Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, od roku 2016/červenec do roku 2024/listopad jsem si platil životní pojistku u České pojišťovny , později Generali. Minulý rok v listopadu jsem vypověděl smlouvu a zaskočilo mě, že výše odkupného je na nule. Přitom pojišťovačka mi při výpovědi řekla, že tam nějaké peníze mám. Přece nemůže být odkupné 0kč, pokud jsem si pravidelně 8 let platil pojistnou smlouvu. Neplatil jsem nějak závratnou částku, zhruba 1800. Byl by někdo tak ochotný a vysvětlil mi to, jak to s tím odkupném je?
Kdysi dávno, bylo běžné, že spolu s pojistkou člověk i "spořil" a po výpovědi dostal "nějaké peníze".
Už tehdy to bylo značně nevýhodné, něco málo člověk dostal až po celkem dosti letech placení.
Když ukončil dřív, nedostal nic.
Bylo to pro klienta těžce nevýhodné. Pojišťovna si vás tak pojistila proti tomu, abyste nepřecházeli ke konkurenci.
Postupně se pojistka se spořením přestala klientům nabízet.
Já osobně si platím jen pojistku s tím, že kromě plnění za pojistnou událost nedostanu nic.
Na spoření existují daleko vhodnější nástroje.
U Vás tedy jde o to, zda vůbec máte pojistku se spořením. Pokud ano tak jestli splňujete nějaké ty minimální roky spoření.
Dobrý den,
při sjednání smlouvy jste dostal i modelaci hodnoty odkupného. Sice orientační, protože se tam zpravidla investuje do nějakých fondů dle nastavené strategie ale pro hrubou představu to stačí.
Obecně, prvních (tuším) 5 let je hodnota na 0, protože jsou z toho hrazeny náklady pojišťovny. Teprve po 5letech dochází k nějakému "spoření".
To, co Vám říkala pojišťovačka mohla být jen částka, kterou by jste získal v případě pojistné události. Popřípadě určené obmyšlené osoby. Ale hodnota odkupného pro mimořádný výběr/ukončení smlouvy mohla být rovna 0. Nebo je možné, že tam byl nějaký nedoplatek a ten pojišťovna uhradila právě z odkupného. Těch důvodů může být více ale bez náhledu na konkrétní smlouvu by to bylo jen hádání.
Hodně také záleží, jak jste měl smlouvu postavenou a kolik z pojistného šlo do investic a kolik na krytí rizik.
Mrkněte se do smlouvy na zmiňovanou tabulku, nebo požádejte pojišťovačku o její dodání. Měla by být uložena v archivu dokumentace.
Pokud napíšete do pojišťovny, tak věřím, že vám info také dají a uvedené vysvětlí konkrétně pro vaši smlouvu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.