Nejste přihlášen/a.
Dávno, dávno tomu co jsem se při studiu práv setkal s citací snad od Mistra Jana Husa, asi v tomto smyslu:
"S třemi se nehádej: s pánem, s farářem a s ženou neřestnou.".
Ano,,.ale v té dobové češtině to zní kouzelně, nezná to někdo v původním znění?
PS: Vždyť ono to platí dodnes ...bez ohledu na překlady
Děkuji a klidný spánek
"Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi prodavači odpustků, aby tu vyklovali kdejaké zrnko zlata nebo stříbra. Neznají slitování, jejich srdce jsou ztvrdlá a jejich ústa zjedovatěla závistí a lží. Vším kupčí, všechno prodávají. Chceš pokřtít dítě -- zaplať, vyzpovídat se -- zaplať, chceš poslední pomazání -- zaplať, chceš loupit, vraždit -- zaplať a bude ti odpuštěno. Ale podle toho, kdyby sám ďábel přišel a zaplatil, vstoupil by na nebesa. A za peníze vydřené takto z křesťanského lidu jen obchody své provozují, lichvy, koně krásné, čeleď nepotřebnou chovají, v kostky hrají a na své kuběny pláště drahé a kožichy věší, aby s nimi smilnili jako hřebci plemenní a býci nezkrocení, zatímco Kristus chodil v plátně a bos a neměl střechy, kam by složil svoji hlavu.
Když jsem to dočetl tak si říkám ...to je popis dnešní situace, ale proč ta staročeština a hledal jsem a citát je více jak 500 let starý a autor ... Mistr Jan Hus
Je to svatá pravda. Pán /dneska tedy spíš šéf, nadřízený/ má pravdu vždycky. Taktéž farář, ten tu svou pravdu obalí do náboženství - bůh tomu tak chce. No a žena neřestná? Její pravdu nepřehádá nikdo. Ještě mistr Hus zapomněl na policistu. Ale ti asi tehdy nebyli.
Mně se zase líbí citát od Komenského: "Chceš-li míti synka vola, hleď, ať jemu smrdí škola." Také je v tom veliký kus pravdy, že? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.