Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvody OSVČ na začátku podnikání

Od: bery® odpovědí: 5 změna:

Ahoj,

jsem už několik měsíců OSVČ a dnes mám posledních pár hodin se rozhodnout pro případný přechod na paušání daň, i když by to pro mě asi nebylo výhodné (výhoda, kromě nepodávání přiznání, by teoreticky byla jen vyšší odvod na důchod).

ALE co mě teď trochu zmátlo, dočetl jsem se, že začínající (minimálně 20 let nepodnikající) OSVČ v roce založení živnosti a následujích dvou letech při "běžném, nepaušálním" danění platí naopak snížené odvody na sociální pojištění. Je to zmiňováno málokde, ale je. Zároveň je pravda, že v roce 2024 jsem platil jen 3210,-, tedy asi míň, než odpovídá všude uváděnému minimu. Jak to tedy je? Skutečně bych při běžném (nepaušálním, paušální jen 60% výdaje) , měl i dalších dvou letech platit snížené sociální pojištění, takže paušální daň by pro mě (kromě dopadu na důchod) byla aktuálně nevýhodná dvojnásobně?

Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Pokud jste zahájil v r. 2024 a min. 20 let předtím nepodnikal, platil jste dobře 3.210,-. Od ledna 2025 to bude minimálně 3.399,-. Máte totiž SNÍŽENÝ MINIMÁLNÍ VYMĚŘOVACÍ ZÁKLAD na rok zahájení a další 2 roky (nikoliv snížené "odvody", jelikož ty se počítají procentem z daňového základu/zisku).
V přehledu pro ČSSZ za r. 2024 si vypočtete zálohu na r. 2025 a pokud vyjde vyšší než 3399,-, budete ji platit po podání přehledu.
.
Snížený minimální vyměřovací základ uvedu na příkladu:
Podnikatel A podniká léta a podnikal celý rok 2024.
Podnikatel B zahájil poprvé v životě 1.1.2024 a podnikal celý rok.
>Oba měli za rok 2024 zisk 400.000,-.
A zaplatí na soc. poj. 64.240,-.
B zaplatí na soc. poj. 64.240,-.
>Oba měli za rok 2024 zisk jen 1,- Kč.
A zaplatí na soc. poj. 46.224,-, což je povinné minimum vypočtené z minimálního vyměřovacího základu.
B zaplatí na soc. poj. 38.520,-. Má totiž minimální vyměřovací základ SNÍŽENÝ. Minimální vyměřovací základ je tedy minimum, které se odvádí i v případě, že není zisk.
.
Odhlédneme od vlivu na Váš budoucí důchod.
Pokud uplatňujete výdaje 60 % a budeme koukat pouze na soc. poj, paušalní daň se Vám "nevyplatí".
OVŠEM, je třeba sledovat celkový zisk, všechny odvody včetně daně z příjmu a všeobecné podmínky podnikání.
Bylo by to na dlouhé povídání, ale obecně vzato:
Výdaje procentem se vyplatí, pokud
- opravdu vyděláváte málo
- máte možnost trošku "čarovat" s příjmy
- máte nevydělávající manželku a malé děti (slevy na dani)
- nedělá Vám problém sesmolit důvěryhodné přiznání a přehledy pro ČSSZ a zdrav. poj.
Pochopitelně není problém spočítat si to podle výše zisku a znalostí rodinného uspořádání na korunu a porovnat oba režimy.
.
Samozřejmě předpokládám, že limity pro vstup do režimu paušální daně nebo pro uplatňování výdajů procentem máte v malíku.
doplněno 10.01.25 20:56: Ještě oprava
Původně: "Minimální vyměřovací základ je tedy minimum, které se odvádí i v případě, že není zisk."
Má být:
Minimální vyměřovací základ je tedy minimum, ze kterého se odvádí pojistné i v případě, že není zisk.

hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověď.

Za ty 4 hodiny od napsání dotazu jsem poprosil o radu i dvě účetní ze spolupracujících firem a obě se shodly a také mi potvrdily, že paušální daň by se mi nevyplatila, ostatně ve shodě s kalkulačkou na webu.

Ale ani jedna z nich nevěděla o tom sníženém základu (který jsem v rychlosti v dotazu zjednodušil na "snížené odvody") na následující 2 roky, snad že jen ten první rok při založení.

Ono je to celkově asi málo rozšířená informace. Už i dočasná nižší výše odvodu na sociální mě překvapila před půlrokem až v okamžiku založení živnosti a to zásadní, co stálo za mým dotazem, ty 2 roky, jsem se dozvěděl dneska odpoledne při "studování" paušální daně ve chvíli, kdy už jsem byl rozhodnut si ji zařídit, jakmile se večer dostanu ke svojí datovce.

Všude se píše o výši odvodů, bombastické články o jejich zvyšování, ale informace o nižím základu na začátku je téměř nedohledatelná.

Naštěstí mě cestou domů k počítači konečně napadla taková zásadní drobnost, jako se podívat, kolik po mě vlastně chce podle předpisu ČSSZ a hned jsem se pádil podívat. Že mě to nenapadlo dřív, namísto odpoledne neproduktivně zabitého hledáním informací. Skutečně jsem tam černé na bílém našel, že zatím budu platit "jen" 3399,-

Tady máte info přímo od ČSSZ - cssz.cz/...
" Minimální měsíční vyměřovací základ pro zálohu v roce 2025 u OSVČ vykonávající hlavní SVČ, která v roce 2025 zahájila SVČ a v předchozích 20 letech před tímto zahájením nevykonávala tuto činnost, činí 11 640 Kč (25 % průměrné mzdy), minimální záloha činí 3 399 Kč. Nižší minimální vyměřovací základ pro tuto OSVČ platí v kalendářním roce, ve kterém SVČ po alespoň 20 kalendářních letech zahájila a následně ještě v bezprostředně dvou následujících letech, a to jen po dobu, kdy SVČ vykonává jako hlavní."
Obdobná úprava platila pro rok 2024.
.
Ovšem musíte si uvědomit, že pojistné 3.399,- odpovídá měsíčnímu výdělku max. 21.164,- hrubého. Což - pokud by bylo dlouhodobě - přitahuje nechtěnou pozornost...
lojza

Paušální daň by se nevyplatila zejména těm dvoum vaším účetním asi, protože byste je NEpotřeboval...:)

3399 Jakože budete platit správě sociálního zabezpečení měsíčně? Nebo to je celková nějaká paušální platba a už nic dalšího nemusíte platit?

lojza

Aha asi myslíte na důchod...

Pro zajímavost, minimální socko-odvod na socko důchod (28% z 1/4 prům.mzdy) pro rok 2424 / 2025 je: 3078 / 3260Kč - Tzv. dobrovolné důchodové pojištění - Takže to tak nějak podobně koreluje.

A mimochodem, platili byste si to, kdyby jste nemuseli? Je to dobrovolný (když nemáte příjmy v $6 a $7).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]