Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Táta nemá rád jednoho z našich psů

Od: iduz odpovědí: 49 změna:
Dobrý štědrý den,
Tohle mi už nějakou dobu leží v hlavě, tak jsem si řekla, že se zeptám i na vaše rady.
Asi začnu tím, že je mi 19, tátovi 60 a našim psům 6 a 1 rok. Psy máme venku na zahradě, bydlíme v domečku.
Když jsme měli pouze prvního psa, tak táta s ní chodil na procházku, měl ji rád, i když je utěkač, takže musí být na vodítku (obzvlášť v lese, protože ráda loví). Ale nikde nebyl problém. Po pořízení druhého psa, kterého táta původně vůbec nechtěl se situace poněkud změnila. Když zjistil, že naše druhá fenka umí chodit i bez vodítka (je to chytré plemeno), začal chodit s psy bez vodítka. Netrvalo dlouho a naše první mu utekla. Potom dostala na měsíc zaracha a nechodil s ní ven (já jsem ji třeba občas vzala).
Jenže posledního asi půl roku, možná víc, a ní nechodí vůbec, vůbec jí nebere, ani na vodítko.
Tak nějak mj přijde, že ji nemá rád, nebo možná má, ale min, jak naší druhou (která je mimochodem moje, byl to můj dárek k narozeninám, i v papírech je mé jméno).
Vlastně si chci trochu postěžovat na mého tátu, kterého fakt nemusím. Nemáme si co říct, buď je protivný, nebo se tváří, jako neviňátko. Všechno musí být podle něj. Nechápu jeho dětinské chování vůči psům. Myslím si, že by psy mít neměl. Protože přece - když máte nějakého psa, tak ho musíte mít rádi takového, jaký je, ne jaký by měl být.
No co mám co říkat, vztah s mým otcem není úplně ideální. Sice to není nejhorší otec na světě, ale kdybych si mohla vybrat, tak si ho jako tátu znovu nevyberu.
Ale můj dotaz se spíš týká psů, než mého vztahu s ním. Jak mu domluvit? Jak to vysvětlit? Co dělat? Už fakt nevím.
Děkuji moc.
doplněno 24.12.24 18:37: Doplňuji- proč se všichni starate o to, že bydlím u rodičů, jako by to byl nějaký hřích? Není mi 30, je mi 19. To vám nedochází, že třeba studuju? Že třeba nemám peníze na to, abych se sama o sebe dostatečně postarala a neskončila pod mostem? Přemýšlejte. To že vy bydlíte sami od svých 18, neznamená, že to musí mít ostatní stejně.
Zároveň moje otázka nebyla ohledně táty mého vztahu s otcem, to se vás ani ptát nebudu, protože, jak vidím, to nemá cenu. Ale otázka byla ohledně táty a našeho prvního psa.
Pěkný štědrý večer:).
doplněno 24.12.24 18:52: Ještě Jendou doplňuji.
Ne všichni mají ideální vztahy v rodině, ač si to mnozí myslí. Já se k mým rodičům chování s respektem, mámu mám ráda, tátu míň, ale tak to prostě je. Prostě s tátou mám horší vztah a tak to bývá. Spousta mých kamarádů do tak má, těžko bych vám vyjmenovala někoho, kdo má perfektní rodinu. Takže neútočte prosím na mě s tím, že jsem rozmazlený fracek, když nevíte, jaké to je v mé rodině. Jen braním našeho psa, kterého je mi líto a ke kterému se můj táta nechová nejlíp. To je takový můj úděl, bránit nejen zvířata, i lidi. Takže PROSÍM už se nechci bavit o mně a mých rodinných vztazích, je to unavující, zvlášť teď, o vánocích. Buďte milí, děkuji.
zámek
administrátor uzavřel tuto otázku

