Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, postavil jsem si malou fotovoltaickou elektrárná na střeše a nyní žádám o licenci. Jsem normální zaměstnanec a doposud jsem nepodnikal. Elektrárna je financována z úvěru ze stavebního spoření.
Zatím se mi jeví jako nejjednodušší postup tento: finance.cz/...
Celé účetnictví budu asi zakládat už podle nových (podstatně méně výhodných) pravidel pro příští rok.
1)Protože se však natáhla doba odepisování a skončilo daňové osvobození tak uvažuju o paušálním uplatňování nákladů - nevíte kolik % z příjmů můžu v tomto případě uplatňovat?
2)podnikání bude i nadále vedlejší činnost - jak se v tomto případě určuje první a následující rok výše záloh na sociální a zdravotní pojištění? Nevím totiž ještě jaké budou výnosy...
3) Máte nějaké další tipy pro daňovou nebo účetní optimalizaci?
Dobrý den. Já bych FVE zařadila jako činnost vykonávanou na základě zvláštních předpisů, máte licenci, nikoliv živnostenský list, tudíž paušální výdaje těch 40 %. Pozor - při použití paušálních výdajů už musíte zapomenou na daňovou optimalizaci. V paušálních výdajích jsou již zahrnuty veškeré možné výdaje souvisejíící s podnikáním. Takže Vy povede od 1.1.2011 daňovou evidenci (DE) (dosud je tedy nutné vést podvojné účetnictví). Zdravotní pojištění budete muset platit, i když FVE je jen vedlejší příjem. Sociální pojištění jedině tehdy, splníte-li jakési podmínky, však to tam psali v tom odkazu, co jste uvedl ve své otázce. Mám takový dojem, že u toho zdravotního pojištění se zálohy platit nemusí, když je FVE vedlejší činnosti, ale musíte to to zdravotní pojišťovně oznámit. Na konci zdaňovacího období před odevzdáním daňového přiznání se vyplňuje Přehled, k vyzvednutí u zdravotní pojišťovny či ke stáhnutá na internetu, no a podle toho přehledu si vypočítáte, kolik budete platit zdravotního pojištění. Pokud byste nechtěl uplaťnovat paušální výdaje, tak můžete si do nákladů dát všechny výdaje s podnikáním související. Ale u té FVE toho moc není. Ani zdravotní a sociální pojištění už není daňově uznatelný náklad. Jedintě tak ty odpisy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.