Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
již před časem jsem zde uveřejnila svůj případ, kdy se mi nájemníci nechtějí vystěhovat z bytu. Jen chci informovat o dalším průběhu mé situace a doufám, že někdo byl - je v této situaci nebo zná někoho kdo ví jak z této prekérky...
Takže koupili jsme byt, bohužel s nájemníky, v bytě je reg. nájemné. Podali jsme žalobu k soudu, jelikož byt máme k vlastní potřebě - nemáme ho na "kšeft". Soud mi řekl, ano my souhlasíme, ale musíte nájemníkům sehnat byt na dobu neurčitou. A tady je ten MEGA problém. Byt na dobu neurčitou prostě nikdo nedává! Ani město. Nedávno za mnou přišla má nájemnice a oznámila mi, že jim stačí smlouva na dobu určitou (to mi řekla jen z důvodu, že potřebují v bytě opravit topení). Sehnali jsme dost levný, krásný byt, po rekonstrukci, nájemnice se byla podívat a líbil se ji. Další dny nám nebrala telefon a dnes mi oznámila, že se prostě stěhovat nebudou...
Prosím rady typu - pošli na ně ukrajince - předem odmítám. Ta bezmoc je šílená!
já bych jim přerušil dodávku elektřiny... byt je Váš,, takže zavolat na elektrárny a nechat to odpojit. To by mohlo pomoct.. Kdo by bydlel v bytě bez elektřiny.. Akorát kdyby se to povedlo, museli by jste si pak zase zaplatit zapojení..
doplněno 04.11.10 12:52: tak to určitě jde i s teplem a vodou...
Tak to právě nejde... protože jako nájemce si tohle dovolit nesmíte... máte vůči nájemníkům povinnosti. Už teď mám strach, že když jim neopravím to topení, tak po mě půjdou... se vším hned běží k právníkovi! :o( Ale na to topení prostě nemám ...
Zeptám se proč jste kupovali byt s nájemníky. S tím jste museli počítat, že se tohle stane, největší hloupost tohle udělat. Jak z toho, bud byt prodat, nebo dát soudní výpověd, nastěhovat se k nim a pak kdo to dýl vydží. Možná, že půjdou ještě rádi sami.
Odpovědí vám možná bude tento odkaz poradte.cz/... je tam vysvětleno oč šlo... Ano byla hloupost nemít předem písemně, že se vystěhují... Soudní výpověď jsme jim právě dali, ale soud nám řekl, že musíme jim sehnat byt na dobu neurčitou...
Předpokládám, že nájemíci mají nájemní smlouvu - podepsanou vámi jako majiteli bytu - a předpokládám že na dobu neurčitou. V nájemní smlouvě byste měli mít odstavec za jakých podmínek ji můžete změnít nebo zrušit - tak jednejte podle těchto podmínek a zdokumentujte, že jste jim nabídla náhradní byt a že nájemníci se odmítli vystěhovat. Poté bych podala k soudu žalobu o vyklizení bytu bez náhrady - když adekvátní byt odmítají. Chce to šikovného advokáta, který se za vás popere. jestli jste od Prahy, o jednom takovém vím.
S námi nájemníci smlouvu nemají - mají pouze smlouvu s pozemkovým fondem. Jak nám advokáti řekli, smlouva přechází na dalšího majitele (a dalšího, a dalšího, a dalšího...) V náj. smlouvě je uvedeno, že podmínky jsou dle zákona. Nabídla jsem jim sice byt, ale ten nebyl na dobu neurčitou, jak mi soud nařídil. Bohužel šikovného právníka jsem neměla a od Prahy taky nejsem. Sev. Morava.
Od nového roku lze zvýšit nájemné, tedy učiňte. Jinak s trvalým přihlášením, jak se píše výše, by mě zajímalo, zda-li to jde?
jaaon, z Vašeho dkazu vybírám
... Kdyby nájemníci nekoupili CELÝ dům, pozemkový fond by ho prodal jiným zájemcům, kteří byli ochotni všechno vykoupit (a že jich bylo), jelikož 3 nájemníci neměli na to, aby byt koupili, oslovila jedna nájemníce známého, zda by neznal někoho, kdo by tyto byty koupil. Samozřejmě měli stávající nájemníci předkupní právo. Po těchto skutečností a po domluvě s našimi nýnějšími nájemníky jsme se domluvili, že do toho půjdeme...
Takže jste byt koupili za výhodnějších fin. podmínek, stanovených pro nájemníky s předkupním právem, než kdyby jste se přihlásili k řádnému výběrovému řízení PF, že?
Následně ( ale už pozdě) jste si najali právníka, máte Rozhodnutí soudu. Bohužel pro Vás byli Vaši současní nájemníci v době prodeje od PZ cyhtřejší než Vy. Ono jít do společného "podniku" s neplatičema nájemného a myslet si, že se s nima pak následně dohodnete je velký omyl. Vy máte byt, koupený mnohonásobně levněji díky nim, a jste jim teď vydaní na milost. Vy můžete byt jedině někomu prodat, nebo čekat tak na změnu zákona.Karina
Právě, že naši nájemníci neplatiči nejsou. Vše platí řádně... Tento prodej probíhal přes paní, která v tom domě bydlí (jak jsem již psala, musel se koupit celý nebo šel do výběrového řízení, kde pak stávající majitelé neměli možnost předkupního práva), ona koupila všechny byty a já pak ten byt koupila od ní.
Děkuji za názor.
jaaon, ale minule jste psala :
...Ano, byty prodával Pozemkový Fond. "Naši" nájemníci na ten byt neměli (PF dlužili 2 roky nájmu), proto jsme ho koupili my...
Takže jste byt nekupovala od PF, ale od nějaké paní - fyzického vlastníka. Pak nechápu, proč do toho pletete PF. Leda, že by v celém prodeji bytů byla nějaká klička ( a asi byla), která se nesměla prozradit. Tady nyní těžko najdete řešení Vaší situace, když už soud rozhodl. Karina
doplněno 04.11.10 14:43:leda se proti Rozhodnutí soudu odvolat, ale to už jste asi propásli lhůtu na odvolání. K.
Tím, že nejsou dlužníci jsem myslela vůči nám... nájem platí pravidelně a v celé výši. PF prodával byty stávajícím nájemníkům, ti museli koupit celý dům (nebylo to tehdy rozdělené ani jako byt. jednotky pouze jako podíl). My jsme poskytli peníze na koupi jednoho bytu. Tak si mohli všichni v tom domě koupit o své. Poté jsem byt koupila od paní, se kterou jsem již předtím domlouvala. Nájemníci mého bytu se vším souhlasili a věděli, že byt kupuji pro sebe. Bohužel jsme byli moc důvěřiví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.