Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jsem už několik měsíců OSVČ a dnes mám posledních pár hodin se rozhodnout pro případný přechod na paušání daň, i když by to pro mě asi nebylo výhodné (výhoda, kromě nepodávání přiznání, by teoreticky byla jen vyšší odvod na důchod).
ALE co mě teď trochu zmátlo, dočetl jsem se, že začínající (minimálně 20 let nepodnikající) OSVČ v roce založení živnosti a následujích dvou letech při "běžném, nepaušálním" danění platí naopak snížené odvody na sociální pojištění. Je to zmiňováno málokde, ale je. Zároveň je pravda, že v roce 2024 jsem platil jen 3210,-, tedy asi míň, než odpovídá všude uváděnému minimu. Jak to tedy je? Skutečně bych při běžném (nepaušálním, paušální jen 60% výdaje) , měl i dalších dvou letech platit snížené sociální pojištění, takže paušální daň by pro mě (kromě dopadu na důchod) byla aktuálně nevýhodná dvojnásobně?
Díky
Děkuji za obsáhlou odpověď.
Za ty 4 hodiny od napsání dotazu jsem poprosil o radu i dvě účetní ze spolupracujících firem a obě se shodly a také mi potvrdily, že paušální daň by se mi nevyplatila, ostatně ve shodě s kalkulačkou na webu.
Ale ani jedna z nich nevěděla o tom sníženém základu (který jsem v rychlosti v dotazu zjednodušil na "snížené odvody") na následující 2 roky, snad že jen ten první rok při založení.
Ono je to celkově asi málo rozšířená informace. Už i dočasná nižší výše odvodu na sociální mě překvapila před půlrokem až v okamžiku založení živnosti a to zásadní, co stálo za mým dotazem, ty 2 roky, jsem se dozvěděl dneska odpoledne při "studování" paušální daně ve chvíli, kdy už jsem byl rozhodnut si ji zařídit, jakmile se večer dostanu ke svojí datovce.
Všude se píše o výši odvodů, bombastické články o jejich zvyšování, ale informace o nižím základu na začátku je téměř nedohledatelná.
Naštěstí mě cestou domů k počítači konečně napadla taková zásadní drobnost, jako se podívat, kolik po mě vlastně chce podle předpisu ČSSZ a hned jsem se pádil podívat. Že mě to nenapadlo dřív, namísto odpoledne neproduktivně zabitého hledáním informací. Skutečně jsem tam černé na bílém našel, že zatím budu platit "jen" 3399,-
Paušální daň by se nevyplatila zejména těm dvoum vaším účetním asi, protože byste je NEpotřeboval...
3399 Jakože budete platit správě sociálního zabezpečení měsíčně? Nebo to je celková nějaká paušální platba a už nic dalšího nemusíte platit?
Aha asi myslíte na důchod...
Pro zajímavost, minimální socko-odvod na socko důchod (28% z 1/4 prům.mzdy) pro rok 2424 / 2025 je: 3078 / 3260Kč - Tzv. dobrovolné důchodové pojištění - Takže to tak nějak podobně koreluje.
A mimochodem, platili byste si to, kdyby jste nemuseli? Je to dobrovolný (když nemáte příjmy v $6 a $7).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.