Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stržená platba z karty, vím kdo, ale nevím za co

Od: g68® odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

došel mi mail od MyCommerce.com o platbě "Informace o dodávce produktu "B Vip - 1-Month Subscription" "Licenční klíč k odblokování produktu". "Na vrub Vaší kreditní karty (Visa) bylo zaúčtováno xxx CZK." (nějakých 400 Kč). Bohužel už třetí měsíc za sebou, ale všimnul jsem si až teď. Moje velká chyba.

Hledal jsem ve schránce MyCommerce.com a našel 3 staré maily, ve kterých mi přišly aktivační klíče pro různé programy, které jsem si zaplatil. Takže asi portál, co zprostředkováva platby a rozesílání aktivačních klíčů pro různé prodejce SW. Od poslední platby uplynulo spoustu měsíců. Potud ok.

Teď ale v mailu pátrám, co znamená "B Vip - 1-Month Subscription", zda jsem přece jenom něco nekoupil, a nenašel jsem jsem vůbec nic, co by vysvětlovalo, co je to za předplatné. V tom mailu je jen jen info, pokud mám problémy s aplikací klíče, mám se obátit na jakýsi kontakt (uveden mail). Ti mi tedy peníze strhávají. Mail patří nějaké firmě Wecsoft.com - jednoduchý web nabízející 3(!) položky SW (video cutter, video joiner, mp3 recorder). Nic co bych si kdy koupil. Nikdy jsem s nimi neměl, co dočinění. Kontaktní mail tedy mám, napsal jsem dotaz, cože si to vlastně platím, ale bez odezvy (zatím a obávám se, že nikdy). Na webu jinak žádná informace o provozovateli nejsou..

Na MyCommerce.com nemám ani účet, nicméné jem se díky mailu, na který zpráva přišla, nakonec dostal do svých plateb a tu periodickou zrušil.

Možná happyend, ALE otázky zůstávají:

- Ta platební karta je vydána ČSOB (3D secure), kdy každou platbu musím potvrdit mobilní aplikací. Kromě třeba Alzy, kde je karta uložená v uživatelském účtu. Jak si může úplné cizí subjekt jen tak libovolně stáhnou peníze z mé karty? Pokud by ten subjekt na zrušení periodické platby z mé strany nebral zřetel a strhával dál, jaké jsou moje možnosti? Mimochodem poslední platba je stále v blokacích.

Předem díky za názory..

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zz
hodnocení

3x

Předplatné si musíte vždycky včas zrušit!

Pravděpodobně jste si objednal nějaký program - který po roce si žádá pravidelné měsíční poplatky.

To je tím, že nikdo nečte podmínky, jakou uzavíral smlouvu.

Prostě tam kam vkládáte kartu tam si to musíte sledovat, třeba když mám Apple tak všechny předplatné vidím přímo v účtu a tam je můžu i zrušit, to je ta výhoda, kdy Apple charge 30% všech plateb, tak máte i tu jednoduchost, že vidíte svá předplatné všechny na jednom místě (I když tam mám aktuálně nula :)

Ono totiž když to zruším, tak stejně to předplatné mi zůstane až do dalšího pokusu něco si vzít, Takže nejlepší když si něco jakoby předplatím tak to hned zrušit /-))

hodnocení

1x
Platby kartou su specificky a komplikovany svet. Zjavne je skupina obchodnikov, kde sa verifikacia nepouziva. Viac ludi bolo nutenych v banke poziadat o novu kartu a staru bloknut, inak nevedeli platby zastavit, banka pri reklamacii tvrdila, ze urcite suhlasili s obchodom a chyba nie je u nich.

hodnocení

0x
To je ta tom to zábavné, že ověření platby SMSkou je volba. Volba prodejce, ne vaše. Jsou prodejci, kterým pošlete jen číslo karty, datum platnosti a CVV/CVC kód a platba proběhne. A vy nemáte možnost si u karty nastavit, aby s ní šly platit pouze ověřované platby (Netuším proč, ale prostě to nejde. V bance mi poradili, abych si platby na netu povolil jen těsně před platbou a pak hned zase zakázal. :-D A to prosím nebylo 1. dubna..)
Tedy je to taková komedie, asi jako byste měl na baráku zabezpečené dveře se dvěma zámky, kterými chodí "slušné návštěvy", ovšem hned vedle byly dveře, které zamčít nejdou, takže jimi může vejít kdokoli. Nedává mi to smysl.
zz

Z neznalosti mluvíte nesmysly, nechápete, jak a proč platby kartami fungují... Ano, ověřování je ochrana obchodníka, aby zákazník nemohl zpochybňit, že transakci provedl. Ovšem U předplatného to evidentně není nutné, tam to už nemůže zpochybnit tím že provedl první objednávku. Navíc nedává smysl, aby se předplatné muselo potvrzovat když je to pravidelná platba.

Když si někde uděláte objednávku předplatného, tak holt musíte vědět kde jste to udělal ... Platba kartou logický byla vymyšlená proto, aby lidé více utráceli, protože lidé jsou z principu hloupý, a více utrácejí, Protože ty peníze nemusí nosit u sebe a mohu utratit víc než mají, nejen u kreditky :)

Ta finta co popisujete by ale nefungoval U ČSOB, protože tam mi povolení platby trvalo snad do dalšího dne, banka sdělila, že to funguje jak kdy, ale že zaručeně druhý den, na to jsem jim řekl, že to je tedy dost na nic

Pokud máte ovšem problém s tím že nedůvěřujete obchodu, kam kartu dáváte (Proč byste jinak chtěl si kartu blokovat pro platby na internetu), tak si můžete vygenerovat libovolný počet jednorázových karet, které se po jednom zaplacení zruší. umí to třeba revolut, Z domácích karet má nejpružnější nastavení M banka, Můžete tam zakázat magnetický proužek platby do zahraničí dokonce i NFC anténu a DCC

"mluvíte nesmysly"? Pro vaši informaci, ta rada odhlašovat internetové platby byla zrovna od ČSOB, proto ta zmínka o Aprílu a smajlík, protože provádím měsíčně na netu kartou desítky plateb, tedy je pro mě taková "metoda" nepoužitelná.
Co se týče toho, že ověřování pomocí SMS nechrání zákazníka před zneužitím karty, to jsem psal právě proto, že spousta lidí se dodnes nesetkala s tím, že je možné platit i bez SMS ověření a mají pocit, že dokud mají mobil v kapse, nehrozí, že by někdo jejich kartou zaplatil, i kdyby ji měl třeba ofocenou. No a ono to tak není, spoustu plateb bez SMS realizovat lze.
K opakovaným platbám samořejmě také není nutné pravidelné SMS ověření, několik takových plateb mi běží (3x Kaktus, iPrima..)

g68®
hodnocení

Dostal jsem odpověď, vše vysvětleno, naštěstí nejde o podvod. Ta první periodická platba opravdu souvisí s nákupem SW produktu, který jsem tehdy potřebval. Jen prostě v platbě není jeho přesný název. Musím si přístě tyhle platby opravdu hlídat a evidovat. A případně opakovanou platbu hned rušit. Po pár měsících už člověk opravdu nemusí vědět, o co šlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]