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yarda1
hodnocení

3x

%Ríkám to každému, řeknu to i tobě. Pořízení živého zvířete (snad kromě vánočního kapra) je záležitost na hodně dlouhoou dobu. My jsme si žádné živé zvíře nepořizovali, naše kočka si pořídila nás. Letos to bylo 17 let co nám někdo hodil za vrata koťátko. Nikdo z okolí se k němu nehlásil, tak jsme si ho nechali. Tehdy žili rodiče, synové byli malí, rodiče umřeli, synové dospěli a odstěhovali se a kočka nám zůstala na krku, už je stará

Psi jsou vaši, otec k nim nemá žádnou povinnost,

hodnocení

2x

Přemýšlím co mají společného 19-ti letá dcera a 60-ti letý stařík.*nevi*

Vycvičte (nechte) oba psy ať mají poslušnost a věřím že bude chodit i s tím prvním (druhým)

Jinak, co vám brání chodit na procházku vám.

I když to nějak nechápu, pes u baráku je hlídač, žádný kolonádový promenádovač.*nevi*

No nevím ale tento dotaz ...raději už mlčím.;)

iduz
hodnocení

Společného vlastně skoro nic, ani mi to nevadí.
Vycvičit by nebyl takový problém, ale spíš čas a peníze.
My je nemáme jako hlídače, já bych je, stejně jako zbytek rodiny ráda měla doma, ale otec nechce.
Tak mlčte, nebo řekněte další NDR (nevyžádanou dobrou radu) jako kolega, který zde psal.
Jinak děkuji aspoň za to málo.

No tak zde máte další. Nevyžádanou radu

Společného vlastně skoro nic, ani mi to nevadí. - Tak proč si stěžujete?
Vycvičit by nebyl takový problém, ale spíš čas a peníze. - Udělejte si ho.
My je nemáme jako hlídače, já bych je, stejně jako zbytek rodiny ráda měla doma, ale otec nechce.

Pes patří ven, ne zavřít do baráku,

iduz
hodnocení

Stejný, jako můj otec:D. To nemá cenu. Děkuju, ale radši dál nepište.

Vím že jsou ty svátky ale řeknu to asi takhle.

"Nekrmte Hydru";)

iduz
24.12.24 16:03
hodnocení

*co*
cien

"Všechno musí být podle něj."
"Stejný, jako můj otec:D. To nemá cenu. Děkuju, ale radši dál nepište."

Tak to si s tatíkem nemáte co vyčítat.

"když máte nějakého psa, tak ho musíte mít rádi" Mít něco rád, to se přece nedá vynutit.

@juraja v*le, v šedesáti není člověk staříkem, nejsme v 19. století. Ale ten věkový rozdíl je trošku zvláštní, to je fakt.

Ale jo , jen sem si vzpoměl na své 19-ti leté mládi, stařík byl už od 35 vejš*frajer*

hodnocení

2x

Můžu se zeptat, kdo pomáhá s přípravou štědrovečerní večeře, když vy se tu vypisujete? Tak si tipnu, že táta nezvládl vychovat ani psa, ani vás, proto teď ty problémy.

iduz
hodnocení

Přípravu večeře obstarala máma, které jsem já pomohla :) teď už je to nachystáno, takže si můžu odpočinout. Děkuji moc za NDR- nevyžádanou dobrou radu. Jinak otec nepomáhal s ničím, kdyby vás to zajímalo :)

A co takhle?

19-ti letá mladice nechá odpočinout mámu a postará se o zbytek;)

NDR: cs.wikipedia.org/... ;)

Jinak podle všeho to takto ve vaší rodině funguje minimálně 20 let a těžko se na tom něco změní. Vy si jistě vyberete kvalitnějšího patnera a vaše budoucí rodina bude fungovat mnohem lépe. :)

iduz
hodnocení

A říkám někde, že s tím měla moje máma problém? :D a když je hotovo, tak co mám dělat? Postavit se na hlavu? *zed*
Vím, co je NDR, ale tuhle zkratku ráda používala jedna z mých oblíbených učitelek na střední a já ji používám dál.

