Od svych 20.let pracuji na ŽL. Jsem malá rybka,měla jsem dříve svuj salon, pracuji si sama, dařilo se mi. Co se tyka úředničiny, na to jsem tupá, pardon, jiné věci mi jdou lépe. Platila jsem si účetní,ať se mi o tyto věci stará. Přišly děti, rodina, pozastavená živnost, nepracuji. Nyní jsou nejmladšímu už 3 roky, tak chodím vypomáhat do salonu jiných podnikatelů,neb mám děti a nemohu si dovolit pracovat od rána do večera. Mám také jedno místo kam chodím vypomáhat, líbí se mi tam i když nejsem svou paní, fajn kolektiv, bezva vedení, ALE - chtějí mě na ŽL, tak jsem si jej obnovila jakožto vedlejší činnost (hlavní je rodičovská dovolená, která mi letos v červnu končí). Typický švarcsystem. Když mi rod.dov.skončí,tak se mi v žádném případě nevyplatí zde pracovat, neboť si měsíčně vydělám možná tak jen na odvody zdrav.+soc.poj. Zajímá mě, zda mě může můj "odběratel" zaměstnat na dohodu, resp.nechápu proč to neudělá? Nevydělám si u něj víc jak 10 tis.měs. Nepotřebuji po něm dovolenou, benefity apod. Prostě udělám, zaplatí. Kdybych vydělávala mega sumy, neřeknu. To si zdrav a soc zaplatím.. Ale já mohu jen víkendy.. Věřím tomu, že lze pracovat takto na "zkrácený úvazek", aniž bych musela pracovat na živnost, jen nevím jak a co pro to musím udělat? O práci mám zájem, baví mě. Šef by me chtěl na HPP, jenže na kr.dl.tyden (12hod.směny)a to ja nemohu, neb mám.děti (škola,školka) tak tam bývám jen víkendy (zato ale celé). .. jak toto vyřešit?
V podstatě jste si odpověděla sama. Práce vás baví, tak tolerujete pro vás nevýhodný a rizikový švarcsystém, který je naopak pro zaměstnavatela výhodnější, než pracovní poměr.
hafbaf
No ano, ale rodičovská mi brzy skončí (za 5 měs.) a to již nebudu moct pracovat na ŽL,neboť to co vydělám dám za odvody. A tak se ptám, jaké jsou možnosti občasného přivýdělku? Co musím udělat pro to,abych si mohla přivydělat víkendově jako doposud a nemusela platit zdrav. + Soc.poj? Nesníží mi potom šéf plat? Nyní mám 300/hod. Ideální stav pro mě by byla práce na černo,ale to si on zas nelajzne, což já respektuji.
lojka
Tak si najdi klientku kterou uděláš solo třikrát do roka u ní doma, a tím v podstatě myslím vyloučíš Švarc systém Klidně to může být někdo s širší rodiny, co ti pošle Kč na účet, tím vlastně budeš mít více než jednoho odběratele
Anebo se nech zaměstnát.
Anebo Vyměň manžela, chlap by měl zajistit ženskou, Aby se mohla plně věnovat dětem a domácnosti. Všude na světě mimo vymírající západní civilizace to takhle funguje...
Podle § 9 odst.6d zákona o důchodovém pojištění se samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud osoba samostatně výdělečně činná v kalendářním roce osobně pečovala o dítě do 4 let věku. Zálohy z minimálního vyměřovacího základu tedy nebudete muset platit ještě jeden rok. Měla byste uvažovat o legálním výdělku. Neplacení zdravotního je nezákonné, důchodového nerozumné.
Klasickaa chyba, dala jste majiteli najevo, ze se vam tam libi. Druhykrat to uz neudelate, ze ne? Jemne mu naznacte, ze kdyz vas bude stvat, otevrete si salon a vezmete pod sebe zamestnankyne. A ve svem nemusite byt dlouho, vetsinu casu odrobii zamestnankyne.
Jinac vlada (kterakoliv, nejen Fialova cz.Corp.) se ridi primarne predpisy MMF, a ten se stara hlavne o to, aby se drobnee podnikani celosvetove nevyplacelo (odvody, poplatky, kontroly, pokuty, buzerace - napr. protizakonnee rousky, a pod). A proto je nacase zakladat soukromee spolky (obcanskaa sdruzenii).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.