Nejste přihlášen/a.
Zdravím, po delší době chci nakoupit nějakou drobnou elektroniku u Alzy. Vždy k tomu něco přihodím z potřeb pro domácnost. Ty často nebývají skladem. K mémů překvapení zmizela volba sloučení zásilek, a vše co není skladem a asi od stejného dodavatele vytvoří novou zásilku za dalších 99,- Kč. Něco mi uniklo? Jestli si Alza začíná hrát na marketplace a přenáší svoji neschopnost si logisticky zařídit sloučení zboží a poslání v jedné zásilce (je mi jedno, že to nebude druhého dne, nespěchám), tak se holt budu muset poohlédnout jinde. Kdo chce kam...
A jim se to vyplatí desetkrát, neb:
1) platím víc než jinde (jsou dražší)
2) nakupuji jen u nich i to co bych normálně koupil jinde
3) nakupuji častěji
4) nakupuji i ptákoviny co vůbec nepotřebuji (jasně že jsou obě levý, ale nekup to když je to tak výhodný)
Jako v tesku. Normálně za 30, ale dají akci jen pro mě za 24, když vezmu 2. Normálně vydělají na jednom 30-15=15,-, nyní v "akci" za 24 vydělají na jednom 24-15=9 x 2 = 18,-. Sice ty 2 vůbec nepotřebuji a nevím kdy to spotřebuji (jestli vůbec), ale i tak si pochvaluji jaký jsem udělal "dýl". Geniální jak na tom Alda Zavoral (alza) vyrejžuje a zákazník si ještě ujíždí na falešném pocitu jak to má "výhodné".
Alza samozřejmě používá velmi pokročilé obchodní modely a různé simulace, tak je možné, že to ani nebude muset udělat. Použije se dotování levných objednávek dražšími (ti co kupují dražší věci dotují dopravu těm co kupují levnější). Ale jak píši, patrně to ani nebude třeba - dopravné je zaplaceno paušálem a člověk nakupuje daleko víc, takže se to během určitého počtu nákupů (což je předem velice pečlivě spočítáno) tak jako tak srovná.
Je pošetilé zmiňovat slova jako neschopnost u tak mega úspěšného obchodního modelu. Dělají vše tak, jak je to pro ně nejvýhodnější a do té doby, do kdy to zákazník snese. Tedy až zákazníci přestanou alespoň soustavně navyšovat obraty azly tryskovým tempem, něco se možná změní. Tedy poohledněte se jinde a budete tam.
Taky mám Alza+. Začal jsem s variantou na měsíc za 59 Kč a teď už mám roční. Dřív jsem držel x dní otevřenou objednávku a čekal, jestli něco ještě nebude potřeba, převčírem jsem objednal 2x za den a nemusel to řešit. Dlouhodobě mám minimálně 10 objednávek do roka, tak se to nemůže nevyplatit. Ale tedy chudáci v ostaních e-shopech, aby nešli tam, co CZC...
Vyzkoušel jsem bez přihlášení naházet do košíku zboží alza i externí a při objednání mám volbu "Doručit v jeden den", a pak se platí jen jedno poštovné, nebo "Doručit co nejrychleji - Dopravné může být účtováno za každou část"
Tak to podle mě bylo vždy, akorát že pokud v objednávce bylo zboží od externího dodavatele, tak to stejně v jeden den většinou nepřišlo, ale poštovné se platilo jen jedno.
A nebo je některé ze zboží nadrozměrné, a pak je jasné, že lednici vám spolu s papěťovou kartou za 49 Kč do boxu nedají a doručení i poštovné je rozdělené, ale i toto podle mě platilo vždy.
Samozějmě míchám, ale donedávna to bylo za jedno dopravné, i když to bylo ve více zásilkách i třeba ve dvou dnech.
Jen upřesnění : Sloučení a doručení v jeden den neznamená vždy jedno poštovné. Pokud jde o externího dodavatele v systému AlzaBox a dodávku typu "skladem Alza", tak jsou 2 platby dopravy a při potvrzení objednávky je na to upozorněno.
Teď to zkouším, jedno zboží skladem Alza, další dvě položky od dvou různých externích dodavatelů a stále jedno poštovné. Jak píšu výše, poštovné se rozdělí, pokud zboží od dodavatele bude nadrozměrné, to je jasné.
To "Zvolte způsob doručení" se mi pokaždé nabízelo. Vždy jsem zvolil "v jeden den". Stalo se i , že to přišlo ve dvou. Bylo mi to jedno, neřešil jsem. Dnes jsem ale dělal objednávku skladem + s položkami od ext. dodavatelů a dotaz "Zvolte způsob doručení" se vůbec nezobrazil. Rovnou rozkouskovaná doprava ext. položek, každá za 99,- .
Jestli chcete, dejte odkazy na ty položky a vyzkouším to. Taky by mohlo záležet na směrovacím čísle, ale i když jsem to změnil na doručení na adresu vesničky někde u hranic, stále to chce jen jedno poštovné. Taky by to mohlo dělat v případě, že ani ten externí dodavatel to skladem nemá, tedy je jistota, že to zaráz nepřijde.
Měl jsem objednávku (říjen 2024) z více položek, kdy jedna z nich byl zahradní koš (velice objemný), Přesto faktura každé položky měla
Nehmotný produkt Doprava - Doručení 99,00
Nehmotný produkt Sleva na dopravné -61,99
a platil jsem, za vše 99. Takže něco se o té doby změnilo, teď je 99 za každého ext. dodavatele. Stačilo by přidat do procesu objednávky malé zůdovodnění proč došlo k rozdělení. Hned by bylo jasno.
@ tomkk®
Zde je příklad košíku, objednávka bez dotazu rovnou rozdělena na 2:
Úložný box Prosperplast Nuk 380 × 379 × 256 mm (PROusk0004), Skladem u dodavatele
Redukce AlzaPower USB-C (M) to USB-A (F) 3.0 OTG černý (APWCB703b), Skladem a na 18 prodejnách
Ano, tento box z nějakého důvodu sloučit nelze. Tak se zeptejte na Alze, třeba přes Whatsapp. ale někdy jsou tam dost natvrdlé operátorky, tak to chce trpělivost. Tipuji, že to bude souviset s rozměry a možná i cenou zboží. Prostě že u rozměrného levného zboží by jim malý zisk ani nepokryl náklady na dopravu. Pak na to budou mít nějaký vzorec a vy vidíte jen výsledek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.