ltz
hodnocení

1x
Vás táta nemá dětinské chování vůči psům, spíše už má svůj věk a nebaví ho kdesi lítat se dvěma psy. Takže je načase abyste ho vystřídala. Píšete, že svého tátu moc nemusíte a co on vás. Jestli vedete i doma takovou odměřenou komunikaci jako tady s rádci, tak se není co divit, že otec si s vámi ani moc nemá o čem povídat. Spíše by vám mělo ležet v hlavě jak už otci usnadnit některé věci, než mít v hlavě to, jestli má rád prvního psa. Jak mu domluvit? Stačí ho ujistit, že o psa se ve svém věku postarate hlavně vy, aby se i proběhl, atd.
iduz
hodnocení

A kdo usnadní věci mně? To že jsem mladá nic neznamená stejně, jako že je on starý. Věci má tam snadné, že už to ani víc nejde. Komunikaci máme někdy normální, někdy se s ním nedá bavit :). Já se o psy starám, nevím, kde jste vzal to, že se o ně nestarám. Prostě mě štve, jak se jeho chování k našemu prvnímu psovi změnilo. Toť vše. Jenže si nic nenechá vysvětlit. Třeba to, že je prostě taková, že loví a tudíž bude utíkat - pokud nebude na vodítku. Ale tady je to marný. Už sem asi psát nebudu, nemá to cenu.
mnd®

V šedesáti je starý .? Tak to já jsem skoro už starej taky,ale psy a kočky mám rád a starám se o ně.

Nemám ale rád hady - hlavně ty co by se mi hřáli na prsou.Je Vám už devatenáct,tak se postavte na svoje nohy,sežeňte si svoje bydlení a vemte si tam svého psa a starejte se jen o něj.Já se už taky starám jen sám a vím co to obnáší.Bydlíte u svých rodičů - ne naopak.Hezké Vánoce *zdravi*

iduz
hodnocení

Přečtete si zprávu, kterou jsem níž psala, ano?

isp
hodnocení

0x

@Iduz Pořiď si svůj barák, a tam si nastav takový pravidla pro psy jaký chceš. Co ty na to :))

věk už máš na vdávání...

martinkupka
hodnocení

0x

jsem 63 letý stařík a chodím x-krát denně s 8 letým psem, kterého si vybrečela a pořídila dcera, která se následně odstěhovala do Prahy a pes zůstal u nás...sám bych si do bytového domu bez zahrady psa nikdy nepořídil

otázkou je kdo rozhodl o pořízení psa ten by se měl starat, pes obecně je přítěž, nemáme ho kam dát a náš život je omezte psem, zkuste si na bookingu vybrat ubytování na dovolenou v zahraničí a do filtru zadejte "domácí zvířata povolena" a všechny nabídky se najednou ztratí

mám své zájmy a v 63 letech bych chtěl mít svůj klid bohužel o svůj čas se musím dělit se psem

iduz
hodnocení

Většina z vás absolutně nechápe (vlastně všichni) - první pes NENÍ můj, ale právě táty, zatímco ten druhý je už můj.
Ne, vdávat a stěhovat se nebudu, když studuju.
Ne, nejsou to jenom moji psi, povinnost k nim máme všichni.
To, že si u vás někdo vybrečela psa není můj problém, ale váš:) u nás to bylo jinak. Ale děkuju za všechny ty NDR. Pěkné Vánoce, a buďte na ostatní milejší :).
isp

Čím chceš vlastně poradit, jak komunikovat s tátou? Na to jsou školy kurzy knihy, Teď je tady někdo nepodá v jednom příspěvku :)

Nebo stačí, aby dovolil psa do baráku?

Ty jsi jedináček? Už máš kluka?

iduz
hodnocení

Přečtete si znovu celou otázku, ano?
Jak souvisí to, jestli jsem jedináček a jestli mám kluka s touto otázkou?*bzum*
isp

Protože mluvíš jak rozmazlená holka, které já bych vlepil takovou facku, že by vzala druhou o zeď pokud bys takto mluvila doma :)

Ano ve tvém dotazu je: je jak máš domluvit tátovi.

