Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzniká mi povinnost podat daňové přiznání?

Od: nevedom odpovědí: 1 změna:
Zdravím, rád bych požádal o radu ty z Vás, kteří se lépe orientují v této problematice. Po celý rok 2024 jsem měl brigádu u konkrétního zaměstnavatele, u kterého jsem měl podepsané Prohlášení, nejdříve na DPP a po dovršení 300h na DPČ - daň jsem nikdy neplatil, neboť mi vždy vystačila sleva na poplatníka. V květnu jsem měl jednorázovou brigádu, z jejíhož příjmu mi byla odvedena srážková daň. V listopadu jsem nastoupil na druhou dlouhodobou brigádu k jinému zaměstnavateli, kde mi byla taktéž odvedena srážková daň. Přijmy mám jen z dohod, z žádných jiných oblastí.Z celoroční brigády mám dohromady příjmy vyšší než 50 tis. Kč. Takže podle tohoto textu bych přiznání podat měl - Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 50 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně (§ 36 ZDP).Tento text mě však trochu zmátl a po jeho přečtení si nejsem jistý, zda-li mám povinnost přiznání podat - Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 ZDP pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4 ZDP) a učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k ZDP, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 ZDP vyšší než 20 000 Kč.Děkuji moc předem za veškeré rady.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Povinnost podat přiznání nemáte, protože máte daňovou povinnost splněnou uplatněním slevy prostřednictvím prohlášení a srážkovou daní. Jestli nemáte uplatněnou celou slevu na poplatníka a případné další slevy, tak byste podáním přiznání mohl získat přeplatek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]