Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na nočních a zdraví

Od: nocniprace odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
chci u nás přejít na jiné prac. místo ale dělají se tam noční, dvanáctky takže krátký dlouhý týden.
Co ty noční směny a zdraví? Má to výraznější dopad? Žiji jinak zdravě a snažím se k sportovat takže to asi dorovnám ale i tak mě to zajímá.
Práce to bude spíše nenáročná.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Z dlouhodobého hlediska střídaní denních a nočních je velice nezdravé a v pozdějším věku se to začne projevovat (prakticky se tím zkracuje život hlavně díky absenci pravidelného spánku).
Pokud byste dělala jen noční a zkrátka spala přes den, tak tam to asi nebude tak kritické, i když nedostatek denního světla se určitě může nějak projevit (hlavně co se tyče mentalního stavu jedince).
nocniprace
hodnocení

No říkám si že je horší denně chodi do práce s odporem a vystresovanej se vracet domů než kdy se věci budou mít v pohodě jen tam budou noční.
Ta první varianta mi přijde zdravá ještě méně…

id
hodnocení

2x
Byla by škoda to nezkusit. Odejít můžete kdykoliv. Někdo to dá, někdo ne. Noční mi nijak nepoškodilo zdraví. Měla jsem více volna jak na dennich směnách.

hodnocení

2x

V minulosti jsem cca 30 let pracoval v nepřetržitém provozu v prapodivném režimu jako dozor sálového počítače, později jako dispečer datové sítě. Denní i noční dvanáctky, soboty, neděle, svátky. Práce to byla náročná spíš psychicky (někdy i velmi). Vyhovovalo mi to, protože jsem měl dost volna přes den a měl jsem určité závazky, které se jindy, než v běžnou pracovní dobu řešit nedaly. Žádné následky to na mně nezanechalo. Ale každý to může snášet jinak.

spu
hodnocení

2x
Noční jsou pro mladý kluky, tak do třicítky. Mně to moc dobře nedělalo. Zdraví máte jen jedno a ty dva tisíce na výplatě oželíte.

smode2
hodnocení

2x

S nočními směnami nemá problém zhruba 1/4 pracujících. Zbývající mají závažné problémy, které se v budoucnu stávají chronickými. Zejména jde o nespavost a závislost na cukru. Z toho často později plyne obezita, cukrovka, rakovina. Sečteno podtrženo, ti co mají s nočními jakékoliv problémy by takhle pracovat vůbec neměli.

hodnocení

1x
Osobně bych se tomu vyhl, pokud to není nějak existenčně důležité. Rozhodí to biorytmy, lidé na nepravidelném režimu jsou mnohem náchylnější k civilizačním chorobám, časem můžeš řešit nespavost apod. Někomu taková dekáda moc nevadí, ale to negativní účinky nijak nesnižuje.

nov
hodnocení

0x

Pět let jsem měla jen noční a dodnes mám problémy se spánkem.

id
Kolik je vám let? Není to tím, že starší člověk i bez nočních směn méně spí? Alespoň to pozoruji v okolí.

runner2
hodnocení

0x

Bude to velmi individualni. Sousedka dela nocni v nemocnici, pres den to nestiha dospat, protoze kratce po obede ji prijdou deti ze skoly tak spi kolem 4h. Muj otec kdyz delal nocni tak toho pres den taky moc nenaspal a pak byval podrazdeny. Nekdo si stezuje ze mu nocni zpusobily problem se spankem. A nekomu to asi vubec nevadi. Jinak obecne pokud to pres den nedokazete dospat tak se to na zdravi casem projevit muze. Spanek je pro to aby byl clovek v pohode a zdravy velmi dulezity.

nocniprace
hodnocení

Žiju s kočkou, ta mnohdy řádí v noci jak černá ruka. Myslim si že ve dne se vyspim i líp…
svatoslav

Jak přesně řádí ta kočka v noci?

nocniprace
hodnocení

Je to ještě pořád skoro kotě tak mi občas nedá v noci pokoj a furt by se mazlilo a hrálo. Je to miláček ale :-D

soles47
hodnocení

0x

To musíte zkusit, já dělám (57 let) 5 let noční, ale dvě za sebou, to už je pro mě moc, když toto někdy nastane. Po noční celý den nestojí zanic, neusnu a "trápím se" do večera. Ve volnu, kdy spát můžu, se v noci občas budím atd. PRACE V NOCI je nepřirozená pro organismus, vliv pozitivní zde dozajista nebude. Ale zase toho volna přes týden... je to těžká volba :)

soles47

NAVíC píšete "krátký/dlouhý" týden, to už vůbec, já mám denní, druhý den noční - volno, volno - neumím si představit dvě/tři noční za sebou !

Takže z volná máte prd, teda pokud to dobře chápu?
Po noční půl dne prospíte a na druhý den brzo spát, bo jdete na ranní.

hodnocení

0x
Zkuste a uvidíte. Někomu noční vadí, někomu ne.
Já dělám jenom noční už 11 let a nic na sobě nepozoruji. Ale já jsem sova.
Co považuji jako horší, je právě jedná ranní a hned nato jedná noční.
To dokáže rozhodit.

fram
hodnocení

0x

Rozhodíte si chronobiologické hodiny. Cirkadiánní rytmus (případně cirkadiální) je biologický rytmus s periodou o délce 20–28 hodin (lat. circa = "okolo", "během", dies = "den"). Cirkadiánní rytmus je jeden z biorytmů, tedy kolísání aktivity a bdělosti nejčastěji s denní, měsíční nebo roční periodou.

Pokud jste mladý/á a zdravý/á, lze asi směnovat bez následků. Ale na spánek si pořádně zatemněte. A choďte bdít na sluníčko.*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]