Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tomu nerozumím

Od: slavo® odpovědí: 8 změna:

četl jsem tento článek a nrozumím tomu

archiv.hn.cz/...

Copak elektroměr je můj.

Když doposud probíhala výměna elektroměrů, tak přišel technik z rozvodných závodů a původní elektroměr si vzal a dal tam nový - naposled to bylo loni.

Mě dal jenom papír o jeho výměně.

když jsem se na dálkový odečet před několika lety ptal distributora, tak mi bylo zděleno, že toto je možné pouze u firem a to už je minimálně 5 let.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Čemu na tom nerozumíte? Trh s elektřinou i rozvodná síť se vyvíjí. To co platilo před pěti lety, neplatí dnes. Před pěti lety jste fotovoltaiku potkal tak na poli, nebo střeše nějakého nadšence. Dnes jsou na každém pátém baráku. Za pět let budou na každém druhém.

Pokud máte fotovoltaiku a chcete elektřinu sdílet, tak Vám ho namontují dřív a nejspíš za to zaplatíte. Pokud nemáte odběr nad 6 MW, nesdílíte a máte dvoutarif, tak se výměny dočkáte nejpozději do roku 2032. Postupně se elektroměry vymění v rámci modernizace všem.

hodnocení

Čemu nerozumím.

Elektroměr je majetkem distributora.

A už vidím, jak přijdou k nějakému důchodci vyměnit elektroměr který má nízký důchod a budou po něm chtít 4500 za instalaci.

Důchodce s nízkým důchodem nejspíš nebude na střechu montovat fotovoltaiku aby její výkon mohl sdílet. Tudíž nepotřebuje chytrý elektroměr hned (aby za výměnu musel platit). Takže počká až na něj přijde řada a bude ho mít zadarmo...

Zkuste si znovu přečíst nadpis článku. ;)

S dotacemi je možné vše.

hodnocení

0x
Elektroměr je majetkem distributora.
Jak se píše v článku jeho cena je vyšší, proto bude umisťován prvně na odběrná místa kde distributorovi a dodavateli přinese větší efektivitu.

mll
hodnocení

0x

Dálkový odečet každý měsíc bude od roku 28 povinný, protože to nařídila EU (EU je něco vnějšího, vůbec nejsme její součástí, nepodílíme se na jejím rozhodování atd., ale to je na jiné téma). Takže i elektroměry (taky vodoměry, plynoměry, teploměry, prdoměry...prostě všechno takové), i když jim neskončila platnost cejchu se budou muset vyměnit. Ale vědělo se to dost dlouho, takže pokud distributor po roce 18 (v případě elektřiny) dával elektroměr, který v roce 28 nevyhoví této podmínce, je to čistě jeho záležitost (ale už vidím ty zmatky v roce 27 pokud se teda nějak nehejbalo s termínama).

Jsou země, kde jsou o dost dál, takže už je to dost dlouho, co jsem slyšel o kauze v USA kde distributor kupčil s údaji z chytrých elektroměrů a jako příklad se udávalo jestli perou na 40 nebo na 60 a podle toho se jim prý nabízela reklama na příslušné prášky. Nevím jestli si uvědomujete důsledek toho sdělení. Tady se nebavíme o rozeznání pračky od ledničky (v té době byly dost populární články, kde si někdo vzal 2-5 druhů spotřebičů a rozeznával je z měřených dat, jakože (software) poznal ledničku od televize a podobně; už to bylo dost varující, že distributor ví, kdy jaký spotřebič pouštíte), ale o rozpoznání pracího programu.

Nejde jen o sledování dat = analýzu chování spotřebitele.

Neplatiče nebo spotřebitele s rizikovým chováním (rizikové chování vyhodnotí příslušný úřad) bude možné odstřihnout jedním impulsem.

virgill

to s tim USA je pekny nesmysl. samozrejme nepodlozeny ze?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]