Nejste přihlášen/a.
Hledala jsem ale nějak tomu úplně nerozumím, když někdo zemře náhle (např. sebevražda) a má zřízen bankovní účet,co se s penězi stane? Do účtu měl přístup jen on.
To jsem si myslela ale pak jsem si přečetla úplně zmatený článek, že se příbuzní k penězum nedostanou pokud není zřízeno dispoziční právo od majitele. Děkuji za odpověd
Nedostanou, pokud nemají heslo a přístup, dostanu se až po vyřešení dědického řízení (resp. nedostanou ale peníze jim banka vyplatí dle výtoku dědictví). To je logické, ne?
Jak jinak by jste zajistila, že by někdo nemanipuloval s vašimi penězi? Jedině tak, že jste mu dala přístup nebo on vám dal dispoziční právo
K penězům se dědicové dostanou po ukončení dědického řízení. Pokud mají zřízeno "dispoziční právo", mohou s prostředky nakládat i před vyřešením dědictví s tím, že se celková částka nakonec rozdělí právně. Prostě všechny pohyby jsou pod dohledem právníka, takže dědic může disponovat, ale nemůže si nic "ulít" pro sebe. Nebo i může, ale o to pak dostane míň, nebo to bude muset spoludědicům nahradit. Není to nezákonné jednání - jen je to pod kontrolou.
Pokud mají zřízeno "dispoziční právo", mohou s prostředky nakládat i před vyřešením dědictví s tím, že se celková částka nakonec rozdělí právně.
- To je ale zavádějící informace, že? Pokud mají dispoziční právo, mohou s prostředky nakládat i před smrtí
Pokud je přivedou v den smrti, tak se jim nic z dědictví neodečítá přece, To by muselo být až po smrti den
Nevím jestli to víte,ale notář je pracovník soudu,který rozhoduje mimojiné o těchto záležitostech.Je to takový ,,nárazník,, první instance před soudem.Když se nedohodnete,nebo je nějaká nesrovnalost,tak to předává notář k jednání na určený MS dle působnosti k první instanci.
Účet zemřelého je zablokován až do vyřízení pozůstalosti soudem nebo při jednání u notáře.Všechny případné platby a možné výběry musíte posléze prokázat a uvést.
Další pozor: jestli mají společný účet a dojdou tam peníze pro ní/jeho,tak se musí vracet ! zpět ! a oznámit,že on/ona je mrtvá - úmrtní list.
Jestli měl dům nebo byt,tak asi platil jak za služby,tak i možná i za jiné služby - to si musíte zjistit a jednat co dál.
Ale jesti není uzavřené dědictví,tak se může stát,že budete vrážet peníze do něčeho a nebude z toho nic
Jsem byl vyděděn a stejně jsem získal po matce 480 000,-Kč - máte na to ,,lokty,, bojovat.?
Notář není pracovník soudu! Notář je defakto soukromý podnikatel na vázanej na stát, podobně jako exekutor. Takové zlaté korýtko. Každej by chtěl tehnhle flek ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.