Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duševní nepohoda

Od: vojta1996 odpovědí: 30 změna:
Zdravíčko. Mám takový problém a nevím už kam a komu se s ním svěřit. Předem podotýkám že mi bude 29 let. Od října mě začala bolet hlava a pak se postupně přidala i bolest na hrudi. Podstoupil jsem různá vyšetření (CT mozku, RTG plic, ECHO kardiologie a odběry krve) a vše bylo negativní. Od listopadu beru eliceu 10 mg (po měsíci a půl jsem přešel na 5 mg) a od prosince beru mirzaten oro tab 15 mg (pak mám přejít na mirtor 15 mg). Taky denně doplňuji hořčík magnerot (4 denně), probiotika (2 denně), vitamín D a C se šípkem a mastné kyseliny. Od té doby co beru ty léky ale moc psychicky zdravý nejsem. Pořád pociťuji takový vnitřní neklid, nebo spíš napětí ve svalech (žádný třes či tak), hlavou se mi honí různé věci o nemocech o mém zdraví zdraví a tak. Občas spím málo hodin (někdy jen 5-6 hodin), tak jsem dostal k tomu i zodac. Léky mi napsala psychiatrička. Jinak jsem skoro psychicky v pořádku, když zaměstnávám hlavu. Psychologa nemám (a asi budu hledat). Problém ale je, že vůbec nevím z čeho to všechno mám. Skoro vůbec nejím, nebo se aspoň snažím jíst. Je to těžké popsat, přitom chutě k jídlu mám, ale skoro vůbec nemám hlad. Bojím se že jídlo vyzvracím, nebo se ho bojím polknout. Když ale mé tělo potřebuje zvracet, tak cítím takový tlak na mozku a v oblasti břicha. Pochybuji že to bude všechno z těch léků, protože se jednu dobu cítím v pohodě, a pak zase tak, jak to tady popisuji. Prostě jako na houpačce. Jsem na neschopence u rodiču, protože mám prostě strach být u sebe doma sám. Taky mám strach že to v práci nebudu zvládat. Prostě nevím co se to se mnou děje. Ještě před neschopenkou jsem byl přitom fyzicky a psychicky naprosto v pořádku, žádné stresy v životě, doma v práci a tak. Tak nevím.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vojto 1996, vy sem opakovaně vkládáte dotazy ohledně vašeho zdraví. Sice dostanete nějaké rady, zadarmo, ale je třeba si uvědomit, že málokdo z rádců zde má zdravotnické, natož lékařské vzdělání. Nechcete se spíš obrátit na radu někam, kde vám odpoví lékař? Není to sice zdarma, ale zato dostanete odbornou odpověď. Na lékaře se můžete obrátit třeba na www.ulekare.cz. Nedělám jim reklamu, nejsem zde nijak zainteresovaná, naopak sama někdy využívám.

yarda1

Ale vojta1996 píše, že nějaká vyšetření už absolvoval.

Možná by nebylo od věci obrátit se na nějaké léčitele s dobrou pověstí. Moc si od toho nesliboat, ale za pokus by to stálo.

km
hodnocení

3x
Neschopenku vyuzijte jako prostor pro pauzu a udelejte si ji jako dovolenou. Delejte co vas bavi, chodte casto ven, vyvarujte se alkoholu a drog a hlavne vubec nemyslete na svuj zdravotni stav a nereste ho, mozna je to totiz hypochondrie.

hodnocení

3x

To se Ti během 29 let nestalo nic, co by mohlo vést k psychické poruše? Zamysli se lépe... přemýšlej, co se v listopadu změnilo, zřejmě to byla poslední kapka k něčemu, co bylo v minulosti. Máš/měl jsi přítelkyni?

vojta1996
hodnocení

Přítelkyni nemám. Pár vztahů občas bylo, ale byly krátké. Od listopadu mám tu psychiku asi narušenou víc od té doby co jsem začal brát tu eliceu.

A jak to vypadá bez těch prášků? Pomáhají nebo škodí? Jsi na tom opravdu tak špatně, že je nemůžeš vysadit? Tak nemáš problém od listopadu, ale od dřívější doby. Jak dlouho už?

vojta1996
hodnocení

Řekl bych že to bude od té doby co je beru. Tedy od lustopadu. A vysazování mi možná ani nepomůže (jsou tam příznaky z náhlého vysazení).

Tu eliceu jsi ale dostal z nějakého důvodu, tak přece něco muselo být před listopadem. Je opravdu tak silná, že bys pociťoval vedlejší účinky? Já měla také lék na vychytávání serotoninu a nezabral, ani nebyly vedlejší účinky po vysazení.

vojtq1996
Před listopadem jsem skoro vůbec nedoufal, že to všechno je psychického původu.
Já si myslím taky, že to mám všechno z toho, jak mě začala bolet ta hlava. Předtím jsem byl ale v pohodě. Navíc jsem dlouho na nemocenské nebyl. Tím že jsem začal nemocenskou u našich, se mi to asi v hlavě zakomponovalo, že mám pocit, že to v mém stavu (hlavně s jídlem) sám nezvládnu.

runner2
hodnocení

3x

Asi Vám chybí smysl života, jste chlap v plné síle, máte se starat o svou rodinu, máte mít strach místo o sebe o své děti a o svou ženu nebo o někoho jiného blízkého. Spíte málo (5-6 hodin)? Tolik hodin je pro řadu lidí nadstandart.

Je škoda promarrnit nejlepší léta života pozorováním se a hledáním možných a nemožných nemocí.