To vím celkem přesně jak domluvit, k tomu potřebuješ ale taky vědět, jak se ta jeho dcerka chová (Nejspíš tak jak jí vychoval, A to se právě u jedináčků moc nedaří - bejvají to rozmazlení nesamostatní jedinci)...

iduz
hodnocení

Aha, takže násilník... Jedináček nejsem, doma se chovám tak, jak si zaslouží, takže s respektem, ale na hlavu si od nikoho srat nenechám, ani od rodičů. To byste zase měl vědět vy. Ale tahle diskuze nemá smysl, já vám můžu vykaldat, že rozmazlená nejsem, vy my nebudete věřit, že můj otec je prostě narcis a manipulátor, který se stará hlavně o sebe. Prostě to nemá smysl, chápeme?
isp

Jaký násilník? Já jsem expert na vyjednávání žábo :) Však to je v pořádku, že jsi stará hlavně o sebe, ty už jsi dospělá, Tak proč by se měl starat o tebe nebo tvého psa? Jestli si myslíš že jeho pes má někde pochodovat, tak vezmi oba pejsky a pochoduj s nimi ty...

Ty jsi zjevně neuvědomuješ, že někdo tě živí a ty bys mohla doma dělat alespoň taková je to triviální věci, jako jít se psem na procházku vynést koš nebo setřít podlahu.

A jestli si táta neumí sjednat respekt, a říci ti jak se máš u něj doma chovat, tak to je asi ten hlavní problém. Zkrátka musíš se naučit lépe vyjednávat a přesvědčovat lidi. Určitě to ale nedělej tak, že někomu budeš nařizovat nebo mu říkat že dělá něco špatně, To pak uslyšíš něco o tom, jak kuře poučuje slepici. I kdybys měla třeba pravdu

iduz
hodnocení

A vy doma děláte? Utirate prach, chodíte s košem?:))
Protože já ano. A mnohem víc. Pomáhám tátovi s prací, za což, samozřejmě, dostávám nějaký ten peníz, kterým sama sebe trochu živím. Naposledy říkám, že ten první pes NENÍ můj, ale právě jeho.
Já umím jednat s lidmi, kteří mě respektují, což by neděláte, tedy chovám se k vám stejně, jako vy ke mně.

hodnocení

0x
Titulek: Táta nemá rád psa.
Obsah: Já nemám ráda tátu. Nejraději bych ho vyměnila. 60 letý táta nechce chodit na procházky s neposlušným psem, který mu utíká.
doplněno 24.12.24 19:29: Uvědomujete si, že jste se mám tady vypsala, ale nedokázala položit smysluplnou konkrétní otázku, s čím vlatně chcete potadit? Pak se nemůžete divit, jak lidé reagují.
iduz
hodnocení

Vy už radši nic nepište, ano?:)
isp

@tomkk Holka si neuvědomuje, že uteče - li pes, může snadno způsobit škodu za miliony :) Přinejmenším, když ho chytí policajti, může to jít na přestupek za 1000 Kč.

Nejspíš jí nechal táta moc dlouhý řetěz. Vůbec styl dotazu mi přijde na dvanáctiletou.

iduz
hodnocení

Já toho vím víc, než si myslíte. Je mi skoro dvacet, ne dvanáct. A i kdyby, tak co? Děti snad nemají svůj rozum, svoje názory?
isp

Takže ti to táta vysvětlil, pak nechápu, proč chceš měnit jeho chování, když nedokážeš změnit ani to svoje, viz klasické čínské přísloví... Které tu nebudu říkat, protože ho jistě znáš, když si myslíš, že už všechno víš

Evolučně máš už vychovávat svoje děti, a ne studovat, to je slepá ulička západní civilizace, která historicky nebude mít dlouhého trvání. Místo toho jsi tahle generace je pořizuje domácí zvířátka a někteří s tím vydrží i ve 30 i do smrti...

iduz
hodnocení

A když nechci děti?:D tak co? Umřu totálně opuštěná haha... To určitě. Někdy lepší nepřinášet děti na svět, když existují tak toxičtí lidé, jako vy, kteří zůstali zasekli se svými názory v 19. století. Nejradši zůstat v kuchyni a nevylezt, že?
isp

Já vím, s dětmi je moc práce :) Ty dopamin saturuješ přes šmrdlátko...

