Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se jmenuje ta nemoc?

Od: vojta1996 odpovědí: 24 změna:
Zdravím. Jak se jmenuje ta nemoc, když se člověk něco snaží spolykat k jídlu, až ho to nutí vyplivnout?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

28.12.24 08:45
hodnocení

2x

anorexie

vojta1996
hodnocení

Nemám to tak často. Někdy pár dní, někdy týden. Navíc bych jedl a k tomu mám průjmy.

Anorexii máš pořád, ne jen někdy. Co to znamená, že se snažíš něco sníst a něco Tě nutí to vyplivnout, to může být jedině mentální porucha, taková fyzická nemoc není. Jestli máš problém s trávení (po polknutí), tak to je pak něco jiného. Měl bys podstoupit nějaké komplexní vyšetření u lékaře.

vojta1996
hodnocení

Praktik mi ale řekne že jsem fyzicky zdravý a čau pipi. A psychiatrička s tím taky nic neudělá.
bramburka

Precti si vedlejsi ucinky tech leku co beres. Ty prujmy muzes mit po Mirzatenu.

vojta1996
hodnocení

Abych to měl z těch léků víc jak po dvou měsících mi přijde jako dost velká blbost. Navíc mi psychiatrička řekla, že to z těch léků není.

mate59
hodnocení

2x

Chorobné přejídání a následné vyzvracení jídla se jmenuje bulímie.

vojta1996
hodnocení

To se mi též moc nezdá. Přijde mi že to je něco mezi anorexií a bulímií.

To je jedno, nemusíš znát přesný název, prostě porucha příjmu potravy. Všechy "druhy" jsou špatné.

vojta1996
hodnocení

Tak proč se mi to pořád vrací? Jeden týden jsem v pohodě, pak zase tohle, pak další týden opět v pohodě...a tak dále.
mate59

Jediné správné řešení je návštěva lékaře.

vojta1996
hodnocení

Praktik mi stejně řekne že jsem fyzicky zdravý. Takže mi to bude prd platné.

Pošle Tě k psychologovi. Pokud jsi v tomhle stavu delší dobu, tak ani fyzické zdraví nebude nejlepší.

vojta1996
hodnocení

Psychologa nemám. Ale mám psychiatričku. K tomu už dva měsíce pobírám antidepresiva eliceu 5 mg a měsíc pobírám mirzaten 15 mg. Jednou to je dobrý, jednou zase špatný.

Všechny ty problémy řeš s lékařkou - nechtenství, vedlejší účinky léků, nekomfort při cvičení (ale zároveň nedělej nesmysly jako rotoped s max zátěží). Pokud psychiatrička nepomůže, neváhej najít jinou. Pokud na to nemáš sílu, požádej o pomoc rodiče, praktickou lékařku, jiné příbuzné/kamarády. Snaž se také co nejvíc toho vysledovat sám, abys to každému lékaři usnadnil. Dělá se Ti špatně po veškerém jídle? Nebo jen něco? Začni zkoušet jednoduchá jídla na trávení.

vojta1996
hodnocení

Kdyby to byly nežádoucí účinky těch lěků, tak by se to pořád nevracelo. Jednou to nemám , pak zase jo, pak zase ne a pak zase jo. A pořád dokola. A jiného psychiatra hledat nebudu, protože to nic stejně nevyřeši.

Tak to není z léků, ale z nějaké psychické nepohody a léky nezabírají.

vojta1996
hodnocení

To si též myslím. Ale psychiatrička mi k tomu nic asi neřekne.

hodnocení

1x

Zkuste si promluvit s psychiatrem. Ony ty psychické poruchy mívají taky kolikrát nečitelný obraz. Můj syn má oficiální diagnózu bipolární afektivní porucha, ale podle mě má spíš úzkostnou poruchu. Od 17 let užívá léky, ale potíže pociťoval už ve velmi raném dětství - ve třech letech, v jeslích, přestal být schopný jíst. Když jsem pro něho z práce přišla, doslova mi lezl hlavou do nákupní tašky a jedl, co viděl. Chudák, za celý den měl hlad. Až po dlouhé době mi řekl, že se v jesličkách bál jedné tety, která byla zlá. Doufám, že se baba smaží v pekle. Pak celé dětství míval potíže sníst cokoli, dělalo se mu špatně jen při pohledu na talíř - ne z konkrétního jídla, ale z pocitu, že to musí sníst, že by i chtěl a že to nedokáže. V pubertě plakával, že umře hladem - měl hlad a nebyl schopen jíst běžné jídlo. Měřil 1,80 m a vážil 50 kg. Zní to děsně, samozřejmě jsme to řešili s praktikem. Fyzicky byl zdráv a na psychiatrii nás lékař neposlal. Mě samotnou nenapadlo, že je to léčitelná úzkost, až kolem 17. roku synova věku. Psychiatrička mu tenkrát napsala nějaké léky a po pár týdnech, až léky zabraly, se syn rozjedl a průběžně nabral 20 kg. Stále byl hubený, ale už tak normálně. Od té doby je víceméně srovnaný, občas má úzkostnější období, které trvá pát dní a zase se to spraví. Vede normální život, pracuje. Nevypadá ani se nechová jako psychicky nemocný člověk, jen je v některých situacích víc úzkostný než běžně lidi jsou.

Nemohl by to být i Váš případ? Popsala jsem to, jak jsem nejlépe uměla, ale ty vnitřní pocity, mnou neprožité, asi stejně nevystihnu.

vojta1996
hodnocení

Řekl bych že to bude asi tak to samé jak u mě. U mě to začalo všechno začátkem října bolestí hlavy. Po psychické stránce nevím z čeho to je. Podle našich se moc pozoruju (což by měla být hypochondrie). Podle psychiatričky mám neurotickou úzkostnou poruchu. Několik dní jsem v pohodě, a pak zase ty stavy (jako na houpačce). K tomu mám, co se týče toho jídla strach být sám delší dobu. Ani nevím proč.

id
hodnocení

1x
Vojto, jsi mladý chlap. Najdi si jiného koníčka jak vyhledávat nemoci. Vypnutím internetu na 14 dní tě 100 % vyléčí. Už jsem ti to jednou psala.
vojta1996
hodnocení

Děkuji za radu ☺ Ale já si taky nemůžu pamatovat každého, který mi kdy psal

hujer
hodnocení

0x

A jak ti tady doporučují- zajdi k Dr. Zde tě nikdo nevyšetří! A zase jak u blbejch -proč nenapíšeš aspoň kolik ti je.

Může jít o banalitu ,ale i o ca . Počínaje jícnem, žaludkem, dvanáctníkem ...

vojta1996
hodnocení

Podle nicku co jsem zadal mi bude 29 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]