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, nějaký spouštěč tam je určitě. V práci opravdu ok? Neděláte najednou třeba něco navíc, přesčasy atd., šikana býť minimální není? Co vztah, vše ok? Možná už třeba práce nudí, vše pořád stejné, každý den stejný, žádná výzva. Tam bych začal. Pak to může být i dnešní dobou, médii a tak. Zkuste digitální detox, zbytečně nebýt na telefonu, na zprávy kašlete, běžte ven třeba se psem, dělejte co máte rád -> možná zjistíte, že na "sebe akorát nemáte dost času", abyste se realizoval. Hlavu vzhůru, lze to řešit, tak hlavně žádné blbosti.
vojta1996
hodnocení

Jak můžu teďka dělat přesčasy, když jsem na neschopence?
trtr
Přesčas myšlen předtím.
vojta1996
hodnocení

Žádné přesčasy jsem nedělal.
trtr
Zdravím, něco určitě tajíte, ono nic není většinou samo od sebe. Mně to říkat nemusíte, ale doktor by měl vědět vše, nebo bude psát lék za lékem a můžete to dopracovat k hospitalizaci, přitom na počátku třeba banalita. Pak třeba dostanete invalidní důchod, ale to není nic moc.
vojta1996
hodnocení

Invalidní důchod dávno mám. Tam je problém v tom že to začalo bolestí hlavy a pak ty problémy ze strachu o vlastní život plus ty léky.

hodnocení

1x
Diagnozu vam lekar urcil aku?
vojta1996
hodnocení

Neurotická úzkostná porucha. Proč se ptáte?
Na vasom mieste necakam zazraky, proste nie kazda choroba a dusevna uz vobec nie, sa na 100% da vyliecit. Mozno este lieky uplne nezabrali a vy mate na PN vela casu sledovat sa a premyslat.
vojta1996
hodnocení

Tak proč mi podle vás jako asi tak napsala Zodac?

hodnocení

1x

Ahoj, beru dlouhodobě mirtazapin 30 mg a prothazin 25 mg. Diagnóza úzkostně-depresivní porucha. K psychiatričce jsem přišla s 46 kg, neschopná moc jíst a zvracela jsem. Každý den panické ataky, psychická nepohoda, zkrátka děs.

Co ti poradit? Vydrž s nějakými léky minimálně 3 až 4 měsíce. Tak dlouho trvalo, než jsem se se svými léky začala cítit líp, líp jíst a všechno. Nejsem zastáncem kombinace několika druhů antidepresiv, co máš ty. Já mám kombinaci antidepresiva a antihistaminika se zklidňujícím účinkem. Když kombinuješ více antidepresiv, tak nevíš, které z nich ti dělá dobře, a které špatně. To jde opravdu blbě rozlišit.

vojta1996
hodnocení

Jak si mám teda vysvětlit, že jeden týden se cítím dobře a ten druhý tak, jak popisuji v dotazu?

Vysvětlení je prosté. Trpíte duševní poruchou, na kterou uživáte několik léků naráz. Ta samotná duševní porucha má určité příznaky, psychické i fyzické. A ty se nemusí projevovat pořád. Mohou mít v průběhu týdnů různou intenzitu. Do toho nasazujete a máte nasazené ty léky, na které vaše tělo nějak reaguje. Ty léky mají také nežádoucí účinky, o těch se můžete dočíst v příbalových letácích. Z toho máte také určité příznaky.

Než naskočil plný účinek mých léků (2 - 3 měsíce), tak mi každý den taky bylo něco jiného. A i teď, když je beru několik let, mám každý den třebas jiné příznaky. Někdy mě bolí hlava, jindy jsem hodně unavená, pak mám někdy průjem, jindy nechutenství, nebo i další příznaky. Ale už to není v takové intenzitě, než když jsem léky nebrala. Když jsem měla nechutenství před léky, tak jsem do sebe skoro týden nic nedostala, když ho mám nyní, tak je to záležitost jednoho, max. dvou dní.

vojta1996
hodnocení

Děkuji. Trochu mě to uklidnilo. Aspoň vím, že v tom nejsem sám. Jinak oba léky beru naráz od začátku tohoto měsíce.

id
hodnocení

1x
Vaše dg - nefachčenko, hypochondr využívající servis rodičů.
Žádnou radou se neřídíte, vám pomoci není, utápějte se ve zkoumáním vašeho těla, ale nezatěžujte naše zdravotnictví. Opravdu nemocní lidé lékaře potřebuji. Nebýt u internet, tak jste zdravý.
Běžte si zaběhat, prospěje vám to.

bhisaj
hodnocení

0x

Je třeba zjistit příčinu. Za jakých okolností to začalo a co tomu předcházelo (cokoli neobvyklého, zvláště ve vztazích s okolím).

hodnocení

0x

Organizmus potřebuje mimo stravy dostatek vody a kyslík. Jinak strádá. Více pijte a choďte do přírody. Po procházce v lese se cítím jako znovuzrozená. Nezdržujte se jen doma.

*pozdrav*

hodnocení

0x
Dobrý den,ta nevolnost může být z té Elicei. Některá antidepresiva dráždí žaludek. Ale časem si to většinou sedne. Zkuste to zkonzultovat se svým psychiatrem. Mě dráždil žaludek brintellix,též antidepresivum. Jinak můžete zkusit mléčné výrobky,kefir,jogurt,případně na nechutenství nutri drink. Každopádně se poraďte s psychiatrem,to je základ.
vojta1996
hodnocení

Psal jsem že to z těch léků nebude, i psychiatrička mi to řekla. Pak mi doporučila snížit tu dávku té elicei, a k tomu mi bůhví proč napsala ten zodac.
Možná se moc pozorujete. Každopádně tyhle medicínské otázky je třeba řešit s lékaři

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]