Já to vidím jako terminální generaci tuhle... po ní už přijdou zase klacky :)

smode2
hodnocení

0x

Jako bych slyšel vaši matku. Místo aby se rozvedla a byla s někým kdo jí vyhovuje, raději s otcem zůstala a nadává na něj. Vy její chování, pochopitelně, kopírujete. Jako každý potomek. Bohužel to není moc dobré pro vás, protože máte zkreslené představy o mužích. Za což, budete se divit, nemůže váš otec, ale vaše matka. Ale váš dotaz se týká spíš psů, tedy:

Člověk je osobnostně a názorově plně vyhraněn ve věku 35 až 40 let. Po dosažení tohoto věku již není možné měnit názorovou základnu či jakkoliv upravovat chování jedince. Vám je teprve 19, z čehož plyne, že jedinou možností jak situaci vyřešit, je vaše přizpůsobení jí. Žádná jiná reálná možnost neexistuje. Využijte toho, ať vás to zbytečně v budoucnosti negativně neovlivňuje. Pokud se otec o psa nestará, neexistuje způsob, jak ho přinutit. Budete se muset postarat sama. V žádném případě nebude ve svém věku dělat něco jenom proto, že si zrovna vy myslíte, že je to tak správně. Bohužel, zapomeňte.

Zbytek v rychlosti:

Jak mu domluvit?

Nijak.

Jak to vysvětlit?

Nijak.

Co dělat?

Změnit sebe.

iduz
hodnocení

Máma na něj nenadava, chování nekopíruji. Máma je naprosto bezkonfliktní člověk, já ji braním, když je na ní táta nepříjemný. Ano, představy o mužích mám zkreslené, tak to bývá, když se váš otec nechová, jako otec.
Každopádně děkuju za rady, jako jeden z mála jste mi něco poradil, děkuji.
isp

Kopíruješ všechny vzorce aniž si to uvědomuješ, jako všichni potomci... tomu svědčí nejen pokusy na myších (Za měna potomků a testovalo se, jestli se další generace bude chovat podle genů nebo podle chování rodičů:)...

isp
hodnocení

0x

Jen braním našeho psa, kterého je mi líto a ke kterému se můj táta nechová nejlíp.
* kope do něj? Mlátí ho bez důvodu?

* jak se to projevuje to bránění a to ne nejlepší chování táty?

* Jak se projevuje tátovo narcistní chování?

iduz
hodnocení

Je na ni naštvaný bezdůvodně. Třeba týden se s ní vůbec ebavil, odsouval ji pryč... Prostě se o ní bojím.
To druhé nevím, jak na to odpovědět... Prostě řekněme, že někdo po někom řve, že jablek je na stole 5, ale jsou tam 4, tak se postavíte za toho, na koho je řvano a stojíte na jeho straně, protože víte, že má pravdu on:D. Nevím, jak jinak bych to popsala.
No ne nejlepší chování souvisí s tím, že je narcis. Prostě myslí hlavně na sebe, musí být po jeho, jinak je naštvaný, musí mít pravdu, neuzná chybu... Ale to neznamená, že bych po něm řvala, nebo tak něco... Prostě se mi jeho chování nelíbí, ale taky se snažím pochopit, že ho nezměním.
ogg

* Třeba týden se s ní vůbec ebavil, odsouval ji pryč...

on se nebavil se psem? Ooohhooo to je HROZNÝ CHOVÁNÍ! Nebylo to zrovna po tom, co ten pes utek? Jenže jak psa vychovat, když zbytek rodiny do toho házi vidle?

