne tu vyzývate k anarchii,nie k dodržiavaniu predpisov. Aj keby bol radar každých 100 metrov tak vám by to malo byť fuk, vy máte dodriavať zákon a je jedno ktorý. A za jeho porušenie trest. A len preto,že ľudia začali ignorovať dovolenú rýchlosť sú na cestách radary,lebo pekné slovo nestačí.
Lepšího právníka si brát nebudu - to je zbytečné. Trošku se pokočkuju se státní správou a ukážu že ne každý se nechá odrbat zadarmo.To by se jim líbilo poslat dopis a kasírovat když tam mají bordel.
Nenechme si kálet na hlavu. Oni musí dodrřovat správní řád a když to nedělají, tak v čem jsou ostatní horší když nedodržují ty spatlaniny které vymýšlí a říká se jim zákony. Chápu že někomu se ta stovka může zdát moc, ale na druhou stranu dneska ty auta fungujou trošku jinak než v minulosti kdy se to tady nastavovalo.
Sme přeregulovaný a to je špatně. Bavíme se o nesmyslných regulacích. Měl by zvítězit zdraví rozum...
( Nikdo nebyl ohrožen, omezen a běhěm toho ohavného činu nepřišlo o život ani žádné nevinné zvířátko. )
Ve vesnici 50 vně 100. Nicméně jako neřidič si asi nedokážete představit, že někde se dá bezpečně ve vesnici jezdit i 100. Pokud jde o přehledný úsek a nehrozí že tam někdo "vyběhne".
O takový úsek právě jde - je to jen a čistě hon na pokuty a vzhledem k tomu že tam není historie závažných nehod tak to je i proti smyslu měření samotného.
Až nás budou trestat za to že třeba máme sud pod okapem, topíme dřívím, nepodporujeme greendeal a nebo sme třeba jen veňku když být veňku nesmíme tak se také máme podvolit?
Trošku se pokočkuju se státní správou a ukážu že ne každý se nechá odrbat zadarmo****oni se pak nasmějí, jak Vám to jejich právník vysvětlil a pak ohodnotí sankci.
Pak se nezapomeňte pochlubit, jak jste jim to ukázal a natřel.
Juro, zdravím, tak jsem jel zase kolem..
Pamatuji, jak nám na školení řidičů vyprávěl soudní znalec, vedoucí odboru dopravy, jak se občas objeví řidič znalec.
Juraja jede 50 i 500m za vesnicí za posledním barákem mezi polema kde je na každou stranu vidět 30 metrů jen protože tam nějakej chytrák ceduli "konec obce" přesunul až tam (takových míst je hafo)
A v 7:30 kolem školy pojede taky 50 protože to legální je..
Je spousta míst kde i v obci je kilo bezpečná rychlost a naopak spousta míst kde 50 je vysoce nebezpečná rychlost...
Mmch. je spousta značení kde je snížení na 30, ale žádný ukončení, to je klidně několik kilometrů za prácema až obcí nebo křižovatkou. A kdo tam kilometr za koncem prací pojede 80+ tak má papíry v čistírně, protože je pyrát sylňyc a tady ho ještě budou kamenovat "dobře ti tak máš dodržovat předpisy
Až se bude měřit na místech kde to je potřeba a ne tam kde se nejvíc vybere, tak neřeknu ani popel. Ale když se měří právě na přehledných místech kde nejde o bezpečnost ale pouze o prachy... Pořád tvrdim že policie by měla mít prémie za nízký počet nehod a ne za "pochytaný zločince". A měřit by neměl automat ale cajt v terénu, pak odpadnou dohady kdo kdy řídil.. Podobně při odmítnutí testu na chlast/ drogy by neměl být přestupek - odmítnutí (tj chlast neprokázaný se všemi výhodamy v řízení, práci atd.), ale sazba srovnatelná s prokázaným chlastem v nejvyšší hodnotě (tj. žádný přestupek ale trestný čin)
@milancukrar
...
Jaká rychlost platí ve vesnici a jaká za značkou "Konec vesnice"
Bo píšete něco o stovce a že někomu se to zdá hodně.
piratka
16.01.25 10:36
Ve vesnici 50 vně 100...
To je vidět odbornice- ale pokočkuje se
jsme zvědavý na to kočkování, dle mého názoru...pokud někdo jede na padesátce stovkou a hrozí mu zákaz řízení body a desetitisícová pokuta, je vždy lepší, když se to řeší jako objektivní odpovědnost provozovatele a platí se mírná pokuta bez bodů a bez zákazu řízení...jak jsme psal jinde, v demokratických emirátech se pokuta autromaticky strhává z účtu ihned po překročení rychlosti, v horším případě tedchdnické služby auta vyhledávají odváží a okamžitě šrotují...zdrsnil bych ten český správní řád
Nelze co?
Zdrsnil bych spíš legislativu a způsob jejího hlídání, tak aby šlo o bezpečnost a plynulost provozu a ne o prostý výběr peněz.. Stačí porovnat CZ a D předpisy i policii... Např. pitomé hlídání odstupů - němci sazebník podle rychlosti a odstupu, češi "když nebyla nehoda tak byl odstup v poho", takže jet 130 metr za autem je předpisově v pořádku a přestupek vznikne až nehodou což je trošku pozdě.. A návrh na pevnou hodnotu odstupu je taky nesmysl
Mmch. v místech kde se v obcích obvykle měří, tak v D, A bývá cedule 80
Přesně tak. Jde jenom o vybírání peněz jak na běžícím pásu. Radar tam je tak čtvrt roku. Je účelový a žadné nehody se v daném úseku nikdy neděli.
Je to prostě o tom jak snámi vyj...t.
Podívejte se na tu dnešní politiku - jak asi zaleí státní rozpočet když rozhazují jako ožralí milionáři. Za chvíli budeme dostávat pokyty za rychlost chůze ( moc pomalu, moc rychle ).
Pokud nenastala žádná nehoda, nikdo nemá žádnou újmu. A ani jediný králíček se neleknul, tak proč by měli vybírat pokuty?
Takže lepší je jet v obci kolem radaru kilo - řidič neztotožněn = nic
zato když pojede 55 - řidič neztotožněn = obecná odpovědnost a pokuta..
Moc chytrý předpisy..
Pokud to neni mezii barákama a je to přehledný, tak tam má být cedule konec obce nebo 60, 70, 80 podle místních podmínek.. A ne úmyslně vysunutý konec obce daleko do polí + radar..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.