Nejste přihlášen/a.
Mám fibromyalgii (chronická bolest svalů celého těla) a na omezení bolesti mi účnkovala pouze větší dávka brufenu, tak jsem bral, pokud byly bolesti už déle a velké, večer 3 x 400 mg naráz. Před dvěma lety jsem ale prodělal srdeční infarkt a bylo mi voperováno 5 stendů. V příbalovém letáku u brufenu jsem se dočetl, že jako vedlejší negativní účinek může mít brufen pro kardiaky. Takže jsem se snažil jeho užívání, po infarktu, podstatně omezit. Při dotazu dříve, u svého kardiologa na tento problém, se on nijak konkrétně a radikálně k tomuto nevyjádřil. Asi před dvěma měsíci jsem opět, asi po tři dny, tuto dávku (3x400mg večer ) vzal po sobě a proti bolesti mi pomohla a nebyl žádný problém. Ale 25.12., den po štědrém dni, jsem vzal opět tu dávku 3x400 mg brufenu a v noci, ve 4 hodiny, mne probudila nepříjemná bolest a tlak na prsou. Bolelo zřejmě srdce (takovouto bolest jsem totiž i cítil, když mi byly voperovávány poslední 2 stendy). Změřil jsem si tlak, ten byl OK (125/90) a tak jsem si vzal dva aspiriny (nitroglycerin jsem neměl) a pak se pokusil usnout. To se po chvíli zdařilo a ráno bylo pak už vše OK. V pondělí jdu, po roce, na "pravidelnou" ke svému kardilologovi, takže i s ním se asi o tomto "pobavím". I na netu jsem se dočetl, že se brufen, pro kardiaky, moc nedoporučuje. Můj dotaz - měl jste někdo někdy rovněž s brufenem podobnou zkušenost, nebo problém?
bene - díky za názor a zkušenost. Můj problém, s tou fybromyalgií (diagnostikována mi byla, na revmatologii, před cca 10-ti lety) je už 20 let. Tehdy mi bylo 58 let a stavěli jsme synovi, pro jeho rodinu, RD. Původem asi byla chřipka, po níž mi neodezněly chřipkové bolesti těla, které zůstaly natrvalo. Tehdy jsem, přes neurologii, dokonce skončil i na psychiatrii a zde mi byla nakonec diagnostikována i endogenní deprese a na ní předepisovány různá antidepresiva a antipsychotika. A bylo zajímavé, že to mělo, i na tu bolestivost svalů, poměrně značný vliv. Ovšem jinak jem byl, jak jsem říkal, "mrtvý brouk". Absolutně bez emocí, bez energie a bez zájmů o cokoliv. Občas jsem se třepal jako ratlík a nestálo to za nic. A přibral jsem, vlivem snížení tělesné aktivity, na 110 kg. Po desti letech jsem se ale "hecnul" a rozhodl se, že raději budu snášet fyzickou bolest, než takto dožít. Podařilo se mi mou psychiatričku přesvědčit (moc se jí to nelíbilo), že už nechci žádné léky na psycho. Jednoho (Rivotril) jsem se zbavoval půl roku. Při okamžitém ukončení užívání jsem dostal "absťák", jak se popisují u narkomanů. Po ukončení léčby na psychiatriii jsem se opět "vrátil" ke své původní osobnosti, ale opět se mi také vrátily ty "fybromyalgické" bolesti, jako původně. Rovněž jsem ale, s ukončením léčby na psychiartrii, absolovoval radikální dietu a po půl roce zhubnul o 25 kg na 85 kg. Takže pak, pokud už byla bolest delší dobu, nebo mě čakala další den větší tělesná aktivita, tak jsem vzal tu větší dávku brufenu (ibalginu) a další den byla bolest a tím omezení pohybu, podstatně menší. Problémy s trávením a se žaludkem, které u tohoto léku bývají údajně časté, jsem nikdy neměl. Čemuž se divil i můj obvoďák, kterého jsem o všem informoval. Takto jsem pak "fungoval" dalších cca 8 let. No, ale nyní, po prodělaném infarktu, před už skoro dvěma lety a nynější zkušenosti, se mi jeví tedy užívání brufenu poměrně rizikové. Tak budu asi hledat spíš nějaké "bylinky", nebo jiné alternativy, které by mohly mít na můj problém snad nějaký vliv. Toť mé zkušenosti a má "hostorie", jak říká jeden můj synovec.
To Vás řeší jen Brufenem? Ty dávky jsou drsné! Změnu výživy směrem k vegetariánské na odkyselení tkání - minerály Mg, K, Ca + E vit nalačno, Koemzym Q10 a pravidelný lehký pohyb, to Vám nenaordinovali?
id - ale vždyť tam rada je. A sice: "nevěřte každému nepodloženému bláblu, hojně šířenému po Internetu".
A co je kyselina mléčná ve svalech? Když jsou stažené do křečí, je to jak po sporovním výkonu. Pak další kyseliny jako výsledek metabolismu masa a dalších bílkovin a zase to ovlivní pH. Ovšem jde o setinky, ale pohotovost ke křečím stoupá, jsme citlivý organismus. Však se zakyselení dá snadno zjistit z moči, moč se filtruje z krve. To snad stačí.
Liška 5 zamyslite sa. Už v žalúdku sú kyseliny, ktoré rozkladajú potravu, nechcete náhodou odkysliť aj ten?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.