* Táta na někoho kvůli hruškám jablkům na stole? A proč se do toho vůbec pletete? Jestli se táta handrkuje s mámou o nějakých věcech, tak se jim do toho nemontuj. Nejspíš tvůj táta ani neví, že na ženské racio nefunguje. Zbytečné se hádat. Anebo je tvůj táta hlupák a nepozná kolik je jablek na stole? Uvedla jsi dost hloupý příklad - Chceš ho za každou cenu shodit :)

* Pokud chceš vědět jak s ním vyjít, no tak prostě si ho nevšímej, nementoruj ho, Delej jako že nic, že ti to je jedno, ale současně mu nedělej Schválnosti / zkus na něj jít psychologicky, to vyžaduje spoustu studia a tréninku

iduz
hodnocení

Však co myslíte, že dělám... B posledním odstavci píšete přesně to, co dělám. Jak jsem měla v druhém odstavci odpovědět? Co je to vůbec za otázku? "Jak se projevuje bránění"? Na ti se nedá normálně odpovědět... Schválně, jak byste na to odpověděl vy, dneska je to tu totiž samý chytrák, tak mě to zajímá.

hodnocení

0x
To je počtení panečku a to myslím hlavně komentáře. Psychologický rozbor tazatelky, moralizování a hloupé odpovědi.
Já to vidím tak, že otcovi je už 60, ma svůj věk a je to morous a tím pádem hledá nejjednodušší cestu. Takže když chce venčit, tak pejska který umí běhat sám a nemusí řešit vodítko a neuteče. U jeho pejska bude řešit buď vodítko nebo útěk. Vodítko a naspeedovaný pes je pro něj blbá a otravná kombinace.
Mně je 30 a otec byl a možná stále je alkoholik. Rodinu zničil když mi bylo 13 a bylo to peklo. Každý máme něco. Tak sis postěžovala, ale tak špatně na tom s otcem asi nebudeš a jestli jo, tak to třeba napravit půjde, ale vzhledem k jeho věku už to bude dost složitý. :-P
A vysvětlovat něco nebo se snažit přesvědčit je zbytečné. Potom pejska určitě mít rád nezačne a své chování nezmění, opět by to bylo nepohodlné. Navíc láska se musí cítit. Ta se nedá domluvit.
iduz
hodnocení

Někdy je to složité s rodiči no, v tom soucítím. Děkuji za odpověď.
Všechno nám něco dá. Já mám alespoň návod jakým rodičem být nechci a že chci pak svým dětem dát lepší start do života. Takže všechno zlé je pro něco dobré. Třeba to dá něco i tobě. ;)

halamus
hodnocení

0x

> Protože přece - když máte nějakého psa, tak ho musíte mít rádi takového, jaký je, ne jaký by měl být.

Musíte dát psovi najevo, kdo je vůdce smečky a jaká je hiearchie ve smečce, tedy vy, váš otec, a ti dva psi ať si to mezi sebou určí sami. Nějaký výcvik je taky třeba, aby aspoň trochu poslouchali, u vašeho staršího psa je pozdě, ten mladší, nevím.

jaj*
hodnocení

0x
Nějak mu připomenout, že má i druhého psa, který by šel rád ven na vodítku. Třeba naplánovat vycházku se všemi psy a s otcem a postupně otci dávat vodítko až si pak zvykne, nebo nevím. Pokud je fotr nesnesitelný tak to možná neřešit a druhému psovi vše vynahradit. Jo a tady to tak je, že se vozí po mladších. Oni sami už mají mladí pryč, tak aspoň to znepříjemnit jiným.
km
25.12.24 00:01
*palec*
smode2

fotr nesnesitelný...psovi vše vynahradit - bohužel máte pravdu. To už je taková dlouholetá česká tradice. Mít raději psy než lidi. U holek je to ještě pevnější. Stačí se podívat na jakékoliv fórum - všechny se tam shodnou, že pes je vždy na prvním místě. Až pak je přítel/manžel/ prostě chlap.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]