Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odkupné ze životní pojistky

Od: otas odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, od roku 2016/červenec do roku 2024/listopad jsem si platil životní pojistku u České pojišťovny , později Generali. Minulý rok v listopadu jsem vypověděl smlouvu a zaskočilo mě, že výše odkupného je na nule. Přitom pojišťovačka mi při výpovědi řekla, že tam nějaké peníze mám. Přece nemůže být odkupné 0kč, pokud jsem si pravidelně 8 let platil pojistnou smlouvu. Neplatil jsem nějak závratnou částku, zhruba 1800. Byl by někdo tak ochotný a vysvětlil mi to, jak to s tím odkupném je?

Odkupné ze životní pojistky
Odkupné ze životní pojistky #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kdysi dávno, bylo běžné, že spolu s pojistkou člověk i "spořil" a po výpovědi dostal "nějaké peníze".
Už tehdy to bylo značně nevýhodné, něco málo člověk dostal až po celkem dosti letech placení.
Když ukončil dřív, nedostal nic.
Bylo to pro klienta těžce nevýhodné. Pojišťovna si vás tak pojistila proti tomu, abyste nepřecházeli ke konkurenci.
Postupně se pojistka se spořením přestala klientům nabízet.
Já osobně si platím jen pojistku s tím, že kromě plnění za pojistnou událost nedostanu nic.
Na spoření existují daleko vhodnější nástroje.

U Vás tedy jde o to, zda vůbec máte pojistku se spořením. Pokud ano tak jestli splňujete nějaké ty minimální roky spoření.

hodnocení

2x

Dobrý den,

při sjednání smlouvy jste dostal i modelaci hodnoty odkupného. Sice orientační, protože se tam zpravidla investuje do nějakých fondů dle nastavené strategie ale pro hrubou představu to stačí.

Obecně, prvních (tuším) 5 let je hodnota na 0, protože jsou z toho hrazeny náklady pojišťovny. Teprve po 5letech dochází k nějakému "spoření".

To, co Vám říkala pojišťovačka mohla být jen částka, kterou by jste získal v případě pojistné události. Popřípadě určené obmyšlené osoby. Ale hodnota odkupného pro mimořádný výběr/ukončení smlouvy mohla být rovna 0. Nebo je možné, že tam byl nějaký nedoplatek a ten pojišťovna uhradila právě z odkupného. Těch důvodů může být více ale bez náhledu na konkrétní smlouvu by to bylo jen hádání.

Hodně také záleží, jak jste měl smlouvu postavenou a kolik z pojistného šlo do investic a kolik na krytí rizik.

Mrkněte se do smlouvy na zmiňovanou tabulku, nebo požádejte pojišťovačku o její dodání. Měla by být uložena v archivu dokumentace.

Pokud napíšete do pojišťovny, tak věřím, že vám info také dají a uvedené vysvětlí konkrétně pro vaši smlouvu.

jm
hodnocení

2x
Pojištění je službou kterou si platíte. Nejedná se o investiční spoření!
Částka pojistného se rozděluje podle sjednání rizik. Například platíte 100 Kč měsíčně – 50 je na riziko smrti, 30 na riziko invalidity, 15 na trvalé následky a pět na spoření či investice. Toto je běžný systém který případne klientovi jako vhodné spoření. Vy jste si koupil službu, že v případě úmrtí pozůstalí dostanou peníze, a to by bylo třeba i za první měsíc platby. Pokud byste tedy zaplatil 100 Kč a pozůstalí dostali po měsíci vašeho v uvozovkách spoření 200 000, bylo by to pro vás přijatelné?

hodnocení

1x

Záleží na druhu pojistky, ale ve vašem případě skutečně nic nedostanete. Přečtěte si řádně Obchodní podmínky, popř. zavolejte na Hotline přísliušné pojišťovny, tam vám to vysvětlí!

hodnocení

0x
Mě radila paní, abych nejdřív udělal jen mimořádnou výplatu zůstatku a až pak nahlásil samotné zrušení pojistky, že prý takto dostanu o něco víc peněz. U tebe záleží na smlouvě. Před podpisem je imaginární budoucí milionář každý ptáček, kterému zpívají, když ho lapají. Zkusil bych ještě vymoct zpět vydřidušský poplatek za zřízení(marže pro pojišťováky). Umí to specializované firmy.
otas
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Máte nějaký konkrétní název firmy?
Nemám. Ale dokonce mi sami volali(asi je někde nějaká databáze), ač jsem nikde nic nepoptával. A na netu jsou taky občas zmínky.

riva
hodnocení

0x

Seznamte se, jak se u nás jedná s ovcemi určenými ke škubání:

podvedeniklienti.cz/...

Třeba patříte mezi ně.

podvedeniklienti.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]